Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Πρυτανεία ΑΠΘ: Σε ποια κατάσταση παραλάβαμε το κτήριο μετά τη λήξη της κατάληψης

Παραβίαση προσωπικών φακέλων μελών ΔΕΠ του Α.Π.Θ., που περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα
Δημοσίευση: 22/03/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η κατάσταση  του κατειλημμένου κτηρίου , την οποία παρέλαβαν οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ  μετά τη 17ήμερη κατάληψη  επιγραμματικά , σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα προ την ακαδημαϊκή κοινότηταέχει ως εξής εξής:

Α. Παραβίαση προσωπικών φακέλων μελών ΔΕΠ του Α.Π.Θ., που περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα

Β. Παραβίαση αρχείων που αφορούν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών μέσω του προγράμματος Erasmus

Γ. Παραβίαση ευαίσθητων αρχείων στη γραμματεία του Πρυτανικού Συμβουλίου

Δ. Αφαίρεση φορητών υπολογιστών και εξοπλισμού Η/Υ

Ε. Καταστροφή κεντρικού Η/Υ εξυπηρετητή (σέρβερ)-Καταστροφή εκτυπωτών και άλλου τεχνολογικού εξοπλισμού

Ζ. Καταστροφή επίπλων γραφείων

- Αναγραφή υβριστικών συνθημάτων στην είσοδο του Α.Π.Θ., σε ορόφους, στην ταράτσα

-Υβριστικά σημειώματα εις βάρος του Πρύτανη του Α.Π.Θ., με απειλές κατά της ζωής του.

ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΙΚΏΝ ΑΡΧΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΉ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Τα γεγονότα που συνέβησαν στο Πανεπιστήμιό μας, με αφορμή την κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης, την παρέμβαση της Πολιτείας και τις ζημίες που προκλήθηκαν μας λύπησαν πολύ όλους. Όλο αυτό το διάστημα επιλέξαμε συνειδητά τον συναινετικό λόγο και την αποφυγή εντάσεων μεταξύ των μελών της κοινότητας. Σήμερα, παραθέτουμε στοιχεία για την πλήρη ενημέρωσή σας, σχετικά με την κατάληψη που ξεκίνησε τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου και έληξε την Πέμπτη 11 Μαρτίου, για την οποία αναπαρήχθησαν δυστυχώς πολλές ανακριβείς πληροφορίες.

Στις 22 Φεβρουαρίου το πρωί οι Πρυτανικές Αρχές ενημέρωσαν, ως εκ του νόμου οφείλουν, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τη βίαιη απομάκρυνση των υπαλλήλων από το κεντρικό Κτίριο της Διοίκησης, και την κατάληψή του, από άτομα που έφεραν λοστούς και άλλα διαρρηκτικά εργαλεία. Σημειώνεται ότι, τα άτομα αυτά κατέλαβαν και το χώρο των υπαλλήλων φύλαξης στον οποίο είναι εγκατεστημένες οι υποδομές για τη διαχείριση και την ασφάλεια όλης της πανεπιστημιούπολης και φυλάσσονται τα κλειδιά όλων των γραφείων και χώρων του Πανεπιστημίου. Στη συνέχεια, ακολούθησε, χωρίς οποιαδήποτε άλλη ενέργεια των Πρυτανικών Αρχών, η παρέμβαση της Πολιτείας (22/2) για την εκκένωση του κτιρίου. Όμως, πριν από την παράδοση του κτιρίου στις Πρυτανικές Αρχές, το Κτίριο Διοίκησης καταλήφθηκε εκ νέου. Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις βρίσκονταν σε κοντινό κτίριο εντός του campus του Πανεπιστημίου, όλες τις ημέρες και στη διάρκεια της παρέμβασης από την Πολιτεία.

Η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. στη συνεδρίασή της στις 24 Φεβρουαρίου, αποφάσισε για λόγους ασφάλειας και προς διασφάλιση των εννόμων συμφερόντων του Α.Π.Θ έναντι τρίτων, την αναστολή της λειτουργίας των υπηρεσιών που στεγάζονται στο κεντρικό κτίριο της Διοίκησης και την αναστολή των διοικητικών προθεσμιών που σχετίζονται με αυτές, έως τη λήξη της κατάληψης. Η απόφαση αυτή εστάλη προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα  ψηφίσματα της Συγκλήτου, καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια διαλόγου, προκειμένου τα άτομα που είχαν καταλάβει το Κτίριο Διοίκησης, να ενημερωθούν για τις τεράστιες δυσμενείς συνέπειες της κατάληψης για τη λειτουργία του Πανεπιστήμιου και να πεισθούν να αποχωρήσουν. Συγκεκριμένα, σε εφαρμογή σχετικής απόφασης της Συγκλήτου, μέλη της Συγκλήτου, συναντήθηκαν με άτομα που συμμετείχαν στην κατάληψη χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα. Εκλήθησαν επίσης σε διάλογο εκπρόσωποι της φοιτητικής κοινότητας, σε ανοιχτή διαδικτυακή συνάντηση με τα μέλη της Συγκλήτου, στην οποία προσήλθαν φοιτητές-μέλη φοιτητικών παρατάξεων και συλλόγων, χωρίς να αναφέρεται αν υπήρχε εκπρόσωπος φοιτητών από την κατάληψη.

