Placeholder

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Ανοικτή επιστολή στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως από μητέρα-εκπαιδευτικό

Κάνω έκκληση στον ανθρωπισμό και στην ευαισθησία σας ως μητέρας, πρώτα και κύρια, να μεριμνήσετε έγκαιρα για όλους αυτούς τους «άτυχους» μαθητές και μαθήτριες, υπενθυμίζοντας ότι όλοι είμαστε ίσοι και έχουμε τα ίδια δικαιώματα
Δημοσίευση: 08/03/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

είμαι μητέρα ενός επτάχρονου γιου, ο οποίος φέτος φοιτά στην Α΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου.

Έχω υπηρετήσει και τιμώ τη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση επί 19 χρόνια είτε ως απλή εκπαιδευτικός (φιλόλογος) είτε ως Διευθύντρια σχολείου.

Ο λόγος της ανοικτής επιστολής μου είναι η πρόθεσή μου να καταγγείλω ότι από εχθές, 04-03-2021, το παιδί μου έχει τεθεί εκτός εκπαίδευσης, συνεπεία της αρ. ΔΙα/ΓΠ.οικ. 13805/2021ΦΕΚ 843/Β/3-3-2021 ΚΥΑ.

Ο Διευθυντής του σχολείου, το οποίο βρίσκεται σε περιφερειακή ενότητα αυξημένου κινδύνου, μας ενημέρωσε ότι ο γιος μου δεν μπορεί πλέον να παρακολουθεί τα δια ζώσης μαθήματα και πρέπει να παραμείνει στο σπίτι, επειδή προέρχεται από όμορη περιφερειακή ενότητα (Άρτα) που έχει χαρακτηρισθεί ως πολύ αυξημένου κινδύνου περιοχή λόγω της πανδημίας.

Τιμωρείται, με άλλα λόγια, ένας μικρός μαθητής, επειδή έχει την ατυχία, λόγω των υπηρεσιακών υποχρεώσεων των γονέων του (και οι δύο εκπαιδευτικοί στον νομό Πρέβεζας - ο σύζυγος, στέλεχος διοίκησης) να φοιτά σε σχολείο περιφερειακής ενότητας, όπου, σύμφωνα με την παραπάνω ΚΥΑ, συνεχίζεται κανονικά η δια ζώσης εκπαίδευση.

Ως εκ τούτου, δεν προβλέπεται η δυνατότητα παροχής εξ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης στον γιο μου ούτε αναγνωρίζεται σε εμάς, τους γονείς/κηδεμόνες, το δικαίωμα άδειας ειδικού σκοπού.

Ένα μικρό παιδί μένει, λοιπόν, μακριά από την εκπαιδευτική διαδικασία και μάλιστα, «μόνο στο σπίτι»…

Για πόσο άραγε;

Αξιότιμη κ. Υπουργέ, είναι βέβαιο ότι το δικό μου παιδί δεν είναι η μόνη περίπτωση στην ελληνική επικράτεια που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα.

Μόνον στο σχολείο όπου υπηρετώ φοιτούν περί τα 40 παιδιά που διαμένουν μόνιμα εντός της ΠΕ Άρτας και έχουν αποκλεισθεί, εξαιτίας της προαναφερθείσας ΚΥΑ, από τη δια ζώσης εκπαίδευση.

Κάνω έκκληση στον ανθρωπισμό και στην ευαισθησία σας ως μητέρας, πρώτα και κύρια, να μεριμνήσετε έγκαιρα για όλους αυτούς τους «άτυχους» μαθητές και μαθήτριες, υπενθυμίζοντας ότι όλοι είμαστε ίσοι και έχουμε τα ίδια δικαιώματα, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ελληνικού Συντάγματος.

