ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τμήματα δύο ταχυτήτων μέσα στα Πανεπιστήμια: Τετραετή εφαρμοσμένων Επιστημών εξήγγειλε ο υφ. Παιδείας και “ξέσπασε” κατά των ΤΕΙ που έγιναν Πανεπιστήμια

Εγκαταλείπεται το Σχέδιο των τριετών τμημάτων
Δημοσίευση: 19/03/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σχέδιο δημιουργίας τετραετών τμημάτων Εφαρμοσμένων Επιστημών μέσα στα Πανεπιστήμια εξήγγειλε ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα ΑΕΙ, Άγγελος Συρίγος, ενώ  ενόψει ανακοίνωσης του νέου Μηχανογραφικού ξέσπασε κατά των ΤΕΙ που έγινα Πανεπιστήμια “εν μια νυκτί”, όπως είπε.

Παράλληλα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του esos, εγκαταλείφθηκε από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως το σχέδιο δημιουργίας τριετών τμημάτων μέσα στα Πανεπιστήμια, το οποίο περιλαμβάνεται  στο τρισέλιδο κυβερνητικό προγραμματισμό για τη παιδεία για το έτος 2021.

Ειδικότερα ο υφυπουργός Παιδείας στην εξαγγελία του αναφέρει:”Αυτή τη στιγμή έχω να αντιμετωπίσω αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα με την μετατροπή των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια.Ο δικός μου στόχος είναι  πως θα μπορέσουμε να φτιάξουμε  σχολές ή τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών  και Τεχνών τετραετή  πανεπιστημιακού επιπέδου που θα αποκαταστήσουν αυτό τον κρίκο που μας λείπει”.

Παράλληλα ο Άγγελος Συρίγος, ενόψει ανακοίνωσης του νέου Μηχανογραφικού που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ, ξέσπασε κατά της μετατροπής των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια.

“Εκείνο που με εκπλήσσει  είναι η αφέλεια και η προχειρότητα με την οποία έχει προχωρήσει η μετατροπή των ΤΕΙ σε ΑΕΙ, εν μια νυκτί” δήλωσε ο υφ. Παιδείας και σημείωσε: "Ξαφνικά γέμισε η χώρα με πανεπιστημιακά τμήματα  που δεν είχαν καμία προοπτική να κρατηθούν να πατήσουν στα πόδια τους, δεν είχαν καθηγητές, δεν είχαν εγκαταστάσεις , δεν είχαν τίποτα.Απλώς πέταγες  για λαϊκισμό πάρε ένα πανεπιστημιακό τμήμα  για να το έχεις και εσύ και αφήνονταν στο Θεό πως θα λειτουργήσει“.

Δεν θα προχωρήσουν τα τριετή τμήματα

Τα τριετή τμήματα μέσα στα Πανεπιστήμια τα οποία υπάρχουν στο τρισέλιδο κυβερνητικό προγραμματισμό για τη παιδεία για το έτος 2021, τελικά δεν θα προχωρήσουν.

Ακολουθεί απόσπασμα για τα τριετή τμήματα από το τρισέλιδο Σχέδιο της Κυβέρνησης:

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του esos, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως , εγκατέλειψε αυτό το σχέδιο, διότι:

Πρώτον: Υπήρξαν μεγάλες αντιδρασεις από τα Πανεπιστήμια, και

Δεύτερον: Η δημιουργία των τριετών τμημάτων θα αποδυνάμωνε τα ΙΕΚ , στα οποία το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να δώσει ειδικό βάρος στην αναβάθμισή τους.  

Μάλιστα για να δώσει κύρος στα ΙΕΚ η υπουργός Παιδείας θεσμοθέτησε από φέτος δεύτερο Μηχανογραφικό για τους μαθητές της Γ Λυκείου , το οποιο θα περιλαμβάνει μόνο ειδικότητες των ΙΕΚ.

Με τη τα τμήματα αυτά η Κυβέρνηση  επιδίωκε :

Α. Αφ’ ενός μεν να εντάξει σ΄ αυτή την κατηγορία τμήματα, που λόγω της “μη ζήτησης”  από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων, δεν θα έχουν φοιτητές, εξαιτίας της θεσμοθέτης κατώτατης βάσης εισαγωγής από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, και,

Β. Να απορροφηθεί ένα μέρος των αποφοίτων Λυκείων που λόγω της θεσμοθέτησης της βάσης δεν θα εισαχθούν στα ΑΕΙ.

Τεχνολογική Κατεύθυνση

Τα τριετή τμήματα θα είχαν  τεχνολογική κατεύθυνση και η εγγραφή-εισαγωγή  των αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα γίνεται με συγκεκριμένα μοριοδοτούμενα κριτήρια.

