Ερώτηση στη Βουλή για τις καταστροφές από τις καταλήψεις στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα

23/03/2021

Άκουσε το άρθρο

Κυρία Υπουργέ,

Η προστασία του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου είναι μείζονος σημασίας. Παρ’ όλα αυτά, γινόμαστε συχνά μάρτυρες καταστροφών από καταληψίες τους, οι οποίοι, σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν καμία σχέση με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και οι οποίοι καταστρέφουν μάρμαρα και πεζοδρόμια, βάζουν φωτιές σε υπαίθριους χώρους και βανδαλίζουν εσωτερικούς χώρους του πανεπιστημίου. Δεν λείπουν, δε και οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες ηλεκτρονικές συσκευές εντός των πανεπιστημίων, που έχουν καταστραφεί ή κλαπεί, μένουν χωρίς αντικατάσταση, λόγω οικονομικής αδυναμίας των αποθεματικών των εν λόγω ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ορθή λειτουργία τους. Συμβαίνει, κιόλας, οι εκάστοτε συλλαμβανόμενοι δράστες να μην καλούνται από τις αρμόδιες Αρχές να πληρώσουν οι ίδιοι τις καταστροφές τις οποίες προκαλούν, το κόστος των οποίων, πολύ συχνά, ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ. Το προηγούμενο πάγιο φαινόμενο αποκαλύπτει μια ανεξήγητη ανοχή των βανδαλισμών που διαπράττουν διάφοροι επιτήδειοι από την Δημόσια Διοίκηση, η οποία επιδεικνύει μια παράλογη επιείκεια στους καταστροφείς της δημόσιας περιουσίας, επιβαρύνοντας με τα βάρη αποκατάστασης των άνω ζημιών τους αθώους φορολογούμενους πολίτες, αφού καλύπτει τις δαπάνες αποκατάστασης το ελληνικό Δημόσιο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, τόσο για την προστασία του δημόσιου πανεπιστημίου, όσο και για την τιμωρία όλων εκείνων που το βανδαλίζουν, θεσπίζοντας την υποχρέωση να πληρώνουν οι ίδιοι τις ζημιές τις οποίες προκάλεσαν;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
ΣΟΦΙΑ – ΧΑΪΔΩ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Σχόλια (8)

ΣΘΕ υπό κατάληψη - Υγειονομική Βόμβα
|

Οι καταληψίες κατά μεγάλο ποσοστό δεν είναι "γνωστά στη ΣΘΕ" πρόσωπα. Η ΣΘΕ ΑΠΘ αυτήν την στιγμή είναι μία υγειονομική βόμβα: πάρτι δεκάδων ατόμων, συνελεύσεις επίσης δεκάδων ατόμων χωρίς μάσκες, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του κτηρίου, πρόσφατα ανακαινισμένα αμφιθέατρα έχουν διαρρηχθεί και χρησιμοποιούνται ως υπνωτήρια των καταληψιών (μαζί με τις ακαθαρσίες των κατοικίδιων τους).

Πώς βρίσκονται αυτά τα άτομα στο Πανεπιστήμιο και συνωστίζονται, χωρίς βεβαιώσεις μετακίνησης, χωρίς Εργάνη, χωρίς στοιχειώδη μέτρα προσωπικής προφύλαξης?

Θυμιος
|

Γιατί τόση ενοχή στους καταληψίες; Δε νας έλεγαν από την αντιπολίτευση ότι δε θέλουν αστυνομία στην είσοδο γιατί έχουν εμπιστοσύνη να το διαχειριστεί το θέμα αυτό το ίδιο το πανεπιστήμιο; ; Ας το πληρώσει κιόλας.

Οι μή υλικές ζημίες είναι το μέγα πρόβλημα
|

Οι υλικές ζημίες διορθώνονται, άλλες φτηνότερα, άλλες ακριβότερα, και μετά από λίγες μέρες ξεχνιούνται ως μή γενόμενες. Έχουν βραχυπρόθεσμες συνέπειες μέχρι να αποκατασταθούν οι καταστροφές.

Οι μή υλικές ζημίες θα έπρεπε να μας απασχολούν πολύ περισσότερο: Οι ταμπέλες στους Πρυτάνεις και οι φωτογραφίες τους σε αφίσες "καταζητείται", τα ανόσια συνθήματα στους τοίχους, τα κείμενα "αποδόμησης" του κράτους, του έθνους, των νόμων, των θεσμών που αναπαράγονται αφειδώς από τα ΜΜΕ, οι στοχοθετήσεις προσώπων, η "παρεμπόδιση των διδακτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων" των ΑΕΙ, και άλλα πολλά, ο κατάλογος των οποίων είναι πολύ μακροσκελέστερος από την Επερώτηση.

