Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Κομισιόν: Εύσημα στην Ν. Κεραμέως για τις μεταρρυθμίσεις

Δημοσίευση: 02/03/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τα εύσημα από την Κομισιόν για τις πρόσφατες  μεταρρυθμίσεις που αφορούν την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση καθώς και την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το ακαδημαϊκό περιβάλλον, έλαβε η υπουργός  Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα (24.2.2021) καταγράφει, μεταξύ άλλων, την πορεία των μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων εν μέσω πανδημίας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Παρά τις δυσχερείς συνθήκες, οι Αρχές κατάφεραν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις  κάποιων πεδίων, μεταξύ των οποίων η Παιδεία. […] Δύο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για την Παιδεία υλοποιήθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες. Η μεταρρύθμιση για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση υιοθετήθηκε το Δεκέμβριο του 2020 με στόχο να βελτιώσει την ελκυστικότητα αυτής της οδού και να συνδέσει καλύτερα την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ο νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση [σημ. που αφορά τις αλλαγές για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τη βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος] στοχεύει, με τη σειρά του, στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των πανεπιστημίων και στην ενίσχυση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Παράλληλα, ξεκίνησε η εσωτερική και η εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων.»

Σχόλια (19)

 
Πανεπιστημιακή εκπαίδευση για τους νέους
04 Μαρ 2021 16:39

Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ (Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Δανία, Ιρλανδία, Αυστρία, Ελβετία κ.α) το ποστοστό των *νέων κάτω των 30 ετών* που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου ξεπερνάει πλέον το 50%, μάλιστα σχεδόν ένας στους τρεις είναι κάτοχος και μεταπτυχιακού τίτλου.

Την ίδια πορεία πρέπει να ακολουθήσει και η Ελλάδα, που υστερεί σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη καθώς βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο (42%) σε αποφοίτους ΑΕΙ.

Μια χώρα σαν την Ελλάδα δεν έχει βαριά βιομηχανία τύπου Γερμανίας ώστε να απορροφήσει εργάτες και τεχνήτες. Στη Δανία και την Ολλανδία, για παράδειγμα, τα τεχνικά επαγγέλματα αποτελούν πλέον λιγότερο από 10% του εργατικού δυναμικού ενώ σχεδόν το σύνολο των νέων φοιτητών στρέφονται σε πανεπιστημιακές σπουδές σε τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και των Θεωρητικών Σπουδών.

@ Ανώτατη και Επαγγελματική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
04 Μαρ 2021 09:45

Ακόμα και οι απλοί εργαζόμενοι στον 21ο αιώνα πρέπει να έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, καθώς οι ανάγκες για τεχνικό προσωπικό ολοένα και συρρικνώνονται. Η εκπαίδευση δε σχετίζεται με διευθυντικές ή μη θέσεις αλλά προσανατολίζεται στην απόκτηση θεωρητικών γνώσεων και δεξιοτήτων που θα επιτρέψουν την προσαρμογή και μετεκπαίδευση σε βάθος δεκαετίας.

Τα σημερινά παιδιά Δημοτικού θα είναι εργαζόμενοι το 2040, αδιανόητο έως τότε να λειτουργούν ακόμα ΕΠΑΛ ή τα ΙΕΚ να έχουν ποσοστό άνω του 20%.

Είναι σαφές με την αναδιοργάνωση των ΑΕΙ θα βελτιωθεί η αναλογία αποφοίτησης: πχ. Κάθε χρόνο θα αποφοιτούν οι 58 από τους 60 χιλιάδες εισακτέους, αντί να δίνονται επιπλέον πλασματικές θέσεις που δεν αντιστοιχούν σε ενεργούς φοιτητές.

 
Ξεπουλημα ίσον επιτυχια
04 Μαρ 2021 11:37

Αγαπητό esos, για να γίνει καλύτερα αντιληπτό από τους αναγνώστες τι συμβαίνει θα έπρεπε να τονιστεί και στον τίτλο του άρθρου σας ότι πρόκειται για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ η οποία είναι στο πλαίσιο τακτικού ελέγχου των οικονομικών της Ελλάδαςλόγω της εποπτείας που είναι η χώρα μας για να μην ξεφύγει το χρέος (αυτό που έχει ήδη ξεφύγει).

Έτσι, στην έκθεση, μετά την "επιτυχια" που σημειώνεται στην παιδεία, αναφέρεται η "πρόοδος" στην επικείμενη πώληση της Μαρίνας του Αλίμου και της ΔΕΔΔΗΕ, της "επένδυσης στο Ελληνικό" και βέβαια στη Δοίκηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜMΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (γνωστή ως Υπερταμείο) που έχει άμεση σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ.
Αυτά!!

 
@ Ανώτατη και Επαγγελματική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
04 Μαρ 2021 09:45

Αντίθετα τα είπατε!! 70% πρεπει να ειναι στα ΔΙΕΚ κ το 30% στα ΑΕΙ. Πουθενα στον κοσμο, δεν είναι περισσότεροι οι διευθυντές από τους υπαλλήλους, οι ιδιοκτήτες από τους εργάτες, οι διοικητές από τους φαντάρους. Εσεις περιγράφετε αυτο που διογκώθηκε επι ΣΥΡΙΖΑ· μία ανάποδη πυραμίδα όπως συνεχώς γέρνει και πέφτει. Οι πυραμίδες, στέκονται με τη βάση και όχι με τη μύτη οπως την εχουμε στήσει εμεις κ εχουμε διαλύσει τα παντα.

 
Γ.Φ.
04 Μαρ 2021 08:24

Τα εύσημα μας μαραναν. Έλεος πια.