Η δημιουργία των τμημάτων θα προέκυπτε από δύο πηγές:

Α. Τη  μετατροπή  ήδη λειτουργούντων τμημάτων που δεν θα έχουν φοιτητές, λόγω της θεσμοθέτησης της βάσης

Β. Τη δημιουργία νέων τμημάτων.

Και στις δύο περιπτώσεις  το υπουργείο Παιδείας:

1. Θα έδινε  κίνητρα προς τα Πανεπιστήμια.

2. Θα ζητούσε  τη συναίνεση των διοικήσεων των Πανεπιστημίων.

Νέος ακαδημαϊκός χάρτης

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένει από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης ( πρώην ΑΔΙΠ) την εισήγηση για το νέο  ακαδημαϊκό  χάρτη , ο οποίος θα αποτελέσει το νέο Μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν φέτος οι υποψήφιοι με τα τμήματα προτίμησης.

Από το  νέο ακαδημαϊκό χάρτη για φέτος θα “αφανιστεί” ένας αριθμός τμημάτων , τα οποία , ενδεχομένως, θα ενταχθούν σε “συγγενή” τμήματα, του ίδιου Πανεπιστημίου.

Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης θα προκύψει από την αξιολόγηση των τμημάτων που κάνουν οι εμπειρογνώμονες της  Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης

Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης  θεωρεί  ως κανόνα  “για να μπορούν τα προγράμματα σπουδών, να λειτουργήσουν κανονικά με φοιτητές, που να πληρούν στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την παρακολούθησή τους”.

Διαφορετικά, , σύμφωνα με τη Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης,  υποχωρεί το επίπεδο σπουδών κι επιμηκύνεται η διάρκειά τους, καθώς οι φοιτητές δε μπορούν, να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις ενός πανεπιστημιακού προγράμματος

Σχόλια (128)

 
Αναδιάρθρωση τμημάτων και σχολών
31 Μαρ 2021 12:42

Η βάση εισαγωγής παίζει ρόλο εφόσον είναι εξαιρετικά χαμηλή, αλλιώς μικρές διαφορές (μεταξύ 12 ή 14) είναι αμελητέες.

Υπερβολή να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί μέχρι που φτάνουμε σε αδιέξοδο: Όταν σε ένα τμήμα (υπερβολικά εξειδικευμένο και περιορισμένο αντικείμενο) επί σειρά ετών γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Λυκείου που ο μεγαλύτερος βαθμός είναι 10 ή 11 ας μην απορούμε που κανείς αριστούχος το 2021 δεν θα το προτιμήσει. Για ποιο λόγο, αφού μπορεί να σπουδάσει σε καλύτερο επίπεδο σε μια άλλη σχολή, με καλύτερες προοπτικές;

Τα τμήματα φτιάχτηκαν για να εκπαιδεύουν τους νέους φοιτητές όχι για να διατηρούν οι καθηγητές θέσεις εργασίας - ας δοθούν οι θέσεις στις υγιείς σχολές, και όπου χρειάζεται ας διευρυνθεί το γνωστικό αντικείμενο.

 
Γιώργος
31 Μαρ 2021 09:24

@ Επίτιμος καθηγητής Massachusetts Institute of Technology

Βλέπω τα εκατοντάδες σχόλια κάτω από αυτό το post και πραγματικά ανησυχώ διότι τόσος κόσμος δεν έχει καταλάβει το πραγματικό πρόβλημα σε επίπεδο χώρας και ασχολείται με μικρότητες ως προς το ποια σχολή είναι πιο δύσκολη ή ως προς τα πόσα μόρια είχε το τάδε τεχνολογικό ίδρυμα ή το τάδε πανεπιστήμιο της επαρχίας.

Κύριε Καθηγητά μου, (αν πράγματι είστε καθηγητής), να σας ενημερώσω ότι στην Ελλάδα αν είσαι απόφοιτος σχολής μηχανικών των ΤΕΙ δεν έχεις απολύτως κανένα επαγγελματικό δικαίωμα, είμαι ένας από αυτούς και το γνωρίζω πολύ καλά και αυτό γίνεται μόνο στην Ελλάδα, αντιθέτως στην Γερμανία μπορώ και ασκώ κανονικότατα το επάγγελμα μου ισότιμα με όλους τους μηχανικούς, η χώρα δηλαδή που μου έδωσε το πτυχίο δεν με αφήνει να ασκήσω το επάγγελμα το οποίο σπούδασα, γι' αυτό και υπάρχουν τα παρακάτω σχόλια.
Ευχαριστώ

 
Πανεπιστημιακές Πολυτεχνικές Σχολές
24 Μαρ 2021 01:28

Η υπερβολική εξειδίκευση στις ηλικίες 15-25 είναι τελικά βλαπτική για τους νέους αλλά και την επαγγελματική προοπτική τους. Δε χρειαζόμαστε Εφαρμοσμένα ιδρύματα, το ακαδημαϊκό αλλά και το εργασιακό υπόβαθρο το παρέχουν πλήρως οι Πολυτεχνικές Σχολές των Πανεπιστημίων.

