ΒΟΥΛΗ

Νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών: Μεγαλύτερη έμφαση και βαρύτητα στα κοινωνικά κριτήρια

Το έγγραφο του Νομικού Συμβούλου του Υ.ΠΑΙ.Θ. που έκανε δεκτό η Ν. Κεραμέως , για τη δυνατότητα διορισμού εκπαιδευτικών βάσει των πινάκων που συντάχθηκαν κατά τις διατάξεις της περ. α της παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 3848/2010 (Α ́71)
Δημοσίευση: 17/03/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Δεδηλωμένη πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση και βαρύτητα στα κοινωνικά κριτήρια στο πλαίσιο μελλοντικής επανεξέτασης του συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών".

Τη δήλωση αυτή έκανε στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή απαντώντας σε σχετική  ερώτηση κι εξήγησε ότι “ η εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου  (σ.σ. της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) ήταν απαραίτητη προκειμένου

α) να μην καθυστερήσουν οι μόνιμοι διορισμοί, και,

β) να συνυπολογιστεί άμεσα η προϋπηρεσία χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Τέλος,   το  έγγραφο απόψεων του Γραφείου Νομικού Συμβούλου στο Υ.ΠΑΙ.Θ., το οποίο αφορά τη δυνατότητα διορισμού εκπαιδευτικών βάσει των πινάκων που συντάχθηκαν κατά τις διατάξεις της περ. α της παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 3848/2010 (Α ́71) και έχει γίνει δεκτό από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ορίζει:

«Στην προκείμενη περίπτωση δεν τίθεται με τα υπόψη έγγραφα, ζήτημα σχετικό με την ερμηνεία ή την εφαρμογή συγκεκριμένων νομοθετικών διατάξεων και ειδικότερα, της διάταξης της περίπτωσης α ́ της παραγράφου 10 του άρθρου 9 του ν. 3848/2010, η οποία άλλωστε, καταργήθηκε με την περίπτωση γ’ του άρθρου 67 του ν. 4589/2019.

Όσον αφορά εξάλλου, την παράλειψη του νομοθέτη να προβλέψει την εξάντληση του ισχύοντος κατά τη θέσπιση της παραπάνω διάταξης, πίνακα πολύτεκνων εκπαιδευτικών, κρίθηκε με την 2424/2018 απόφαση του ΣτΕ, ότι δεν αντίκειται στη συνταγματική αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης καθόσον, όπως εκτίθεται στο σκεπτικό της απόφασης (σκ. 6): «ο νομοθέτης έχει την ευχέρεια, όχι όμως και την υποχρέωση να θεσπίζει μεταβατικές διατάξεις για την τακτοποίηση προϋφιστάμενων καταστάσεων, σε κάθε δε περίπτωση, δεν είναι υποχρεωμένος να διατηρεί μεταβατικώς το προϊσχύον καθεστώς, εωσότου ικανοποιηθούν πλήρως όσοι ενέπιπταν σε αυτό προ της μεταβολής του...».

Σχόλια (44)

 
Νίκος Μ.
28 Μαρ 2021 08:31

Με τους εκπαιδευτικούς που έχουν επιτυχίες στον ΑΣΕΠ αλλά δεν έχουν διοριστεί, έχουν γυρίσει την χώρα για προϋπηρεσία, έχουν οικογένεια, παιδιά και είναι μεγαλης ηλικίας θα τον βάλεις πάλι να διαβάσει να δώσει ΑΣΕΠ;; Να αποδείξει τι; Διορισμός όλων των μαχιμων αναπληρωτών

 
Χριστίνα
25 Μαρ 2021 23:11

Φτάνει πια με τις αλλαγές ας γράφουμε εξετάσεις και τέλος. Να παίρνουν τόσους όσους χρειάζονται και τέλος οι πίνακες από την αρχή ξανά.οχι οπως ο τελευταίος γραπτός που έγινε ειχε διάρκεια για πάντα

 
Rip
24 Μαρ 2021 00:09

@Ζαν Πολ Μπελ-μαντό.
Αναλογα αν είναι πάνω από πέντε οι αρραβωνες θα πηγαίνεις κατευθείαν για στέλεχος της εκπ/σης

