Κατάληψη στο Πάντειο με κεντρικό σύνθημα: "Τίποτα δεν τελείωσε, όλα τώρα αρχίζουν"

"Κατάργηση του νόμου Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη"

14/03/2021

Ενημερώθηκε: 14/03/2021, 20:08

Άκουσε το άρθρο

Σε κατάληψη του Παντείου Πανεπιστημίου προχώρησαν φοιτητές , ενώ ανάρτησαν στο κτίριο πανό κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας, διαγραφών φοιτητών και αλληλεγγύη στον Κουφοντίνα.



Παράλληλα οι “καταληψίες” εξέδωσαν το ακόλουθο ανακοινωθέν:

Τα τελευταία χρόνια οι κοινωνικές μας σχέσεις εντός του πανεπιστημίου βάλλονται με αμείωτη ένταση από την στρατηγική έντασης που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση. Στην εκδικητική απόπειρά της να αναδιαρθρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση προς την αντιδραστικότερη των κατευθύνσεων, ξεκίνησε πρώτα με την θεσμική κατάργηση του ασύλου, συνέχισε με την εξίσωση των πτυχίων Κολλεγίων- ΑΕΙ και την υπαγωγή της ερευνητικής διαδικασίας στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Εργασίας. Για να καταλήξει σε ένα νομοσχέδιο-τομή στην επιχειρούμενη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, το οποίο εντατικοποιεί την φοιτητική καθημερινότητα με την εφαρμογή του ορίου φοίτησης (ν+2), πετάει εκτός πανεπιστημίου όσους δεν είναι αρκετά «παραγωγικοί» (διαγραφές φοιτητών), αποκλείει από τις τάξεις του όσες δεν έχουν τα φράγκα να στηρίξουν την βιομηχανία της εκπαίδευσης για να «επιτύχουν» στις πανελλαδικές (βάση εισαγωγής).

Βέβαια η εντατικοποίηση των σπουδών πάει χέρι- χέρι πάντα με την κατασταλτική οχύρωση των πανεπιστημίων. Έτσι, οι κοινωνικοί μας χώροι πλέον θα επιτηρούνται από μπάτσους που θα παίρνουν διαταγές απευθείας από την ΓΑΔΑ, με τα πανεπιστήμια να προσιδιάζουν αφενός σε ιδιωτικούς χώρους με κάμερες ασφαλείας και περιφράξεις, και αφετέρου σε αποστειρωμένα εξεταστικά κέντρα με την θέσπιση πειθαρχικών συμβουλίων για τυχόν αντιγραφές.

Και όλα αυτά να προωθούνται ως κεντρική στρατηγική για τον μετασχηματισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εν μέσω υγειονομικής κρίσης, κατασταλτικών παρατάσεων του lockdown, ολοκληρωτικής διάλυσης των δομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας. Το ελληνικό κράτος, με το κλείσιμο των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από την αρχή της πανδημίας, έχει μετατρέψει την εκπαιδευτική διαδικασία σε ψηφιακή καρικατούρα, ενισχύοντας τα κέρδη των ιδιωτικών ψηφιακών πλατφορμών. Αντί δηλαδή να εξετάσει τις προϋποθέσεις αύξησης των ρημαγμένων υλικοτεχνικών υποδομών του πανεπιστημίου, ούτως ώστε να ανοίξουν με τα στοιχειώδη μέτρα υγειονομικής προστασίας, επιχειρεί την συστηματική υποβάθμισή τους, μετατρέποντάς τα σε ένα παρακλάδι τηλε-παροχής εξειδικευμένων γνώσεων.

Αυτή η βίαιη διαδικασία αποστείρωσης του πανεπιστημίου από τις κοινωνικές του πτυχές, είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την μετατροπή του σε αυτόν τον αυστηρά τεχνοκρατικό χώρο, παραγωγής ευέλικτου εργατικού δυναμικού, με απορρυθμισμένες σχέσεις εργασίας στο εσωτερικό του, και την στήριξη/ενίσχυση των εργολάβων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, για την κάλυψη των λειτουργιών του. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, το εν λόγω νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει το ψηφιδωτό της ευρύτερης εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, μετά την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, την θεσμική κατάργηση του ασύλου, τις διαγραφές φοιτητών και την εντατικοποίηση των σπουδών, η οποία συντελείται τα τελευταία χρόνια και είναι αυτή η αναδιάρθρωση που θεωρούμε ότι μας πλήττει καθώς μαζί της αναδιαρθρώνεται και ο ίδιος ο τρόπος με τον οποίον εμείς υπάρχουμε ως φοιτητές και φοιτήτριες. Η μετακύλιση του κόστος φοίτησης στις πλάτες μας, η ψηφιακή εκπαίδευση ως εξάσκηση στην τηλεργασία, η οργάνωση των σπουδών με βάση το τι είναι επικερδές για το κεφάλαιο, η καθημερινή επιτήρηση από αστυνομία (και πολλά ακόμα), είναι όλα πτυχές αυτού του πανεπιστημίου που είναι στραμμένο απέναντί μας και οργανωμένο έτσι ώστε να μπορεί να μας εκμεταλλευτεί ακόμα περισσότερο.