Αρκούν τμήματα Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών σε Πολυτεχνικές Σχολές, που ήδη έχουν κατευθύνσεις πχ. ενέργειας ή ρομποτικής και ήδη έχουν εκπονηθεί πολλές σχετικές διπλωματικές, ακόμα και διδακτορικές διατριβές σε νέα αντικείμενα (πχ. Internet of Things).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τη συμφωνία συνεργασίας με την Tesla (ενδεικτικό όνομα) πριν δύο χρόνια την έφερε απόφοιτος της Σχολής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Αθηνών, που μάλιστα ολοκλήρωσε και το διδακτορικό του στην Ελλάδα πριν εργαστεί στις ΗΠΑ.

 
Επίτιμος καθηγητής Massachusetts Institute of Technology
23 Μαρ 2021 23:18

Ως καθηγητής θα ήθελα να θέσω και εγώ την ταπεινή μου άποψη. Το πρόβλημα φυσικά και δεν είναι ούτε τα τεχνολογικά ιδρύματα ούτε στα πανεπιστήμια. Το πρόβλημα έγκειται στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελληνική επικράτεια. Το ποσό άξιος είναι κάποιος απόφοιτος είτε από Τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα είτε από Πανεπιστήμιο, τα οποία και τα δύο ανήκουν στην ανώτατη εκπαίδευση, δεν θα το κρίνει κανένα επαγγελματικό δικαίωμα και κανένας τίτλος ο οποίος απλά θα έχει τον χαρακτηρισμό πανεπιστημιακός. Την αξία του κάθε απόφοιτου την κρίνει μονάχα η αγορά εργασίας και η υγιής επιχειρηματικότητα. Βλέπω τα εκατοντάδες σχόλια κάτω από αυτό το post και πραγματικά ανησυχώ διότι τόσος κόσμος δεν έχει καταλάβει το πραγματικό πρόβλημα σε επίπεδο χώρας και ασχολείται με μικρότητες ως προς το ποια σχολή είναι πιο δύσκολη ή ως προς τα πόσα μόρια είχε το τάδε τεχνολογικό ίδρυμα ή το τάδε πανεπιστήμιο της επαρχίας. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Πρέπει να αλλάξουν μυαλά και νοοτροπίες σε αυτή τη χώρα. Άποψή μου πώς τα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών ή τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να υπάρξουν με άλλο χαρακτήρα και θα πρέπει να δημιουργηθούν τμήματα τα οποία θα έχουν πολύ συγκεκριμένη εξειδίκευση. Απαραίτητα τμήματα είναι αυτά του automotive engineering, της ρομποτικής, της μηχατρονικής . Θα πρέπει επίσης να δημιουργηθούν συνέργειες των τμημάτων με μεγάλες εταιρίες οι οποίες θα έρθουν να επενδύσουν στη χώρα. Για παράδειγμα θα μπορούσε να δημιουργηθεί τμήμα automotive engineering και να εξειδικεύει φοιτητές σε συγκεκριμένα αντικείμενα μέσω χορηγίας για παράδειγμα της bosch ή της siemens ή της denso (οι εταιρείες αναφέρονται ενδεικτικά). Έτσι λειτουργούν πλέον τα τεχνολογικά ιδρύματα.

 
Βασίλης Τριανταφύλλου - Καθηγητής πρώην πρύτανης ΤΕΙ Δ.Ε.
23 Μαρ 2021 08:58

Είναι λυπηρό ο υφυπουργός να μην γνωρίζει το αντικείμενο που καλείται να διαχειρισθεί.
1. Τα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών στην Ευρώπη έχουν ίδια γνωστικά αντικείμενα σε πολλές περιπτώσεις με τα Πανεπιστήμια αλλά έχουν διαφορετικό εκπαιδευτικό προσανατολισμό και οργάνωση σπουδών. Εξυπηρετούν τελείως διαφορετικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.
2. Αποτελούν αυτοδύναμα ιδρύματα και όχι ενταγμένα στα Πανεπιστήμια. Για αυτό άλλωστε υπάρχουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο διαφορετικές ενώσεις για τα Πανεπιστήμια και διαφορετικές για τα Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών.
3. Είναι συνδεδεμένα με τους παραγωγικούς φορείς που έχουν λόγο για την διάρθρωση και την ποιότητα του προγράμματος σπουδών.
4. Σε αρκετά κράτη η πλειοψηφία των φοιτητών σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών

Θα μπορούσα να συνεχίσω αναφέροντας πολλά. Δυστυχώς στο κασίδι το κεφάλι για μια ακόμα φορά θα παρθούν αποφάσεις.