 
Βασίλης
21 Μαρ 2021 23:02

Δηλαδή όποιος δεν μπορεί να κάνει παιδιά δεν είναι καλός εκπαιδευτικός.Μετα την αξιολόγηση χωρίς καθηκοντολογια,από δεινόσαυρους που δεν ξέρουν τι είναι η αξιολόγηση και ούτε έχουν ακούσει για το χάσμα των γενεών και της επιστήμης ακούμε και αυτό.Ζητω η αξιοκρατία και κάτω ο ρατσισμός! Αυτό δεν λέμε στα παιδιά;

 
@Εκπαιδευτικός Β/ΘΜΙΑΣ με 2 πτυχία+μεταπτυχιακο+διδακτορικό
19 Μαρ 2021 23:32

Αυτό που λέω είναι ότι τα παραπάνω πτυχία δεν είναι αναγκαία για να είναι κανείς καλός δάσκαλος και άρα δεν πρέπει να πριμοδοτούνται. Δε λέω πουθενά ότι δεν πρέπει να σπουδάζει κανείς όσο το επιθυμεί!

 
Με γραπτό ΑΣΕΠ ως προαπαιτούμενο οι διορισμοί...
19 Μαρ 2021 17:54

Ούτε μόνο τα μεταπτυχιακά , που δεν αποδεικνύουν κατά τη γνώμη μου όπως γίνονται -εξ αποστάσεως μάλιστα πολλά από αυτά- απαραίτητα κάτι,ιδίως από τη στιγμή που άνθρωποι αξιότατοι, χωρίς τα χρήματα που απαιτούνται για κάποιο μεταπτυχιακό δεν μπορούν να τα κάνουν, ούτε αποκλειστικά με κοινωνικά κριτήρια! Να υπάρχει κάποια μικρή μοριοδότηση και για τα μεν και για τα δε , αλλά ο γραπτός διαγωνισμός έχει πάντα άλλη εγκυρότητα και πρέπει να έχει τον κύριο λόγο.

 
Κοινωνικά Κριτήρια
19 Μαρ 2021 01:54

Σε Λύκειο της επαρχίας είναι δύο υποψήφιοι για τη θέση 2ου Υποδ/ντή:
Ο Α έχει δύο μεταπτυχιακά και είναι Υπ. Διδάκτωρ. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος σεμιναρίων και έχει πτυχία σε δύο ξένες γλώσσες.
Ο Β έχει τρία παιδιά.... και δίπλωμα οδήγησης.
- Μπορείτε να υποθέσετε ποιος πήρε τη θέση;
- Φυσικά, ο Β!

 
Εκπαιδευτικός Β/ΘΜΙΑΣ με 2 πτυχία+μεταπτυχιακο+διδακτορικό
18 Μαρ 2021 23:06

@ΔΕΠ
Κι εγώ σας ρωτώ: Γιατί επιλέξατε την Τριτοβάθμια και δεν παραμεινατε στις άλλες δύο βαθμίδες; Για τον ίδιο λόγο κάποιοι από εμάς που αισθανόμαστε και είμαστε επιστήμονες επιθυμούμε να εντρυφησουμε σοβαρά στην επιστήμη μας. Είμαστε πρώτα επιστήμονες και μετά εκπαιδευτικοί. Στην εκπαίδευση δεν μπαίνουμε ως ανειδίκευτοι. Θα μας βάλετε όρια στη γνώση; Επιθυμείτε τους εκπαιδευτικούς των παιδιών σας με συγκεκριμένες χρηστικές διεκπεραιωτικες γνώσεις και όχι με ουσιαστική επιστημονικη κατάρτιση;

 
Επετηριδα
18 Μαρ 2021 22:55

Η μόνη δίκαια λύση, να μπαίνει ένα ποσοστό έτσι. Όπως επίσης πρέπει να δίνονται κίνητρα σε πολύτεκνους γιατί αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας.

 
Γιάννης
18 Μαρ 2021 20:00

Περί κοινωνικών κριτηρίων και σε όσους αντιδρούν δικαίος και αδίκως.
Για μια φορά ακόμη στρέφεστε εναντίον των πολύτεκνων εκπαιδευτικών, αυτών δηλαδή που γεμίζουν τις τάξεις ώστε να μπορείτε να κάνετε μάθημα, αυτών που γεμίζουν στρατόπεδα με φαντάρους ώστε να κοιμόμαστε ελεύθεροι και ασφαλείς.
Ξεχνάτε ότι και οι πολύτεκνοι έχουν πτυχία και μάλιστα παρά τις υποχρεώσεις τους συνεχώς επιμορφώνονται.
Μην χτυπάτε την Ελλάδα και την Ελληνική οικογένεια.

