Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύγκλητος ΑΠΘ:Να απαλλαγούν οι συλληφθέντες και να διερευνηθούν οι ευθύνες των αστυνομικών στα επεισόδια

“Η συνέχιση της κατάληψης καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών και Τμημάτων Σχολών στο κτίριο Διοίκησης του Α.Π.Θ.”
Δημοσίευση: 05/03/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την απαλλαγή  των συλληφθεισών/έντων στις 22/2/21 και τη διερεύνηση των ευθυνών από τις αρμόδιες αρχές των αστυνομικών δυνάμεων κατά τα επεισόδια της προηγούμενης Δευτέρας, ζητά με ανακοινωθέν η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα η Σύγκλητος του ΑΠΘ :

Α. Επιθυμεί την απαλλαγή των συλληφθεισών/έντων στις 22/2/21. Αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ξεκινήσει ένας δημιουργικός διάλογος με τις/τους φοιτήτριες/τές προκειμένου να επιλύονται τα προβλήματα με ακαδημαϊκούς όρους.

Β. Αναγνωρίζει την ανάγκη να υπάρξει επαρκής και αποτελεσματική φύλαξη των χώρων του Πανεπιστημίου μας, ώστε ακαδημαϊκοί και φοιτήτριες/τές να είναι απόλυτα ασφαλείς. Η εφαρμογή του νόμου θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος σεβασμός προς την ακαδημαϊκότητα του χώρου.

Γ. Καλεί   τις/τους φοιτήτριες/τές να σταματήσουν την κατάληψη του κτιρίου Διοίκησης του Α.Π.Θ.

Δ. Τονίζει ότι η   συνέχιση της κατάληψης καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών και Τμημάτων Σχολών στο κτίριο Διοίκησης του Α.Π.Θ.

Ε. Ζητεί να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές οι ευθύνες των αστυνομικών δυνάμεων για την ένταση της βίας που χρησιμοποιήθηκε στο Α.Π.Θ. κατά τα επεισόδια της προηγούμενης Δευτέρας.

Ζ. Καταδικάζει την απαράδεκτη στοχοποίηση θεσμικών οργάνων του Α.Π.Θ., η οποία δυσκολεύει εξαιρετικά την επίλυση του προβλήματος.

Η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. εκφράζει “την αγωνία της για το γεγονός ότι η συνέχιση της διαδικτυακής διδασκαλίας υποβαθμίζει τις πανεπιστημιακές σπουδές και την αξία των πτυχίων.

Παράλληλα ζητεί από την Κυβέρνηση “να ορίσει με προσοχή και σεβόμενη τις προτάσεις των επιμέρους Τμημάτων τους όρους επαναφοράς των πανεπιστημίων στην κανονικότητα, εξετάζοντας μεταξύ άλλων τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας”.

Σχόλια (17)

 
Νέα Σμύρνη
08 Μαρ 2021 01:41

Σήμερα αστυνομικοί εκτός ελέγχου ξυλοκόπησαν πολίτη και του έσπασαν τα πλευρά. Είναι δυνατόν να έχουμε αστυνομοκρατία στις πόλεις μας; Προσοχή σε ποιους δίνεται εξουσία.

 
Αστυνομική βία δεν είναι η λύση
08 Μαρ 2021 01:34

"H ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία για να νομιμοποιήσει την αστυνομική βία" (Deutsche Welle: Police violence as pandemic response in Greece)

 
@ @Απλά πράγματα
07 Μαρ 2021 20:53

Αν "κανονικότατα" σημαίνει τηλεμαθήματα, τηλε-έρευνα, τηλε-διοίκηση, μήπως θα θέλατε να το κάνουμε μονίμως τηλε-πανεπιστήμιο, να γλυτώσουμε και τα έξοδα φως, νερό, συντήρηση κτιρίων, κλπ; Μόνο το ίντερνετ να πληρώνεται για την τηλε-λειτουργία...
Αυτό σημαίνει πανεπιστήμιο; Υποκαθιστά η τηλε-δραστηριότητα την ακαδημαϊκή ζωή; Τιμά το ΑΠΘ να καμώνεται πως όλα βαίνουν καλώς αποδρώντας στο διαδίκτυο; και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα; Μέχρι να αξιωθούν οι μπαχαλάκηδες να εντρυφήσουν στο hacking (λέμε τώρα...) και να μετεξελιχτούν σε e-μπαχαλάκηδες;

 
Διαταραχή ακαδημαϊκής λειτουργίας
07 Μαρ 2021 20:28

Υπερβολή να υποστηρίζουμε ότι η διδασκαλία γίνεται κανονικά, με τους φοιτητές και τους καθηγητές εκτός αιθουσών εδώ και έναν χρόνο. Δε γίνονται όλα ψηφιακά, ούτε η έρευνα είναι εφικτό να οργανωθεί μόνο με ηλεκτρονικά μέσα.

