Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση- Η ανάγκη πραγματοποίησης των 10.500 διορισμών σε μία φάση

Δημοσίευση: 16/03/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Βασίλης Παληγιάννης

Στη δημόσια εκπαίδευση υπάρχουν χιλιάδες οργανικά και λειτουργικά κενά εκπαιδευτικών, αφού τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει διορισμοί, ενώ έχουν αποχωρήσει πάνω από 40.000 εκπαιδευτικοί και φέτος οι συνταξιοδοτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 10.000.

Οι πλέον των 50.000 αναπληρωτών που εργάζονται στην εκπαίδευση, οι περισσότεροι όλων των εποχών, πιστοποιούν τις ελλείψεις σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

Αναμφισβήτητα μετά από 12 χρόνια αδιοριστίας, με εξαίρεση τις 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή το 2020, που αποτέλεσε ένα θετικό βήμα, η εκπαίδευση έχει ανάγκη χιλιάδων διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών.

Η εξαγγελία της Υπουργού Παιδείας να πραγματοποιηθεί η πρώτη φάση διορισμών (5.250 από τις 10.500 προσλήψεις που προβλέπονται συνολικά) πριν την έναρξη του σχολικού έτους, δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τα πραγματικά κενά.

Για τη στοιχειώδη κάλυψη των πολύ σοβαρών κενών με μόνιμο προσωπικό πρέπει άμεσα να γίνουν σε μία φάση οι 10.500 διορισμοί και πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους για να περιοριστεί το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Σχετικά με το θέμα της κατανομής των διορισμών μεταξύ των βαθμίδων εκπαίδευσης το ελάχιστο που μπορεί να γίνει είναι να ληφθεί υπόψη το κριτήριο των πραγματικών αναγκών όπως αυτές αποτυπώνονται με βάση τα οργανικά κενά για τις μεταθέσεις αλλά και τις προσλήψεις αναπληρωτών τα τελευταία χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση έμφαση πρέπει να δοθεί στην κάλυψη πρώτιστα των αναγκών των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών σχολείων που είναι διάσπαρτα σ’ όλη τη νησιωτική Ελλάδα και στα πιο δυσπρόσιτα χωριά της πατρίδας μας.

Οι 10.500 διορισμοί σε μία φάση πρέπει να είναι βασική επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος, ως πρώτο βήμα για την κάλυψη όλων των αναγκών με διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, για να ελπίζουμε στην επίτευξη υψηλότερης ποιότητας στην παρεχόμενη εκπαίδευση, για ένα καλύτερο αύριο των παιδιών μας, για ένα καλύτερο αύριο της χώρας μας.

Σχόλια (14)

 
Ειρήνη
21 Μαρ 2021 09:46

Απο τις πιο σωστές προτάσεις που έχουν ακουστεί τα τελευταία χρόνια. Είναι κρίμα με τόσους χιλιάδες νέους εκπαιδευτικούς που έχει η χώρα μας να μην τους αξιοποιεί η κυβέρνηση. Αυτοί έχουν όρεξη και διάθεση για εργασία. Ας γίνει λοιπόν μια σωστή κατανομή αυτών των θέσεων, σε όλες τις ειδικότητες! Σε μια μόνο φάση!

 
Παναγιώτης
17 Μαρ 2021 10:19

Με τόσες χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις ολα αυτά τα χρόνια το λιγότερο που οφείλει να κάνει τωρα η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει άμεσα στη κάλυψη όλων των αναγκών με μόνιμο προσωπικό! Ειδικά στους δασκάλους οι ανάγκες ειναι τεράστιες! Συνεπώς δεν έχει νόημα να παίζουν με τα νούμερα και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για 10.500 διορισμούς αυτοι να γίνουν τωρα σε μια φάση, αλλιως έχουμε απλά υποσχέσεις με δόσεις...

 
Ert
17 Μαρ 2021 09:45

Φυσικά το υπουργείο ξέρει ότι τα οργανικά κενά αυτά είναι "πλασματικά" και λόγω της υπογεννητικότητας σύντομα θα είναι πολύ λιγότερα.

 
Χριστίνα
17 Μαρ 2021 09:31

Πολύ σωστή και λογική πρόταση!!! 10.500 διορισμοί σε μια φάση, χωρίς κουραστική και επώδυνη αναμονή για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Ας ολοκληρωθει το έργο της κυβέρνησης με τον πλέον δίκαιο και σωστό τρόπο δείχνοντας αληθινό ενδιαφέρον και μέριμνα για την παιδεία και για τους εκπαιδευτικούς, που εδώ και χρόνια υπηρετούν το λειτούργημά τους. Οτιδήποτε άλλο συνιστά αδικία και εμπαιγμό!

 
Γιώργος
17 Μαρ 2021 08:24

7000 οργανικά κενά δασκάλων πλέον! Πολλά κενά και σε άλλους κλάδους. Επιτακτική ανάγκη η υλοποίηση και των 10500 σε μια φάση.

 
Ενιαίο εξατάξιο Γυμνάσιο
17 Μαρ 2021 01:14

Μεταρρύθμιση θα είναι το Γυμνάσιο να επεκταθεί σε έξι τάξεις, από τη σημερινή Ε' Δημοτικού μέχρι τη σημερινή Α' Λυκείου. Στις κρίσιμες εκπαιδευτικά ηλικίες από 10 έως 16 ετών, όταν δηλαδή διαμορφώνεται η αντίληψη κάθε παιδιού, πρέπει να αναλαμβάνουν τη διδασκαλία των μαθημάτων καθηγητές ειδικότητας (πχ. Φιλόλογοι, Μαθηματικοί, Ιστορικοί, Φυσικοί, Χημικοί, Πληροφορικοί κ.α.)

