Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ερώτηση της ευρωομάδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. προς την Κομισιόν για την απομάκρυνση παιδιών προσφύγων από την εκπαιδευτική διαδικασία

Δημοσίευση: 16/03/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για αντικοινωνική διάσταση της (αντι)προσφυγικής πολιτικής της ελληνικής Κυβέρνησης  κάνει  λόγο  η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με ερώτηση που κατέθεσε  στην Κομισιόν.

•    Την ερώτηση υπογράφουν 30 Ευρωβουλευτές από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, το Renew και τους Πράσινους.

•    Σύμφωνα με τους Ευρωβουλευτές, οι πολιτικές, οι πράξεις και οι παραλείψεις της Ελληνικής κυβέρνησης έχουν επιφέρει την ουσιαστική διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών προσφύγων-μεταναστών και ανησυχούν πως η Ελλάδα θα βρεθεί υπόλογη στη Διεθνή Κοινότητα για καταπάτηση θεμελιωδών αρχών και κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και ιδρυτικών αρχών της Ε.Ε.

Μμεταξύ των 30 συνολικά Ευρωβουλευτών που συνυπογράφουν την ερώτηση ξεχωρίζουν τα ονόματα των

•    LÓPEZ AGUILAR Juan Fernando, (Ισπανία/S&D) Πρόεδρος της Επιτροπής LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων)

•    MARQUARDT Erik (Γερμανία/Πράσινοι)

•    KÖSTER Dietmar (Γερμανία/S&D)

Ακολουθεί η πλήρης λίστα των Ευρωβουλευτών που συνυπογράφουν, και το κείμενο της ερώτησης του Κώστα Αρβανίτη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανάμεσά τους, το σύνολο της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έξι από την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών &  Δημοκρατών, δύο από το Renew, τρεις Ευρωβουλευτές των Πρασίνων και 13 μέλη της Ευρωομάδας της Αριστεράς.

1.    ARVANITIS Konstantinos, (The Left, Ελλάδα)
2.    PAPADIMOULIS Dimitrios (The Left, Ελλάδα)
3.    GEORGOULIS Alexis (The Left, Ελλάδα)
4.    KOKKALIS Petros (The Left, Ελλάδα)
5.    KOULOGLOU Stelios (The Left, Ελλάδα)
6.    KOUNTOURA Elena (The Left, Ελλάδα)
7.    BRGLEZ Milan (SD, Σλοβενία)
8.    KAMMEREVERT Petra (SD, Γερμανία)
9.    KÖSTER Dietmar (SD, Γερμανία)
10.    LÓPEZ AGUILAR Juan Fernando (SD, Ισπανία)
11.    MORETTI Alessandra (SD, Ιταλία)
12.    PIZARRO Manuel (SD, Πορτογαλία)
13.    BILBAO BARANDICA Izaskun (Renew, Ισπανία)
14.    MELCHIOR Karen (Renew, Δανία)
15.    CAREME Damien (Greens, Γαλλία)
16.    MARQUARDT Erik (Greens, Γερμανία)
17.    STRIK Tineke (Greens, Ολλανδία)
18.    BARRENA Pernando (The Left, Ισπανία)
19.    DALY Clare (The Left, Ιρλανδία)
20.    ERNST Cornelia (The Left, Γερμανία)
21.    GEORGIOU Giorgos (The Left, Κύπρος)
22.    GUSMÃO José (The Left, Πορτογαλία)
23.    KIZILYÜREK Niyazi (The Left, Κύπρος)
24.    MATIAS Marisa (The Left, Πορτογαλία)
25.    PELLETIER Anne-Sophie (The Left, Γαλλία)
26.    RODRÍGUEZ PALOP Eugenia (The Left, Ισπανία)
27.    URBAN CRESPO Miguel (The Left, Ισπανία)
28.    VILLANUEVA RUIZ Idoia (The Left, Ισπανία)
29.    VILLUMSEN Nikolaj (The Left, Δανία)
30.    WALLACE Mick (The Left, Ιρλανδία)

Η ελληνική κυβέρνηση αποκλείει στην πράξη παιδιά προσφύγων και μεταναστών από την τυπική εκπαίδευση και ιδιαίτερα όσα διαμένουν σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Η πληροφόρηση από τους ανθρώπους του πεδίου υποδεικνύει ότι πληθώρα προσκομμάτων υπονομεύουν συνολικά την πρόσβασή τους στο εθνικό σύστημα παιδείας, είτε με τον παραδοσιακό τρόπο, με τη φυσική τους παρουσία, είτε -υπό τις παρούσες συνθήκες- μέσω της τηλεκπαίδευσης. Πριν από δύο χρόνια ο αριθμός αυτών των ανηλίκων που φοιτούσαν στο σχολείο ήταν περί τους 16.000, πέρυσι καταποντίστηκε στους 7.000 και σήμερα εκτιμάται ότι βρίσκεται στο μηδέν. Αυτό συνιστά παράβαση του Θεμελιώδους Δικαιώματός τους στην εκπαίδευση και σαφή πράξη διάκρισης κατά προσφύγων και μεταναστών.

1. Είναι η Επιτροπή σε θέση να επιβεβαιώσει τον πραγματικό αριθμό παιδιών προσφύγων και μεταναστών χωρίς πρόσβαση στο εθνικό σύστημα παιδείας;

2. Είναι αυτή η πρακτική συμβατή με το Άρθρο 2 της ΣΛΕΕ, το Άρθρο 14 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, το Άρθρο 28 της Συμβάσης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου αριθ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Άρθρο 27 της Οδηγίας 2011/95/Ε και το άρθρο 14 της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ;

3. Πώς σχεδιάζει η Επιτροπή να παρέμβει προκειμένου να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά χαίρουν στην πράξη όλων των σχετικών Θεμελιωδών τους Δικαιωμάτων;

Σχόλια (2)

 
Υπατιος
16 Μαρ 2021 17:53

Ας μας ενημερώσουν για τα εμβόλια και τις συζητήσεις που διεξάγονται στην ΕΕ για να ξέρουμε τι γίνεται .

 
ΝΙΚΟΣ
16 Μαρ 2021 14:04

Μιλάνε μόνο για την εκπαίδευση προσφύγων στην Ελλάδα ή και σε όλη την Ε.Ε. γιατί βλέπω και ευρωβουλευτές από όλη την Ε.Ε. Δε θα ήταν καλό να είχαμε την εικόνα σε όλη την Ε.Ε. ; Λέω εγώ τώρα!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