 
@Thomas Paschalis
23 Μαρ 2021 01:29

Όσο και να πονάει τα αυτιά κάποιων, λυπάμαι αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.
Οι επιστήμες υγείας, μηχανικών, διοικησης και οι γεωεπιστήμες είναι βάσει ορισμού εφαρμοσμένες επιστήμες. Πχ οι ιατρικές στηρίζονται στους πυλώνες της φυσικής, της χημείας και της βιολογίας.
Απλά πλέον πάμε να το τερματίσουμε, αλλοιώνοντας ΕΝΤΕΛΩΣ βασικές έννοιες και τη στοιχειώδη λογική.

Τίποτα δε λειτουργεί σωστά...

 
Σχέδιο όχι κλήρωση
22 Μαρ 2021 22:42

Η τύχη δεν παίζει κανένα ρόλο, είναι θέμα ακαδημαϊκού σχεδιασμού: Τα πανεπιστημιακά προγράμματα λειτουργούν το ίδιο είτε είναι τετραετή είτε είναι τριετή, δεν καθορίζει η διάρκεια την ποιότητα.

Απλώς στην κεντρική Ευρώπη εδώ και δύο δεκαετίες όλα τα Πανεπιστήμια έχουν περάσει στο μοντέλο των τριετών προπτυχιακών σπουδών και λογικό είναι η Ελλάδα να ακολουθήσει ώστε να είναι ανταγωνιστική.

Το πρόβλημα με τα ΤΕΙ επί σειρά ετών ήταν η έλλειψη θεωρητικών μαθημάτων και τα μειωμένα τυπικά προσόντα (διδακτορικό) των διδασκόντων, όχι τόσο η διάρκεια σπουδών.

 
2_3_4_5
22 Μαρ 2021 22:11

Τελικά διετή, τριετή ή τετραετή; Ή μήπως πενταετή που τελικά θα σπάει σε 3+2; Ας κάνουμε κλήρωση να μην παραπονιέται κανείς.

 
Γιώργος
22 Μαρ 2021 20:07

Βαθμολογικό χάσμα 10000 μορίων 22 Μαρ 2021 19:37

Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό που γράψατε και για του λόγου το αληθές:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Μαθηματικών Σάμος 3.125 μόρια.
ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) Μαθηματικών Αθήνα 14.275 μόρια

 
Βαθμολογικό χάσμα 10000 μορίων
22 Μαρ 2021 19:37

Τα ΤΕΙ δεν ιδρύθηκαν ως πανεπιστήμια και αυτό διαμόρφωσε διαχρονικά το πρόγραμμα σπουδών τους καθώς και τα τυπικά προσόντα του διδακτικού προσωπικου.

Γιώργος
22 Μαρ 2021 16:47

Δεν είναι θέμα βάσεων εισαγωγής, αυτό εντάθηκε την τελευταία δεκαετία με την κατακόρυφη πτωση ορισμένων σχολών. Δεν μιλάμε απλώς για μια οριακή βαθμολογία (9 ή 10) σε ένα μάθημα αλλά έλλειψη βασικών γνώσεων σε όλα τα μαθήματα.

Άλλη βαρύτητα έχει ένα βαθμολογικό χάσμα πχ. 10.000 μορίων - τμήματα ΑΕΙ που έχουν βάση (5) δεν μπορούν να προσφέρουν το ίδιο επίπεδο σπουδών με τα υπόλοιπα.

Για αρκετά τμήματα ΤΕΙ -αλλά και Πανεπιστημίων- που επί σειρά ετών δέχονται εισακτέους με τέτοιες εξαιρετικά χαμηλές το πρόβλημα είναι υπαρκτό και δεν είναι μια λεπτομέρεια.

https://www.esos.gr/arthra/72035/parapleyres-apoleies-kai-elahisti-vasi-...

 
Γιώργος
22 Μαρ 2021 16:47

Μιας και μιλάμε για βάσεις εισαγωγής σε πολυτεχνικές σχολές ας δούμε και λίγο την πραγματικότητα.

Βάσεις εισαγωγής 2020
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (ΕΜΠ) Πολιτικών Μηχανικών (16.400 μόρια)

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ (ΔΠΘ) Πολιτικών Μηχανικών (12.150 μόρια)

Άρα λοιπόν με το σκεπτικό κάποιων, δεν θα έπρεπε να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα.