Γιατί δικαίωμα στην ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή στην εκπαίδευση, στο παιγνίδι και στη ζωή έχουν όλα τα παιδιά…

Με τιμή, μια μητέρα-εκπαιδευτικός

Σχόλια (15)

 
gm
08 Μαρ 2021 22:39

Το υπουργείο Παιδείας (και το συναρμόδιο Υγείας) ΟΦΕΙΛΕΙ να βγάλει μια διευκρίνιση, με νέα εγκύκλιο, ώστε, όπως επιτρέπεται στους καθηγητές και δασκάλους να μεταβαίνουν από βαθιά κόκκινες σε κόκκινες περιοχές, έτσι να επιτρέπεται και στους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των βαθιά κόκκινων περιοχών να μεταβαίνουν στις κόκκινες περιοχές για φοίτηση (εργασία δηλαδή, καθώς ο μαθητής είναι κι ο σκληρότερα εργαζόμενος, μην το ξεχνάμε αυτό). Η ερμηνεία της Κ.Υ.Α. κατ' εμέ αποτελεί βαθύτατη παρανόηση, ενώ συνιστά και αντισυνταγματική διάκριση ανάμεσα σε δύο κατηγορίες πολιτών (εκπαιδευτικών-μαθητών). Υ.Γ.: Πραγματικά αχρείαστα και εκτός θέματος τα σχόλια περί διαχείρισης του παιδιού και του ζητήματος. Ας εστιάσουμε στο νομικό κομμάτι...

 
Geotsil (preveza)
08 Μαρ 2021 21:21

Οι δύο όψεις του ίδιου (ευτελούς) νομίσματος:
1η όψη
Υπουργός- «Σιδηρά Κυρία»:
Κεραμέως 1- «..οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών δεν θα κάμψουν την αποφασιστικότητα του υπουργείου Παιδείας να αφήσουμε πίσω αναχρονιστικές αντιλήψεις ή προφάσεις και να προχωρήσουμε μπροστά..»,
Κεραμέως 2- «..Όποιος αξιολογεί αξιολογείται, θα είναι η βασική αρχή του νέου συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών..»,
Κεραμέως 3- «..Προφανώς είναι υπηρεσιακή υποχρέωση όλων η συμμετοχή στο θεσμό της αξιολόγησης με ό,τι συνεπάγεται κάθε υπηρεσιακή υποχρέωση..»,
Κεραμέως 4- «..να σταλούν στο Υπουργείο τα ονόματα των καθηγητών που δεν παρέδωσαν βαθμολογία Τώρααα!..»
2η όψη
Υπουργός- «ποιεί την νήσσαν» ή «αγρόν ηγόραζε» ή «ντουι κουμπάρε» :
Κεραμέως 1- η υποψήφια για Όσκαρ αλλοπρόσαλληςεγκυκλίου αρ. ΔΙα/ΓΠ.οικ. 13805/2021ΦΕΚ 843/Β/3-3-2021 ΚΥΑ και η οποία προβλέπει να μετακινείται απρόσκοπτα ο μπαμπάς και η μαμά από την Άρτα- εκπαιδευτικοί που υπηρετούν και οι δύο σε σχολεία της ΔΔΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ αλλά το 7χρονο παιδί-που φοιτά σε σχολείο της ΔΔΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ και μένει στην Άρτα- ΟΧΙΙ !! ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ο μικρός μπόμπιρας..
Κεραμέως 2-.. Λύκεια σε τηλεκπαίδευση, αλλά τα Γυμνάσια δια ζώσης..ήτοι: εκπαιδευτικός που διδάσκει πρώτες 2 ώρες σε Γυμνάσιο κάνει μάθημα δια ζώσης και τη 3η ώρα πάει ο διακτινισμός σύννεφο..και άλλα πολλά παρόμοια «καλούδια» βλ.μάσκες-αλεξίπτωτα κ.ά.
Μετά από όλα αυτά συναδέλφισσα περιμένεις ότι θα εισακουστείς ή μήπως
φωνή βοώντος εν τη Κεραμέως ερήμω?

 
Θοδωρης Ζησης
08 Μαρ 2021 11:44

....το υπουργειο παιδειας οφειλει να δειξει μεγαλυτερη ευαισθησια στα ζητηματα αυτα καθως η επιστημη σημερα παρεχει ολα τα μεσα για την ασφαλη παρακολουθηση της διδασκαλιας των παιδιων.....μην ξεχναμε οτι εχουμε να κανουμε κ με μικρα παιδια με ευαισθητο ψυχισμο.........πρεπει να βρεθει λυση αμεσα καθωσ υπαρχει κ προβλημα ασφαλειας των παιδιων που θα μεινουν μονα στο σπιτι.........

