Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Σε ποιες περιοχές είναι κλειστά από σήμερα όλα τα σχολεία και σε ποιες μόνο τα Λύκεια, λόγω κορωναϊουυ

Προβλέπονται τρεις κατηγορίες λειτουργίας σχολείων
Δημοσίευση: 01/03/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μέχρι  και τη Δευτέρα 8  Μαρτίου στις 6 το πρωί, προβλέπονται τρεις κατηγορίες λειτουργίας σχολείων, λόγω  αυξημένου κνδύνου  διασποράς του κορωνοϊού COVID-19:

Α. Η πρώτη κατηγορία αφορά της περιοχές που βρίσκονται  στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου και προβλέπεται:  

α. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για Λύκεια (και Γυμνάσια με Λυκειακές Τάξεις)

β. Δια ζώσης εκπαίδευση για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια.

Πρόκειται για τις περιοχές:

 1.  Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης,
 2. Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
 3. Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρική Μακεδονίας,
 4. Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εξαιρουμένων των Δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας,
 5.  Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων,
 6.  Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
 7.  Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης,
 8.  Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
 9.  Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου,
 10.  Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
 11.  Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων εξαιρουμένου του Δήμου Μεγανησίου,
 12. Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
 13.  Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
 14. Δήμος Πύδνας - Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας,
 15.  Δήμοι Άργους-Μυκηνών και Ναυπλιέων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδος της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
 16.  Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου,
 17.  Δήμος Αρταίων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου,
 18. Δήμος Σύρου-Ερμούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σύρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
 19. Δήμος Λοκρών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
 20.  Δήμος Αμφιλοχίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και
 21.  Δήμος Διδυμοτείχου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Β.  Η δεύτερη κατηγορία αφορά της περιοχές που βρίσκονται  στο  επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και προβλέπεται:  

α. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων:

Πρόκειται για τις περιοχές:

 1. Περιφέρεια Αττικής,
 2.  Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
 3. Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου,
 4.  Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
 5.  Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
 6.  Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Γ. Στις λοιπές περιοχές της Επικράτειας , που βρίσκονται το επίπεδο επιτήρησης λειτουργούν  δια ζώσης Νηπιαγωγεία, Δημοτικά,  Γυμνάσια και Λύκεια.

Σημειώνεται ότι  τα σχολεία ειδικής αγωγής λειτουργούν κανονικά δια ζώσης και σε όλες της “κόκκινες” περιοχές.

Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν   σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Σχόλια (12)

 
Παραλογισμός
02 Μαρ 2021 19:47

Όταν τον Νοέμβριο ήρθε το πρώτο κύμα στην Ελλάδα νόμιζαν ότι χάρη στο εμβόλιο θα είχαν ξεμπερδέψει την άνοιξη. Η πραγματικότητα είναι ότι έως τον Απρίλιο θα πεθαίνουν καθημερινά 20-30 ηλικιωμένοι εβδομηντάχρονοι και άνω καθώς δεν έγινε καμία ουσιαστική παρέμβαση για να βελτιωθεί η κατάσταση. Έτσι θα ξεπεράσουμε τους 7000 νεκρούς.

Πέρυσι τέτοια εποχή βλέπαμε άλλες χώρες να μην μπορούν να αντιδράσουν γιατί τους χτύπησε ξαφνικά. Εμείς τι κάναμε από τότε; Θωρακίσαμε τα νοσοκομεία μας; Έκλεισαν τους μαθητές έξω από τα σχολεία και νομίζουν ότι με αλλοπρόσαλλες αποφάσεις θα ελέγξουν τη διασπορά στις πόλεις;

 
Δεδομένα για τη νόσο
02 Μαρ 2021 19:40

Μόλις 600 οι απώλειες στις ηλικίες κάτω των 60 ετών σε πάνω από 200.000 καταγεγραμμένους φορείς. Λιγότεροι από πενήντα θάνατοι σημειώθηκαν σε όσους είναι κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Άρα τα στατιστικά εδώ και έναν χρόνο αποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι στις παραγωγικές ηλικίες δε νοσούν βαριά και συνήθως δε νοσηλεύονται, παρόλο που λειτουργούν ως φορείς (μέσος όρος κρουσμάτων τα 45 ετη). Ούτε φυσικά οι μαθητές κάτω των 18 ετών διατρέχουν άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους.

Αντιθέτως, πάνω από τις μισές απώλειες (3000+) έχουν σημειωθεί σε ηλικιωμένους άνω των 80 ετών. Πρέπει να επιβληθούν στοχευμένα μέτρα ώστε τα άτομα άνω των 70 ετών να μην έχουν επαφές πέρα από 1-2 άτομα και να μη συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους 65-74 ετών δεν έχουν καν ανοίξει τα ραντεβού για εμβολιασμό, άρα και αυτοί είναι ευάλωτη ομάδα.

