Ερώτηση στη Βουλή για την ΑΣΠΑΙΤΕ

12/03/2021

Ενημερώθηκε: 12/03/2021, 21:31

Άκουσε το άρθρο

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως

Θέμα: Κατάφωρη αδικία η μη πανεπιστημιοποίηση της ΑΣΠΑΙΤΕ και η διατήρηση διοίκησης από Διοικούσα Επιτροπή επί 20 έτη

Στη χώρα μας, στο έλλειμμα της παιδαγωγικής κατάρτισης των εκπαιδευτικών της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης η ΑΣΠΑΙΤΕ, πρώην ΣΕΛΕΤΕ, αποτελεί μια όαση για περισσότερα από 60 χρόνια, διατηρώντας μια μακρά παράδοση δυναμικής παρουσίας στα ακαδημαϊκά δρώμενα της χώρας. Μία Σχολή που η UNESCO προόριζε να αποτελέσει το διεθνές κέντρο Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη Μεσόγειο και σε έκθεση του ΟΟΣΑ είχε χαρακτηριστεί ως «πρότυπο και πρωτοποριακό Ίδρυμα».

Η ΑΣΠΑΙΤΕ είναι αναγνωρισμένη ως παιδαγωγική καθηγητική σχολή και χιλιάδες πτυχιούχοι της έχουν επανδρώσει ως εκπαιδευτικοί τις σχολικές μονάδες κυρίως της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια), αποτελώντας τον κύριο κορμό της Τ.Ε.Ε. στα σχολεία της χώρας μας, ενώ έχει συμβάλει τα μέγιστα στο επιστημονικό πεδίο της Μηχανικής.

Παρά, ωστόσο, τη σημαντική προσφορά της στο πεδίο της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και την ιδιαίτερα σημαντική αποστολή της ως τεχνολογική και παιδαγωγική σχολή, την οποία είναι σε θέση να εκπληρώσει ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της εποχής, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο, που για την ανάπτυξη της χώρας απαιτούνται τομές στον χώρο της εκπαίδευσης, με στροφή της εκπαιδευτικής πολιτικής προς την τεχνικο-επαγγελματική εκπαίδευση, η ΑΣΠΑΙΤΕ συνεχίζει να παραμένει το μοναδικό ΤΕΙ στη χώρα και μάλιστα 5ετούς φοίτησης και η πανεπιστημιοποίηση της αποτελεί άρση μιας ήδη τελεσθείσας κατάφωρης αδικίας.

Τα μέλη της ΑΣΠΑΙΤΕ (εκπαιδευτικό προσωπικό και φοιτητές) έχουν έρθει αντιμέτωποι με μεγάλες ανισότητες ανάμεσα σε εκείνους και στα μέλη άλλων ΑΕΙ της χώρας. Δεν τους επιτρέπεται από τη Διοίκηση του Ιδρύματος να οργανώσουν διδακτορικές σπουδές, δεν έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν με ίσους όρους ερευνητικά προγράμματα λόγω της υποβάθμισης της οργανωμένης έρευνας στο Ίδρυμα, ενώ οι φοιτητές και απόφοιτοι βλέπουν να μεγαλώνει η ανισότητα ανάμεσα στα δικά τους επαγγελματικά δικαιώματα και των αποφοίτων άλλων ΑΕΙ, μια που η εκπαίδευση στην επιστήμη των Μηχανικών στα ΑΕΙ της χώρας είναι πενταετούς φοίτησης και στα περισσότερα οδηγούν σε integratedmaster.

Επί 20 έτη από την ίδρυσή της, η ΑΣΠΑΙΤΕ (διάδοχος της ΣΕΛΕΤΕ) διοικείται από Διοικούσα Επιτροπή τα μέλη της οποίας επιλέγονται από τον Υπουργό Παιδείας. Είναι η μοναδική περίπτωση Διοικούσας Επιτροπής, στην οποία δεν συμμετέχουν οι Πρόεδροι των Τμημάτων και οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην των Τμημάτων που αποτελούν το Ίδρυμα. Στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες που ορίζονται από τη νομοθεσία για τη λειτουργία των ΑΕΙ, απουσιάζουν παντελώς από την ΑΣΠΑΙΤΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παρούσα Διοίκηση του Ιδρύματος που διορίστηκε επί των ημερών σας. Αποφασίζει χωρίς να συνδιαλέγεται με τα Τμήματα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη εάν οι αποφάσεις αυτές μπορούν να υλοποιηθούν και πόσο διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία των Τμημάτων, τα Τμήματα ενημερώνονται για τις αποφάσεις που τους αφορούν, είτε όταν αναρτηθούν στη διαύγεια, είτε όταν τους κοινοποιηθούν. Η σημερινή Διοίκηση, μεσούσης της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου 2020-21, έπαυσε χωρίς αιτιολόγηση Πρόεδρο και Αναπληρωτή Πρόεδρο Τμήματος, διόρισε άλλους στη θέση τους, δήλωσαν παραίτηση και οι δύο αντικαταστάτες, και ενώ η διδασκαλία του εαρινού εξαμήνου ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2021, οι καθηγητές και οι φοιτητές δεν γνωρίζουν ακόμα πού και πώς θα κάνουν μάθημα.

