Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Live/Βουλή: Συζήτηση ερώτησης για τις συνέπειες σε πανεπιστημιακά τμήματα από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το esos συνδέθηκε με τη Βουλή για να παρακολουθήσετε ζωντανά τη συζήτηση.
Δημοσίευση: 05/03/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή  του ΣΥΡΙΖΑ  Σταύρου Αραχωβίτη, με θέμα «Απειλούνται Πανεπιστημιακά Τμήματα στην Σπάρτη με διακοπή λειτουργίας λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής του Νόμου 4777/2021», προγραμματίστηκε να συζητηθεί στη Βουλή, σήμερα  στις 9 το πρωί.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ

Το esos συνδέθηκε  με τη Βουλή  για να παρακολουθήσετε ζωντανά τη συζήτηση.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΒΕΛΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Σχόλια (9)

 
Επικρατούσα τιμή στη βαθμολογία των φοιτητών
06 Μαρ 2021 21:28

Υπάρχουν τμήματα που ακόμα και ο πρώτος είχε βαθμολογία κάτω από 13, άρα λογικά σε τμήματα με βάση κάτω από 10000 μόρια η επικρατούσα τιμή δε θα είναι πάνω από 7 (εξαιρετικά χαμηλή βαθμολογία). Ούτε είναι δικαιολογία να διατηρούμε ένα τμήμα με 200 εισακτέους επειδή οι δέκα από αυτούς έγραψαν τουλάχιστον 12 (μέτρια βαθμολογία) ή ακόμα και 18 (άριστη βαθμολογία) - είναι θέμα κατάλληλης αξιοποίησης πόρων και προσωπικού.

Το υπουργείο έχει όλα τα στοιχεία από τα μηχανογραφικά δελτία και τις εισαγωγικές εξετάσεις: Υπάρχουν περίπου 80 τμήματα, κυρίως στην περιφέρεια, που με βάση όλους τους ποιοτικούς δείκτες είναι στο "κόκκινο" (βαθμολογία, μετεγγραφές ή εγκατάλειψη σπουδών από φοιτητές, αριθμός μόνιμων καθηγητών και υποδομές). Υπάρχουν όμως και τμήματα με υψηλή βάση, τουλάχιστον πάνω από 10, που επίσης είναι προβληματικά, ιδίως σε μεγάλες πόλεις (πχ. τα πρώην ΤΕΙ σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη).

Η μόνη σωστή παρατήρηση είναι πως η βάση αποτελεί μόνο αναγκαία ΟΧΙ ΙΚΑΝΗ συνθήκη για τη διατήρηση ενός τμήματος: Σίγουρα τμήματα με χαμηλή βάση πρέπει να συνενωθούν, όμως αυτό δε σημαίνει ότι όλα τα υπόλοιπα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.

Ο ανασχεδιασμός του ακαδημαϊκού χάρτη θα πετύχει μόνο εφόσον είναι συνολικός και όχι αποσπασματικός: Ξεκινώντας από το ίδρυμα, και καταλήγοντας στις Σχολές και τα τμήματα που πρέπει να έχουν σαφείς ακαδημαϊκές αντιστοιχίες μεταξύ τους, χωρίς επικαλύψεις ή υπερεξειδικεύσεις, με ενιαία και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Εκπαιδευτικός
06 Μαρ 2021 19:13

Σχολή
06 Μαρ 2021 03:07

 
Πάτρα έδρα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
06 Μαρ 2021 21:19

Η Πάτρα είναι πόλη της Πελοποννήσου όχι της Στερεάς Ελλάδας. Απαράδεκτο να χωρίζουν στη "μέση" μια γεωγραφική περιοχή για μικροπολιτικούς λόγους, στερώντας της την τρίτη σε μέγεθος πόλη και το δεύτερο σε σπουδαιότητα λιμάνι της Ελλάδας, που λειτουργεί ως πύλη προς την Ιταλία και τη Δυτική Ευρώπη.

