Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Ο Ν. Φίλης για τις φοιτητικές καταλήψεις και τις απόπειρες επέμβασης των ΜΑΤ στο ΑΠΘ

Δημοσίευση: 09/03/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νίκος Φίλης,   τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ  

Η χθεσινή αποχώρηση των ΜΑΤ από την Πρυτανεία του ΑΠΘ μετά τη αστραπιαία και μαζική κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων, των καθηγητών και των διοικητικών υπαλλήλων που έσπευσαν επί τόπου, μαζί με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά μια νίκη. Είναι αδιανόητο να γίνει νόρμα και καθημερινότητα η επέμβαση της ΕΛΑΣ στις πανεπιστημιουπόλεις. Ιδιαιτέρως σήμερα, όταν βιώνουμε τον παροξυσμό -κυριολεκτικά- της αγριότητας και της βίας των αστυνομικών δυνάμεων, που ξεσπούν πάνω στο κεφάλι ακόμα και ανυποψίαστων πολιτών, όπως συνέβη στη Νέα Σμύρνη και αλλού.

Αρνητική εντύπωση όμως προκαλεί η απουσία του πρύτανη από τη χθεσινή απόπειρα επέμβασης των ΜΑΤ. Είναι ο ίδιος πρύτανης που πριν μιάμιση εβδομάδα τόλμησε να προσκαλέσει τα ΜΑΤ στο Πανεπιστήμιο, θυμίζοντας μαύρες εποχές. Χθες το βράδυ όφειλε να είναι παρών. Πρύτανης είναι, επικεφαλής της ακαδημαϊκής κοινότητας, όχι συμβασιούχος εξωτερικός συνεργάτης. Είναι αδιανόητο να παραχωρείται το ελεύθερο στη δράση αστυνομικών δυνάμεων μέσα στο πανεπιστήμιο, με την απουσία των πρυτανικών αρχών.

Καλούμε τις υγιείς δυνάμεις της πανεπιστημιακής κοινότητας στο ΑΠΘ αλλά και στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Δημοκρίτειο και αλλού, να συνεχίσουν τις προσπάθειες διαλόγου με τους φοιτητές που έχουν καταλάβει τις πρυτανείες. Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι αδιαπραγμάτευτο. Οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί με μαζικούς πολύμορφους αγώνες θα ακυρώσουν στην πράξη τον πρόσφατο αντιδραστικό νόμο. Πανεπιστημιακή Αστυνομία και «Μεγάλος Αδελφός» δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιο της ελεύθερης και ανεμπόδιστης Κριτικής Γνώσης και Έρευνας.

Ο αγώνας δεν θα είναι μονοδιάστατος, ούτε μπορεί να εγκλωβίζεται στη δράση μιας μικρής «πρωτοπορίας» ή σε μορφές πάλης που εξαντλούν τη δυναμική του και περιορίζουν τη μαζικότητα και τις κοινωνικές συμμαχίες.

Αυτές οι πλευρές, όμως, θα συζητηθούν μακριά από κάθε λογική βίας και αστυνομικής καταστολής στο εσωτερικό των Πανεπιστημίων. Μαζί με την απαίτηση να ληφθούν μέτρα σταδιακής επαναλειτουργίας των κλειστών εδώ και 12 μήνες πανεπιστημίων, πρωτίστως δε των κλινικών και των εργαστηρίων.

Καλούμε τη νεολαία, τους φοιτητές, την πανεπιστημιακή κοινότητα σε μαζικούς ενωτικούς αγώνες. Η νίκη απέναντι στην πιο αντιδημοκρατική κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης θα έρθει μόνο με ειρηνικούς αγώνες στους δρόμους και τις πλατείες και με την πιο πλατιά κοινωνική κινητοποίηση για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και τη μεγάλη πολιτική αλλαγή.

Σχόλια (12)

 
Δεν θα απαντήσω
10 Μαρ 2021 16:23

Κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν θα έπρεπε να σχολιάζουμε τις απόψεις ενός τέως ή πρώην, επειδή και μόνο υπάρχει ή θα υπάρξει πιθανότητα να ξαναέρθει στα πράγματα.

Πιστεύω ότι εις την αλλοδαπήν οι πρώην δεν ομιλούν, διότι η προφανής απάντηση αν μιλούσαν θα ήταν "και εσείς που ήσασταν στην εξουσία τί διορθώσατε;"

Συνεπώς, οι συνσχολιαστές τζάμπα ανεβάζουν πίεση και ξοδεύουν ψηφιακή μελάνη, η σιωπή μας θα έπρεπε να είναι η καλύτερη απάντηση.

