Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Εκτός δημοσίου οι πτυχιούχοι των τμημάτων που από ΤΕΙ έγιναν Πανεπιστημιακά

Δημοσίευση: 19/03/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μία μεγάλη έκπληξη περιμένει τους φοιτητές των ΤΕΙ που με τους νόμους   περί συγχωνεύσεων των Ιδρυμάτων τους με Πανεπιστήμια απέκτησαν πτυχίο Πανεπιστημίου.

Οσοι μέχρι σήμερα επιχείρησαν να διεκδικήσουν θέσεις των ειδικοτήτων τους διαπίστωσαν ότι οι προκηρύξεις του δημοσίου ζητούν πτυχιούχους ΤΕΙ και όχι Πανεπιστημίων .

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείονται από το δημόσιο καθώς οι ειδικότητές τους προκηρύσσονται μόνο για Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει προβλέψει μέχρι σήμερα , στο προσοντολόγιο, να γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι τόσο Τεχνολογικής όσο και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Το πρόβλημα ήδη έχει φθάσει στα Πανεπιστήμια , μετά από διαμαρτυρίες φοιτητών ΤΕΙ που στη συνέχεια απέκτησαν πτυχίο Πανεπιστημίου.

Ηδη ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Παν. Καλδής απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο Εσωτερικών με το επισημαίνει ότι    εκκρεμεί η συμπερίληψη  ειδικοτήτων των πτυχιούχων ΠΕ του Πα.Δ.Α., επιπρόσθετα του κλάδου ΤΕ που υφίσταται ήδη, σε νέο κλάδο ΠΕ στο προσοντολόγιο του Δημοσίου και Αυτοδιοικητικού Τομέα και η συμπερίληψη στους Οργανισμούς των Δημοσίων και Αυτοδιοικητικών Φορέων αλλά και στις προκηρυσσόμενες από τον Α.Σ.Ε.Π. θέσεις.

Ο Πρύτανης ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών “τη  ρητή αναφορά και του ΠΕ Κλάδου για τις Ειδικότητες, όπου αυτό απαιτείται”.

Σχόλια (22)

 
@Manos
24 Μαρ 2021 00:44

Το ότι όπως λέτε, υπάρχουν επικαλυπτόμενες ειδικότητες σε κάποια τμήματα, δεν αφορά τα τμήματα της Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας κ.α.
Γι αυτό και δεν θα έπρεπε οι απόφοιτοι ΠΕ να έχουν πρόβλημα, να συμπεριλαμβάνονται στις λίστες του δημοσίου.
Αν αυτού όμως, συμπεριλαμβάνονται οι απόφοιτοι κολεγίων. Αλλά δεν βλέπω να ενοχλήστε μ΄αυτούς που έτρεξαν να τους ισοτιμήσουν με τα Πανεπιστήμια για να συμπεριλαμβάνονται στις ίδιες λίστες.
Επειδή όμως, η προκειμένη περίπτωση αφορά ειδικότητες προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία και φαίνεται πως δεν σας αφορά, σας εύχομαι στην επόμενη προκήρυξη, που μπορεί να έχει σχέση με την ειδικότητά σας, (μηχανικός, γεωπόνος, πληροφορικός, λογιστής ή και κάτι άλλο) να μη δείτε τη θέση σας, να την καταλαμβάνει απόφοιτος κολεγίου, αντί για εσάς.
Όταν λοιπόν, θα δείτε να ξεφυτρώνουν κολέγια σαν μανιτάρια (εκτός απ΄αυτά που ήδη υπάρχουν και δεν είναι και λίγα) σε μια μέρα και να καλύπτουν διάφορα προγράμματα σπουδών, να δούμε τι θα έχετε να πείτε κάποιοι που ενοχληθήκατε από την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ.

 
Manos
23 Μαρ 2021 14:59

@Νίκος Χ

Δεν υπηρχε κανενας απολυτως λογος να γινει ΠΕ το πτυχιο των φυσιοθεραπευτων. Ηταν ενας απολύτως καταξιωμενος τιτλος, με πληρη Ε.Δ, με την αρμοζουσα θεση στην αγορα εργασιας και η σχολη τους δεν στερουνταν ακαδημαικης αναγνωρισης. Καποια αλλοι θελησαν να μετατρεψουν τα ΤΕΙ σε πανεπιστημια για να παρουν τους ψηφους των φοιτητών τους και ιδου τωρα τα αποτελέσματα. Ενω τα ΤΕΙ επρεπε να συρικωνθουν σε μεγεθος και σε αριθμο, ωστε να μην υπάρχουν επικαλυπτομενες ειδικότητες, βλ διοικηση επιχειρησεων, λογιστικη, μηχανικοι, πληροφορικη, γεωπονοι, επιλεχθηκε το μαξιμαλιστικο σεναριο, με τις συνεπειες να βαρυνουν τωρα φοιτητες, αποφοιτους και ιδρυματα.