 
Ανοικτά σχολεία σε όλη την Ευρώπη
02 Μαρ 2021 19:26

«Είναι σαφές ότι ο βασικός λόγος που κλείσαμε τα σχολεία *ΔΕΝ είναι η μετάδοση μέσα στα σχολεία*, ιδιαίτερα για την Πρωτοβάθμια, αλλά το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο που είχαμε στις αρχές Νοεμβρίου. Αυτό ήταν που μας ανάγκασε να εισηγηθούμε στην Πολιτεία το κλείσιμο των σχολείων.

Νομίζω ότι πολλές φορές έχει ειπωθεί ότι το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί άμεση προτεραιότητα γιατί τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος, που δεν είναι άλλο από τα θρανία τους».

«Ιδιαίτερη προσοχή» συνέστησε η κ. Παπαευαγγέλου για «την τήρηση των μέτρων σε όλους τους εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και βέβαια και στην τήρηση του μέτρου της εξ αποστάσεως εργασίας».

( Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Β. Παπαευαγγέλου - Διευθύντρια Γ' Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, ενημέρωση Φεβρουαρίου )

Τα παιδιά γίνονται φορείς από μέλη της οικογένειας:

Γεγονός είναι ότι τα καταγεγραμμένα περιστατικά σε παιδιά ηλικίας 16-18 ετών ακολουθούν τις τάσεις των ενηλίκων ηλικίας 19-39 ετών (Why schoolsaren’t COVID hotspots,Nature).

Οι περισσότεροι επιστήμονες άλλωστε συναινούν ότι οι μαθητές δεν «οδηγούν» την επιδημία, απλώς ακολουθούν τις τάσεις στην κοινότητα. Εν ολίγοις, αν σε μία περιοχή υπάρχει επιδημική έξαρση, το ίδιο θα συμβεί και στα σχολεία.

@ Μια τελευταία ενημέρωση
01 Μαρ 2021 16:47

Ολοφάνερη η έλλειψη προετοιμασίας για την ομαλή λειτουργία της εκπαίδευσης:

Συγκριτικά με τις άλλες χώρες της ΕΕ, τα ελληνικά σχολεία έχουν μείνει περισσότερες εβδομάδες κλειστά.

Ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 23 εβδομάδες (21-30 ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης), όσες ακριβώς και στην Ιταλία που χτυπήθηκε δριμύτατα από τα επιδημικά κύματα την περασμένη άνοιξη.

Στην Ισπανία τα σχολεία έμειναν κλειστά μόνο 15 εβδομάδες, στην Πορτογαλία 14 και στη Γαλλία μόλις 10. Στην Ολλανδία και το Βέλγιο τα σχολεία έμεινα κλειστά για 13 και 15 εβδομάδες, αντίστοιχα.

Ιταλία: Τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας από το φθινόπωρο, τουλάχιστον για τους μαθητές κάτω των 16 ετών.

Πορτογαλία: Τα σχολεία έκλεισα για μόλις δύο εβδομάδες στο τέλος Ιανουαρίου.

Γαλλία: Η κυβέρνηση ήδη από τον Οκτώβριο, όταν ανακοίνωσε το δεύτερο λόκνταουν, είχε αποφασίσει να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία. Και τα κατάφερε, έστω με μικρούς συμβιβασμούς, όπως η παράταση των χειμερινών διακοπών.

Γερμανία: Σε 10 γερμανικά κρατίδια από αυτή τη Δευτέρα επαναλειτουργούν. Πλέον, μόνο τέσσερα κρατίδια δεν έχουν συναινέσει στη δια ζώσης λειτουργία, έστω των δημοτικών.

Όλα τα σχολεία είναι ανοιχτά στο Βέλγιο, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λευκορωσία, την Κροατία, την Αλβανία κ.ά. Σχεδόν όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κρατούν ανοιχτά τα δημοτικά. Μοναδική εξαίρεση αυτήν την περίοδο η Λιθουανία.

 
Μια τελευταία ενημέρωση
01 Μαρ 2021 16:47

Συνεχίζεται η αύξηση των σχολείων με κρουσματα Κορονοιου. Έχουν ξεπεράσει τα 315 ώρα 16:30. @Οχι στα σενάρια καταστροφής...Τα σχολεία δεν είναι κλειστά για μήνες αλλά ανοιγοκλείνουν ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο βάζει η Γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας κάθε περιοχή ιδίως το τελευταίο δίμηνο.Οσον αφορά το ότι οι εργαζόμενοι 18 ως 60 ετών δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο δεν ισχύει γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που πολλοί δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα και αυτό αποκαλύπτεται κατά την είσοδο τους στα νοσοκομεία ως ασθενείς με Κορονοιο. Όσον αφορά το αν κόλλησαν οι άνω των 65 ή όχι από ανηλίκους με βάση τα δεδομένα του τελευταίου διμήνου όλοι οι ειδικοί έχουν αναφέρει ότι υπάρχει έξαρση στην ενδοοικογενειακή μετάδοση και μάλιστα υπήρξε και παραδοχή ενώπιον επιτροπής στη Βουλή επίσημου εκπροσώπου του ΕΟΔΥ που ανέφερε ότι και τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό και μάλιστα είναι και θεωρούνται και από τις πιο επικίνδυνες ηλικιακά ομάδες για μετάδοση λόγω του γεγονότος ότι τα περισσότερα από τα παιδιά είναι ασυμπτωματικα.

