Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υφ. Παιδείας: «Πρωταθλητές» στους αιώνιους φοιτητές τα τμήματα με χαμηλές βάσεις

Tα ονόματα «Σπάρτη» και «Ολυμπία» θα χρησιμοποιηθούν για την προσέλκυση ξένων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Δημοσίευση: 05/03/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τα τμήματα εκείνα, τα οποία είναι «πρωταθλητές» σε φοιτητές οι οποίοι δεν τελειώνουν, είναι τα τμήματα με  χαμηλή βάση εισαγωγής, τμήματα δηλαδή στα οποία κάποιος μπαίνει με βαθμό ένα, δύο, τρία, έχουν ποσοστό αποφοιτήσεως 8%, 10%, 12%, 15%.

Τα παραπάνω είπε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τα  Πανεπιστημιακά Τμήματα στην Σπάρτη .

Αντιθέτως,σημείωσε ο υφυπουργός Παιδείας,  αν δείτε τα στοιχεία στην Ιατρική θα διαπιστώσετε ότι όχι μόνον τελειώνουν όλοι σχεδόν, αλλά τελειώνουν και εντός του ελάχιστου χρόνου, εντός του «ν». Δεν πάνε καν «ν+2».

Όταν ο φοιτητής έρχεται με πολύ χαμηλό επίπεδο και μπαίνει στο πανεπιστήμιο, τόνισε ο Α. Συρίγος, δεν μπορεί να παρακολουθήσει το υψηλό μαθησιακό επίπεδο του συγκεκριμένου τμήματος και γι’ αυτόν τον λόγο το εγκαταλείπει.  

Σπουδές στην Πελοπόννησο

Σχετικά με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ο υφ. Παιδείας ανακοίνωσε   ότι «στις συζητήσεις οι οποίες έχουν γίνει, η σκέψη είναι πώς θα μπορέσουμε δύο ονόματα για την Πελοπόννησο τα οποία είναι γνωστά παγκοσμίως, τα ονόματα «Σπάρτη» και «Ολυμπία», να τα χρησιμοποιήσουμε διεθνώς για να τραβήξουμε πληθυσμό».

Σχόλια (23)

 
Πότε;
10 Μαρ 2021 17:33

Πότε θα ενημερωθούν οι υποψήφιοι για όλα αυτά; Ήδη βρισκόμαστε στο Μάρτιο.

 
Τάκης
08 Μαρ 2021 22:45

Ο ρυθμός αποφοίτησης στις κορυφαίες σχολές της χώρας δεν είναι και πολύ υψηλότερος από Περιφερειακά "δεύτερης κατηγορίας" Πανεπιστημιακά Τμήματα. Οι Ιατρικές σχολές που αναφέρει το υπουργείο ίσως είναι η εξαίρεση εφόσον οι φοιτητές εκεί ίσως να μπορούν να συνεχίζουν να παπαγαλίζουν.

 
Μελίτακας ο Α΄
07 Μαρ 2021 13:43

Δις ιζ SPARTA!...

 
HΡΑ*
07 Μαρ 2021 12:36

... και τι προτείνει ο κ. Υφυπουργός : " Σπάρτη" και " Ολυμπία" "... για την προσέλκυση ξένων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου..." ταρατατζουμ, ταρατατζούμ, τριαλαλά...

Αντί άλλου σχολίου...

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
μου τα 'πες με το πρώτο σου το γάλα.
Μα τώρα που ξυπνήσανε τα φίδια
εσύ φοράς τα αρχαία σου στολίδια
και δε δακρύζεις ποτέ σου μάνα μου Ελλάς
που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς.
Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
μου τα 'πες με το πρώτο σου το γάλα.
Μα τότε που στη μοίρα μου μιλούσα
είχες ντυθεί τα αρχαία σου τα λούσα
και στο παζάρι με πήρες γύφτισσα μαϊμού
Ελλάδα Ελλάδα μάνα του καημού.
Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
μου τα 'πες με το πρώτο σου το γάλα.
Μα τώρα που η φωτιά φουντώνει πάλι
εσύ κοιτάς τα αρχαία σου τα κάλλη
και στις αρένες του κόσμου μάνα μου Ελλάς
το ίδιο ψέμα πάντα κουβαλάς.