 
Πτυχιούχος σε απόγνωση
22 Μαρ 2021 17:12

Στις επόμενες εκλογές η ΝΔ θα ξαναγυρίσει στο 18% που πήρε στις εκλογές του 2012. Κατέστρεψαν τους Έλληνες και και τους έχουν στείλει στους ψυχιάτρους. Είναι η πιο άχρηστη κυβέρνηση που έχει περάσει.

 
Νίκος Χ.
22 Μαρ 2021 15:31

@ Καταλάβατε τι διαβάσατε στο άρθρο;
Ακριβώς, έχετε απόλυτο δίκαιο. Π.χ. το τμήμα Φυσικοθεραπείας έβγαζε μέχρι την Πανεπιστημοποίηση του μόνο αποφοίτους ΤΕ, οι οποίοι κάποιοι απ΄αυτούς διάλεξαν να κάνουν την ισοτίμηση με τους αποφοίτους ΠΕ παίρνοντας επιπλέον μαθήματα και φυσικά δικαιωματικά να πάρουν πτυχίο ΠΕ. Επιπλέον οι νέοι φοιτητές, που εδώ και 2 χρόνια εισάγονται στο τμήμα, θα αποφοιτούν ως ΠΕ (και μην ισχυριστεί κανείς ότι τα τμήματα Φυσικοθεραπείας δεν αξίζουν να ενταχθούν στα Πανεπιστήμια).
Όμως μέχρι τώρα, 2 χρόνια μετά, κανείς δεν φρόντισε για την ένταξή τους στο προσοντολόγιο του Δημοσίου.
Ελλάς στο μεγαλείο σου!

 
Καταλάβατε τι διαβάσατε στο άρθρο;
22 Μαρ 2021 10:53

Ανάθεμα αν 2-3 από τους σχολιαστές κατάλαβαν ποιο είναι το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο, ο καθένας σχολιάζει ότι έχει απωθημένο..
Υπάρχουν ειδικότητες οι οποίες υπήρχαν μόνο στα ΤΕΙ, και οι οποίες πλέον καλύπτονται από Τμήματα που πανεπιστημιοποιήθηκαν (άρα εμφανίζονται ως ΠΕ για πρώτη φορά) βγάζοντας πλέον και τους πρώτους τους πτυχιούχους. Οι προκηρύξεις όμως συνεχίζουν να αφορούν μόνο ΤΕ αποφοίτους, αποκλείοντας τους νεώτερους ΠΕ αποφοίτους του ίδιου αντικειμένου.
Δεν είναι τόσο απλό να βγουν απευθείας θέσεις και ΠΕ, καθώς αυτό θα πρέπει να γίνεται με μια ποσόστωση (αλλιώς θα είναι άδικο για τους παλιούς αποφοίτους). Εκτιμώ ότι για τα συγκεκριμένα αντικείμενα θα πρέπει να υπάρχει για αρκετά χρόνια κοινή πρόσκληση ΤΕ-ΠΕ, διαφορετικά θα υπάρχει αδικία.
Όσο για αυτούς που μιλούν ακόμη για ΤΕΙ που έγιναν ΑΕΙ (αυτό έγινε το 2001, ενημερωτικά και όλα τα ΤΕΙ είχαν 4ετή προγράμματα σπουδών) τι να σχολιάσω στο παρόν άρθρο, εντελώς άλλο θέμα..

 
Manos
22 Μαρ 2021 09:59

Δηλαδή τι πρέπει τώρα να γίνει; Επειδή δημιουργήθηκαν κάποια προγράμματα σπουδών τα οποία δεν τα χρειαζόταν κανένας στην αγορά εργασίας, συνέπεια των πειραματισμών των προηγούμενων, πρέπει αυτό το χάλι να μεταφερθεί και στο δημόσιο; Αρκετά προβλήματα δεν έχει ήδη; Πρέπει να δημιουργήσουμε και νέα;

 
Δημήτρης
22 Μαρ 2021 08:53

@Γιώργος Τ, δεν υπηρξαν ΤΕΙ που να απένειμαν πτυχίο με 3 έτη σπουδών. Μάλλον αναφέρεσαι στα ΚΑΤΕΕ που καταργήθηκαν το 1983. Πέρασε λίγος καιρός....μην σχολιάζετε και παραπληροφορείτε. Ενημερωθείτε πρώτα .....