Από την ψήφιση του νομοσχεδίου και ύστερα οι φοιτητικοί αγώνες που δίνονται πανελλαδικά, αναλαμβάνουν να απαντήσουν στο πιεστικό ερώτημα που τίθεται από την συγκυρία, στην κατεύθυνση της έμπρακτης αντίστασης και μπλοκαρίσματος της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Οι καταλήψεις στο ΑΠΘ, στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο ΔΠΘ και στο πανεπιστήμιο Λάρισας ανέδειξαν την σημασία των άμεσων κινηματικών αντανακλαστικών, τα οποία καταφέρνουν να απαντήσουν στο εδώ και στο τώρα, εδαφικοποιώντας κοινότητες και σχέσεις αγώνα, μετατρέποντας τους απονεκρωμένους πανεπιστημιακούς χώρους, σε ζωντανά κύτταρα πολιτικής συνάντησης και δημιουργίας. Γιατί για να διεκδικήσουμε τα συμφέροντά μας ενάντια στην συνεχή υποτίμησή μας, πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Με την συμμετοχή μας στις ανοιχτές δομές αγώνα, την συμμετοχή στη γενική συνέλευση των συλλόγων μας, τις μαζικές και μαχητικές μας κινητοποιήσεις και δράσεις θα φροντίσουμε αυτό το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά, να μην πατήσει μπάτσος το πόδι του στις σχολές μας, να μην περάσει καμία διαγραφή φοιτήτριας.

Κατάργηση του νόμου Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη.

Ανοιχτό πανεπιστήμιο στους κοινωνικούς και ταξικούς μας αγώνες.

Κανένα ερευνητικό για στρατό και αστυνομία.

Αλληλεγγύη και στήριξη στους συλληφθέντες και τις συλληφθείσες φοιτητές-φοιτήτριες των 2 κατασταλτικών εκκενώσεων του ΑΠΘ.

Αλληλεγγύη σε όλες τις κατειλημμένες πρυτανείες και σχολές.

Σχόλια (22)

Ulmus
|

Όταν η κοινή λογική είναι πλέον ζητούμενο, συμβαίνουν τέτοια άθλια γεγονότα.

Ψύχραιμος
|

Να μπει η αστυνομία στην κατάληψη και να πράξει σύμφωνα με τον επικαιρο νόμο 4000/1958.

@Μαρια
|

είστε οι περισσότεροι όμως; Ή μήπως δεν σας αρέσει η Δημοκρατία;

Ert
|

Για όσους έχουν απορίες γιατί τα ελληνικά ΑΕΙ δεν είναι ούτε στα 1000 καλύτερα στον κόσμο.

Xm
|

Η ισχνή μειοψηφία επί το έργον. Το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα και καλά.

Ούτε σκέψη για διά ζώσης
|

Μην διανοηθούν οι υπεύθυνοι να λειτουργήσουν τη διά ζώσης διαδικασία στο επερχόμενο χειμερινό εξάμηνο. Θα είναι η χαρά των καταληψιών, δεν πρόκειται να σταματήσουν τις καταλήψεις και το πανεπιστήμιο θα κλείσει, κανένας δεν θα αντιδράσει. Κρατήστε ανοιχτό το πανεπιστήμιο με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Περαστικά
|

@Νίκος.... του παλιού και σάπιου συστήματος

Εάν όμως ο χειρουργός είναι "άριστος"..... εεε?
"…Μην ξεχνάτε κύριοι ότι ευρισκόμεθα ενώπιον ενός άσθενούς, τον όποιον έχομεν επί της χειρουργικής κλίνης και τον όποιον εάν ό χειρουργός δεν πρόσδεση κατά την διάρκειαν της έγχειρήσεως επί της χειρουργικής κλίνης, υπάρχει περίπτωσις αντί διά της έγχειρήσεως νά του χαρίση τήν άποκατάστασιν τής υγείας του, νά τον όδηγήση εις τον θάνατον… Οί περιορισμοί τους όποιους θά έπιβάλλωμεν είναι τό δέσιμον του άσθενούς επί τής κλίνης διά νά ύποστή ακινδύνως τήν έγχείρησιν."

Πολίτης
|

Προς τη Σύγκλητο ΠΑΝΤΕΊΟΥ.
παρακαλώ λύστε άμεσα το πρόβλημα.
Διαφορετικά να μπούν μέσα τα θεσμοθετημένα όργανα που προβλέπει το πολίτευμά μας και να σταματήσουν οι παράνομες πράξεις σε ένα δημόσιο κτίριο.
Να δοθούν στη δημοσιότητα τα προφίλ όσων βρίσκονται μέσα .
Πρίν όμως γίνουν τα παραπάνω πρέπει....
Να κοπεί αύριο το πρωί το ρεύμα , τηλέφωνο , ύδρευση, θέρμανση.
Επιτέλους......Είναι ντροπή για τη δημοκρατία μας.....!!!

