«Ριπές» και « φαντάσματα» στην ελληνική εκπαίδευση

Του Ηρακλή Τσιάμαλου
Ποια τύχη θα είχε αλήθεια μια πρόταση για ενίσχυσης της πολεμικής μας αεροπορίας με μια μαζική αγορά μεταχειρισμένων F4-Phantom; Τα αεροσκάφη αυτά πέταξαν για πρώτη φορά το 1963 και συνολικά κατασκευάστηκαν 5195 μέχρι το 1981 που σταμάτησε η παραγωγή τους. Με τα χρήματα που κοστίζει ένα αεροσκάφος τύπου rafale, λέει η υποθετική πρόταση, θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ολόκληρη μοίρα από τα συγκεκριμένα αεροσκάφη αφού η τιμή αγοράς τους είναι πλέον κάτω από 3 εκατομμύρια το ένα.
Δεν είναι σύγχρονα, δεν είναι ανταγωνιστικά, θα ήταν η γρήγορη και αποστομωτική απάντηση. Στον τομέα της δημόσιας παιδείας, πόσο σύγχρονες και ανταγωνιστικές είναι οι 112.121 σχολικές αίθουσες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης; . Σε πόσες από αυτές έχουν οι εκπαιδευτικοί τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν διδακτικές τεχνικές που υποστηρίζονται από τις νέες τεχνολογίες; Περίπου οι μισές δε διαθέτουν καν τη δυνατότητα σύνδεσης με διαδίκτυο! Πολλές σχολικές αίθουσες δυστυχώς βρίσκονται ακόμα στην εποχή προ διαδικτύου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις διαθέσιμες επιλογές των εκπαιδευτικών.
Είναι μια πικρή αλήθεια: Περιμένουμε να εκπαιδευτεί η γενιά της εικόνας , του διαδικτύου και των πολυμέσων, σε κτήρια όπου συχνά οι μόνες εικόνες που βοηθάνε τη διδασκαλία, βρίσκονται στα σχολικά βιβλία . Πως εκλαμβάνουν το μάθημα, χωρίς εικόνα και ήχο, οι μαθητές ; Πολλές φορές είναι για αυτούς ένα βαρετό μπλα-μπλα. Αν προσθέσουμε σε αυτό το μελαγχολικό τοπίο το γεγονός ότι ποτέ και καμία κυβέρνηση δεν καθιέρωσε τακτική και υποχρεωτική για όλους επιμόρφωση των εκπαιδευτικών , μπορούμε να αντιληφθούμε ίσως τα αδιέξοδα που υψώνονται μπροστά μας.
Μέσα σε μια δύσκολη εποχή, τόσο για την ελληνική κοινωνία όσο και για το εκπαιδευτικό σύστημα μας , ξαφνικά μαθαίνουμε ότι θα διατεθούν 129.930.000 ευρώ για voucher μαθητών και φοιτητών προκειμένου να αγοραστούν υπολογιστές και τάμπλετ. Η διεθνής πρακτική λέει ότι αυτά τα μηχανήματα είναι χρήσιμα όταν λειτουργούν σε ένα δίκτυο και συντελούν στην δημιουργία ψηφιακών κοινοτήτων μάθησης, όπου το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί έχουν το συντονισμό. Όσο το σχολείο τεχνολογικά είναι γυμνό, η προμήθεια υπολογιστών στους μαθητές ισοδυναμεί με «ζέψιμο των βοδιών πίσω από την άμαξα» που έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Είναι κρίμα. Με αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να εξοπλιστούν όλες οι αίθουσες, όλων των τύπων εκπαίδευσης με μέσα τελευταίας τεχνολογίας, δηλαδή υπολογιστές και προβολικά συστήματα ή « έξυπνες» τηλεοράσεις με μεγάλη οθόνη. Με δαπάνη χιλίων ευρώ ανά σχολική αίθουσα θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε αξιοπρεπές ψηφιακό περιβάλλον μάθησης.
Το επόμενο βήμα θα ήταν μια πραγματική και υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των εκπαιδευτικών στα πολυμέσα και στις σύγχρονες διδακτικές τεχνικές.
Τρίτο και τελευταίο στάδιο θα αποτελούσε η αξιολόγηση , όλων των εκπαιδευτικών σε ένα καινούριο τοπίο με εντελώς διαφορετικά δεδομένα . Κανένα άλλοθι δεν θα υπήρχε για την ελάχιστη μειοψηφία των εκπαιδευτικών που αγωνίζονται να μην αλλάξει τίποτα κρύβοντας την επιθυμία τους για αδράνεια πίσω από επαναλαμβανόμενα «όχι» και «ναι μεν, αλλά» .
Η ελληνική κοινωνία δείχνει ότι αποδέχεται την αναγκαιότητα της αγοράς σύγχρονων αεροπλάνων Rafale και μελλοντικά F35 κόστους περίπου 100 εκατομμύριών το ένα.
Οι νέες φρεγάτες που είναι υπό παραγγελία, συμπληρώνουν ένα πακέτο πολλών δις ευρώ. Ποια εκπαίδευση θα δώσουμε τα επόμενα χρόνια στη νέα γενιά από την οποία περιμένουμε να δουλέψει για να αποπληρώσει τα χρέη που θα δημιουργήσουν οι καινούργιοι υπέρογκοι εξοπλισμοί; Τα «φαντάσματα» F4 δεν μπορούν να συναγωνιστούν πλέον τις γαλλικές «ριπές» και τα αμερικανικά F35 . Για τα F4 η συζήτηση έχει τελειώσει. Για τις αίθουσες που διαθέτουν μόνο ένα πίνακα, δυστυχώς, ο διάλογος δεν έχει καν αρχίσει.