 
Ανώτατη και Επαγγελματική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
04 Μαρ 2021 03:14

Σιγά μην ασχολούνται στην Ευρώπη με εκτενή ανάλυση της νομοθεσίας στην Ελλάδα. Το θέμα είναι απλό: Με γενικόλογες αναφορές και αόριστες ρυθμίσεις δε λύνεται το ζήτημα.

Χρειάζονται δύο πυλώνες για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Τα Δημόσια Πανεπιστήμια, που θα απορροφούν το 70% των αποφοίτων Λυκείου, και τα Δημόσια ΙΕΚ, στα οποία θα κατευθύνεται το υπόλοιπο 30%.

Το υπουργείο πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε μέχρι το 2030 όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 2000 να έχουν ολοκληρώσει πρώτο κύκλο σπουδών σε μία ακαδημαϊκή ή τεχνική ειδικότητα.

 
Εκπαιδευτικός
03 Μαρ 2021 19:33

Το disclaimer το είδατε; Ανεπίσημο κείμενο που δεν εκφράζει απαραίτητα την θέση της Ένωσης.
Καμία αξιολογική πρόταση δεν υπάρχει.Στεγνη αναφορά και μόνο στην ενσωμάτωση οδηγιών.
Σε ό,τι δε αφορά στην επαγγελματική εκπαίδευση , αναμένονται τα αποτελέσματα της συνεργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία ( απασχόλησης, κλπ).

 
IEKtzis
03 Μαρ 2021 01:24

Μπράβο στη κυβέρνηση που αναβαθμίζει τα ΔΙΕΚ. Επιτέλους υπάρχει σχέδιο και λογική. Μακάρι να συνεχίσουν. Ήταν επιτέλους καιρός να υπάρχει μια σύγχρονη επαγγελματική κατάρτιση, αυτό που θέλει η κοινωνία...

 
Μαμά Φοιτήτριας
03 Μαρ 2021 00:38

Αν η Κομισιόν επικροτεί την άποψη της Κεραμέως ότι για τον "εκσυχρονισμό της λειτουργίας των πανεπιστημίων και την βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης" η αστυνόμευση των φοιτητών είναι το ζητούμενο, τους την χαρίζουμε!

 
εκπαιδευτης ΙΕΚ
02 Μαρ 2021 21:13

Δίνουν εύσημα αυτοί που δεν έχουν περάσει ούτε έξω απο ΙΕΚ και που.. στην κα κεραμέως που μετα από όλα... ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕ σε τίποτα..τα ΙΕΚ παράγουν ανέργους με επαγγελματικά δικαιώματα λυκείου..ΑΚΟΜΑ

 
ΒΑΣΙΛΗΣ
02 Μαρ 2021 20:17

Το θεμα ειναι να παρει τα ευσημα απο τους μαθητες, τους γονεις και τους εκπαιδευτικους.
Ομως ολους αυτους τους εχει απογοητευσει.

 
καλύτεροι
02 Μαρ 2021 20:08

σίγουρα γινόμαστε καλύτεροι και το βλέπει η Ευρώπη.. στηρίζουμε Κεραμέως!

 
Ικ90
02 Μαρ 2021 19:11

Κριτήριο των ευσήμων η μείωση των δαπανών, η επαγγελματική τεχνική κατάρτηση των Ελληνοπαίδων προκειμένου να εργασθούν στη βαριά βιομηχανία της ΕΕ.
Υψηλή εξειδίκευση, χαμηλές απολλαβές, δώρο της Ελληνικής οικογένειας στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Το καλοκαίρι σερβιτόροι στις Κυκλάδες και το χειμώνα τορναδόροι στο Βέλγιο.
Niente altro....

 
Τομ
02 Μαρ 2021 18:29

Όπως παλιά που είχαν βραβεύσει τον Γιώργο Παπανδρεόυ για τον αυστηρότερο νόμο απαγόρευσης καπνίσματος, ενώ δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Και τώρα, πάλι βραβεύουν την Υπουργό για τους ωραίους νόμους που ψήφισε, χωρίς όμως να ρωτήσουν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ αν θα επιτρέψουν την εφαρμογή τους. Ή μας τρολάρουν, ή πίστεψαν πραγματικά οτι έχουμε αλλάξει.

 
Λευτέρης
02 Μαρ 2021 17:21

Παράλληλα, ξεκίνησε η εσωτερική και η εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων....
Δεν θα πάρει τίποτε πίσω ....

 
Μια άλλη ματιά...
02 Μαρ 2021 16:44

Όταν το κεφάλι δεν έχει πάθει αυχενικό και δεν έχει μείνει κολλημένο με το βλέμμα αριστερά!!!

 
ΓΙΑΝΝΗΣ
02 Μαρ 2021 15:24

Μιλάμε για την ίδια χώρα;
Μάλλον η αξιολόγηση έγινε με στοιχεία του υπουργείου. Κάτι σαν την αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων. Λες έκανα αυτά και βάζω στον εαυτό μου 4.

 
Συγχαρητήρια!
02 Μαρ 2021 15:24

Πολλά μπράβο Κα Υπουργέ για τις προσπαθειές σας!
Καλο κουράγιο και μη ξεχνάτε:
Στα βαρίδια της εκπαιδευσης απαντάμε ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!!!

 
pakis
02 Μαρ 2021 15:02

Πως παίρνει τα "εύσημα" χωρίς να δουν κανένα αποτέλεσμα ;

 
200 μαμά
02 Μαρ 2021 14:22

Το τερματίσαμε! Μια το Economist, τώρα η Κομισιόν. Αγαπητοί μου φίλοι των Βρυξελλών, εάν την αγαπάτε τόσο πολύ την υπουργό μας.... το συζητάμε άνετα για μια μεταγραφή.....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.