Μαρια
|

Σε ολους αυτους που βριζουν τους φοιτητες που κανουν καταληψη διεκδικωντας τα αυτονοητα εχω να πω οτι ειμαστε πολλοι και δεν θα επιτρεψουμε την υποβαθμιση των ΑΕΙ και την ιδρυση ιδιωτικων. Ερχονται και αλλες ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ και θα ειναι ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ !

Νίκος
|

Ο επιθανάτιος ρόγχος του παλιού και σάπιου συστήματος.

Επαγγελματιες καταληψίες
|

Επαγγελματιες μπαχαλακηδες, επαγγελματίες «φοιτητές» με αντικείμενο κ στόχο το τζέρτζελο για το τζέρτζελο. Τους ξεπέρασαν και οι καιροί κ οι καταστασεις. Τώρα βιώνουνε το αναρχομπαχαλειακό κύκνειο άσμα τους.

steven
|

Οι καθηγητάδες που φοβόντουσαν την αστυνομία τώρα τι λένε που μια μειοψηφία κάνει κατάληψη σε δημόσιο χώρο με αιτήματα άσχετα με την εκπ/ση και το πανεπιστήμιο.. ις ζημιές πιοός θα τις πληρώσει;Πόσο πια χαμηλά θα πέσει αυτή η χώρα..Τελικά για όλα φταίει η ελληνική αστυνομία..

Μειοψηφίες
|

Φασιστικές μειοψηφίες επι το έργο !!!
Επιτέλους δημοκρατία !!!
Εξω η βία από τα Πανεπιστήμια, έξω ο αριστερός και δεξιος φασισμός.
Η αστυνομία είναι για να προστατεύει το πολίτευμα, πρέπει να επέμβει άμεσά και να μην κρύβετε.

nikos
|

Να επέμβει η Αστυνομία. ΣΠίτι τους να κάνουν κατάληψη.

Αποκριάτικη καταληψη
|

Προσβάλλουν και μειώνουν αγώνες και καταλήψεις παρελθόντων ετών που είχαν δίκαια πραγματικά ουσιώδη αιτήματα .

Δάσκαλος
|

Τα παιδιά , οι νέοι, οι φοιτητές έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να αγωνίζονται. Όταν το έκαναν γιατί υπήρχε λόγος ήταν ήρωες και άνοιξαν το δρόμο για τη δημοκρατία. Τώρα μη χάνετε από το δίκιο σας, τι τον μπλέκετε τον Κουφοντίνα;

TK9
|

Καταλογισμός τώρα,σε όλους όσους εμπλέκονται στις καταλήψεις.

Η πραγματικότητα
|

Χαμένη η προσπάθεια των συγκλητικών του Παντείου πριν 1-2 μέρες να πούν όσα θέλαν τα "παιδιά" μήπως γλυτώσουν φασαρίες σαν αυτή τη κατάληψη.
Μια κατάληψη που προφανώς δεν εκπροσωπεί κανένα σύλλογο φοιτητών (οι κανονικοί φοιτητές είναι σπίτια τους), αλλά μια οργανωμένη μειοψηφία που έχει συνηθίσει να ξευτιλίζει κάθε έννοια ακαδημαϊκής ελευθερίας και δημοκρατίας.

@Προφανώς
|

Αφού έτσι όπως πάνε, θα το καταφέρουν κι αυτό οι άριστοι... να τον κάνουν ήρωα...

τα χάλια μας
|

Κατάληψη χωρίς λόγο και αιτία. Τσιτάτα γνωστά όπως... παραγωγής ευέλικτου εργατικού δυναμικού, κοινωνικοί μας χώροι πλέον θα επιτηρούνται από αστυνομικούς που θα παίρνουν διαταγές απευθείας από την ΓΑΔΑ,..αποστειρωμένα εξεταστικά κέντρα... ψηφιακή καρικατούρα,...Μιλάμε για την απόλυτη σύγχυση! Άσχετα συνθήματα και καταλήψεις που γίνονται για προφανείς λόγους! Πάντα έτσι θυμόμαστε το πάντειο!!

Προφανώς
|

Το κεντρικό σύνθημα σε ΟΛΕΣ τις καταλήψεις ήταν και είναι σχετικό με αυτόν. Τα υπόλοιπα αιτήματα ήταν και είναι δευτερεύοντα.

Οι επόμενες καταλήψεις πρέπει από αύριο να βρούν άλλο κεντρικό σύνθημα.

Δεν υπάρχει σωτηρία !
|

Είναι που κάποιοι καθηγητές φοβόταν την αστυνομία! Τώρα αισθάνονται ικανοποιημένοι με τη νέα κατάληψη !

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