Ο Ηρακλής Τσιάμαλος είναι φιλόλογος
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Ερώτηση 44 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους τελευταίους Δήμους με νήπια εκτός τάξεων
- Πολυτροπολογία στη Βουλή για επείγοντα εκπαιδευτικά ζητήματα
- Εγκύκλιος με οδηγίες για την διδακτέα ύλη στα Δημοτικά Σχολεία
- Η Ν. Κεραμέως συνεχίζει τις επισκέψεις σε Λύκεια
- Πανελλαδικές: Αιτήσεις Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου και εκπαιδευτικών για την Κεντρική Επιτροπής Πανελλαδι...
- Χημεία: Διευκρίνιση για το τεύχος Β ́ της Γ ́ τάξης Γενικού Λυκείου
- Εγκύκλιος: Διευκρινίσεις επί των αιτήσεων οριστικής τοποθέτησης εκπαιδευτικών που υπηρετούν με θητεία σε Πρότ...
- Εγκύκλιος: Οδηγίες διδασκαλίας για τα μαθήματα της Α ́ και Β ́ τάξης των ΕΠΑ.Λ.
- Πανελλαδικές: Μετατίθεται για τις 15 Μαίου η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων
- Δημόσιο: Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού
Σχόλια (6)
Συμφωνώ σε όλα και ειδικά για τα "τζάμπα" voucher. Από την άλλη, ο Δαβίδ νίκησε τον πανίσχυρο και πάνοπλο Γολιάθ, με μια απλή σφεντόνα βοσκού. Ελληνικά παραδείγματα ηρωισμού και άθλων (σε όλα τα επίπεδα), υπάρχουν επίσης πολλά. Η ίδια η λέξη ήρωες, είναι συνώνυμη των Ελλήνων άλλωστε.
Συμφωνώ απόλυτα με την ανάγκη για διαδίκτυο και ηλεκτρονικό εξοπλισμό στις σχολικές μας αίθουσες αρκεί αυτές οι αίθουσες να είναι πρώτα απ' όλα ασφαλείς. Ας μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα μας κατέχει την πρώτη θέση από άποψη σεισμικότητας στην Ευρώπη και την έκτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο πρόσφατος σεισμός στην περιοχή της Ελασσόνας, αλλά και προηγούμενοι σε διάφορα μέρη του ελληνικού χώρου, έδειξε πως πολλά σχολικά κτίρια δεν είναι καθόλου ασφαλή για τα παιδιά μας. Ας μεριμνήσουμε πρώτα για έναν ασφαλή, αντισεισμικών προδιαγραφών χώρο μάθησης κι έπειτα για έναν σύγχρονο τρόπο μάθησης.
Να προσθέσω επίσης πως υπάρχει και το επίπεδο «Ναύαρχος Κασατόνοβ», πρόκειται για την υπερσύγχρονη φρεγάτα του Ρωσικού στόλου που ήρθε και έδεσε στο λιμάνι του Πειραιά!
Ας βοηθήσουμε όλοι, δεξιοί και αριστεροί, για να φτάσουμε σ' αυτό το επίπεδο στην Παιδεία μας, όλα τα σχολεία με Rafale, F-16 και «Ναύαρχους Κασατόνοβ»!!!
Να προσθέσω κι εγώ κάτι!...
Μου είχε εξηγήσει κάποτε ένας γονέας, πιλότος ενός F-16, πόσο καλή, άριστη είναι η συνεχής εκπαίδευσή τους - η επιμόρφωσή τους - και πόσο αυστηρό και αξιοκρατικό είναι το σύστημα επιλογής των πιλότων που θα κρατήσουν το πηδάλιο του αεροσκάφους!... Τα θυμήθηκα όλα αυτά καθώς διάβαζα το άρθρο του φιλολόγου Ηρακλή Τσιάμαλου και μάλιστα, επειδή εκείνη την ώρα ήταν μπροστά και ο υποδιευθυντής του σχολείου, θυμάμαι και το σχόλιό του που διατύπωσε λίγο μετά:
- Αν είχαμε κι εμείς το ένα δέκατο της δικής τους εκπαίδευσης και φροντίδας, θα είμασταν τώρα Φινλανδία! Αλλά τα F-16 είναι πανάκριβα, ενώ τα παιδιά τού...*
* μέχρι εδώ...
Ηρακλή, πολύ εύστοχες οι προτάσεις σου για τον εξοπλισμό που πρέπει να διαθέτει κάθε σύγχρονη αίθουσα διδασκαλίας...διαφωνώ βέβαια με τη σύγκριση (συσχέτιση, αντιπαραβολή κλπ.) με τη δυνατότητα να έχει η χώρα μας μια ανταγωνιστική άμυνα...διότι, ως γνωστόν, αν θέλουμε ειρήνη ώστε να λειτουργεί ελεύθερα και η εκπαίδευση, πρέπει να είμαστε πάντα ετοιμοπόλεμοι...υπέρτατο αγαθό η ελευθερία....
Μπράβο Ηρακλή, το παράδειγμα σου είναι ευστοχότατο.