 
Απόφοιτος ΤΕΙ
22 Μαρ 2021 07:41

@Γιώργος Τ

Μελετήστε περί του Ευρωπαικού Πλαισίου προσόντων το οποίο η Ελλάδα παραβιάζει συστηματικά και το οποίο τοποθετεί τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ στο ΕΠΙΠΕΔΟ 6, και μη γράφετε πράματα τα οποία σας εκθέτουν.

 
Βίκυ
22 Μαρ 2021 00:55

@Apostolos

Τους καημένους!!! Χωρίς Πανελλαδικές, με πολύ λιγότερα μαθήματα, με πρακτική ανύπαρκτη (αποδεδειγμένα τις περισσότερες φορές), χωρίς να τους εγγράφουν πάντα, οι σύλλογοι, όπως το HCPC της χώρας προέλευσης του πτυχίου τους, η κυβέρνηση έτρεξε να τους δώσει την επαγγελματική ισοτιμία, χαρίζοντας τους θέσεις στο δημόσιο, ενώ την ίδια ώρα, απόφοιτοι Πανεπιστημίου, που κάναν και ένα χρόνο παραπάνω,(λόγω ισοτίμησης από ΤΕ σε ΠΕ) να μην υπάρχουν στις λίστες.
Κι έρχεται η κυβέρνηση, να μας πει, πως είναι υποχρεωμένοι οι σύλλογοι να τους εγγράφουν, γιατί έτσι επιβάλλει το ενωσιακό δίκαιο της Ευρώπης... Ότι η κα Κεραμέως φρόντισε όμως, να συμπεριλάβει και τρίτες χώρες, που δεν ανήκουν στην ΕΕ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αμερική, δεν αναφέρεται πουθενά. Μια Ελληνική πατέντα, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν οι φίλοι τους κολεγιάρχες, αφού το 90% των τίτλων τους προέρχονται από αυτές τις χώρες.
Άρα και μόνο απ΄αυτό, ο Νόμος για τα κολέγια κρίνεται αντισυνταγματικός!
Σ΄ότι αφορά τώρα, το ΑΤΕΕΝ του Υπουργείου Παιδείας, από πότε ένα μονομελές όργανο, έχει άποψη και αποφασίζει, για όλα τα πτυχία του κόσμου;
Η κυβέρνηση άνοιξε τον πόλεμο, όχι μόνο με τον φοιτητικό κόσμο , αλλά και με τις οικογένειες τους, οπότε να περιμένει τις συνέπειες.

 
Γιώργος Τ
21 Μαρ 2021 21:27

Το μεγαλύτερο εγκλημα αυτο της εξίσωσηςΤ.Ε με Π.Ε σε μια νύχτα. Αδικία για αυτούς που σπούδασαν 5 χρόνια να εξομοιώνονται με τις σπουδές 3 χρόνων.

 
Apostolos
20 Μαρ 2021 22:10

@ Δεν ντρέπεστε; 20 Μαρ 2021 18:13
Καλά μην νομίζεις ότι οι απόφοιτοι των κολλεγίων δεν έχουν πέσει θύματα πλάνης... συγκεκριμένα τους αναγνωρίζουν τα πτυχία για πρόσληψη στο Δημόσιο με μια λεπτομέρεια... όλοι τους, ανεξάρτητα τι βαθμό έχει το πτυχίο τους, συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ με βαθμό πτυχίου 5 χαχα!! Άντε να πετύχεις με τέτοιο βαθμο. Γιατί γίνεται αυτό? Διότι ο ΣΑΕΠ και τώρα ΑΤΕΕΝ δίνει επαγγελματική ισοδυναμία πτυχίου αλλά δεν γράφει βαθμολογία στην ισοδυναμία. Μια greek πατέντα ώστε να πάρουν αυτό που ήθελαν οι πτυχιούχοι κολλεγίων αλλά να μην έχει καθόλου χρησιμότητα!!
Εδώ είναι Ελλάδα δεν είναι παίξε γέλασε!!

@Άκης20 Μαρ 2021 11:15
Το πτυχίο ΤΕ θα αποδειχθεί μεγάλο προσόν για ορισμένα χρόνια!