 
Αλεξάνδρα
08 Μαρ 2021 10:04

Τι να πούνε ξαι τα παιδιά μάς που ειναι τρίτη Λυκείου Πως να γράψουν ??!!! Κ τι να γράψουν πιυ είναι απο Πέρση σε αυτή την κατάσταση και δεν πάνε ούτε Αρσάκειο οτε Αμερικανικό κολέγιο

 
Γιατί τόση ένταση ;
07 Μαρ 2021 21:55

Σκεφτείτε να δούλευαν και όλη μερα. Ας το πάρουν μαζί! Εγώ στην τράπεζα τελειώνω αργά και το παιδί δεν ενδείκνυται να μεταφερθεί εκεί για τηλεκπαίδευση. Τα αλλα τα ακούω παιχνιδάκια.

 
Γ.Φ.
07 Μαρ 2021 20:13

Εδώ ο κόσμος καίγεται τι να πούμε πια. Όλοι έχουν δίκιο κιολοι έχουν άδικο.

 
ΣΠΥΡΟΣ
07 Μαρ 2021 19:36

ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΘΑΡΑ:
ΜΟΛΟΝΟΤΙ Η ΙΔΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΛΟΓΩ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΡΤΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

 
ΜΑΡΙΑ
07 Μαρ 2021 17:59

• Στους συναδέλφους ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να μεταβούν στο ν. Πρέβεζας από το ν. Άρτας για να διδάξουν στα σχολεία τους.
• Στο παιδί τους για να παρακολουθήσει μάθημα σε σχολείο του Δημοτικού ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η μετακίνηση γιατί ανήκει στο ν. ΆΡΤΑΣ.
• Όσο λείπουν ποιος θα είναι μαζί του;
• Το ίδιο συμβαίνει και με τους μαθητές που ανήκουν στο ν. Άρτας και τους απαγορεύεται να μεταβούν στο σχολείο τους το οποίο ανήκει στο Ν. Πρέβεζας, ενώ οι συμμαθητές τους παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα!

ΑΣ ΔΟΘΕΙ ΛΥΣΗ !! ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ!! ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ!!

 
Τζελέπης Δημήτρης
07 Μαρ 2021 17:46

Αν κατάλαβα καλά το παιδί δεν μπορεί να πηγαίνει στα δια ζώσης μαθήματα σε κόκκινη περιοχή γιατί προέρχεται από περιοχή με βαθύ κόκκινο. Οι γονείς όμως υποχρεωτικά κάνουν δια ζώσης μαθήματα σε κόκκινη περιοχή αλλά προέρχονται από περιοχή με βαθύ κόκκινο. Ποιος παράλογος νους επιβάλει μια τέτοια κατάσταση ; Να προστατέψουμε τους μαθητές από τον συμμαθητή τους ,αλλά να μην τους προστατέψουμε από τους εκπαιδευτικούς τους. Μόνο στην Ελλάδα μπορούν να συμβαίνουν αυτά . Κοινή λογική απούσα............

 
Θύμιος
07 Μαρ 2021 16:45

Νομίζω ότι δεν ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα. Εγώ κατάλαβα ότι έχουμε ένα ζευγάρι εκπαιδευτικών που ζουν στον νομό Άρτας και εργάζονται στον νομό Πρεβέζης και παίρνουν μαζί τους το παιδί στο σχολείο επίσης στον νομό Πρεβέζης.

Οι γονείς πάνε στη δουλειά τους κανονικά, αλλά το παιδί δεν επιτρέπεται να πάει στο σχολείο. Δηλαδή οι μεγάλοι δεν κολλάνε και το παιδί κολλάει, παρότι ζουν όλοι μαζί στην Άρτα;

 
Δύο χρόνια ύφεσης και υποβάθμισης στην εκπαίδευση
07 Μαρ 2021 16:44

Δεν είναι η ίωση που καταστρέφει χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και νέους οικογενειάρχες, αλλά οι ανερμάτιστες αποφάσεις και η έλλειψη σχεδίου εδώ και τόσους μήνες.

