Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Γεωπονικό-Πρυτανεία και Σύλλογοι: Ο νόμος «Κεραμέως-Χρυσοχοίδη» αντιβαίνει το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου

"Η εφαρμογή του νόμου θα προσκρούσει σε αναχώματα, θεσμικά και λειτουργικά, τα οποία θα καταστήσουν την υλοποίηση του αδύνατη"
Δημοσίευση: 03/03/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Η εφαρμογή του νόμου του Ν. 4777/21  και ειδικότερα η μόνιμη παρουσία της αστυνομίας εντός των ΑΕΙ δεν πρόκειται να λύσει κανένα από τα προβλήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας, αντίθετα θα οδηγήσει σε συνθήκες έντασης και στην τελική απαξίωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Αυτό άλλωστε κατέστη σαφές από τα πρόσφατα γεγονότα στο ΑΠΘ και τις εικόνες ντροπής οι οποίες στιγματίζουν το ίδρυμα".

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνουν σε κοινό ανακοινωθέν - που εκδόθηκε μετά από διαδικτυακή σύσκεψη- των Πρυτανικών Αρχών και των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ), Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και του Φοιτητικού Συλλόγου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επίσης στο ανακοινωθέν σημειώνονται τα εξής:

Το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου: Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι ο νόμος, και ιδιαίτερα όσον αφορά τα άρθρα 12-18, αντιβαίνει το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου.

Η εφαρμογή του νόμου θα προσκρούσει σε αναχώματα:  Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα του ΓΠΑ είναι πεπεισμένη ότι η εφαρμογή του νόμου θα προσκρούσει σε αναχώματα, θεσμικά και λειτουργικά, τα οποία θα καταστήσουν την υλοποίηση του αδύνατη. Παράλληλα εκτιμά ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε η αδυναμία εφαρμογής του νόμου να χρεωθεί στις Διοικήσεις των ΑΕΙ, ενόψει μάλιστα και της φημολογούμενης επαναφοράς των Συμβουλίων Διοίκησης.

Φύλαξη του Πανεπιστημίου: Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα του ΓΠΑ αναγνωρίζει πλήρως την αναγκαιότητα φύλαξης του προσωπικού και των εγκαταστάσεων με προσωπικό του Πανεπιστημίου, όπως έχει άλλωστε αποτυπωθεί στη σχετική απόφαση της Συγκλήτου. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει απόλυτα τη διασφάλιση της ελευθερίας του λόγου, της διεξαγωγής διαλόγου και της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου με ειρηνικά μέσα και κανόνες οι οποίοι πρέπει να περιγράφονται στους Εσωτερικούς Κανονισμούς των ΑΕΙ.

Τέλος η Κοινότητα του Γεωπονικού ζητά,   από το υπουργείο Παιδείας «την άμεση θέσπιση όλων εκείνων των μέτρων τα οποία θα επιτρέψουν την έναρξη της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, ιδιαίτερα στο σκέλος των εργαστηριακών ασκήσεων και την επιστροφή των φοιτητών και των διδασκόντων στον φυσικό τους χώρο».

Σχόλια (9)

 
Άρης
04 Μαρ 2021 18:28

@Πολίτης03 Μαρ 2021 21:26
...ενώ κάπου το Σύνταγμα λέει ότι οι νόμοι είναι πάνω από το Σύνταγμα! Πέσ' τα, χρυσόστομε!

@Μήπως ειναι καιρός...03 Μαρ 2021 12:20
Εγώ θα πρότεινα να διπλασιαστεί η χρηματοδότηση για τα "πανεπιστήμια που η (οι;) πρυτανείες τους" διαφωνούν με το νόμο επειδή υπερασπίζονται το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία!

 
Αυτοδιοίκητο δεν σημαίνει αυτονομία
04 Μαρ 2021 09:07

>ο νόμος, και ιδιαίτερα όσον αφορά τα άρθρα 12-18, αντιβαίνει το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι τόσο δύσκολη η κατανόηση του γεγονότος ότι αυτοδιοίκητο και αυτονομία είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορώ να ερμηνεύσω την παραπάνω πρόταση είναι ότι κάποιοι δεν πιστεύουν ότι το το Πανεπιστήμιο πρέπει να διοικείται σύμφωνα με τους νόμους, αλλά ότι οι νόμοι πρέπει να γράφονται από το Πανεπιστήμιο.

 
Πολίτης
03 Μαρ 2021 21:26

Πραγματικά ντρέπομαι να ακούω από ανθρώπους των γραμμάτων ότι η εφαρμογή των νόμων στη πανεπιστημιακή κοινότητα θα δημιουργήσει προβλήματα
.......και η ανομία βοηθάει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου....!!!
Το σύνταγμά μας λέει κάπου ότι το αυτοδιοίκητο ενός οργανισμού είναι πάνω από τους νόμους της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΆΛΟΥΣ ΤΟΥ......;
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΆΣΠΡΟ....ΜΑΥΡΟ......
ΔΗΛΑΔΗ...ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ.....ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΑΕΙ....;
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΛΕΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...;

 
2021
03 Μαρ 2021 16:08

Όποιος ζει στην Ελλάδα και παρακολουθεί το τσίρκο που συμβαίνει στην τριτοβάθμια αυτή τη στιγμή, είναι σίγουρος ότι θα στείλει τα παιδιά του στο εξωτερικό αν μπορεί. Όλοι αυτοί που κάνουν τη φασαρία και δήθεν "ανησυχούν" για τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια το έχουν κάνει ήδη ή σπούδασαν έξω οι ίδιοι. Ούτε καταλήψεις, ούτε παράνοια, ούτε μπαχαλάκηδες, ούτε βρωμιά, ούτε ποιότητα στον πάτο πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Κάποια στιγμή θα ξεκινήσουν κανονικά και τα ιδιωτικά και το 80% των δημόσιων σχολών, πλην Ιατρικής + Πολυτεχνείων, απλά θα τα αγνοούμε.

 
πρεπει να γινει....
03 Μαρ 2021 16:05

Να κοψει το υπουργειο στο ελαχιστο τη χρηματοδοτηση στα Πανεπιστημια που αντιτιθενται στο νομοσχεδιο.

 
Ηλίας
03 Μαρ 2021 15:09

Ιδιωτικά πανεπιστήμια τώρα! Για να δούμε τι σημαίνει απαξίωση!

 
Περί αυτονομίας και άλλων ιδεών
03 Μαρ 2021 14:42

Η παρουσία της αστυνομίας θα απαξιώσει το δημόσιο πανεπιστήμιο; Από που προκύπτει αυτό; Επειδή δε θα είναι χώρος βανδαλισμού και ανομίας θα το απαξιώσει; Μα τι λέγεται; Αυτοδιοίκητο και στη χρηματοδότηση. Να μην εξαρτάται οικονομικά από το κράτος αλλά να βρίσκει τους πόρους μόνο του. Οποίος θέλει αυτονομία καταβάλει τα έξοδα μόνος του!

 
Μήπως ειναι καιρός...
03 Μαρ 2021 12:20

Να κοπεί η χρηματοδότηση από πανεπιστήμια που η πρυτανείες τους έχουν τις αυτές απόψεις για το νομικό πλαίσιο της χώρας που κατεπέκταση αφορά και τους πανεπιστημιακούς χώρους το αυτοδιοίκητο δε σημαίνει αυτόνομου για να είναι κράτος εγκρατή με τα λεφτά των φορολογουμένων πολιτών η ειδάλλως να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους εφόσον αρνούνται να συνεργαστούν με το νομικό πλαίσιο της χώρας αυτής.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.