 
Δεν ντρέπεστε;
20 Μαρ 2021 18:13

Αυτό είναι καθαρά αντισυνταγματικό.
Το επίπεδο σπουδών το κρίνουν τα πανεπιστήμια όχι τα υπουργεία σας

Ενώ τα κολέγιά σας επιτρέπονται για το δημόσιο έ;;;

 
Μπαχαλου συνεχεια
20 Μαρ 2021 14:38

Τα έχουμε πει και ξαναπεί αλλά στου κουφού την πόρτα! Για δείτε λίγο τα εκπ/κα ιδρύματα εξωτερικού και ξαναδείτε το θέμα χιλιάδων αποφοίτων Τεχνολογικής κατεύθυνσης μεταξύ των οποίων πολλοί αριστούχοι με μεταπτυχιακά κ.λπ.

 
Paraskevi Tzedaki
20 Μαρ 2021 14:34

Συγνώμη, δίνουμε ως χώρα χαρτιά και μετά τους λέμε ότι είναι εκτός ;;;;;;;;;;;
Θα έπρεπε κύριοι να είστε ως σύνολο οργανωμένου... Τι πράγματα είναι αυτά ;;;;; Δεν ντρέπεστε; Αυτά τα παιδιά άφησαν χρόνο, κόπο και χρήμα... Γιατί δεν τους σέβεστε;

 
Άκης
20 Μαρ 2021 11:15

Οι απόφοιτοι της ΑΣΠΑΙΤΕ είναι οι τυχεροί!! Θα είναι οι μόνοι ΤΕ και θα διορίζονται πρώτοι.

 
Πανος
20 Μαρ 2021 10:11

Τις κακες αποφασεις των πρωην συριζαιων πολιτικαντηδων τις απολαμβανουν ..τωρα οι φοιτητες ενδιαφερομενοι.

 
Apostolos
20 Μαρ 2021 09:48

Για ποιες ειδικότητες? Για παράδειγμα οι απόφοιτοι Νοσηλευτικής ΠΑΔΑ θα μπουν λογικά αυτόματα στο ΠΕ Νοσηλευτικής, και οι απόφοιτοι Πληροφορικής στο ΠΕ Πληροφορικής.

Πρέπει να αναφέρονται σε τμήματα με ιδιαίτερο τίτλο που δεν υπάρχει στα Πανεπιστήμια: πχ Φυσικοθεραπείας, Βιοιατρικών Σπουδών, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής κλπ

Ε ας περιμένουν λίγο οι απόφοιτοι. Εν το μεταξύ θα έχουμε 2 επιπέδων απόφοιτους με το ίδιο αντικείμενο. Οι μεν ΠΕ και οι δε ΤΕ για ειδικότητες (πχ Φυσικοθεραπευτές) που 40 χρόνια ήταν μόνο ΤΕ. Τώρα τι θα γίνει? Θα είναι ΠΕ και ΤΕ με τα ίδια δικαιώματα? Με διαφορετικά? Ή για τις ίδιες θέσεις τα ΠΕ με τα ΤΕ θα είναι ισοδύναμα, και ανα ναι τότε γιατί να μην γίνει και σε άλλες ειδικότητες αυτό?

Μπέρδεμα. «Κλασσική περίπτωση βλάβης!!!»

 
Θύμιος
20 Μαρ 2021 09:13

Αυτό δίχνει την γενική προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται αυτά τα θέματα από τη δημόσια διοίκηση.
Αλλά κάποιος πρέπει να τους πει ότι τα προβλήματα δεν λύνονται βγάζοντας νόμους!

 
το είδαμε κι αυτό
20 Μαρ 2021 07:12

Δηλαδή ντε και καλά πτυχιούχοι ΑΕΙ; Θυμάμαι κάτι ΤΕΙ σε χωριά της χώρας μας που έγιναν ΑΕΙ σε μια μέρα.

 
Ευχαριστούμε
20 Μαρ 2021 00:13

Επιτέλους, ξυπνήσατε Πανεπιστήμια και φοιτητές...

Αγνοούν προκλητικά, αποφοίτους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ενώ με τον καινούργιο νόμο μπορούν να γίνονται δεκτοί απόφοιτοι κολεγίων, που ανήκουν σε Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕ).
Κύριοι, μια νομοθετική ρύθμιση είναι κι έπρεπε να έχει γίνει χθες...
Ρυθμίστε το ΑΜΕΣΑ, γιατί έχουμε μαζευτεί πολλοί αγανακτισμένοι και το επόμενο βήμα είναι να μας δείτε στα κανάλια...

 
Παναγιώτης Γ
19 Μαρ 2021 23:01

Τώρα είναι αργά. Ψηφίστηκε ο νέος νόμος ΑΣΕΠ όλως προσφάτως

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.