Το πρωί της Δευτέρας 8 Μαρτίου κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για ενημέρωσή του από τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., ο Πρύτανης παρέδωσε στον Υπουργό, κατά την ολιγόλεπτη συνάντησή τους, τα τρία ψηφίσματα της Συγκλήτου, καθώς και την απόφασή της περί αναστολής των διοικητικών και οικονομικών λειτουργιών και ενημέρωσε σχετικά τους Κοσμήτορες των Σχολών. Το ίδιο βράδυ ενημερωθήκαμε από υπαλλήλους του Πανεπιστημίου μας και από δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο ότι αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν περιμετρικά του Α.Π.Θ. χωρίς όμως να εισέλθουν εντός του πανεπιστημιακού campus. Το βράδυ της Τετάρτης 10 Μαρτίου, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρύτανη ότι, σύμφωνα με πληροφορία του  υπήρχε η πρόθεση οικειοθελούς αποχώρησης των ατόμων που είχαν καταλάβει το Κτίριο Διοίκησης, την επόμενη ημέρα 11 Μαρτίου. Η ίδια πληροφορία εμφανίστηκε το ίδιο βράδυ σε ορισμένους ιστοτόπους, χωρίς όμως να υπάρχει αναφορά σε σχετική απόφαση. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση ή απόφαση των ατόμων της κατάληψης και καμία ενημέρωση του Πρύτανη, σχετικά με τη λήξη της κατάληψης ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ο ετερόκλητος χαρακτήρας των ατόμων που συμμετείχαν στην κατάληψη, ο οποίος δεν εγγυόταν τη μη συνέχισή της από τα ακραία στοιχεία.

Τελικά, το πρωί της 11ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση εκκένωσης του Κτιρίου Διοίκησης από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, χωρίς καμία προηγούμενη επικοινωνία ή ενημέρωση των Εισαγγελικών ή Αστυνομικών Αρχών από τις Πρυτανικές Αρχές. Στην προκειμένη περίπτωση, η επέμβαση της Πολιτείας έλαβε χώρα, όπως μας έγινε γνωστό, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, λόγω τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος (αρ. 168 ΠΚ). Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι δημόσιες αρχές (αστυνομικές, εισαγγελικές, δικαστικές) ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων, και εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. Είναι δε αυτονόητο ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός εκφεύγει πλήρως των αρμοδιοτήτων των Πρυτανικών Αρχών των Α.Ε.Ι.

Ο Πρύτανης μετέβη άμεσα στο κτίριο της διοίκησης, μόλις ενημερώθηκε από την υπηρεσία φύλαξης για την αποδέσμευση του κτιρίου. Μετά από την παραλαβή του κτιρίου, ακολούθησε αναλυτική ενημέρωση των Κοσμητόρων από τις Πρυτανικές Αρχές. Ξεκίνησε άμεσα ο καθαρισμός και η απολύμανση των χώρων καθώς και η καταγραφή της κατάστασης των υποδομών, ώστε την Παρασκευή 12 Μαρτίου οι διοικητικοί υπάλληλοι να μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα γραφεία τους και αποφασίστηκε η παύση της αναστολής λειτουργίας των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών. Μέχρι και το πρωί της Παρασκευής, υπήρχε παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο κτίριο της διοίκησης και σημεία του campus, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα εκ νέου κατάληψης του κτιρίου. Την Τρίτη 16 Μαρτίου, ημέρα επαναλειτουργίας του Πανεπιστημίου μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας, οι Πρυτανικές Αρχές ενημερώθηκαν ότι δεν υπήρχε πλέον καμία παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους του Α.Π.Θ..

Σχετικά με την κατάσταση του παραληφθέντος κτιρίου όπως καταγράφηκε, αναφέρονται επιγραμματικά τα εξής:

-Παραβίαση προσωπικών φακέλων μελών ΔΕΠ του Α.Π.Θ., που περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα

-Παραβίαση αρχείων που αφορούν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών μέσω του προγράμματος Erasmus

-Παραβίαση ευαίσθητων αρχείων στη γραμματεία του Πρυτανικού Συμβουλίου

-Αφαίρεση φορητών υπολογιστών και εξοπλισμού Η/Υ

-Καταστροφή κεντρικού Η/Υ εξυπηρετητή (σέρβερ)-Καταστροφή εκτυπωτών και άλλου τεχνολογικού εξοπλισμού

-Καταστροφή επίπλων γραφείων

- Αναγραφή υβριστικών συνθημάτων στην είσοδο του Α.Π.Θ., σε ορόφους, στην ταράτσα

-Υβριστικά σημειώματα εις βάρος του Πρύτανη του Α.Π.Θ., με απειλές κατά της ζωής του

Για την κατάσταση του κτιρίου ενημερώθηκε η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 17/3.