Τα προβλήματα στα πανεπιστήμια θα φανούν από τον Σεπτέμβριο, καθώς οι προπτυχιακοί φοιτητές θα έχουν χάσει 3 εξάμηνα από τις σπουδές τους.

 
ΠΛ
07 Μαρ 2021 18:21

Τους καταλαβαίνω. Από τη μια είναι δύσκολο να μπαίνεις στο αμφιθέατρο και να έχεις από κάτω ομάδες που πολλοί από αυτούς δεν είναι καν φοιτητές να σε γιουχάρουν και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Από την άλλη η πνευματική ελίτ πρέπει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να καθοδηγεί με τη στάση της χωρίς να φοβάται.

 
@Απλά πράγματα
07 Μαρ 2021 16:51

Μην κινδυνολογείτε, δεν θα μας πείσετε:

>όσο δεν λειτουργεί το ίδρυμα

Το ίδρυμα λειτουργεί κανονικότατα, εφόσον γίνονται και μαθήματα και εργαστήρια και εξετάσεις. Από πολλές απόψεις λειτουργεί και καλύτερα: είναι πολύ πιο καθαρό, δεν υπάρχει αφισορρύπανση, είναι πλήρως απολυμασμένο και χωρίς καθόλου κορωνοϊό (ακούσατε κανέναν καθηγητή ή φοιτητή να αρρώστησε από covid;)

Ακόμα και η διοίκηση λειτουργεί αποτελεσματικότερα, αφού όλα είναι πλέον ηλεκτρονικά και χωρίς επισφαλείς ουρές στις Γραμματείες.

>μισθοδοσία

Σας διαβεβαιώ ότι το διδακτικό προσωπικό δουλεύει πολύ περισσότερο από την περίοδο δια ζώσης εκπαίδευσης. Πρέπει να πάρουν αύξηση μισθού, όχι παρακράτηση!

>ερευνητικά προγράμματα

Δουλεύουν καλύτερα από ποτέ, η παραγωγικότητα έχει ανέβει κατακόρυφα. Απλά δεν μπορούν να ταξιδέψουν σε συνέδρια στο εσωτερικό ή το εξωτερικό.

>ξαναρχίζουμε από εκεί που είχαμε σταματήσει

Ελπίζω να σας έπεισα ότι τίποτα δεν σταμάτησε.

 
Απλά πράγματα
07 Μαρ 2021 12:07

Το πανεπιστήμιο να γίνει πραγματικά αυτοδιοικούμενο.
Την επόμενη φορά που θα διαμαρτύρονται οποιοιδήποτε (φοιτητές και άσχετοι) θα τακτοποιήσουν το πρόβλημα μόνοι τους οι συγκλητικοί (εννοείται χωρίς αστυνομία).
Τυχόν ζημιές θα τις πληρώσουν από την τσέπη τους οι ίδιοι οι συγκλητικοί και όχι όλοι οι φορολογούμενοι.
Δεν θα κατατεθεί μισθοδοσία πανεπιστημιακών όσο δεν λειτουργεί το ίδρυμα.
Δεν θα εξεταστούν μαθήματα, ούτε θα πληρωθούν ερευνητικά προγράμματα.
Όταν με το καλό η σύγκλητος επαναφέρει το πανεπιστήμιο σε λειτουργία, ξαναρχίζουμε από εκεί που είχαμε σταματήσει.
Απλό, απλούστατο!

