Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Σύγκλητος Παν. Ιωαννίνων: Τα αιτήματα των «καταληψιών» της Πρυτανείας ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου

Η Σύγκλητος διαφωνεί με κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων, ιδιαίτερα δε της αστυνομίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Δημοσίευση: 02/03/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αιτήματα που θέτουν οι φοιτητές ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις προηγούμενες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου.

Τη θέση αυτή διατύπωσε, ομόφωνα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  σε ό, τι αφορά την κατάληψη του κτηρίου της Πρυτανείας από ομάδα φοιτητών, ενώ σημειώνει τα εξής:

Α.  Το Ίδρυμα πρέπει να παραμείνει ανοικτό και σε πλήρη λειτουργία, ακριβώς για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα αυτά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία και την ψήφιση του νέου νόμου για το Πανεπιστήμιο.

Β.  Η Σύγκλητος διαφωνεί με κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων, ιδιαίτερα δε της αστυνομίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Γ. Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σε θέση να επιλύσει, και θα επιλύσει, τα προβλήματά της με τους δικούς της τρόπους. Κάθε άλλη ενέργεια θα δημιουργήσει επικίνδυνες εντάσεις και περαιτέρω προβλήματα.

Κίνδυνος να χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  επισημαίνει τη δυσκολία λειτουργίας του Ιδρύματος λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η χρόνια υποχρηματοδότηση, καθώς και τον κίνδυνο να χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά λόγω της μη πραγματοποίησης των εργαστηριακών μαθημάτων, λόγω πανδημίας.

Για τους παραπάνω λόγους, οι Συγκλητικοί του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κρίνουν  αναγκαία την έναρξη της διενέργειας κλινικών, εργαστηριακών μαθημάτων και πρακτικών ασκήσεων, τόσο των προπτυχιακών όσο και των μεταπτυχιακών σπουδών, όπου απαιτείται η φυσική παρουσία των φοιτητών, και υπογραμμίζουν τα εξής:

  • Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει, ήδη, παρατείνει με αποφάσεις της Συγκλήτου το ακαδημαϊκό έτος μέχρι 31-8-2021. Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό εφικτό είναι να ληφθούν από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το τρέχον και επόμενο ακαδημαϊκό έτος να διεξαχθούν με την παρουσία των φοιτητών.
  • Προς τούτο, προτείνουμε να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός όλου του  προσωπικού που εμπλέκεται σε εργαστηριακά και κλινικά μαθήματα, καθώς και να πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι (rapid test) όλων των εμπλεκομένων στην εκπαίδευση. Επίσης, ζητείται η οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος για να αντιμετωπιστούν οι λειτουργικές ανάγκες του.
  • Η Σύγκλητος καλεί το υπουργείο Παιδείας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Ιδρύματος. Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα συνδράμει με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος σε αυτή την κατεύθυνση.

Σχόλια (16)

 
ΦΧ
03 Μαρ 2021 16:41

Ανοίξτε τα πανεπιστήμια
Εξασφαλίστε εμβόλια και συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας.
Σταματήστε να διαβάλετε τους φοιτητές.

 
Ερώτημα
03 Μαρ 2021 13:38

Μήπως θα έπρεπε να τους είχαν είχαν αφήσει στην τύχη τους και φυσικά χωρίς χρήματα φορολογουμέων πολιτών, να κάνουν αυτοδιαχείριση όπως το επιθυμούν φυσικά και σεβόμενοι τις επιθυμίες τους να συμφωνούν με τους καταληψίες. Τι θα κάνει το υπουργείο εδώ;

 
Σωστή λειτουργία
03 Μαρ 2021 13:20

Εκείνο που προέχει είναι το 2021 να επαναλειτουργήσουν οι σχολές και τα τμήματα, με ανοικτή Βιβλιοθήκη και Εστίες, με φροντιστήρια και εργαστήρια σε ολιγομελείς ομάδες φοιτητών. Πολλές καταλήψεις γίνονται και στο εξωτερικό (βλ. κινητοποιήσεις σε πανεπιστήμια στη Γαλλία και την Ισπανία) χωρίς να προξενούν φθορές. Είναι ντροπή να κατηγορούμε για όλες τις κακοδαιμονίες τους νέους.

Η ελληνική πολιτεία να στηρίξει τα πανεπιστήμια ώστε να λειτουργούν σωστά, αυτό αρκεί. Σε 6 χρόνια οι μαθητές του Δημοτικού θα είναι τελειόφοιτοι Λυκείου, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Ας δοθούν στη δημοσιότητα τα συγκεντρωτικά στοιχεία των φοιτητών που συμμετέχουν ενεργά σε εξετάσεις την τελευταία τριετία - πότε έκαναν πρώτη εγγραφή; Πόσοι από αυτούς τους φοιτητές είναι ηλικίας άνω των 25 ετών; Για ποιους "αιώνιους" μιλάμε όταν δεν έχει γίνει εκκαθάριση καταλόγων και οι Γραμματείες κρατούν ονοματεπώνυμα στα αρχεία από το 2000 ή παλιότερα;

Το διαδικαστικό θέμα λύνεται μέσα σε ένα μήνα: Ας τεθούν όλοι οι ανενεργοί σε ένα ξεχωριστό μητρώο, το οποίο δε θα υπολογιζεται στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ. Όποιοι κάνουν αίτηση στη Γραμματεία θα μπορούν να επανέρχονται. Σε πέντε χρόνια ας μπει όριο φοίτησης και ας διαγραφούν οριστικά.