 
Δρόμος για την Ολυμπία
07 Μαρ 2021 12:09

Για την Ολυμπία θα πρέπει να φτιάξετε πρώτα δρόμο και μετά ΑΕΙ. Σκοτώνεται κόσμος τόσα χρόνια.

 
Τα φτιάξατε όλα κι έμεινε αυτό
07 Μαρ 2021 11:42

Να δοθούν από το υπουργείο Παιδείας στη δημοσιότητα ο μέσος χρόνος αποφοίτησης των φοιτητών κάθε τμήματος.
Κι όχι μόνο ο μέσος χρόνος, αλλά πλήρη στατιστικά πολλών χρόνων.

Να σταματήσετε να λέτε για την Ιατρική γιατί δεν είναι η πιο δύσκολη επιστήμη να σπουδάσεις και μην την φέρνετε ως το απόλυτο παράδειγμα.
Υπάρχουν πολύ πιο δύσκολες επιστήμες από την Ιατρική, οι θετικές επιστήμες.

Όλα τα τμήματα της ίδιας επιστήμης δεν είναι ίδια σε δυσκολία επίσης.

Τα φτιάξατε όλα τα άλλα στην Παιδεία και σας έμεινε μόνο αυτό ε;

 
@Observator
07 Μαρ 2021 11:42

η επιλογή να πετάμε την μπάλα στην κερκίδα δεν αποδίδει.
Τα στοιχεία για την υποβάθμιση στην δευτεροβάθμια είναι το θέμα που τέθηκε, αν το αγνοείται το δέχομαι. Τα όσα αναφέρεται μάλλον το επιβεβαιώνουν πάντως, οπότε αντί να πάμε από το τέλος προς την αρχή, ας ξεκινήσουμε από το πρώτο βήμα, τον μαθητή δηλαδή...

 
γιόχαν
07 Μαρ 2021 08:46

Εχει αναρωτηθεί κανείς σε τι θέματα[βαθμός δυσκολίας] στις εξεταστικές περιόδους εξετάζονται οι φοιτητές σε χαμηλόβαθμα τμήματα εισαγωγής? π.χ στο μαθηματικό Σάμου ,γίνεται σύγκριση των θεμάτων[σε ανάλογα μαθήματα] με θέματα που βάζουν στο μαθηματικό Α.Π.Θ ή Αθηνών.

 
Στο δια ταύτα
07 Μαρ 2021 08:38

Για ποιο λόγο τότε να διατηρούνται τα τμήματα αυτά; Γιατί να υπάρχουν τόσα πολλά ; Για να νοικιάζονται οι γκαρσονιέρες ; Τι νόημα έχει να πληρώνει ο φορολογούμενος σχολές χωρίς αντίκρισμα, χαμηλης ποιότητας σπουδές και αιώνιους φοιτητές;

 
MIK
07 Μαρ 2021 06:45

Όταν στα ΑΕΙ μπαίνουν άτομα που παλιότερα ούτε γυμνάσιο δεν θα μπορούσαν να τελειώσουν, είναι λογικό να υπάρχουν κσι αιώνιοι κσι υπεραιώνιοι. Φτάσαμε στο σημείο οι μισοί τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείων να είναι "άριστοι". Είμαστε η χώρα των "αρίστων".

 
Observator
06 Μαρ 2021 22:04

@@Observator
Δεν έκανα κανένα λάθος. Εχω στοιχεία από άλλα ΑΕΙ με Ιατρικη Σχολή.
Αυτο δεν ισχύει στο ΕΜΠ, τουλάχιστον σε όλες τις Σχολές. Στη Σχολη
Ναυπηγών ο μέσος όρος χρονου αποφοίτησης ειχε φτάσει στα 7-7.5
έτη πριν λιγα χρόνια. Περιμένω τις πιστοποιησεις των ΠΠΣ του ΕΜΠ
για να δούμε τα νεώτερα στοιχεία. Στις Ιατρικές Σχολές δεν μιλάμε για μέσους όρους αλλά για πραγματικη αποφοίτηση. Πραγματι οι περισσότεροι καλοι
φοιτητές φοιτούν στην Ιατρικη και στο ΕΜΠ, και έχουν μικρότερους
κατά τεκμηριο χρόνους αποφοίτησης. Αυτο επιβεβαιώνει οσα αναφέρει ο υφυπυργος. Ομως αυτο ειναι μέρος της αλήθειας. Το κυριο προβλημα ειναι οτι σε αρκετα τμηματα ο φοιτητής δεν εχει ισχυρο κινητρο να αποφοιτήσει, είτε επειδη δεν τον ενδιαφέρει είτε επειδη η αγορά εργασιας στο αντικείμενο του δεν υπάρχει πρακτικά.

