Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Υπ. Παιδείας:Φήμες τα περί "παρέμβασης" και "πιέσεων" της Ν. Κεραμέως σε Πρυτάνεις

Η επικοινωνία της Ν. Κεραμέως με τους δύο Πρυτάνεις έγινε για να ενημερωθεί η Κυβέρνηση για τις δράσεις που εμπόδιζαν την εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων.
Δημοσίευση: 03/03/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Φήμες   , που διακινούνται από κύκλους  χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας τα περί "παρέμβασης" και "πιέσεων" της υπουργού Παιδείας σε Πρυτάνεις σχετικά με φερόμενες καταλήψεις στους χώρους των εν λόγω Πανεπιστημίων, απαντώντας ουσιαστικά  στην δήλωση της Αν. τομεάρχου παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τζούφη και στην    ανακοίνωση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 “Η επικοινωνία έγινε προκειμένου να ενημερωθεί η Κυβέρνηση από τα αρμόδια όργανα -και όχι από δημοσιεύματα- σχετικά με φερόμενες δράσεις που εμπόδιζαν την εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων”, τονίζει το υπουργείο Παιδείας και σημειώνει:

“Υπογραμμίζεται ότι η επικοινωνία της Υπουργού με τους Πρυτάνεις είναι συστηματική και η συνεργασία άριστη, για την οποία και τους ευχαριστούμε, επί όλων των θεμάτων που αφορούν τα Ιδρύματα, και δη υπό τις δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η παρούσα υγειονομική κρίση”.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σε απάντηση κύκλων που διακινούν φήμες περί "παρέμβασης" και "πιέσεων" της Υπουργού Παιδείας σε Πρυτάνεις σχετικά με φερόμενες καταλήψεις στους χώρους των εν λόγω Πανεπιστημίων:

Η Υπουργός επικοινώνησε την Δευτέρα τηλεφωνικώς με τους Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπως συστηματικά κάνει με όλους τους επικεφαλής των Πανεπιστημίων ως οφείλει, δεδομένου ότι το Υπουργείο εποπτεύει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Η επικοινωνία έγινε προκειμένου να ενημερωθεί η Κυβέρνηση από τα αρμόδια όργανα -και όχι από δημοσιεύματα- σχετικά με φερόμενες δράσεις που εμπόδιζαν την εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων.

Υπογραμμίζεται ότι η επικοινωνία της Υπουργού με τους Πρυτάνεις είναι συστηματική και η συνεργασία άριστη, για την οποία και τους ευχαριστούμε, επί όλων των θεμάτων που αφορούν τα Ιδρύματα, και δη υπό τις δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η παρούσα υγειονομική κρίση.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην υπ. αριθμ. 1102/2-3-2021 Συνεδρία της, επισημαίνει τη δυσκολία λειτουργίας του Ιδρύματος λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η χρόνια υποχρηματοδότηση, καθώς και τον κίνδυνο να χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά λόγω της μη πραγματοποίησης των εργαστηριακών μαθημάτων, λόγω πανδημίας.

Για τους παραπάνω λόγους, κρίνουμε αναγκαία την έναρξη της διενέργειας κλινικών, εργαστηριακών μαθημάτων και πρακτικών ασκήσεων, τόσο των προπτυχιακών όσο και των μεταπτυχιακών σπουδών, όπου απαιτείται η φυσική παρουσία των φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει, ήδη, παρατείνει με αποφάσεις της Συγκλήτου το ακαδημαϊκό έτος μέχρι 31-8-2021. Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό εφικτό είναι να ληφθούν από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το τρέχον και επόμενο ακαδημαϊκό έτος να διεξαχθούν με την παρουσία των φοιτητών.

Προς τούτο, προτείνουμε να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός όλου του  προσωπικού που εμπλέκεται σε εργαστηριακά και κλινικά μαθήματα, καθώς και να πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι (rapid test) όλων των εμπλεκομένων στην εκπαίδευση. Επίσης, ζητείται η οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος για να αντιμετωπιστούν οι λειτουργικές ανάγκες του.

Η Σύγκλητος καλεί το Υπουργείο Παιδείας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Ιδρύματος. Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα συνδράμει με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό, τι αφορά την κατάληψη του κτηρίου της Πρυτανείας από ομάδα φοιτητών, η Σύγκλητος ομόφωνα διαπιστώνει ότι:

α) Αιτήματα που θέτουν οι φοιτητές ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις προηγούμενες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου.

β) Το Ίδρυμα πρέπει να παραμείνει ανοικτό και σε πλήρη λειτουργία, ακριβώς για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα αυτά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία και την ψήφιση του νέου νόμου για το Πανεπιστήμιο.

