Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση στη Βουλή: Σκανδαλώδης η παραχώρηση στην εταιρεία Cisco προσωπικών δεδομένων 1,5 εκατομμυρίου μαθητών-τριών και εκπαιδευτικών

Δημοσίευση: 23/03/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η κ. Υπουργός καθυστέρησε ένα χρόνο σχεδόν να δημοσιοποιήσει τις συμβάσεις με την εταιρία Cisco, παραβιάζοντας το νόμο 3861/2010 περί διαφάνειας και το νόμο 4727/2020, που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε, και προβλέπει την ανάρτηση τέτοιου είδους συμβάσεων για δωρεές στο διαδίκτυο. Στην απαίτηση, μάλιστα, φωνών της αντιπολίτευσης, να έρθουν οι συμβάσεις με τη Cisco στη Βουλή, προέτρεπε τον/την ενδιαφερόμενο/η να περάσει από το γραφείο της να τις δει. Τελικά, παρά την πρόδηλη από τα παραπάνω απροθυμία της, αναγκάστηκε να προβεί σε δημοσιοποίηση, έπειτα από κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που τρόμαζε περισσότερο την κ. Υπουργό: το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο κατέβαλε στη Cisco το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά αδειών Cisco Webex for Education, τη στιγμή που για μήνες η κ. Υπουργός διατεινόταν ότι το Webex ήταν δωρεά της εταιρείας, ή το γεγονός ότι η ηγεσία του Υπουργείου, έβαλε την υπογραφή της στην παραχώρηση προσωπικών δεδομένων 1,5 εκατομμυρίου εκπαιδευτικών και μαθητών-τριών, οι οποίοι-ες όχι μόνο είχαν παντελή άγνοια για το γεγονός και δεν συναίνεσαν σε κάτι τέτοιο, αλλά συγχρόνως λάμβαναν και διαβεβαιώσεις από πλευράς του υπουργείου για την ασφάλεια των εκπαιδευτικών συνεδριών μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

Συγκεκριμένα, διαβάζουμε στο «Συνημμένο Β, Έκθεμα προστασίας δεδομένων», ότι η Cisco μπορεί να «αποκαλύψει δεδομένα τηλεμετρίας και δεδομένα υποστήριξης σε τρίτους, [...], μπορεί να χρησιμοποιεί αυτά τα απο-προσωποποιημένα δεδομένα τηλεμετρίας και δεδομένα υποστήριξης για δικούς της επιχειρηματικούς σκοπούς χωρίς απόδοση ή αποζημίωση στον πελάτη και η Cisco μπορεί να χρησιμοποιήσει τα Διοικητικά δεδομένα για δικούς της επιχειρηματικούς σκοπούς ή για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τον πελάτη βάσει ισχύουσας συμφωνίας. Η Cisco δεν υποχρεούται να καταστρέψει ή να επιστρέψει προστατευμένα διαχείρισης που αποτελούν δεδομένα διαχείρισης, δεδομένα τηλεμετρίας, δεδομένα παραμυθιού ή δεδομένα υποστήριξης και θα συνεχίσει να επιτρέπεται να χρησιμοποιεί και αν αποκαλύπτει τα εν λόγω δεδομένα διαχείρισης, δεδομένα τηλεμετρίας ή δεδομένα υποστήριξης, μόνο σε μη προσδιορισμένη μορφή, όπως ορίζεται στην παρούσα ενότητα 8 (επιτρεπόμενη χρήση και αποκάλυψη) μετά την καταγγελία ή λήξη της παρούσας ΣΠΠΔ». Τα δεδομένα τηλεμετρίας, διαχείρισης και υποστήριξης είναι τα μεταδεδομένα, για τα οποία έχει αποφανθεί ο Γενικός Κανόνας Προστασίας Δεδομένων (GDPR) ότι είναι προσωπικά δεδομένα. Πρόκειται, λοιπόν, για μια έτοιμη τράπεζα μεταδεδομένων από 1.5 εκατομμύριο φυσικά πρόσωπα που προσδιορίζουν τάσεις, προτιμήσεις, συμπεριφορές και μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν από την ίδια εταιρία ή να μεταπωληθούν σε άλλες εταιρείες.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1.     Γνώριζε τι ακριβώς παραχωρεί στην εταιρία Cisco ή δηλώνει άγνοια και ως εκ τούτου δεν επιτέλεσε επαρκώς το ρόλο της ως κεφαλή αυτού του υπουργείου; Τι θα γίνει αυτή τη στιγμή με τα μεταδεδομένα που συνέλεξε και συνεχίζει να συλλέγει κάθε μέρα τηλεκπαίδευσης η Cisco, τα προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατομμυρίου μαθητών-τριών και εκπαιδευτικών, εν αγνοία και χωρίς τη συναίνεσή τους; Θα παραμένουν έρμαιο στα χέρια παγκόσμιων κολοσσών προκειμένου να προσαρμόζουν και να επεκτείνουν τις εμπορικές και διαφημιστικές ανάγκες τους;
  2.     Πώς εξηγεί τη λέξη «δωρεά», που ήταν η απάντησή της κάθε φορά που γινόταν αναφορά στη σύμβαση με την Cisco, με τα δυο εκατομμύρια ευρώ που τελικά έφτασαν στο ταμείο της εταιρείας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κρίτων Αρσένης