 
Ερτ
18 Μαρ 2021 19:44

Το ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ θα έρθει ποτέ;

 
Γόνιμοι...
18 Μαρ 2021 18:55

Άλλοι ταμ τι-ρι-ρι και άλλοι πληρώνουν. Ελλάς των ειδκών περιπτώσεων.

 
Διορισμοί στη Δημόσια Εκπαίδευση
18 Μαρ 2021 17:51

Το σύστημα των αναπληρωτών έχει γίνει πια καθεστώς, κάθε χρόνο χιλιάδες καλύπτουν πάγιες ανάγκες σε όλη την Ελλάδα.

Πώς θα γίνουν διορισμοί όταν ο τελευταίος διαγωνισμός ΑΣΕΠ έγινε το 2009 (μετακίνηση του διαγωνισμού 2008); Μιλάμε για χιλιάδες εν δυναμει εκπαιδευτικούς, στους οποίους κάθε χρόνο προστίθονται και νέοι.

Αυτό είναι το αδιέξοδο: Από τη μια τα σχολεία έχουν άμεση ανάγκη νέων μόνιμων εκπαιδευτικούς ώστε να προσφέρουν τα νέα μαθήματα, από την άλλη το Δημόσιο αδυνατεί να προσλάβει όσους έλαβαν πτυχίο μετά το 2010!

Μόνη λύση η επέκταση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, ώστε το Γενικό Λύκειο να γίνει υποχρεωτική βαθμίδα και το Γυμνάσιο να διαρκεί έξι αντί για τρία χρόνια. Φυσικά αυτές οι αλλάγες θα έχουν σημαντικό όφελος για τους μαθητές, αφού θα διδάσκονται από καθηγητές ειδικότητας, και με βάση τις μαθησιακές ανάγκες πρέπει να διαμορφωθούν τα νέα προγράμματα σπουδών για την επόμενη δεκαετία.

 
ΔΕΠ
18 Μαρ 2021 16:53

Γιατί χρειάζεται μεταπτυχιακό ή διδακτορικό για να διδάξει κάποιος/α στο γυμνάσιο/λύκειο; Μεράκι, διάθεση και συναίσθηση χρειάζεται. Έχουμε πήξει με τις αιτήσεις για διδακτορικό με μόνο στόχο τη συλλογή μορίων...

 
@Legend
18 Μαρ 2021 15:59

Πλάκα θα έχει, τον γραπτό ΑΣΕΠ η ΝΔ να τον έκανε......

 
Evi
18 Μαρ 2021 15:33

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα η κουτοπόνηρια σας κα. Υπουργέ...δεν περιμέναμε κ κάτι διαφορετικό! Είδατε για πρώτη φορά ολόκληρο τον κλάδο απέναντι σας κ καταφεύγετε στο γνωστό κ παλιό κόλπο: διαιρεί κ βασίλευε...οι ταλαίπωροι αναπληρωτές είτε πολύτεκνοι είτε όχι θα το φάνε κ αυτό το παραμύθι, θα μαλλιοτραβηχτουνε θα αλληλοβριστουνε αλλά κα. Υπουργέ πάλι μπροστά σας θα μας βρείτε γιατί όλα έχουν κ ένα όριο...καλώς ή κακώς εμείς θα είμαστε εδώ (οι περισσότεροι αναπληρωτές για πολλά χρόνια ακόμα) εσείς δε ξέρω που θα είστε...την τύχη των προκατόχων σας την ξέρουμε όλοι, δυστυχώς ούτε κ σεις αξίζετε για αυτό το υπουργειο

 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
18 Μαρ 2021 15:04

Αν οι διορισμοί γίνονται κυρίως με βάση τα κοινωνικά κριτήρια και όχι την αξιοκρατία ενός πανελλήνιου διαγωνισμού από το Α,Σ,Ε,Π., μην βαυκαλίζεσθαι ότι αναβαθμίζετε την εκπαίδευση. Μόνον με στείρες αξιολογήσεις δεν θα πάει τίποτε μπροστά...