γ) Η Σύγκλητος διαφωνεί με κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων, ιδιαίτερα δε της αστυνομίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σε θέση να επιλύσει, και θα επιλύσει, τα προβλήματά της με τους δικούς της τρόπους. Κάθε άλλη ενέργεια θα δημιουργήσει επικίνδυνες εντάσεις και περαιτέρω προβλήματα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Μ. ΤΖΟΥΦΗ

Η βουλευτής Ιωαννίνων και αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις πιέσεις του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για παρέμβαση της Αστυνομίας, με αφορμή ειρηνικές κινητοποιήσεων φοιτητών εντός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Σύγκλητος και οι πρυτανικές αρχές του, στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και αρνούνται την επέμβαση της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των φοιτητών που διαμαρτύρονται ειρηνικά ενάντια στο νόμο «Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» και ζητούν την άμεση επαναλειτουργία των πανεπιστημίων, τα οποία παραμένουν κλειστά εδώ και ένα χρόνο με ευθύνη της κυβέρνησης.

Ο μόνος τρόπος που γνωρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η αστυνομική επιβολή, τα χημικά, οι βίαιες προσαγωγές και οι συλλήψεις. Αποδείχτηκε πριν λίγες ημέρες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου όλες και όλοι είδαμε τις εικόνες ντροπής, της ωμής βίας και του αυταρχισμού των αστυνομικών δυνάμεων απέναντι σε νέες και νέους που διαμαρτύρονται ενάντια στην υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αντίθετα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων -παρά τις πιέσεις του υπουργείου Παιδείας και τις παραινέσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης- διαφωνεί «απόλυτα και προκαταβολικά», στέλνοντας μήνυμα πως η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σε θέση να διαχειριστεί και να επιλύσει τα όποια προβλήματα με τους δικούς της τρόπους με υπευθυνότητα, ακαδημαϊκό ήθος και σεβασμό στη δημοκρατία.

Σχόλια (16)

 
Σε άλλο μήκος κύματος
04 Μαρ 2021 10:50

Αν είχαν δίδακτρα τα πανεπιστήμια και πλήρωνε ο καθένας που βανδαλίζει δε θα γινόταν αυτά. Αλλά εμείς .....

 
"Των ημών χρημάτων καθήμενοι"
04 Μαρ 2021 08:57

Το Υπουργείο πρέπει να πληρώνει μισθούς και σπασμένα. Δεν πρέπει να ενδιαφέρεται. 'Ακου η Υπουργός να ζητά πληροφόρηση!Τι είναι αυτά.Η Υπουργός είναι να τους χρηματοδοτεί και μόνο. Τα άλλα είναι δική τους υπόθεση.Να απαντούν στους μπαχαλάκηδες, αλλά με την Υπουργό δεν πρέπει ούτε τηλέφωνο να σηκώνουν.Αυτό είναι παρέμβαση!Ο μισθός να πέφτει και τα άλλα!!500 χρόνια τουρκοκρατίας δεν φτάνουν; Κι άλλα θέλουμε; Η Υπουργός είναι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκπρόσωπος και οι καταληψίες ήρωες ,"Κλέφτες και Αρματολοί" .

 
@Τι άλλο θα ζήσουμε
04 Μαρ 2021 08:35

Συμφωνώ απόλυτα.... ο Ερντογάν στην Τουρκία, φυλακή θα τους είχε τώρα τους Πρυτάνεις....

 
Υπάρχει όριο ανοχής
04 Μαρ 2021 08:23

Αν δεν επικοινωνούσε θα υπήρχε πρόβλημα. Υπάρχουν νόμοι που πρέπει να εφαρμόζονται. Οποιος δε συμφωνει παραιτείται και πιάνει δουλειά σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η αστυνομία επιβάλλεται να μπει και να διώξει τους ανεξέλεγκτους καταληψίες. Αυτό έχει ψηφιστεί. Θελουμε δημόσια φωτό από ζημιές και το λογαριασμό όχι στο φορολογούμενο. Έχουν κι αυτοί δικαιώματα άρνησης.

 
Legend
04 Μαρ 2021 07:40

Η κατάληψη είναι είναι δεν είναι παράνομη ενέργεια; Η πρυτανεία αδυνατεί ή δεν αδυνατεί να τη λήξει ή καλύτερα να μην συμβεί ως όφειλε; Η αστυνομία έχει ή δεν έχει την ευθύνη για την έννομη τάξη; Άρα η αστυνομία οφείλει να λήξει την κατάληψη και ο χώρος να παραδοθεί καθαρός στους εργαζόμενους. Τόσο απλά!