 
Thomas Paschalis
22 Μαρ 2021 15:57

@ μελις δεπ απθ
"Αυτό μπορεί να ξεπεραστεί μόνο εαν αυτό το τμήμα καταργηθεί και στην θέση δημιουργηθεί ένα καινούργιο εφαμοσμένων επιστημών με διαφορετικό Π.Π κα προσανατολισμό."
Με την ίδια λογική μπορεί να καταργηθεί ολόκληρο το εκπαιδευτικό ίδρυμα και δημιουργηθεί ένα καινούργιο εφαρμοσμένων επιστημών. Ποιά η διαφορά?
Να ρωτήσω όμως κάτι άλλο?
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στα πανεπιστήμια τεχνολογική εκπαίδευση? Τα πολυτεχνεία, τμήματα εφαρμοσμένης πληροφορικής, εφαρμοσμένων μαθηματικών, εφαρμοσμένων οικονομικών κα δεν είναι τεχνολογικής κατεύθυνσης? Δεν είναι τμήματα εφαρμοσμένων επιστημών?
Υπάρχει ακαδημαϊκός στο χώρο που να μην αντιδράσει σε τυχόν κατάργηση τμήματος όπου διδάσκει ώστε να βρεθεί ξαφνικά σε τμήμα με το χαρακτηρισμό εφαρμοσμένων επιστημών?

 
Ότι του φανεί του Λολο-Στεφανή για τα ΑΕΙ
22 Μαρ 2021 15:34

Αν συνεχίσει έτσι η ΝΔ θα την χάσει την μπάλα πολύ γρήγορα....
Γιατί δεν μπορείτε κύριοι του ΥΠΠΕΔ να καταλάβετε ότι στη χώρα μας υπάρχει κορεσμός από Πανεπιστημιακά Τμήματα σε όλα τα Επιστημονικά Παιδεία.
Συμμάζεμα χρειάζονται τα ΑΕΙ = Μείωση τμημάτων.

 
@Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας
22 Μαρ 2021 15:19

Σας έχουν απαντήσει τόσοι εδώ στα σχόλια με νόμους, δικαστικές και υπουργικές αποφάσεις, κλπ το μόνο που έχετε να αντιπαραθέσετε είναι οι πληροφορίες εκ των έσω.

Ζητάτε να ατιστοιχηθούν 4 πτυχία ΤΕΙ με 240ECTS με 5ετη Πανεπιστημιακά με 300ECTS και integrated master από την ΕΘΑΑΕ με πολλους καινούργιους υψηλού επιπέδου καθηγητές και με εντελώς διαφορετικά προγράμματα σπουδών τα μεν των ΤΕΙ πιο εύκολα με πιο τεχνολογική κατεύθυνση τα δε του ΠΑΔΑ σαφώς πιο ανεβασμένου επιπέδου με πιο ακαδημαική και ερευνητική κατεύθυνση για αύτο άλλωστε φτιάχτηκαν και με την συμβολή καθηγητών του ΕΜΠ και είναι αντίστοιχα των τμημάτων του ΕΜΠ.
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να πρστεθεί και ο νόμος για την αντιστοίχιση με τις πολυτεχνικές τον οποίο ψήφισε ο Σύριζα και τόσο ο κ Διγαλάκης όσο και κ Καραμανλής έχουν πολλάκις πεί τόσο στη Βουλή όσο και σε συναντήσεις με τον Πρύτανη κ Καλδή και τον Κοσμήτορα τη σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ οτι θα εφαρμοστεί και ήδη με την ολοκλήρωση της εξωτερικής αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί.

 
@ μέλος δεπ απθ
22 Μαρ 2021 15:15

Οπότε αυτό που λέτε είναι ότι προκειμένου να ξεπεραστεί η μικρή λεπτομέρεια ότι το σχέδιο είναι φουλ αντισυνταγματικό, τα παλιά τμήματα ΤΕΙ που γίναν Πανεπιστημιακά θα καταργηθούν και στη θέση τους θα ξαναϊδρυθούν τμήματα που θα είναι πάλι κατ' ουσίαν ΤΕΙ, αλλά με άλλο όνομα. Και κατά τη γνώμη σας αυτό δε συνιστά υποβάθμιση των τμημάτων αυτών?

 
@Πτυχιουχος μηχανικος M.Sc
22 Μαρ 2021 15:05

Εσείς παραπληροφορείτε διαβάστε καλύτερα και αναλυτικά όλη την απόφαση για τα επαγγελματικά δικαιώματα και το διακαίωμα εγγραφής στο ΤΕΕ η απόφαση δεν χωράει παρερμηνεία.

Όπως επίσης και τον νόμο για την επικείμενη αντιστοίχιση των νέων πενταετών τμημάτων μηχανικών με τα πολυτεχνία όπου ήδη έχουν εκπληρωθεί οι περισσότερες προυποθέσεις τουλάχιστον για το ΠΑΔΑ που έχει integrated master ή μήπως και αυτό είναι παραπληροφόρηση.