Εκφράζουμε τη σταθερή μας προσήλωση στην προάσπιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Πανεπιστημίου μας και είμαστε βέβαιοι ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι δίπλα μας και απέναντι σε κάθε μορφή βίας και διατάραξης της ακαδημαϊκής δραστηριότητας.

Οι Πρυτανικές Αρχές

Ετικέτες: 
ΑΠΘ

Σχόλια (9)

 
Δε βλέπω...
23 Μαρ 2021 14:26

...αντιδράσεις υπέρ των καταληψιών....Γιατί;

 
Να σταλούν στον εισαγγελέα που τους όρισε δικάσιμο
23 Μαρ 2021 08:58

Η λίστα με τις ζημίες, μαζί με το κοστολόγιο, να σταλούν στον αρμόδιο εισαγγελέα, για να αποδοθούν στους 30 που συνέλαβαν την ημέρα της εκκένωσης.

 
Kαι οι ........
23 Μαρ 2021 08:52

Ελληνες θα πληρωσουν ξανα, οπως γινεται τοσα πολλα χρονια; Tι χρωστανε;

 
Αυτά είναι ψίχουλα...
23 Μαρ 2021 08:46

μπροστά στα εκατομμύρια ζημιών που γίνονται σχεδόν κάθε χρόνο σε όλα τα Πανεπιστήμια στο όνομα της "ακαδημαϊκής ελευθερίας" - καταστροφικής ελευθεριότητας φοιτητών και μη!

 
Ακομμάτιστος Πολίτης
23 Μαρ 2021 02:54

Η καταστροφή φακέλων και κτιριακών εγκαταστάσεων, η κλοπή προσωπικών δεδομένων και ηλεκτρονικών υπολογιστών και οι λοιπές εγκληματικές πράξεις δεν διώκονται; Η αστυνομία δεν πρέπει να ενημερωθεί για να αναζητήσει τους δράστες; Όσοι πολιτικοί και γιαλαντζί προοδευτικοί κόπτονται υπέρ της δήθεν ελευθερίας των καταληψιών θα πληρώσουν τις ζημιές τους; Ζημιές και εγκληματικές πράξεις από δήθεν καταληψίες που στην πραγματικότητα είναι καταστροφείς της δημόσιας περιουσίας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας; Αυτοί είναι που λειτουργούν φασιστικά, εγκληματικά και ανελεύθερα και καταστρέφουν την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Ας σταματήσει επιτέλους η κομματική υποκρισία ορισμένων κομμάτων που δήθεν κόβονται για την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ίδια ώρα που υποστηρίζουν την ασυδοσία και την διαιώνιση τέτοιων παράνομων και έκνομων πράξεων στον ακαδημαϊκό χώρο. Ελευθερία στα Πανεπιστήμια από τους καταστροφείς καταληψίες. Επιτέλους ας μπει ένα τέλος σε τέτοιες πρακτικές προς όφελος όλων των φοιτητών και όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας.

 
Πολίτης
22 Μαρ 2021 22:39

Κύριε πρύτανη .....η ενημέρωση αφορά όχι μόνο τα όργανα του ΑΠΘ αλλά και το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ που πληρώνει....!!!
Στην ενημέρωση ....πρέπει να μας δώσετε φωτογραφίες και αναλυτικό κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών.
Επίσης θα θέλαμε και το προφίλ των μη φοιτητών.....για να καταλάβουμε ποιοί ........άραγε είναι αυτοί οι αγωνιστές.....που αγωνίζονται για εμάς....χωρίς να το ξέρουμε .....!!!

 
ο νοών νοείτο
22 Μαρ 2021 22:31

Εδώ γιατί δε μιλάει η αντιπολίτευση για τα προσωπικά δεδομένα τα παραβιασμένα; Είναι καλή η κατάληψη;

 
Μ
22 Μαρ 2021 21:26

Κι ποιος πληρώνει τα σπασμένα;

 
Η πραγματικότητα
22 Μαρ 2021 19:46

Κε Πρύτανη, να δούμε αν θα σας καταγγείλουν τώρα ότι ευθύνεστε που δεν είχατε ασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα σε ένα χώρο με κατάλληλες προδιαγραφές ασφαλείας, όπως αρμόζουν στο σύχρονο ελληνικό πανεπιστήμιο της ελεύθερης "διακίνησης" καταλήψεων και αυθαιρεσιών.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.