 
Επιτελική ασυνεννοησία
03 Μαρ 2021 23:48

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει σχέδιο για την εκπαίδευση, μπορεί η υπουργός να ξεκίνησε δυναμικά έχοντας -όπως όλοι- "καλές" προθέσεις αλλά πλέον η κατάσταση έχει εκφυλιστεί.

Σίγουρα δεν ευθύνεται το υπουργείο Παιδείας για το "αστυνομικό" νομοσχέδιο ή για τη δυσλειτουργία με τα σχολεία. Αυτά είναι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Είναι όμως πρόβλημα να ξοδεύεται τόση ενέργεια σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και αδιέξοδες συγκρούσεις.

Υπάρχουν βασικά ζητήματα που εύκολα λύνονται: ας επικεντρωθεί σε Α'βθμια και Β'θμια, ας αλλάξει τα βιβλία, ας λειτουργήσουν Πρότυπα Σχολεία σε κάθε νομό. Δεν μπορεί και την επόμενη διετία να ασχολούμαστε με την αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια...

 
Κωνσταντίνος
03 Μαρ 2021 23:00

Λίγο μυαλό δεν βλάπτει κ. Κεραμέως...τα έχετε κάνει μπαχαλο... αποσυρθείτε να ηρεμήσετε...δεν το έχετε με την εκπαίδευση.. καταφέρατε και ενώσατε τους εκπαιδευτικούς...

 
Μεγάλωσε η μύτη μου
03 Μαρ 2021 22:30

Πιστέψαμε όλοι.... τη ΝΟΜΙΚΟ Κεραμέως! Το τηλέφωνο του Χρυσοχοίδη, στο χρυσό οδηγό το βρήκαν οι Πρυτάνεις?

 
Μελίτακας ο Α΄
03 Μαρ 2021 22:20

Φταις... μόνο ο Υφυπουργός δεν φταίει!

 
ΜΚ
03 Μαρ 2021 22:10

@ τι αλλα θα ζήσουμε
Προφανώς και δεν έχετε ζήσει /σπουδάσει στο εξωτερικό. Εννοείται πως γίνονται καταλήψεις δημόσιων χώρων σε κράτη της Δύσης . Πού πηγατε στο Ιραν μήπως και μπερδευτήκατε;

 
Φήμες...
03 Μαρ 2021 20:32

Όλα φήμες είναι Νίκη μου...Όλοι σε συκοφαντούν και θέλουν το κακό σου.
Εγώ λέω να κάνουμε και ηλεκτρονικές εκλογές στους πρυτάνεις να ξεμπερδευουμε με δαύτους!!

 
Τι άλλο θα ζήσουμε
03 Μαρ 2021 19:14

Διαμαρτύρονται ειρηνικά με καταλήψεις και βία; Κατάληψη σε δημόσια περιουσία; Στο σπίτι τους ναι , σε δημόσιο πανεπιστήμιο γιατί; Και τους συνδράμουν με δηλώσεις ; Σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος δε ξέρω αν θα συνέχιζαν τη σύμβαση εργασίας μετά τις δηλώσεις .

 
Ουδέτερος παρατηρητής
03 Μαρ 2021 17:30

Δυστυχώς η κ. Κεραμέως έχει χαθεί μέσα στο επικοινωνιακό παιχνίδι. Δηλώσεις, συνεντεύξεις, διαψεύσεις, φήμες... Οτιδήποτε άλλο εκτός από σκληρή, σιωπηλή, μεθοδική δουλειά για την παιδεία και τις χρόνιες παθογένειες. Η απόλυτη διάψευση. Κρίμα. Ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι ην αλλάξει προτού να τον φθείρει και τον ίδιο η ανεπάρκεια της Κεραμέως.

 
Νώντας
03 Μαρ 2021 17:29

Για να δούμε πως θα το λύσει γιατί μέχρι τώρα το πανεπιστήμιο είναι σε κατάληψη. Ο λογαριασμός δεν το συζητώ ότι θα πληρωθεί από τους ίδιους. Προτείνω να μπούμε και οι ίδιοι στην κατάληψη για περισσότερη σύμπνοια.

 
Άσυλο ιδεών
03 Μαρ 2021 17:12

Από ποτε το τηλέφωνο υπουργού σε πρυτάνεις είναι παρέμβαση; Δεν πρέπει να μιλήσει η υπουργός αν συντρέχουν λόγοι; Χάνουμε την ουσία νομίζω. Ειρηνική φιάλη Κωστή εν μέσω κορονοϊού και αυστηρών μέτρων δεν είναι η κατάληψη. Επιβάλλεται να παρέμβει η αστυνομία. Αν ήταν ιδιωτικό το πανεπιστήμιο ήταν άλλο θέμα .

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