 
Ως τώρα έχουμε απραξία πάντως
22 Μαρ 2021 14:34

Και ο σοφός λαός λέει ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Καιρός να δούμε την κυβέρνηση να τα πράττει όλα αυτά και να σταματήσει η περίοδος των διαπιστώσεων. Διαπιστώσεις κάνουν οι ιστορικοί και οι δημοσιογράφοι. Οι κυβερνήσεις πράττουν. Τα νέα προγράμματα σπουδών δεν πρέπει να ακολουθήσουν λάθος δρόμους που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν και να προχωρήσουν σε στείρο μιμητισμό των πανεπιστημίων. Πρέπει από την κυβέρνηση να τεθούν οι απαραίτητες δικλείδες διακριτότητας των ιδρυμάτων μεταξύ τους.

 
Νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης για τα ΑΕΙ
22 Μαρ 2021 14:13

Δεν τεκμηριώνεται ακαδημαϊκά η αναγκαιότητα *νέων* τμημάτων «εφαρμοσμένων επιστημών», άρα το όλο εγχείρημα αποτελεί παγίδα για τους νέους φοιτητές η οποία καλό θα ήταν να επισημανθεί.

Είναι παράλογο προκειμένου να ρυθμιστούν τα ΜΕΓΑΛΑ λάθη του παρελθόντος (ίδρυση και επέκταση ΤΕΙ την περίοδο 1983-2018) να προσθέσουμε κι άλλα βαρίδια στα Πανεπιστήμια, καταδικάζοντας τους σημερινούς μαθητές Λυκείου σε φοίτηση σε υποβαθμισμένα τμήματα.

Τελικά, υπάρχει σχέδιο αναδιαμόρφωσης του ακαδημαϊκού χάρτη με σαφή κριτήρια ή απλώς παρακολουθούμε μια συντεχνιακή διελκυστίνδα;...

Προς μέλος ΔΕΠ ΑΠΘ 22 Μαρ 2021 12:40

Απο την αρχή είχε σημειωθεί πως αδικούνται οι απόφοιτοι ΤΕΙ της περιόδου 2005-2016, που δεν έχουν σημαντικές διαφορές πχ. από όσους πήραν πτυχίο το 2019 ή το 2020.

Δημιουργώντας «νέα» τετραετή κατι-σαν-ΤΕΙ δε θα λυθεί το πρόβλημα της κατηγοριοποίησης των αποφοίτων. Τεράστιες οι ευθύνες των μελών ΔΕΠ και των Συγκλήτων, σε όλα τα ΑΕΙ, που εδώ και δεκαετίες κωλυσιεργούν και δε δίνουν λύση (ενσωμάτωση τμημάτων και μεταφορά θέσεων προσωπικού).

«Αυτό μπορεί να ξεπεραστεί μόνο εαν αυτό το τμήμα καταργηθεί και στην θέση δημιουργηθεί ένα καινούργιο εφαμοσμένων επιστημών με διαφορετικό Π.Π κα προσανατολισμό. και το οποίο ενδεχομένως ενταχθεί στην ευρύτερη αναδιαμόρφωση του ακαδημαικού χάρτη.

Επίσης το δεύτερο που είπα ήταν οτι τα πτυχία ΤΕΙ θα αντιστοιχηθούν ΜΟΝΟ με τα πτυχία των ΝΕΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ εφαρμοσμένων επιστημών που θα δημιουργηθούν. Και οχι φυσικά με τα αμιγώς υπάρχοντα πανεπιστημιακά τμήματα».

 
Νέα ΑΕΙ για όλους τους φοιτητές
22 Μαρ 2021 14:03

Μόνη λύση να ενταχθούν πλήρως όλα τα τμήματα των πρώην ΤΕΙ στις Πανεπιστημιακές Σχολές μέσω συνενώσεων και απορροφήσεων. Τα νέα ΑΕΙ που θα δημιουργηθούν πρέπει από το 2025 να έχουν έναν μόνο τύπο αποφοίτων (επιπέδου 6), ώστε να σταματήσει η παράλληλη λειτουργία παρεμφερών προγραμμάτων.

Μόλις υιοθετήσει και η Ελλάδα το μοντέλο "3/4-2-3" για πτυχίο-μεταπτυχιακό-διδακτορικό θα βελτιωθεί η αναλογία σπουδαστών/διδασκόντων και θα εξορθολογιστούν οι προπτυχιακές σπουδές (ΠΠΣ). Αρκούν 8-10 μαθήματα ανά έτος σε τριετή προγράμματα για πρώτο πτυχίο, ενώ οι Σχολές Γεωπονίας, Μηχανικών, Φαρμακευτικής κ.α. μπορούν να προσφέρουν τετραετή ΠΠΣ όπως συμβαίνει σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία.

Τέλος, ας μπει πλαφον στα δίδακτρα (μέχρι 2000 ευρώ) και ας δοθούν επιδοτήσεις στους νέους αποφοίτους Πανεπιστημίου έως 35 ετών ώστε να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές.

