Με ισχυρή πλειοψηφία της Συγκλήτου ψηφίστηκε η εισήγηση για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη του Παν.Πατρών

45 ψήφους υπέρ επί των 51 παρόντων

23/03/2021

Άκουσε το άρθρο

Με ισχυρή πλειοψηφία, ψηφίστηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών η   πρόταση του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ειδικότερα επί των 51 παρόντων (το σύνολο της Συγκλήτου χωρίς καμία απουσία):

  • 45 ψήφισαν υπέρ,
  • 3 λευκά και
  • 3 κατά.

Ειδικότερα,  στη χθεσινή διαδικτυακή  έκτακτη Συνεδρίαση της Συγκλήτου, η οποία ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 9:30 το βράδυ ,είχε  μοναδικό θέμα τη συζήτηση για το Στρατηγικό Σχεδιασμό της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στη Συνεδρίαση της Συγκλήτου προσκλήθηκαν  και παρευρέθησαν ο Περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης, επικεφαλής συνδυασμών του Περιφερειακού Συμβουλίου, Βουλευτές των Νομών Αχαΐας (σ.σ. παραβρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου), Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και οι Δήμαρχοι των πέντε πόλεων Αιγιαλείας, Μεσολογγίου  Αμαλιάδας (Δήμος Ήλιδας), Πύργου και Αγρινίου, στις οποίες εδρεύουν Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η Πρυτανική Αρχή κατέθεσε προς συζήτηση στη Σύγκλητο την πρόταση του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, την οποία εκπόνησε η ορισθείσα από την Σύγκλητο Επιτροπή. Παρουσιάζοντας σε σύνοψη την πρόταση στη Σύγκλητο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, επεσήμανε ότι η Επιτροπή με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους φοιτητές, στους εργαζόμενους και τους διδάσκοντες αλλά και στη Πολιτεία και την Κοινωνία, καταθέτει σήμερα προ ψήφιση το παρόν Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στη συνέχεια ακολούθησε εκτενής συζήτηση των αιρετών με κατάθεση απόψεων, αλλά και έντονων διαφωνιών επί της πρότασης του Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Εκ των προσκληθέντων συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης, επικεφαλής συνδυασμών του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι Βουλευτές των Νομών Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας κ.κ. Χ. Αλεξοπούλου, Δ. Κωνσταντόπουλος, Γ. Παπανδρέου, Ν. Καραθανασόπουλος, Α. Τσιγκρής, Ι. Φωτήλας, Α. Κατσανιώτης και Δ. Αυγερινοπούλου. Επίσης οι Δήμαρχοι  Δ. Καλογερόπουλος, Κ. Λύρος, Ι. Λυμπέρης, Π. Αντωνακόπουλος, Γ. Παπαναστασίου, των πέντε πόλεων Αιγίου, Μεσολογγίου, Αμαλιάδας (Δήμος Ήλιδας), Πύργου και Αγρινίου. Ο Δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  Αναγνωστοπούλου Σία, Βαρεμένος Γιώργος, Καλαματιανός Διονύσης- Χαράλαμπος, Μάρκου Κωνσταντίνος και Μωραΐτης Θάνος δεν μετείχαν με ομόφωνη απόφαση και με επιστολή που απέστειλαν, ανέλυσαν τους λόγους αποχής τους με την παράκληση η επιστολή να διαβαστεί στην Συνεδρίαση. Επίσης δεν μετείχε και απέστειλε επιστολή ο βουλευτής Ηλείας κ. Α. Νικολακόπουλος.

Μετά το πέρας των τοποθετήσεων των αιρετών συνεχίστηκε η Συνεδρίαση με τοποθετήσεις των μελών της Συγκλήτου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (12)

καλά όλα αυτά αλλά
|

Για τις σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα τι λέει?

Jack senior
|

Πολύ καλός ο Πρύτανης και η πρωτοβουλία του, και εύγε στο Παν. Πατρών. Θα πρέπει όμως η προσπάθεια να συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό, και στο Παν. Πατρών, και στα υπόλοιπα επαρχιακά πανεπιστήμια. Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο... Δεν είναι μόνον η χωροταξική διευθέτηση των τμημάτων ενός ΑΕΙ, αλλά και η κατάργηση (συγχώνευση?) τμημάτων με υπερβολικά χαμηλή βάση εισαγωγής, τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε στοιχειώδεις ακαδημαικές απαιτήσεις, αλλά εξυπηρετούν μόνον πολιτική (τοπικιστική) σκοπιμότητα.

@Γιάννης Τκ
|

Μαλλον μενει Αιγιο διοτι δεν υπάρχει χωρος στην Πάτρα για να γινει μεταφορά.

@Ελένη Δ.
|

Δεν αρκεί η απόφαση της Συγκλητου. Επειδή δεν αναφέρεται. Αυτη την περιοδο ετοιμάζουν τις προγραμματικές τους τα ΑΕΙ. Επομένως αυτη η απόφαση θα ειναι μέρος των προγραμματικών του Παν. Πατρών. Τα υπολοιπα ειναι θέμα υπουργείου παιδείας.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ για το Τμ.Ιστορίας-Αρχαιολογίας
|

Σε όλα τα Πανεπιστήμια μέχρι σήμερα τα αντίστοιχα τμήματά ονομάζονται Ιστορίας & Αρχαιολογίας (Ιστορίας και Αρχαιολογίας)

Κατά παράδοξο τρόπο ονομάστηκε ως Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας το 2019 (ΦΕΚ 70/7.5.2019, τ. Α, σύμφωνα με το νόμο 4610/2019).
Όπως είναι γνωστό το ενωτικό [η μικρή οριζόντια γραμμή (-) ] τοποθετείται για να δείξει ότι δύο τμήματα μιας λέξης ή και δύο ολόκληρες λέξεις ενώνονται και αποτελούν ενιαία γλωσσική μονάδα (μία λέξη).
Κάποιος μπορεί αν υποθέσει ότι προφανώς έγινε καινοτόμος ενοποίηση επιστημών, πιθανόν για εξοικονόμηση διδακτικού προσωπικού?

Συγχαρητήρια
|

Συγχαρητήρια στον κύριο Πρύτανη και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών.

μπράβο, αλλά με αυτή τη δυναμική
|

έπρεπε να περιοριστεί και άλλο η διασπορά , όλα στο ίδιο campus , αγρίνια και μεσολόγγια είναι ΑΣΤΕΙΑ, έπρεπε το μήνυμα της κοινής λογικής να είναι ισχυρο, φοβηθήκατε λίγο

Σωτήρης
|

Κανονικά θα πρέπει όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου να είναι σε μία πόλη και σε ένα campus. Μην γίνεται σαν το Θεσσαλίας και το Αιγαίου.

Ελένη Δ.
|

Τώρα τη γίνεται φεύγουμε από Αμαλιάδα και νοικιάζουμε Μεσολόγγι η περιμένουμε;;;;;

ΓΙΩΡΓΟΣ
|

Συγχαρητήρια. Μακάρι να σας μιμηθούν και τα άλλα Πανεπιστήμια.

Γιάννης Τκ
|

Με την σχολή φυσικοθεραπείας τι θα γίνει?

Καλή αρχή και καλή συνέχεια στο συμμάζεμα
|

Θερμά συγχαρητήρια στον πρύτανη και την σύγκλητο για το σθένος και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν για την επαναφορά της ακαδημαϊκότητας στο πανεπιστήμιο. Είναι μια καλή αρχή για να ακολουθήσει και ως συνέχεια το συμμάζεμα που χρειάζεται, κατόπιν αξιολόγησης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