 
κοκκινη περιοχή-ΜΑΡΙΑ
01 Μαρ 2021 14:41

τι εννοούν:Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για Λύκεια (και Γυμνάσια με Λυκειακές Τάξεις)φεκ793
είμαστε σε κόκκινη περιοχή συστεγαζόμαστε με λύκειο και το γυμνάσιο είναι ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ πήρα τηλέφωνο και στο υπουργείο και δεν ήξεραν να μου απαντήσουν μου είπαν να τηλεφωνήσω στην δευτεροβάθμια της περιοχής μου.
ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΤΕΛΙΚΑ?

 
Όχι στα σενάρια καταστροφής
28 Φεβ 2021 19:07

Οι κάτω των 65 ετών συνήθως δε νοσούν βαριά άρα δεν αποτελούν ομάδα αυξημένου κινδύνου για να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό. Το πιο πιθανό σε πολλές χώρεςείναι να μην χρειαστεί να εμβολιαστούν καν.

Είναι πιο πιθανή η μετάδοση λόγω της ανοικτής οικονομίας και των μετακινήσεων, επίσης λόγω συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους (οικίες) - αυτό δε λύνεται με λουκέτα στις σχολικές μονάδες.

Πρέπει να περιοριστούν οι τυχαίες επαφές και οι άσκοπες μετακινήσεις των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών. Οι εργαζόμενοι (18 έως 60) ετών δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο και έχουν πληγεί δυσανάλογα λόγω των μέτρων.

@ TASOS
28 Φεβ 2021 16:59

@Κατανομή φορέων

Το πιο πιθανό είναι να μην κόλλησαν από ανηλίκους διότι τα σχολεία είναι κλειστά για μήνες.

Εκτός αυτού η νέα μετάλλαξη κυκλοφορεί μήνες σε άλλες χώρες, οι νέοι και τα παιδιά εξακολουθούν να μην επηρεάζονται και να μην εκδηλώνουν σοβαρά συμπτώματα.

 
TASOS
28 Φεβ 2021 16:59

Κατανομή φορέων...........Αρα δεν χρηζουν εμβολιασμο οι κατω των 65

 
Κανένα μέλλον
28 Φεβ 2021 11:03

@φιλελεύθερος
Και γιατί τότε ο ίδιος ο Υφυπουργός Συρίγος είπε, ότι η τηλεκπαίδευση είναι σαν να μιλάς σε τοίχο?
Για το εάν "Αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης μου".... ή όχι, το μέλλον θα δείξει. Εγώ λέω ότι ΟΧΙ. Και μεγάλο, σαν του '40.

 
φιλελεύθερος
28 Φεβ 2021 04:48

Εργάζομαι σε Λύκειο. Από Δευτέρα στο Webex. Μάχιμος ετών 65. Για μένα είναι μια λύση. Αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης μου. Ωστόσο η διδασκαλία από απόσταση φαίνεται ότι δεν είναι κατάλληλη για τους μαθητές που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.

τέως σχολικός σύμβουλος

 
Κάποιες σκέψεις
28 Φεβ 2021 00:02

@Κατανομή φορέων

Και ποιος σας είπε ότι δεν κόλλησαν από ανηλίκους οι 6200 αυτοί/αυτές?
Δεν είναι ίδιες, η παλιά με τις νέες μεταλλάξεις (οπότε δεν ξέρετε το ποσοστό των παιδιών που μπορούν να εκδηλώσουν βαριά λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος και παρεμφερή συμπτώματα).
Οι υπόλοιποι άνω των 65, δεν χρειάζονται προστασία?

Μάλλον η κοινωνία μας βαδίζει προς πολύ λάθος δρόμο, με τέτοιες τοποθετήσεις και άτοπα συμπεράσματα.

 
Φοιτητές Ιατρικής
27 Φεβ 2021 22:41

Η θέση μας είναι δίπλα στον ασθενή, μέσα στα νοσοκομεία μες στην κλινική!

Η δράση αυτή ήταν μέρος της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης Πεμπτοετών Φοιτητών που αποφασίστηκε μετά από συντονισμό των επιτροπών από τις Ιατρικές όλης της Ελλάδας με στόχο την προώθηση του ζητήματος του άμεσου εμβολιασμού μας και της επανένταξής μας στην κλινική άσκηση.

https://www.esos.gr/arthra/71779/foitites-iatrikis-i-thesi-mas-einai-dip...

 
Κατανομή φορέων
27 Φεβ 2021 21:18

Από τους 6850 φορείς που απεβίωσαν οι 6200 ήταν ηλικίας άνω των 65 ετών, άρα ούτε οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί κινδυνεύουν στις τάξεις ούτε φυσικά τα παιδιά.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