Έτσι όλοι οι μαθητές θα έχουν άνεση χρόνου να καλύψουν τυχόν αδυναμίες και οι ώρες για τα βασικά μαθήματα θα μπορούν να διπλασιαστούν ώστε τα παιδιά να μην έχουν κενά στο Λύκειο.

Επίσης, πρέπει να εξασφαλιστεί θέση σε δημόσιο νηπιαγωγείο για τα δύο έτη Προσχολικής Υποχρεωτικής για το σύνολο των παιδιών που γεννήθηκαν από το 2020 και μετά. Σε αυτά θα αναλάβουν καθήκοντα οι νέοι νηπιαγωγοί, ενώ στα Δημοτικά Σχολεία ο αριθμός μαθητών σε κάθε τάξη πρέπει να είναι περίπου 15-18 ώστε οι δάσκαλοι να έχουν χρόνο να ασχοληθούν με κάθε παιδί ξεχωριστά.

 
Δημήτρης
16 Μαρ 2021 22:38

10.500 σε μια φάση! Αυτόματα ολική ανανέωση του κλάδου με νέα άτομα με όρεξη για δουλειά για να αλλάξει και η εικόνα του σχολείου προς την κοινωνία αλλά και να βελτιωθεί ουσιαστικά η λειτουργία του.

 
Αντωνία
16 Μαρ 2021 22:27

Είναι επιτέλους καιρό να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που τόσα χρόνια δημιουργήθηκαν λόγω απουσίας νέων διορισμών και παράλληλων συνταξιοδοτησεων. Η εκπαίδευση και η στελέχωση των σχολείων δεν χωράει άλλη αναβολή. Είναι επιτακτική ανάγκη πια η πραγματοποίηση διορισμών και μάλιστα η κάλυψη των κενών σε μια φάση. Ελπίζουμε ότι το υπουργείο παιδείας δεν θα μας υποβαθμίσει αλλη μια φορα όπως τόσα χρόνια μας περιεπαιζαν οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου μας.

 
Αννα
16 Μαρ 2021 21:54

Είναι επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθούν όλοι οι διορισμοί μαζί .Τα κενά είναι πολυάριθμα και οι δεν χωρούν διαχωρισμους. Αν υπάρχει μέριμνα για την παιδεία και σεβασμός στους αναπληρωτες εκπαιδευτικους που επί χρονια τώρα την στηρίζουν τώρα είναι η ώρα να φανει.Μαζικοι μόνιμοι διορισμοί τωρα !!!

 
Χρήστος
16 Μαρ 2021 21:53

Πολύ σωστή η πρόταση Παληγιάννη .Ας ελπίσουμε να πραγματοποιηθούν και οι 10.500 διορισμοί εκπαιδευτικών σε ΜΙΑ ΦΑΣΗ άμεσα και σίγουρα πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους.Μετά από τόσα χρόνια αδιοριστίας επιτακτική η ανάγκη των διορισμών το συντομότερο δυνατό.

 
Κώστας
16 Μαρ 2021 21:33

Είναι τεράστια η ανάγκη αυτή τη στιγμή να γίνουν 10500 διορισμοι σε μια φάση. Φέτος δούλεψαν 50.000 αναπληρωτές και αν αναλογιστουμε ότι οι συνταξιοδοτησεις θα είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορα αυτή θα είναι μια κίνηση που θα δείξει την ότι η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα τη δημόσια εκπαίδευση. Σε αυτά τα τόσο δύσκολα χρόνια ας γίνει επιτέλους η αρχή έτσι ώστε να πάρουν μια ανάσα όλα τα σχολεία της χώρας και να γεμίσουν νέους εκπαιδευτικούς οι οποίοι αν μη τι άλλο έχουν περίσσιο ζήλο για το λειτουργημα τους!

 
Antonis
16 Μαρ 2021 20:55

Μακάρι να πραγματοποιηθούν όλες οι προσλήψεις μαζί (και οι 10.500) ΑΜΕΣΑ. Είναι το πιο σωστό και πιο δίκαιο για όλους. Με μια δίκαιη κατανομή για όλες τις ειδικότητες λαμβάνοντας υπόψη τα οργανικά κενά αλλά και τις φετινές συνταξιοδοτήσεις. Ειδικά στους δασκάλους τα οργανικά κενά όπως φαίνεται μπορεί και να πλησιάσουν τις 6000 με τις νέες συνταξιοδοτήσεις! Όπως ειναι φυσικό ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΛΛΗ ΑΝΑΒΟΛΗ!

 
Γιάννης
16 Μαρ 2021 20:48

Σωστή η πρόταση Παληγιαννη. Όλοι μαζί πρέπει να γίνουν να δώσουν το μήνυμα ότι επανερχόμαστε στην κανονικότητα μετά από τόσα μνημόνια. Θα αναπτερώσει το ηθικό των εκπαιδευτικών και σίγουρα είναι και προς το συμφέρον της κυβέρνησης. Μια καλή είδηση περιμενουν οι εκπαιδευτικοί ας κάνει επιτέλους τη διαφορά το υπουργείο.

 
Νίκος
16 Μαρ 2021 20:41

Το πιο σημαντικό είναι αυτό! 10500 σε μια φάση, όλα μαζί ανα κλάδο στην κατανομή που θα αποφασιστεί! Να αλλάξει επιτέλους η ψυχολογία στον κλάδο των εκπαιδευτικών!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.