Η Τρίπολη και η Καλαμάτα μπορούν να ενταχθούν στο νέο ΑΕΙ Πελοποννήσου όμως οι σχολές ήδη υπάρχουν στην Πανεπιστημιούπολη στην Πάτρα από το 1964. Όφελος για φοιτητές και ερευνητές συνεπώς είναι η συγκέντρωση της διδασκαλίας σε ένα campus και η εξακτίνωση της έρευνας και της καινοτομίας με τεχνολογικά πάρκα και ερευνητικά ινστιτούτα, όχι το ανάποδο.

@ Ενιαίο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
06 Μαρ 2021 19:43

Δεν κερδίζει τίποτα η Πελοπόννησος με ένα ΑΕΙ σπασμένο σε 6 κομμάτια. Οι φοιτητές απλώς νοικιάζουν διαμερίσματα και μετά φεύγουν, δεν ενισχύουν την παραγωγική οικονομία.

Στόχος είναι οι νέοι εργαζόμενοι 30 έως 50 ετών να έχουν εργασιακή έδρα πόλεις όπως Σπάρτη, Κορινθο, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Άργος και τόσες άλλες.

 
Ενιαίο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
06 Μαρ 2021 19:43

Το πανεπιστήμιο πατρών πρέπει να μετονομαστεί σε πανεπιστήμιο δυτικής ελλάδας, ώστε να μην αποπροσανατολίζει ως προς την χωροταξία του.
Το ενιαίο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει έδρα την Τρίπολη

 
Εκπαιδευτικός
06 Μαρ 2021 19:13

Η βάση εισαγωγής δεν εκφράζει απαραίτητα και την πλειοψηφία των φοιτητών του τμήματος. Μπορεί να αντικατοπτρίζει λίγους ή κι ελάχιστους φοιτητές. Αποφεύγετε να αναφερθείτε στο μέσο όρο της βαθμολογίας γιατί δεν εξυπηρετεί την πολιτική σας. Άλλοι είναι οι λόγοι που ασχολείστε εμμονικά με την βάση εισαγωγής. Ψάχνετε άλλοθι για τις επιλογές σας υπέρ των ιδιωτικών κολλεγίων. Ακόμη και ο πιο δύσπιστος το καταλαβαίνει. Δεν πείθετε όσο και να επιμένετε. Έχετε εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

 
Σχολή
06 Μαρ 2021 03:07

Ναι, και σε τμήμα της περιοχής μου με βάση γύρω στο 7 το άτομο που πέρασε πρώτο είχε γράψει γύρω στο 19... πήγε στη σχολή αυτή γιατί αυτό ήθελε πραγματικά, και γιατί στη συγκεκριμένη περιοχή μπορούσε να πάει... Μην τα ισοπεδώνουμε όλα, ίσως κάποιοι για προσωπικούς λόγους να χρειάζονται τμήμα (κοντά έστω) στην περιοχή τους!

 
Ενιαίο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
05 Μαρ 2021 18:47

Δεν είναι λογικό να λειτουργούν σχολές διάσπαρτες σε Σπάρτη, Κόρινθο, Ναύπλιο, Πύργο ή αλλού και αυτό να θεωρείται "ακαδημαϊκή δομή" σύγχρονου Πανεπιστημίου.

Οι σχολές της Πελοποννήσου μπορούν να μεταφερθούν στην Πάτρα και να διατηρηθούν ερευνητικές και τεχνολογικές δραστηριότητες σε Τρίπολη και Καλαμάτα.

 
Ακης
05 Μαρ 2021 12:13

Θα την πήγαιναν σε καινούργιο κτίριο (στη Μπολέτα) μαζί με την κτηνιατρική...

 
Νοσηλευτική
05 Μαρ 2021 11:20

Τη Νοσηλευτική την ξεχάσατε; Εσείς δεν την πήγατε Τρίπολη;

 
Το χωριό
05 Μαρ 2021 10:52

Ο κάθε βουλευτής ενδιαφέρεται να σώσει το ΑΕΙ παρακαλώ στο το χωριό και την πόλη που εκλέγεται . Τι τα χρειαζόμαστε τόσα ΑΕΙ; Ποιος τα συντηρεί; Τι βαθμό ειδαγωγης έχουν; Να μαντέψω ; 1,2,3,4,5,6,7 το πολύ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.