 
Ερώτημα προς ΜΟΔΙΠ και ΕΘΑΑΕ
06 Μαρ 2021 21:05

Πόσοι φοιτητές έκαναν πρώτη εγγραφή πριν το 2014 (2ν έτη) και συμμετέχουν σε εξεταστική μέσα στο 2021; Μπορούν το υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες να δώσουν στη δημοσιότητα (FOI) αυτό το απλό δεδομένο για ΟΛΑ τα Τμήματα και Σχολές ΑΕΙ;

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 88% των αποφοίτων είναι ηλικίας 23 έως 28 ετών. Αντιθέτως, μόλις το 27% των "αιωνίων" που εμφανίζονται στα μητρώα είναι κάτω των 30 ετών...

Αν τα ΑΕΙ προχωρήσουν σε εκκαθάριση φοιτητικών καταλόγων τότε θα σταματήσουν τα ανέκδοτα περί "αιωνίων" καθώς θα φανεί ότι με συντηρητικές εκτιμήσεις αυτοί είναι λιγότεροι από 50.000 στο σύνολό τους, και ακόμα μικρότερος ο αριθμός όσων παρακολουθούν ενεργά τα μαθήματα.

 
Άκης
06 Μαρ 2021 19:16

Τα τμήματα με χαμηλή βαθμολογία δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα (στην πλειοψηφία τους) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κίνητρο να για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους .

 
Φ. Κώστας
06 Μαρ 2021 17:34

Όταν όμως τους περνάς στο γυμνάσιο και στο λύκειο με το 13 και τους σβήνεις τις απουσίες με μια γρίπη τι περιμένεις;

 
Ιωάννης Κ.
06 Μαρ 2021 15:11

Τα λεγόμενα του υφυπουργού αποδεικνύουν ότι τα τμήματα με πολύ χαμηλές βάσεις (για τις οποίες δεν φέρουν την ευθύνη τα τμήματα αυτά αλλά το εκπαιδευτικό σύστημα, δημιούργημα του Υπουργείου Παιδείας) δεν υπολείπονται σε αξιόλογα και με δυσκολία προγράμματα σπουδών, διαφορετικά θα έπαιρναν πτυχίο τόσο εύκολα όσο εύκολα τους έκανε το υπουργείο φοιτητές ΑΕΙ. Δεν καταλαβαίνω επίσης τη σύγκριση που κάνει μεταξύ της Ιατρικής και των τμημάτων αυτών. Στην Ιατρική εισάγονται φοιτητές που έχουν πρώτη επιλογή τους την ιατρική επιστήμη, ενώ στα τμήματα με χαμηλές βάσεις εισάγονται, κατά κανόνα, φοιτητές κατά τύχη και εξαιτίας των καμωμάτων του Υπουργείου Παιδείας.

 
αιωνία
06 Μαρ 2021 15:08

Πρωτοπόροι στους αιώνιους που δεν τολμάμε τόσα χρόνια να τους μετακινήσουμε εκτός. Ο πατέρας μου συνταξιούχος και φοιτητής εγγεγραμμένος. Άλλοι έχουν δέκα χρόνια να δώσουν σημεία ζωής φοιτητικής και είναι στις λίστες εγγεγραμμένοι. Μην ενοχλείται τα παιδιά.

 
ΑΠΘ,ΕΚΠΑ
06 Μαρ 2021 10:11

Είπατε αλλού ότι πρωταθλητές στους ''αιωνίους'' ειναι το ΑΠΘ και το ΕΚΠΑ.
Έχουν και αυτά χαμηλές βάσεις?