 
Αδαμαντια
18 Μαρ 2021 14:33

Αναχρονισμος ...1 βημα μπροστα κ 10 πίσω λέγετε.. Θέλουν καλύτερα σχολεία με κριτήρια επιμορφώσεις πτυχία... Και ξαφνικά πάμε βήματα πίσω όσες Κ όσοι κάνατε παιδιά θα είστε άξιοι διορισμού. Αυτά δεν είναι κριτήρια διορισμού! Γιατι στη ταξη του παιδιου μου με ενδιαφερει η εκπαιδευτικος να ειναι ικανη μεσα απο τη δια βιου μαθηση που επιβληθηκε. Μαλιστα σε ολα τα Μεταπτυχιακά Ηγεσιας κ διοίκησης διδασκουν τις διδακτικη μεθοδολογια και τα μεσα διδασκαλίας μεσο της συνεχείς εκπαίδευσης των διδασκόντων. Ντροπή τους!!!

 
Μαρια
18 Μαρ 2021 13:46

Δεν κατάλαβα γιατί τσακωνόμαστε...για απολύσεις ετοιμάζεται...τι διορισμούς και κουραφεξαλα μας λέει για να αποπροσανατολιζει. Κι αν ξεφύγει κανένας ρίχνει και μια αξιολόγηση και σου λέει δε μου κάνεις δεν έχεις πολλά πτυχία...ούτε επιμορφώσεις....

 
ΕΙΡΗΝΗ
18 Μαρ 2021 12:07

Αυτή είναι η αριστεία!!!!!!
Αυτοί που έχουν τέκνα μπορούν να διδάξουν καλύτερα........
Σαν δε ντρεπόμαστε....
Στα σχολεία πρέπει να διδάσκουν αυτοί που έχουν προσόντα και προϋπηρεσία, όχι οι έχοντες πολλά τέκνα.
Έλεος πια.......

 
Ζαν Πολ Μπελ-μαντό
18 Μαρ 2021 10:58

Οι "αρραβώνες" θα μετράνε?.....

 
κωστας
18 Μαρ 2021 10:57

Άριστοι άχρηστοι πολιτικάντηδες

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΟΥΝΤΕΛΑΚΗΣ
18 Μαρ 2021 10:50

να εφαρμοσθει και στις προσληψεις εκπαιδευτικων ποσοστο 16% οπως ισχυει στον υπολοιπο δημοσιο τομεα να προερχεται απο πολυτεκνους.ειναι η μονη κοινωνικη ομαδα (γιατι τολμα!) η οποια μπορει και γεμιζει τις σχολικες αιθουσες και το απεδειξε οταν απο το 2004 ως το 2010 γεμισαν οι σχ.αιθουσες - ειχαμε μεγαλη αυξηση των δημογραφικων δεικτων, με τις προσληψεις πολυτ.εκπαιδευτικων.Σπουδαιο μετρο,μακαρι να υλοποιηθει γιατι δημογραφικα εχουμε βαλτωσει!!

 
teacher
18 Μαρ 2021 10:03

Λυπάμαι πολύ για το λαϊκισμό σας. Ήλπιζα σε κάτι καλύτερο. Υποστηρίζατε ότι είστε υπέρ της αριστείας και τώρα ανακοινώνετε διορισμούς με κοινωνικά κριτήρια. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να διορίζονται και να αξιολογούνται με βάση τα προσόντα τους

 
Legend
18 Μαρ 2021 08:52

Διαγωνισμός γραπτός!!!! Ο μόνος αξιοκρατικός!!! Υπήρξε και δεν άρεσε σε πολιτικές δυνάμεις που στηρίζονται στον λαικισμό και στην πελατειοκρατία!! Απαράδεκτο αν γίνει κάτι τέτοιο! Σας ψήφισαν για ένα πρόγραμμα. Σε αυτό αναφερόταν και ένα ποσοστό από γραπτό για τους διορισμούς. Υποκριτές κι εσεία όπως και οι προηγούμενοι. Κοιτάτε την πελατεία σας και όχι την τιμή του δημοσίου σχολείου!!!

 
Teutamos
18 Μαρ 2021 08:38

Δεν περίμενα κάτι καλύτερο.....

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
18 Μαρ 2021 08:08

Όταν προσλαμβάνεις κάποιο για μια εργασία πρώτα κοιτάς να προσλάβεις αυτόν που έχει τις καλύτερες γνώσεις και εμπειρία και μετά τα άλλα πχ αν είναι καλός άνθρωπος.

 
Γιατί άραγε
18 Μαρ 2021 06:56

Τα πράγματα είναι απλά. Θα αλλάξει τους κανόνες διορισμού και φέτος δεν θα προλάβει να κάνει διορισμούς. Ίσως σε 2-3 χρόνια

 
Θανασης
18 Μαρ 2021 05:04

Μύρισε εκλογές και βασιλικό.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