 
ΔΕΠ
03 Μαρ 2021 10:58

Ποιος ο λόγος της κατάληψης τότε αφού όλοι, μα όλοι είναι ευθυγραμμισμένοι στο ίδιο πλαίσιο αιτημάτων;
Θα πρέπει τότε η σύγκλητος να βγάλει ένα ψήφισμα συμπαράστασης στους καταληψίες και να αρχίσουν και οι συγκλητικοί εκ περιτροπής να συμμετέχουν στις ομάδες περιφρούρησης, ώστε να αποτραπεί τυχόν επέμβαση των ΜΑΤ.

 
Εμπρός...
03 Μαρ 2021 09:10

...αυτοδιοίκητο στα Λύκεια, στα γυμνάσια, ... και στους παιδικούς σταθμούς. Μόνο έτσι κάθε σχολική "κοινότητα θα είναι σε θέση να επιλύσει, και θα επιλύσει, τα προβλήματά της με τους δικούς της τρόπους. Κάθε άλλη ενέργεια θα δημιουργήσει επικίνδυνες εντάσεις και περαιτέρω προβλήματα".
Προφανώς κάθε νόμος της πολιτείας θα αντιμετωπίζεται με ...αποχή-απεργία.

 
Φορολογούμενος
03 Μαρ 2021 09:08

Δείχνουν το δρόμο της κατάληψης και της ανομίας ; Ποιος τους χρηματοδοτεί; Ο Έλληνας φορολογούμενος θα πληρώσει τος ζημιές; Αλλαγή πλαισίου για εύρεση χρηματοδότη για ζημιές καταληψιών, το κορόιδο τελείωσε . Μελέτη περίπτωσης από μόνο του.

 
Ερωτήματα
03 Μαρ 2021 09:06

Πόσοι είναι οι πραγματικά ενεργοί φοιτητές του Πανεπιστημίου; Πόσοι φαίνονται στα κιτάπια του Πανεπιστημίου ότι φοιτούν;

 
Πάμε μπροστά
03 Μαρ 2021 07:24

Αφού ευθυγραμμίζεται με τους καταληψίες να τους αφήσει μόνιμα μέσα στην πρυτανεία και να μείνει απέξω . Εξάλλου τι διακίνηση ιδεών θα κανουν αν δεν έχουν το χώρο τους.

 
"Σενάριο φαντασίας"
03 Μαρ 2021 04:08

Σε κάποιο άλλο κράτος κάπου κάποτε θα κοβόταν η κρατική χρηματοδότηση και θα καλούνταν οι καταληψίες να καλύψουν τις δαπάνες. Αυτοδιαχείριση στην πράξη.

 
Λευτέρης
03 Μαρ 2021 02:01

Ο κατήφορος δεν έχω τελειωμό!! Ξεχνάτε ότι πληρώνεστε με τους φόρους του ελληνικού λαού . Τις ζημιές ποιος τις επιβαρύνεται? Τους αιώνιους φοιτητές και τους μπαχαλάκηδες, ποιός; Δε σας τιμά αυτή η στάση, αντίθετα σας εκθέτει!!!

 
Θαλής
03 Μαρ 2021 00:50

Δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι τα αιτήματά τους είναι παράλογα!
Οι εν λόγω πανεπιστημιακοί διδάσκουν ήθος στους φοιτητές τους και σε όλους εμάς.

 
Στο καλό
02 Μαρ 2021 23:06

Εφόσον ευθυγραμμίζονται να αποκοπούν από το κράτος και τη χρηματοδότηση και να τραβήξουν δικό τους δρόμο. Ας μείνουν με τους καταληψίες!

 
@Αμεσα
02 Μαρ 2021 22:57

Μην μπερδεύετε το αυτοδιοίκητο με την αυτονομία - τα ΑΕΙ δεν δικαιούνται να λειτουργήσουν ενάντια στους νόμους, τις εντολές της κυβέρνησης και τις γνωματεύσεις των λιομωξιολόγων.

 
Ανοίξτε τώρα τα ΑΕΙ
02 Μαρ 2021 22:45

Ντροπή είναι τα κλειστά πανεπιστήμια για 18 μήνες σε ευρωπαϊκή χώρα. Το υπουργείο πρέπει να πιέσει την κυβέρνηση ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και να μη δέχεται αδιαμαρτύρητα παρεμβάσεις στο έργο του.

 
Θανος
02 Μαρ 2021 21:59

Εντάξει καμία ελπίδα.

 
Αμεσα
02 Μαρ 2021 21:32

εφαρμογή στην πράξη της αυτονομίας της ακαδημαϊκής κοινότητας σε θέματα αυτοδιαχείρισης των ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία της. Αρχίζοντας από την κρατική επιχορήγηση την οποία φυσικά δεν πρέπει άλλο να λαμβάνουν, για να μην νιώθουν την ασφυκτική πίεση του κράτους.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