 
@Observator
06 Μαρ 2021 09:36

λάθος...αναφέρεστε στο πάνω ράφι με χιλιάδες ώρες φροντιστηρίων και επομένως χωρίς ελλείψεις, είτε αυτό λέγεται ιατρική είτε ΕΜΠ, είτε οποιοσδήποτε με καλή απόδοση. Επίσης είναι διαφορετικό να μιλάμε για 6 χρόνια σπουδών και άλλο για 3 ή 4 (τουλάχιστον περισσότερες εξεταστικές).
Αν συνυπολογίσουμε ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, είναι αντιληπτό το πρόβλημα...αλλά είπαμε φταίει ο μαθητής που είναι βλάκας και δεν έχει λεφτά, να πάει χωρίς εξετάσεις να σπουδάσει να τον εκθειάζουμε στην συνέχεια.

 
Μ
06 Μαρ 2021 07:32

Το διάβασμα είναι ευθύνη όμως του ατόμου. Δεν είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να εισάγει τον υποψήφιο που δεν διάβασε και πήρε βαθμό 1!!! Δεν θα ολοκληρώσει, θα υποβαθμίσει τη σχολή στην οποία μπήκε. Αυτονόητα πράγματα. Μαθητές με κενά πρέπει να οδηγούνται σε κάποιο άλλο σχολείο για να καλύψουν τα κενά τους. Το να περνούν από τάξη σε τάξη χωρίς να ενδιαφερόμαστε τι έμαθαν νομίζοντας κιόλας ότι τους βαηθάμε είναι βλακεία. Χρειάζεται καλό συμμάζεμα η τριτοβάθμια.

 
Όταν ο φοιτητής έρχεται..
06 Μαρ 2021 03:00

Με πολύ χαμηλό επίπεδο δεν μπορεί να παρακολουθήσει το υψηλότερο επίπεδο του τμήματος. Τα τμήματα τα οποία δεν τελειώνουν οι φοιτητές είναι αυτά με χαμηλή βάση Εισαγωγής. Μισές αλήθειες! Η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν και ιδίως στα ΤΕΙ έμπαιναν φοιτητές από τα Γενικά και τα Τεχνικά Λύκεια. Όσοι έμπαιναν από το Γενικό Λύκειο τη δεκαετία του 1980 και του 1990 τελείωναν τη Σχολή σχεδόν όλοι. Όσοι έμπαιναν από το Τεχνικό Λύκειο είχαν προβλήματα να παρακολουθήσουν βασικά μαθήματα και για αυτό τελείωναν τη Σχολή ελάχιστοι. Εξάλλου το επίπεδο των Τεχνικών Λυκείων όσον αφορά τις γνώσεις που έπαιρναν οι μαθητές ήταν πολύ χαμηλότερο από το επίπεδο των μαθητών που φοιτούν στο Γενικό Λύκειο.

 
Observator
05 Μαρ 2021 23:37

@Aθηνά
Ειναι σπάνιες οι περιπτώσεις οπου υφυπουργος αναφέρει συγκεκριμενα στοιχεια. Ειναι γεγονος οτι και οι φοιτητες της ιατρικης προέρχονται απο το ιδιο εκπαιδευτικο συστημα και καταφέρνουν περίπου στο ν+1 να πάρουν σχεδόν ολοι πτυχιο ενώ σε σχολές φοιτησης 4 ετών ο μέσος όρος ειναι ν+2. Ειναι λάθος των τοπικών κοινωνιών να θεωρουν να ταυτίζονται με κάποιο ΑΕΙ ενώ η ευθυνη τους ειναι οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης.

 
Νοσηλευτική Σπάρτης
05 Μαρ 2021 21:57

Η Σπάρτη έχει ήδη χάσει το καλύτερο τμήμα της.

 
Αθηνά
05 Μαρ 2021 19:40

''Όταν ο φοιτητής έρχεται με πολύ χαμηλό επίπεδο και μπαίνει στο πανεπιστήμιο, τόνισε ο Α. Συρίγος, δεν μπορεί να παρακολουθήσει το υψηλό μαθησιακό επίπεδο του συγκεκριμένου τμήματος και γι’ αυτόν τον λόγο το εγκαταλείπει''. Να υπενθυμίσουμε κάπου εδώ στο κ.Συρίγο,στο παιδείας αλλά και σε όλους όσους σχολιάζουν και θίγονται με την εισάγωγή των παιδιών με χαμηλούς βαθμούς στα πανεπιστήμια ότι εκτός από την τριτοβάθμια και η πρωτοβάθμια αλλά και η δευτεροβάθμια είναι ευθύνη του υπουργείου παιδείας.........

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