Μετά τα ανωτέρω ερωτάται η υπουργός:

1.    Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να συνεχίσει το παράδοξο, δηλαδή να είναι η μόνη καθηγητική σχολή στην Ελλάδα (και πιθανόν στην Ευρώπη), και να μην είναι Πανεπιστήμιο ή έστω να μην έχει ενταχθεί σαν Αυτόνομη Σχολή σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα;

2.    Ποιο είναι το σχέδιο και η στρατηγική του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ΑΣΠΑΙΤΕ;

3.    Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να μην παραμένει ακόμα άδηλο το ακαδημαϊκό μέλλον των ανθρώπων της ΑΣΠΑΙΤΕ (φοιτητών, μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, πτυχιούχων);

4.    Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να αρθεί η ανισότητα που έχει προκύψει τόσο για τα μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ όσο και για τους φοιτητές και αποφοίτους ανάμεσα στην ΑΣΠΑΙΤΕ και τα άλλα ΑΕΙ της χώρας;

5.    Τι προβλέπετε ότι θα γίνει με τους υποψήφιους φοιτητές της ΑΣΠΑΙΤΕ; Θα κληθούν σύντομα να δηλώσουν στα μηχανογραφικά τους δελτία προτίμησης μια σχολή “φάντασμα”, εκτός του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας;

6.    Πώς θα φέρετε τον στοιχειώδη εκδημοκρατισμό στη Διοίκηση αυτού του Ιδρύματος, ώστε τα Τμήματα να λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις που τους αφορούν, όπως συμβαίνει με όλα τα ΑΕΙ της χώρας και δεν θα λαμβάνονται αποφάσεις από τη Διοίκηση που βλάπτουν την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Χαρά Κεφαλίδου

Σχόλια (21)

Φοιτητης ΠΑΔΑ
|

Μια καταληψη στην ΑΣΠΑΙΤΕ να γινει θεμα συζητησης στην τριτοβαθμια και τοτε ισως εχετε απαντησεις.......

Απαρεμφατος
|

Πρωτιστως θα επρεπε η νεα διοικουσα να κανει τετοιες ερωτησεις και να ζητα απαντησεις επισημες απο την υπουργο.Προς τιμη της η κ Κεφαλιδου ειναι η μονο βουλευτης που ασχοληθηκε στην βουλη δυο φορες με ερωτηματα.Πραγματικα δεν εχει δωθει επισημη απαντηση στα δυο χρονια θητειας της κ Κεραμεως για το μελλον και τα σχεδια της ΑΣΠΑΙΤΕ,κριμα για τους φοιτητες θα ελεγα και μετα γι ολους τους αλλους

φοιτητης ΑΣΠΑΙΤΕ
|

Γνωριζει καποιος αν η υπουργος θ απαντησει επισημα και αν ναι ποτε? Μου φαινεται χασαμε αλλη μια χρονια και υπαρχουν τελειοφοιτοι.....

@Φοιτητής ΑΣΠΑΙΤΕ
|

.......................το μαγαζί είναι μικρό και οι πελάτες λίγοι.

Σωστό ό ό ό ό ό ό ό ό ς

ΑΣΠΑΙΤΕ
|

Κανονικά θα έπρεπε οι νέοι υποψήφιοι να ενημερωθούν ώστε να αποφύγουν να δηλώσουν σχολές-παγίδα.

Οι φοιτητές μην περιμένετε άμεση πολιτική λύση, όσοι είστε στην αρχή των σπουδών σας μπορείτε να ξαναδώσετε εξετάσεις για μια άλλη σχολή και όσοι είστε τελειόφοιτοι να ολοκληρώστε το πτυχίο σας ώστε να προχωρήσετε σε κάποιο μεταπτυχιακό.

Το ίδιο έγινε και με τα ΤΕΙ, τα οποία "ανωτατοποιήθηκαν" (στα χαρτιά) με νομοθετικές παρεμβάσεις μέχρι που καταργήθηκαν, το ίδιο λάθος κάνουν και με τις νέες Σχολές Μηχανικών που δεν είναι Πολυτεχνικές.