Δε χρειαζόμαστε νέα "υβριδικά" ή εφαρμοσμένα πτυχία, αλλά ένα συνδυασμό πτυχίων + μεταπτυχιακών που θα δίνει εφόδια στους νέους για τις επόμενες δεκαετίες.

Το πρόβλημα της διάσπασης της Ανώτατης Εκπαίδευσης μπορεί και πρέπει να λυθεί στη ρίζα του, με ξεκάθαρη απόφαση που θα δώσει τέλος στο χρόνιο ακαδημαϊκό και επαγγελματικό πρόβλημα.

https://www.esos.gr/arthra/72114/ektos-dimosioy-oi-ptyhioyhoi-ton-tmimat...

 
@@ μέλος δεπ απθ
22 Μαρ 2021 12:40

Μέτα από 13 χρόνια στο ΑΠΘ πρώτη φορά αμφισβητούν την ιδιοτήτα μου, τι να πω σημεία των καιρών.

Αυτό που λέω και προφανώς δεν αντιληφθήκατε ή μάλλον δεν θέλετε για δικούς σας λόγους να αντιληφθείτε είναι οτι τα τμήματα που έγιναν πανεπιστημιακά από εκεί που έδιναν πτυχίο με διακαιώματα ΤΕ τώρα με τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών δίνουν πτυχία ΠΕ (έχω κόρη συναδέλφου η οποία τελείωνε ως ΤΕΙ στο Αλεξάνδρειο, πήρε επιπλέον μαθήματα και τελείωσε το ΔΙΠΑΕ με πτυχίο ΠΕ). Αυτό είναι γεγονός και δεν αλλάζει, ούτε μπορεί αυτό το τμήμα να ξαναδώσει πτυχία ΤΕ είναι αντισυνταγαματικό, όπως φυσικά και η οποιαδήποτε μετατροπή ολόκληρου ιδρύματος σε εφαρμοσμένων επιστημών για αυτό άλλωστε δεν προχώρησαν κάποιες προεκλογικές εξαγγελείες της ΝΔ.

Αυτό μπορεί να ξεπεραστεί μόνο εαν αυτό το τμήμα καταργηθεί και στην θέση δημιουργηθεί ένα καινούργιο εφαμοσμένων επιστημών με διαφορετικό Π.Π κα προσανατολισμό. και το οποίο ενδεχομένως ενταχθεί στην ευρύτερη αναδιαμόρφωση του ακαδημαικού χάρτη.

Επίσης το δεύτερο που είπα ήταν οτι τα πτυχία ΤΕΙ θα αντιστοιχηθούν ΜΟΝΟ με τα πτυχία των ΝΕΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ εφαρμοσμένων επιστημών που θα δημιουργηθούν. Και οχι φυσικά με τα αμιγώς υπάρχοντα πανεπιστημιακά τμήματα.

 
Πτυχιουχος μηχανικος M.Sc.
22 Μαρ 2021 11:38

@Πτυχιουχος μηχανικος M.Sc.21 Μαρ 2021 21:44 Κύριε οι αποφάσεις 51 – 57 της 15ης Ιανουαρίου 2021 του ΣτΕ που αναφέρεστε είναι για τα ΕΔ των διπλωματούχων μηχανικών τόσο σε σχέση με το ΓΕΩΤΕΕ η άλλους επαγγελματικούς κλάδους όσο και μεταξύ των ειδικοτήτων διπλωματούχων μηχανικών και όχι για το αν πρέπει η δεν πρέπει να γράφονται οι πτυχιούχοι μηχανικοί στο ΤΕΕ , απλά κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία σας παραπληροφορείτε

 
@Sotiris 967
22 Μαρ 2021 10:45

Δεν είναι προσωπικό, αλλά ούτε αυτοί που έγραψαν 18 για να περάσουν σε μια πολυτεχνική σχολή "φταίνε" να έχουν το ίδιο πτυχίο με αυτούς που έγραψαν 8.

 
Χρήστος Σ.
22 Μαρ 2021 10:22

Έγιναν τα ΤΕΙ, ΑΕΙ, για να ξαναφτιαχτούν ΤΕΙ, δηλαδή;
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΓΙΔΟΤΟΠΟ

 
καθηγητης ΙΕΚ
22 Μαρ 2021 10:17

Αλήθεια και τα 3ετη θα ειχαν επαγγελματικά δικαιωματα λυκειου σαν τα ΙΕΚ, μάλλον οχι,...ε για αυτο τα κλεισατε πριν καν ανοιξουν

