ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Πανελλαδικές: Αλλαγές μόνο για φέτος για την εισαγωγή υποψηφίων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών

Νέα τροποποιητική απόφαση λόγω των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών
Δημοσίευση: 12/03/2021
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ειδικά και μόνο για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021, λόγω των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί και στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των υποψηφίων ως προς την προετοιμασία τους, αφαιρείται η 4η ομάδα ερωτημάτων της περ. Β της παρ. 2. «Μουσική Αντίληψη και Γνώση» , οι δεκαέξι (16) μονάδες των ερωτημάτων 10 και 11 της 4ης ομάδας ερωτημάτων μεταφέρονται στην 3η ομάδα ερωτημάτων της περ. Β της παρ. 2 του   και κατανέμονται στα ερωτήματα 8 και 9 ως ακολούθως:

iii) 3η ομάδα ερωτημάτων

8. Άσκηση Κλασικής Αρμονίας μέγιστης έκτασης 8 μέτρων, μονάδες 16 (στις γνώσεις του υποχρεωτικού αρμονίας).

9. Άσκηση Ανάγνωσης-Ανάλυσης Μουσικού Αποσπά- σματος (μορφολογική και τονική), μονάδες 16 (όπως μοτίβο, φράση, φόρμα, τονικότητα, ρυθμικά στοιχεία)».

Τα παραπάνω προβλέπει απόφαση την  οποία υπέγραψε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Τι θα ισχύει φέτος

Ετσι μετά την παραπάνω τροποποιητική απόφαση  ειδικά για φέτος θα ισχύσουν τα εξής:

Β. Η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης περιλαμβάνει Θεωρία Μουσικής, Τονική Αρμονία, στοιχεία Μορφολογίας και Ιστορίας της Μουσικής, στοιχεία

βυζαντινής, παραδοσιακής, λαϊκής μουσικής, στοιχεία Μουσικής Τεχνολογίας διάρκειας 2 ωρών με τα εξής ερωτήματα και μονάδες βαθμολόγησης στην εκατοντάβαθμη κλίμακα:

ii) 2η ομάδα ερωτημάτων

6. Πέντε απλά ερωτήματα Ιστορίας της Μουσικής (4-6 σειρές), μονάδες 5X2=10 .

7. Πέντε απλά ερωτήματα Θεωρίας της Μουσικής και μουσικής ορολογίας (4-6 σειρές), μονάδες 5X2=10.

iii) 3η ομάδα ερωτημάτων

8. Άσκηση Κλασικής Αρμονίας μέγιστης έκτασης 8 μέτρων, μονάδες 16 (στις γνώσεις του υποχρεωτικού αρ- μονίας).

9. Άσκηση Ανάγνωσης - Ανάλυσης Μουσικού Απο- σπάσματος (μορφολογική και τονική), μονάδες 16 (όπως μοτίβο, φράση, φόρμα, τονικότητα, ρυθμικά στοιχεία).

Σχόλια (1)

 
music teacher
17 Μαρ 2021 13:17

Δυστυχώς , δεν γίνεται σαφές από το Φεκ, οτι εάν αφαιρώντας τα ερωτήματα των ενοτήτων Δ1 και Δ2 (που αφορούν στην Μουσική Τεχνολογία και στην Βυζαντινή - Παραδοσιακή Μουσική αντίστοιχα), αφαιρούνται και τα ανάλογα εδάφια στα βιβλία που σχετίζονται με αυτά τα δύο "αντικείμενα". Οπότε δεν είναι ξεκάθαρο το αν υπάρχει όντως μείωση της ύλης. (Η οποία ως επι το πλείστον είναι και ατάκτως κατανεμημένη στα σχολικά βιβλία ως προς το περιεχόμενο) . Ξεκάθαρη στο Φεκ, είναι μόνο η μεταφορά των μονάδων από αυτές τις ενότητες που θα εξαιρεθούν.
Ως προς την ύλη όμως δεν αναφέρεται συγκεκριμένα κάτι. Καλό θα ήταν τα παιδιά να τα διαβάσουν όλα ώστε να είναι καλυμμένα. Καλή θα ήταν επίσης μια διευκρίνιση από το Υπουργείο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