Φοιτητής ΑΣΠΑΙΤΕ
16 Μαρ 2021 11:33

Σαν φοιτητής θέλω την άμεση ενημέρωση τόσο από την διοικούσα επιτροπή με δελτία τύπου όσο και από τις φοιτητικές παρατάξεις που μας εκπροσωπούν.

Όσες κυβερνήσεις και να αλλάξαν κάνεις δεν ασχολήθηκε μαζί μας γιατί το μαγαζί είναι μικρό και οι πελάτες λίγοι.

Φοιτητής ΑΣΠΑΙΤΕ
|

Στην σημερνή κυβέρνηση υπάρχουν απόφοιτοι της ΑΣΠΑΙΤΕ οι οποίοι θα έπρεπε να διεκδικούν για την σχολή μας. Οι εκπρόσωποι μας έχουν άμεση επικοινωνία μαζί τους, χωρίς να κάνουν κάτι γ αυτό το θέμα. Επίσης, η Διοικούσα επιτροπή θα πρέπει να επιδίωξη την επικοινωνία/συνάντηση με την υπουργό ή με τον αρμόδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση υφυπουργό. Σαν φοιτητής θέλω την άμεση ενημέρωση τόσο από την διοικούσα επιτροπή με δελτία τύπου όσο και από τις φοιτητικές παρατάξεις που μας εκπροσωπούν.
Όσες κυβερνήσεις και να αλλάξαν κάνεις δεν ασχολήθηκε μαζί μας γιατί το μαγαζί είναι μικρό και οι πελάτες λίγοι.

Πανεπιστήμια για το 2025
|

Όσοι είναι σήμερα φοιτητές στα Πανεπιστήμια δεν είχαν καν γεννηθεί το 1985 ή το 1995, πλησιάζουμε πια στο 2025 και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τρεις δεκαετίες πίσω.

Ήδη από το 2013 η βάση εισαγωγής στην ΑΣΠΑΙΤΕ δεν έχει ξεπεράσει τα 10.000 μόρια και ο πρώτος εισακτέος έχει γράψει μόλις 14. Οι προσφερόμενες θέσεις είναι περίπου 80 σε κάθε τμήμα.

Άμεσα πρέπει η ΑΣΠΑΙΤΕ να σταματήσει να δέχεται νέους προπτυχιακούς φοιτητές και να απορροφηθεί από το ΠΑΔΑ ή το ΕΜΠ. Ιδανικά θα έπρεπε να μείνουν στην Αττική δύο ή τρια το πολύ ΑΕΙ (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ+Γεωπονικό και ένα ενιαίο Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών), δε χρειάζονται θεματικά ιδρύματα.

Αλεξανδρα 3ετης ΑΣΠΑΙΤΕ
|

Ξερετε αν θα εχουμε απαντηση η απλα εγινε ερωτηση απο την κ Κεφαλιδου.

Ζαχαρίας
|

Συγχαρητήρια κ.Κεφαλίδου, ένα σχόλιο εδώ αναφέρει για τα τωρινά μόρια εισαγωγής, άδικο. Έπρεπε να γράφει το άρθρο, ότι ανέκαθεν είχε υψηλά μόρια, το 1994 είχε 5 μόρια λιγότερα από Γεωλογία Πάτρας ή Μαθηματικό Καρλόβασι. Οι μακράν περιςςότεροι απόφοιτοι της περνούσαν σε πάρα πολλά πανεπιστήμια, την επέλεξαν διότι αγαπούσαν την εκπαίδευση.

Απορρόφηση τμημάτων ΑΕΙ
|

Περίπου 100-120 τμήματα Πανεπιστημίων και πρώην ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα είναι πλεονάζοντα και πρέπει να απορροφηθούν από τα υπόλοιπα. Είτε είναι η ΑΣΠΑΙΤΕ είτε το ΠΑΔΑ είτε το Αιγαίο δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τους νέους να σπουδάζουν με αυτούς τους όρους.

@ tolis
13 Μαρ 2021 22:47

Το ζήτημα θα είχε ήδη λυθεί αν από το 1991 είχαν αλλάξει το καθεστώς των ΑΕΙ, καταργώντας τη βαθμίδα των ΤΕΙ, όταν ακόμα υπήρχε χρόνος και ευκαιρίες και οι απόφοιτοι δεν ήταν πολλοί. Λογικό να πρέπει να κλείσουν τμήματα που δεν έπρεπε καν να έχουν ιδρυθεί.

Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Τύπος ΑΕΙ Πόλη Σάμος
Βάσεις Πανελληνίων 2020
Κατηγορία Γενικά Λύκεια 90% Γενική Σειρά 3125

Ένωση με Πολυτεχνικές Σχολές
|

Απορρόφηση ΑΣΠΑΙΤΕ και άλλων Σχολών Μηχανικών (πρώην ΤΕΙ) από τις αντίστοιχες Πολυτεχνικές Σχολές. Η Ελλάδα δε χρειάζεται αποφοίτους ΤΕ, υπάρχουν πια Πανεπιστήμια για κάθε ειδικότητα.

