Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύγκλητος ΕΚΠΑ:Ανησυχία στην πανεπιστημιακή κοινότητα για την αύξηση των περιστατικών βίας

Να επαναλειτουργήσει το ΕΚΠΑ κατά το εαρινό εξάμηνο με διά ζώσης εκπαίδευση, όπου αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως
Δημοσίευση: 11/03/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Έκκληση προς όλους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στο Πανεπιστήμιο και την ακαδημαϊκή ελευθερία, απευθύνει η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ , ενώ:

Τονίζει  την ανάγκη επαναλειτουργίας του ΕΚΠΑ κατά το εαρινό εξάμηνο με διά ζώσης εκπαίδευση, όπου αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως

Καλεί το υπουργείο Παιδείας να  κάνει  επίσημη και έγκαιρη ενημέρωση στην  πανεπιστημιακή κοινότητα για το επικείμενο νέο νόμο πλαίσιο που ετοιμάζει.

Ειδικότερα η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ επισημαίνει τα εξής:

Περιστατικά βίας: Υπάρχει διάχυτη ανησυχία στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας για την αύξηση των περιστατικών βίας που παρατηρούνται τελευταία σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Η χρήση βίας δεν επιλύει κανένα πρόβλημα και μεγεθύνει τα ήδη υπάρχοντα”

Στο πνεύμα της ακαδημαϊκής ελευθερίας όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους εφόσον και όποτε το κρίνουν σκόπιμο.

Τοποθετηση αστυνομικών στα ΑΕΙ τον Απρίλιο: Προσφάτως ανακοινώθηκε ότι τον επόμενο μήνα θα τοποθετηθούν οι πρώτες ομάδες φύλαξης στα ΑΕΙ από ήδη υπηρετούντες στην Αστυνομία, μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις το φθινόπωρο για τη συγκρότηση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.  Αυτή η προοπτική, εκτός του ότι δεν προβλέπεται από τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, προκαλεί ερωτηματικά, σχετικά με το εάν θα εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις της απαραίτητης εκπαίδευσης και της κατάλληλης επιλογής προσώπων που θα κληθούν να λειτουργήσουν αυτή την περίοδο στον άκρως ευαίσθητο χώρο των Πανεπιστημίων.  
    
Νέος «νόμος-πλαίσιο»: Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον νέο «νόμο-πλαίσιο», η Σύγκλητος δηλώνει ότι είναι ανάγκη να υπάρξει επίσημη και έγκαιρη ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας, ώστε να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για το θέμα και να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος χρόνος για διαβούλευση.

Δια ζώης λειτουργία του εαρινού εξαμήνου: Η Σύγκλητος τονίζει εκ νέου την ανάγκη επαναλειτουργίας του ΕΚΠΑ κατά το εαρινό εξάμηνο με διά ζώσης εκπαίδευση, όπου αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως. Υπάρχουν Εργαστήρια, Κλινικές, Εκπαιδευτικές Εκδρομές, Ειδικά Φροντιστήρια, Αθλητικά Μαθήματα, η ολοκλήρωση των οποίων είναι απαραίτητη για την εκπαίδευση των Φοιτητών πολλών Σχολών και Τμημάτων του ΕΚΠΑ. Όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, για την καλύτερη προετοιμασία της διά ζώσης εκπαίδευσης σε μικρές ομάδες Φοιτητών και με την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, θα είναι χρήσιμος ο εμβολιασμός κατά προτεραιότητα των διδασκόντων στα Πανεπιστήμια (ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ), καθώς και των Φοιτητών που θα εκπαιδεύονται διά ζώσης.

Χρηματοδότηση: Τα ποσά που διαθέτει το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για τη χρηματοδότηση της έρευνας είναι περιορισμένα σε τέτοιον βαθμό, ώστε προτάσεις μελών ΔΕΠ που βαθμολογούνται με άριστα (πάνω και από το 95/100) δεν χρηματοδοτούνται! Η αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυσή της. Ιδιαίτερα μάλιστα η ενίσχυση της έρευνας στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, οι οποίες δεν έχουν πολλές πηγές χρηματοδότησης, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.

Σχόλια (2)

 
Δημήτρης
11 Μαρ 2021 14:38

Δηλαδή η διακοπή της κατάληψης περιορίζει την ελευθερία του λόγου ;

 
Μάλιστα...
11 Μαρ 2021 14:37

Για την κατάσταση ανομίας , βανδαλισμών και καταστροφών από τις καταλήψεις που συμβαίνουν τόσα χρόνια στα Πανεπιστήμια βγάλατε καμία ανακοίνωση;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