Τελικά τα οριζόντια μέτρα εγκλεισμού είναι βλαπτικά για την κοινωνία και πλήρως αναποτελεσματικά για την υγεία, μόνο στην Ελλάδα ορισμένοι εμμονικά επιμένουν να απαξιώνουν ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ όσους είναι κάτω των 50 ετών και να επιμένουν σε αυτά.

Δεσποινα
07 Μαρ 2021 13:25
Λουκια
07 Μαρ 2021 12:3

Η υγεία είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ όλων ανεξάρτητα από την ηλικία. Ντροπή να υποβαθμίζεται η ΥΓΕΙΑ και η ΕΥΗΜΕΡΙΑ εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας με το πρόσχημα της διασποράς μίας ασθένειας. Αν είναι δυνατόν εδώ και μήνες να μην υπάρχουν μέτρα - στη εξίσου μικρή Πορτογαλία, πώς κρατούν ανοιχτά τα σχολεία και εμείς αδυνατούμε;

Λύσεις δεν υπάρχουν για τους πιο αδύναμους, τις οικογένειες από τα χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα. Αυτές θα πληρώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης και τα επόμενα χρόνια.

https://www.esos.gr/arthra/71927/ta-mikra-paidia-ehoyn-pia-idrymatopoiit...

Κλείσιμο για μήνες στη σειρά των σχολείων δε συνιστά ένα μικρό "ξεβόλεμα", αλλά πλήρες εκτροχιασμό της Δημόσιας Παιδείας.

 
ΕΡΩΤΗΜΑ
07 Μαρ 2021 16:35

Αγαπητή συνάδελφε και μητέρα, σεβαστά τα όσα αναφέρετε, ένα εύλογο ερώτημα: γιατί αναφέρετε ότι δεν δικαιούστε άδεια ειδικού σκοπού, εφόσον είστε γονιός μαθητή δημοτικού; Επίσης, το κάθε σχολείο έχει εναλλακτικές λύσεις, πχ αυτή της ασύχρονης εκπ/σης, της εξαε ενισχυτικά από τον εκπαιδευτικό της τάξης σε κάποιο κενό του ή από άλλο συνάδελφο που δεν καλύπτει το ωράριό του κλπ. Ζούμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες, η δραματοποίηση των καταστάσεων δεν ωφελεί κανέναν, αυτό που χρειαζόμαστε είναι να κατανοούμε ποιες είναι οι προτεραιότητες και σε συνεργασία με το σχολείο και τις εκπκές υπηρεσίες να διαθέτουμε ευελιξία και να αξιοποιούμε όλες τις διαθέσιμες λύσεις

 
Δεσποινα
07 Μαρ 2021 13:25

Σε καιρούς δύσκολους, όπως ζούμε τώρα με μια πανδημία που θερίζει ζωές, που γύρω μας υπάρχουν ένα σωρό άνθρωποι νέοι, πού ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όμως δεν έχει έρθει η ώρα τους να κάνουν το εμβόλιο, όλοι κάνουμε υπομονή, γιατί προέχει η υγεία, προέχει το αύριο να μας βρει όλους μαζί. Τι δεν καταλαβαινουν κάποιοι μορφωμένοι άνθρωποι. Δεν καταλαβαινουν ότι η υγεία ειναι πανω απ 'ολα. Λίγη υπομονή δεν βλάπτει. Υπάρχουν τρόποι να μην μείνει ενα παιδι μόνο στο σπίτι οταν δουλεύουν και οι δύο γονείς.

 
Λουκια
07 Μαρ 2021 12:31

Με την ίδια λογική δε θα έπρεπε να υπάρχουν δια ζώσης και εξ αποστάσεως ταυτόχρονα στην Ελλάδα . Προέχει η υγεία όλων. Ας ξεβολευτούμε και ας είμαστε λίγο ευέλικτοι. Είναι δύσκολο το καταλαβαίνουμε. Για όλους. .

 
Γονιός κι εκπαιδευτικός
07 Μαρ 2021 10:39

Μπορεί να παρακολουθεί στην παροχή που εργάζεστε στη δια ζώσης. Όποτε υπάρχουν εναλλακτικές. Η εξ αποστάσεως είναι ειδική συνθήκη και πρέπει να δείξουμε υπομονή και Βα βρίσουμε λύσεις. Όλοι έχουν προβλήματα κι όχι μόνο εμείς.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