Καμία σχέση δεν έχει η ιστορία με το μέλλον των νέων φοιτητών που είναι εγκλωβισμένοι σε ένα πενταετές ΤΕΙ, χωρίς κανένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

tolis
|

Συγνώμη που θα γίνω σκληρότερος.
Λέτε να κλείσει το τμήμα στο νησί και να λιγοστέψουν οι μαθηματικοί?
Θα κλαίει και ο Πυθαγόρας..
Τελικά ο ήλιος ανατέλλει για όλους.

Μαθηματικών Κωδικός 252
Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Τύπος ΑΕΙ Πόλη Σάμος
Βάσεις Πανελληνίων 2020
Κατηγορία Γενικά Λύκεια 90% Γενική Σειρά 3125

tolis
|

Αποφοίτησα από την ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ το 1985.
Διορισμός το 1997.
Φέτος έχω καταθέσει αίτηση παραίτησης για συνταξιοδότηση.
Τα προβλήματα χωρίς λύση από τότε.
Μην περιμένετε να λυθεί το ζήτημα πρίν από το 2121...

Σοσιαλλήθωρος
|

Συγνώμη που θα γίνω σκληρός, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τί μέλλον μπορεί να έχει μια σχολή όπου οι φοιτητές της έχουν εισέλθει όλοι με λιγότερα από 10000 μόρια (αποτελέσματα 2020) και οι οποίοι υποτίθεται ότι θα βγουν καθηγητές ΤΕ.

ΑΛΠΑ
|

Θέλουν να την κλείσουν μα δεν βρίσκουν πως θα το κάνουν για να μη χάσουν ψήφους.

φοιτητης ΑΣΠΑΙΤΕ
|

Ευχαριστουμε την κ Κεφαλιδου για το ενδιαφερον της και περιμενουμε την επισημη απαντηση της Υπουργου για τα σχεδια που εχει για την σχολη μας.Αυτονομη και αναβαθμισμενη σχολη η συγχωνευση μ αλλο ΑΕΙ? Αμεσα ομως πρεπει να δωθει η λυση εχει χαθει χρονος πολυτιμος.

Άκης
|

Όσο υπάρχουν θέσεις ΤΕ στο δημόσιο οι απόφοιτοι της ΑΣΠΑΙΤΕ είναι οι τυχεροί!!!
Σε λίγο θα είναι οι μοναδικοί ΤΕ και θα διορίζονται με τη μία.
Αν πάει στο χρονοντούλαπο και η ΑΣΠΑΙΤΕ, μαζί με τα άλλα ΤΕΙ, θα χαθεί μια μεγάλη ιστορία για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί.

petros
|

Κυρία Κεφαλίδου, από το 2009 είστε βουλευτής, αλλά τώρα σας ήρθε η έμπνευση να καταθέσετε επερώτηση. Τι συμβαίνει; Υπήρχαν οι καλές διοικούσες παλιότερα;

Τα στελέχη εκπαίδευσης στα αζήτητα
|

Γιατί εξαιρειτε τα στελέχη από τις αποσπάσεις στο εξωτερικό υπουργέ ; Περιμένουμε την Κα Κεφαλιδου να πάρει θέση και να απευθύνει ερωτημα. Είναι μια φωνή λογικής και γνώσης στο κοινοβούλιο.

Απαρεμφατος
|

Ευλογα τα ερωτηματα της κ Κεφαλιδου και ειναι η μοναδικη βουλευτης που εχει ξανακανει ερωτηση για την ΑΣΠΑΙΤΕ.Αναμενουμε την επισημη τοποθετηση της υπουργου αλλα οχι λογια φτανει χορτασε η οικογενεια ΑΣΠΑΙΤΕ απο λογια και υποσχεσεις πραξεις θελει και πολυ αργησαν.Εξαλλου η πρωτη σχολη που επρεπε να αναβαθμιστει ηταν αυτη των τεχνολογων εκπαιδευτικων γιατι ομως? Ποια τα συμφεροντα? Γιατι κανενας δεν παιρνει την αποφαση? Τι κρυβεται απο πισω? Εναντια της λογικης τα μεχρι τωρα αποτελεσματα και αναμενουμε λυση εδω και τωρα κ Κεραμεως φτανει το κρυφτο.

Αντώνης
|

Εξαιρετική η κ. Κεφαλίδου. Συνόψισε σε λίγες γραμμές το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η ιστορική αυτή σχολή. Πρέπει η κ. Υπουργός να δώσει άμεσα λύση στα θέματα που θίγονται. Αναμένουμε ...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