Σχόλια (5)

 
ΕΡΩΤΗΜΑ
24 Μαρ 2021 13:50

ΥΠΈΓΡΑΨΕ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΤΟ 2019 ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΤΟ ΑΠΕΚΡΥΨΕ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ; ΤΟ ΞΕΡΕΙ Ο ΚΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ ΑΥΤΟ; ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΗΤΡΑ; ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΑΚΛΩ.

 
προτού μιλήσουμε να μελετάμε και να μιλάμε με στοιχεία
24 Μαρ 2021 13:48

Προτού κάνουμε παρεμβάσεις να μελετούμε τις συμβάσεις. Εφόσον η εταιρεία ανάρτησε και έθεσε τους όρους της σύμβασης και διέψευσε κάτι τέτοιο, θα μιλάμε με στοιχεία και όχι αοριστίες. Επίσης η χρήση της πλατφόρμας, όπως άλλωστε έχει ειπωθεί πολλές φορές, ήταν δωρεάν μέχρι τον Ιανουάριο του 2021. Μετά ακολούθησε ένα μικρό αντίτιμο γιατί η εταιρεία είναι ακριβή και φερέγγυα δεν είχε ανάγκη το μικρό κόστος της σύμβασης.

 
Ντροπή σας
24 Μαρ 2021 03:02

Δεν είναι η πρώτη φορά, που η εν λόγω κυρία αποκρύπτει στοιχεία...
Θυμηθείτε όταν η αντιπολίτευση της ζητούσε να δει το έγγραφο της Κομισιόν, αυτό που υποχρέωνε την Ελλάδα να "συμμορφωθεί" με τους κανόνες της, σύμφωνα με την ελεύθερη κυκλοφορία επαγγελματιών, στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Πάλι αρνούνταν να το καταθέσει. Πώς άλλωστε να το κάνει, αφού πρόσθεσε και την Ελληνική πατέντα, δηλαδή την ελεύθερη κυκλοφορία και από τρίτες χώρες εκτός της ΕΕ, όπως είναι φυσικά η Αμερική και Ηνωμένο Βασίλειο.
Άρα, κα Κεραμέως κινείστε πονηρά και υστερόβουλα χωρίς ίχνος ντροπής απέναντι σε έναν ολόκληρο λαό.

 
Γιωργος
24 Μαρ 2021 03:02

ΟΥΤΕ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣ ΚΥΡΙΑ ΝΙΚΗ;

 
Αλήθεια
23 Μαρ 2021 20:54

Ποιος κηδεμόνας και πολίτης συναίνεσε -όπως συναινούμε στα cookies, ας πούμε- στη συλλογή, αποθήκευση και χρησιμοποίηση των προσωπικών μεταδεδομένων ανηλίκων από την εταιρία; Κρίμα που αυτή η οικονομικοπολιτική ανηθικότητα δεν έγινε επί της επαράτου προηγούμενης κυβερνήσεως. Θα μας είχαν ζαλίσει -και δικαίως- με το θέμα μίντια και πολιτικοί που τώρα απλώς βλέπουν τον ουρανό πιο γαλανό από ποτέ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