 
Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας
22 Μαρ 2021 10:00

@@Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας 21 Μαρ 2021 22:02

Επιχειρήματα του τύπου νέα προγράμματα σπουδών δε δύναται και δεν πρόκειται να έχουν καμία απολύτως βάση. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα έπρεπε κάθε φορά που έχουμε αλλαγή του προγράμματος σπουδών, οι απόφοιτοι να δίνουν συνέχεια νέα μαθήματα, προκειμένου να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν και ούτε πρόκειται να συμβεί και τώρα. Ως εκ τούτου, η αντιστοίχιση των πτυχίων
των αποφοίτων ΤΕΙ με τα νέα Πανεπιστημιακά, είναι αυτονόητη και θεωρείται μονόδρομος. Πάμε τώρα στο ΠΑΔΑ. Αυτό αποτελεί συνέχεια των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, από τη συγχώνευση τω οποίων άλλωστε προήλθε. Οι απόφοιτοι των δύο προαναφερόμενων ΤΕΙ αποτελούν και θα αποτελούν για πάντα αναπόσπαστο κομμάτι του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, όσο και αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιον. Μη λησμονούμε ότι πριν τα 5-ετή, υπήρχαν τα 4-ετή, για τα οποία παράνομα δε χορηγήθηκε πτυχίο στους αποφοίτους, Για όλα αυτά είναι ενήμερη η πολιτική ηγεσία και θα πράξει τα δέοντα. Αν δε λυθεί πρώτα το θέμα της αντιστοίχισης των πτυχίων ΤΕΙ, με τα νέα Πανεπιστημιακά, δεν πρόκειται να προχωρήσει απολύτως τίποτα, για κανέναν άλλο.

 
@ Sotiris 967
22 Μαρ 2021 09:12

...και χωρίς ενσωματωμένο μεταπτυχιακό γιατί για το ΥΠΑΙΘ είσαι φοιτητής Β' ΔΙΑΛΟΓΗΣ!

Αν είχες πάει βέβαια σε ιδιωτικό κολλέγιο θα είχες άλλη μεταχείριση από το ΥΠΑΙΘ.

 
@Μέλος ΔΕΠ ΔΠΘ
22 Μαρ 2021 08:54

@
"Πουθενά δεν λέει για Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών ή υποβαθμίσεις υπάρχοντων τμήματων άλλωστε όλα τώρα δίνουν πτυχίο ΠΕ δεν μπορεί ξαφνικά να δίνουν ΤΕ αναβάθμιση μπορεί να γίνει υπόβαθμιση όχι βάση του Συντάγματος."

Δεν μιλάμε για υποβάθμιση αν από ΠΕ γίνουν ΤΕ επειδή το ΤΕ δεν θεωρείται υποδεέστερο, αφού ο νομοθέτης μιλά για 2 διακριτές αλλά "παράλληλες" κατευθύνσεις της ανώτατης εκπαίδευσης, την πανεπιστημιακή και την τεχνολογική, χωρίς να υποβαθμίζει τη μία έναντι της άλλης. Κάλλιστα λοιπόν μπορούν τα ΠΕ να γίνουν ΤΕ και αντίστροφα. Δεν υπάρχει κανένα συνταγματικό ή άλλο νομικό κώλυμα.

 
παραμυθι μέχρι να μαυρίσει ο ήλιος
22 Μαρ 2021 08:30

Συνεχίζουν τα παραμύθια μέχρι τέλους. Ποιά ΙΕΚ θα αποδυνάμωναν...αυτά που έχουν επαγγελματικά δικαιώματα Λυκείου? Αυτα που οδηγούν ανεργία?

 
Sotiris 967
22 Μαρ 2021 01:54

Καλησπέρα σας. Εγώ είμαι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών. Τελείωσα το ΤΕΙ ηλεκτρολόγων και κάνω αναβάθμιση του πτυχίου. Τον Ιούνιο τελειώνω και θα είμαι χωρίς δικαιώματα. Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα γιατί δεν φταίμε σε τίποτα όσα παιδιά συνεχίζουμε.

 
@ μέλος δεπ απθ
21 Μαρ 2021 23:23

Σε 10 σειρές που γράψατε φάσκετε και αντιφάσκετε 2 φορές... Αποφασίστε.
Λετε: "άλλωστε όλα τώρα δίνουν πτυχίο ΠΕ δεν μπορεί ξαφνικά να δίνουν ΤΕ" (για τα καινούργια τμήματα.
Και ξαφνικά πιο κάτω κάνετε αναφορά στα ΤΕΙ και ότι "φυσικά δεν μπορούν να αντιστοιχηθούν με πανεπιστημιακά αλλα θα αντιστοιχηθούν με των νεων τμημάτων".
Μα αφού πιο πάνω λέτε ότι όλα τα πτυχία θα είναι ΠΕ. Πόσο πιο κάτω θα γίνει η αντιστοίχιση αλλά δεν θα είναι πανεπιστημιακά. Αμφιβάλλω για το αν είστε όντως μέλος ΔΕΠ

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.