 
Μελίτακας ο Α
07 Μαρ 2021 09:57

Χαρώ τα εγώ τα αντράκια μου!
Ξέρετε... σκεφτόμαστε... μην μας παραξηγήσετε... αγαπώ σας... μήπως θα θέλατε να ...
Να σας φέρω πιταράκια, καλτσουνάκια κι άφθονη ρακί;
Μια γιαγιά τα ´φτιάξε!
Και μην ανησυχείτε, οι κακοί αστυνομικοί που σας πλήγωσαν θα τιμωρηθούν αυστηρότατα!
Σα δε ντρέπονται!...

 
Αυτοδικία;
07 Μαρ 2021 09:07

>Επιθυμεί την απαλλαγή των συλληφθεισών/έντων στις 22/2/21

Κάποιος άλλος συνάδελφος είχε σχολιάσει πριν λίγες μέρες ότι οι πανεπιστημιακοί πολύ θα ήθελαν να γράφουν μόνοι τους τους νόμους. Προφανώς θέλουν και να τους δικάζουν μόνοι τους και να βγάζουν αθωωτικές αποφάσεις.

 
MIK
07 Μαρ 2021 06:36

Στην επόμενη κατάληψη, αντί για την αστυνομία, ας καλέσει η Σύγκλητος ντελιβερι με πίτσες, σουβλάκια και μπύρες για τους καταληψίες. Καλό είναι να έχουν κάπου και ένα απόθεμα από σπρέι για να μπορέσουν τα "παιδιά" να εκφράσουν τις ιδέες τους πληρέστερα στους τοίχους του πανεπιστημίου. Τα έξοδα τα αναλαμβάνουν οι φορολογούμενοι.

 
καλά διαβάσατε
07 Μαρ 2021 06:18

Άκου να μπουν να λήξουν την κατάληψη οι αστυνομικοί; Ενόχλησαν τα παιδιά από την κατάληψη; Τώρα συγγνώμη, αν είναι δυνατόν. Δυστυχώς εκεί έχουμε φτάσει. Ναι καλά διαβάσατε, δεν είναι ανέκδοτο.

 
ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ
06 Μαρ 2021 23:14

Με το κείμενο αυτό συμφωνεί και ο Πρύτανης;
Οι 512 πανεπιστημιακοί που στηρίζουν τον Πρύτανη αυτά υποστηρίζουν;

 
φορολογούμενος
06 Μαρ 2021 15:16

Αφού δε θέλετε αστυνομία γιατί έχετε καταληψίες τόσες μέρες; Αστυνομία και ηρεμία. Αρκετά πια με το πισωγύρισμα. Το πανεπιστήμιο δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα.

 
Ηλίας
06 Μαρ 2021 15:03

Αυτα λένε και ζητάνε για καταληψίες πανεπιστημιακού χώρου, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τον πρύτανη καταδότη επειδή έχει αντίθετη άποψη για τις ενέργειες τους-έτσι είναι όταν έχεις ελεύθερη διακίνηση ιδεών-, και η παρουσία αστυνομίας θα έρθει χθές.
Καλή συνέχεια στα όνειρα..........

 
Μπράβο σας...
06 Μαρ 2021 13:33

Χαϊδέψτε τους...
Μήπως να ζητήσετε κ συγγνώμη στους καταληψίες;;;;

 
Μανώλης
06 Μαρ 2021 13:19

"Η Σύγκλητος του ΑΠΘ : Α. Επιθυμεί την απαλλαγή των συλληφθεισών/έντων στις 22/2/21";;; Είναι σαν να πω και εγώ στην αστυνομία που έπιασε τον κλέφτη που έβγαινε από το σπίτι μου, ότι επιθυμώ να απαλλαγεί. Αυτά να τα πει η σύγκλητος στο δικαστήριο και να αφήσει τα κουλά για τους συνδικαλιστές.
Ο λόγος που ανησυχεί βέβαια είναι το "Ζ. Καταδικάζει την απαράδεκτη στοχοποίηση θεσμικών οργάνων του Α.Π.Θ., η οποία δυσκολεύει εξαιρετικά την επίλυση του προβλήματος". Ελπίζει έτσι να στείλει μήνυμα στους καταληψίες ότι είναι μαζί τους στον αγώνα, όπως κάνει άλλωστε τα τελευταία 20 χρόνια με αποτελέσματα σαν τα τωρινά.

 
Νίκος
05 Μαρ 2021 23:09

Θα αποφασίσετε επιτέλους εκεί στο ΑΠΘ?Είναι ή δεν είναι φοιτητές οι καταληψίες???

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