 
Μπάχαλο όλα
10 Μαρ 2021 12:38

ίσιωμα όλα για να ξαναέλθουν στην εξουσία. Τίποτα να μην λειτουργήσει, όλα να διαλυθούν δεν τους νοιάζει. Ας κάνουν κατάληψη ένα χρόνο ,δύο τρία δεν τους νοιάζει. Σε ένα οργανωμένο κράτος δεν έχουν λόγο ύπαρξης.Ο Φίλης το λέει καθαρά.

 
ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΤΕ ΓΙΑΤΙ;
10 Μαρ 2021 06:17

..................Καλούμε τη νεολαία, τους φοιτητές, την πανεπιστημιακή κοινότητα σε μαζικούς ενωτικούς αγώνες. Η νίκη απέναντι στην πιο αντιδημοκρατική κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης θα έρθει μόνο με ειρηνικούς αγώνες στους δρόμους και τις πλατείες και με την πιο πλατιά κοινωνική κινητοποίηση για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και τη μεγάλη πολιτική αλλαγή...............ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ;

 
Γονέας
09 Μαρ 2021 23:21

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα κλειστά πανεπιστήμια. Κλειστά πανεπιστήμια, καθόλου αλληλεπίδραση. Προφανώς αυτό είναι το ζητούμενο. Απομόνωση και απόλυτος έλεγχος. Για να αποφευχθεί η κατάληψη πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα:προγράμματα σπουδών σύγχρονα, συγγράμματα ποιοτικά και έγκαιρα, καθηγητές που να αγαπάνε αυτό που κάνουν και να εμπνέουν για περισσότερη μελέτη, έρευνα κλπ. Η βάση όλων είναι ο διάλογος αλλά και η μαζική συμμετοχή των φοιτητών. Αν μια μικρή μειοψηφία προκαλεί τα προβλήματα με αναίτιες καταλήψεις, το σύνολο των φοιτητών με τη συμμετοχή τους μπορούν να επιφέρουν αλλαγές. Αλλιώς τι νόημα έχει το Πολυτεχνείο, η 28η Οκτωβρίου, η 25η Μαρτίου; Απλώς προσκυνημένοι και ανελεύθεροι;

 
σε άλλο μήκος κύματος
09 Μαρ 2021 22:40

......Ο αγώνας δεν θα είναι μονοδιάστατος, ούτε μπορεί να εγκλωβίζεται στη δράση μιας μικρής «πρωτοπορίας» ή σε μορφές πάλης που εξαντλούν τη δυναμική του και περιορίζουν τη μαζικότητα και τις κοινωνικές συμμαχίες................Πείτε μου ότι δεν ονειρεύομαι για να αντέξω αυτά που διαβάζω!

 
Απαράδεκτο το κλείσιμο των σχολών
09 Μαρ 2021 22:02

Τους τελευταίους 18 μήνες τα ΑΕΙ είναι κλειστά μετά από απόφαση του κράτους. Καμία κατάληψη δεν έχει απορρυθμίση τόσο πολύ την εκπαιδευτική διαδικασία από το 2011 μέχρι σήμερα.

 
@Γονεας απο ΔΕΠ
09 Μαρ 2021 21:14

Τη μεγαλυτερη ζημια απο τις καταληψεις την παθαινουν οι φοιτητες κ ειδικα οι πρωτοετεις. Το θεμα δεν ειναι να 'περασεις το μαθημα' αλλα να αποκτησεις πραγματικες δεξιοτητες. Η ζημια στου φοιτητες απο τις καταληψεις ειναι μεγαλη αλλα το καταλαβαινουν πολυ αργοτερα οταν αντμετωπιουν τις συνεπειες στον εργασιακο χωρο

 
Annivas
09 Μαρ 2021 20:52

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τα αυτονόητα. Οι γονείς τι πιστεύουν? Ότι όλα είναι ρόδινα? Ξαφνικά ανακαλύπτουν τα ΑΕΙ ενώ είναι μονίμως απόντες στα προβλήματα της μέσης εκπαίδευσης.

 
Γονέας
09 Μαρ 2021 20:25

Προφανώς με τις καταλήψεις αναβαθμίζονται τα δημόσια Πανεπιστήμια..
Όσες περισσότερες μέρες τελούν υπό κατάληψη τόσο ανεβαίνουν στα διεθνή ranks κατάταξης των πανεπιστημίων..

 
Τι διαβάζουμε ;
09 Μαρ 2021 20:11

Καλεί σε μαζικούς αγώνες στις πλατείες και στους δρόμους; Ήμαρτον!

 
Χμ
09 Μαρ 2021 20:08

Ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατεί...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