Για παράδειγμα, οι ζημίες από την κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ εκτιμήθηκαν περί τις €65 χιλιάδες (και οι κακές γλώσσες ιχυρίζονται ότι τις περισσότερες τις έκαναν επί τούτου οι αστυνομικοί!). Αυτή τη στιγμή ο αγώνας έχει μετατεθεί στην επί τρίτη εβδομάδα κατειλημμένη Σχολή Θετικών Επιστημών και μέχρι στιγμής έχει ελάχιστες οικονομικές ζημίες - δεν είναι το πρόβλημα αυτές.

Οι μή υλικές ζημίες είναι αυτές που έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες και που θα απαιτήσουν πολλαπλάσιο αγώνα και ατομικές και συλλογικές προσπάθειες για να θεραπευθούν: Το κύρος των θεσμών, η αξιοπιστία του ιδρύματος ως εκπαιδευτικού και ερευνητικού εταίρου, η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των λειτουργών και εργαζομένων, οι διακρατικές συμφωνίες συνεργασίας, το επίπεδο των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, η αξία των πτυχίων του ΑΠΘ, ο αποπροσανατολισμός των συζητήσεων μέσα στην Σύγκλητο και μέσα στα Τμήματα, ο συνεχιζόμενος ακαδημαϊκός πολιτικός διχασμός με πρόσχημα ψευδοδιλήμματα, η έτι περαιτέρω φθορά και κατάπτωση του ιδρύματος στα μάτια των γονέων των φοιτητών και της κοινωνίας, και μια πληθώρα άλλων προβλέψιμων και μή προβλέψιμων συνεπειών.

Η κατάληψη της Πρυτανείας διήρκεσε 17 μέρες, η κατάληψη της ΣΘΕ θα κρατήσει μερικούς μήνες. Κόκκοι άμμου μπροστά στην αιωνιότητα. Θα είμαστε πολύ τυχεροί (όχι εμείς, τα παιδιά μας εννοώ) αν οι ανωτέρω μή υλικές ζημίες αποκατασταθούν σε ικανοποιητικό βαθμό μετά από 7 χρόνια. Σχετικά με αυτές τις ζημίες πρέπει να απαντήσει η κυρία Υπουργός και να δώσει θεσμικές προτάσεις και λύσεις, οι ασπιρίνες μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ δεν λύνουν το πρόβλημα.

ΓΚΙΜΙΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
|

τα αυτονόητα... ναι
Αλλά ποιος θα πληρώσει ;
Ποια δημοκρατική "διάταξη" προτάσσει τη καταστροφή του δημόσιου χώρου και υλικού.
Έχουμε την πολυτέλεια να καταστρέφουμε το έτσι κι' αλλιώς υποβαθμισμένο υποστηρικτικό υλικό
Οι φθορές στο 7ο Γυμνάσιο της Αθήνας (Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2007) ακόμα δεν αποκαταστάθηκαν ολοκληρωτικά

Κάμερες παντού
|

Γρήγορα τους αστυνομικούς και τις κάμερες! Το κόστος βανδαλισμού στους καταληψίες παρακαλώ!

Μελίτακας ο Α΄
|

Να και μία επίλεκτη ερώτηση!...
Τι να σας πει η Υπουργός κυρία βουλεύτρια, κι αυτή καινούρια είναι όπως κι εσείς, θα πρέπει να ρωτήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους παλιούς βουλευτές,
αυτοί γνωρίζουν από πρώτο χέρι, ξεκινήστε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αυτοί θα σας ενημερώσουν για τις ενέργειες των προγόνων τους την εποχή που κάποιοι ήθελαν να κάψουν το ΕΜΠ αλλά και για την ειδική εκπαίδευση επί του θέματος που είχαν τα παιδιά στα Γυμνάσια και στα Λύκεια εκείνη την εποχή!...
Μελετήστε την Παράδοση πρώτα!...

παιδο-βουλευτική προστασία
|

Επί της προηγούμενης συγκυβέρνησης ψηφίσθηκε να έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι είναι άνω των 17 ετών (όπως συμβαίνει στην Β. Κορέα και την Κούβα). Δεν θα πρέπει τώρα και οι ψηφοφόροι ημι-πιτσιρικάδες να έχουν την ανάλογη μεταχείριση με όσους τα "σπάνε" σε χώρες όπως η Β. Κορέα και η Κούβα?

Γιώργος
|

Επιτέλους ρώτησαν τα αυτονόητα! Μα πληρώνουν αυτοί που καταστρέφουν!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