Placeholder

Τηλεκπαίδευση

Νέα Δημοκρατία: Fake news για την τηλεκπαίδευση

Δημοσίευση: 23/03/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

1. Η σύμβαση με τη CISCO που εφαρμόζεται από πέρυσι ΔΕΝ είναι δωρεάν

Είναι δωρεάν. Από το Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιανουάριο 2021, η τηλεκπαίδευση σε όλα τα σχολεία της χώρας υλοποιούνταν ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ, μέσω δωρεάν παραχώρησης αδειών τηλεδιάσκεψης Webex Meetings από την εταιρεία CISCO. Ο ίδιος ο τίτλος αλλά και το άρθρο 1 της σύμβασης απερίφραστα προβλέπει «δωρεάν παραχώρηση της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων WEBEX».

2. Έχουν πληρωθεί 2 εκατομμύρια ευρώ στη CISCO για τις άδειες εκπαιδευτικών για την τηλεκπαίδευση

Δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ στη CISCO για τις άδειες εκπαιδευτικών για την τηλεκπαίδευση καθότι το πλαίσιο της σύμβασης ήταν η δωρεάν παραχώρηση. Η τηλεκπαίδευση δεν θα μπορούσε όμως να είναι εσαεί δωρεάν. Όταν η δωρεά έληξε στις αρχές του έτους, τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφάσισαν την αξιοποίηση υφιστάμενων, ανενεργών αδειών, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του δημοσίου, για κάθε χρήση τηλεδιάσκεψης, συνεδριάσεων, τηλεκπαίδευσης, μέσω του Έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ. Οι επιμέρους συμβάσεις της Συμφωνίας Πλαίσιο 1453 του Έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, οι οποίες εξασφαλίζουν, μεταξύ άλλων, άδειες τηλεδιασκέψεων για το Δημόσιο και περιλαμβάνουν και πληθώρα προϊόντων της εταιρείας CISCO, υπεγράφησαν στις 04 και 05 Ιουλίου 2019, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το πλαίσιο του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ προβλέπει τις άδειες τηλεδιάσκεψης ύψους 2.156.000 ευρώ, συνεπώς το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει 14 ευρώ για κάθε έναν από τους 154.000 εκπαιδευτικούς τον χρόνο για να μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση στους μαθητές τους, να συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης, να επιμορφώνονται κτλ.

3. Η Cisco μπορεί να εκμεταλλεύεται εμπορικά προσωπικά δεδομένα 1,4 εκ. μαθητών

Δεν μπορεί. Το απαγορεύει ρητά η σύμβαση που έχει υπογραφεί στο άρθρο 2: η εταιρεία «δεν επιτρέπεται να προβεί σε οποιαδήποτε χρήση των προσωπικών δεδομένων που θα διατεθούν για την υλοποίηση της παρούσας Σύμβασης που να εκφεύγει του σκοπού αυτής(…). (…) οφείλει να μην κάνει χρήση των προσωπικών δεδομένων που θα διατεθούν, (π.χ. διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) για προωθητικές ή άλλες εμπορικές ενέργειες.». Το Υπουργείο Παιδείας έχει λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστούν τα προσωπικά δεδομένα του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, ακολουθώντας τις υποδείξεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και εκπονώντας μελέτη εκτίμησης αντικτύπου. Επιπλέον, φρόντισε ούτως ώστε να μην ισχύσει μόνο το γενικό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων της εταιρείας που ισχύει για όλους τους χρήστες, αλλά επιπλέον α) ειδικό ενισχυμένο πλαίσιο, β) χωρίς να απαιτείται καμία δημιουργία λογαριασμού από μαθητές – συνδέονται με σύνδεσμο που τους στέλνει ο εκπαιδευτικός τους, γ) η σύνδεση εκπαιδευτικών να γίνεται μέσα από ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας (μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου) και όχι μέσω της Webex, δ) να υπάρχουν ειδικές ρήτρες που απαγορεύουν οποιαδήποτε χρήση οποιωνδήποτε προσωπικών δεδομένων για οποιονδήποτε σκοπό άλλο από τη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης, και ε) την παραμετροποιημένη λειτουργία της πλατφόρμας, π.χ. απενεργοποιημένη λειτουργία βιντεοσκόπησης και αποθήκευσης. Επί όλων αυτών εκδόθηκε η Γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα 4/2020, που έκρινε την τηλεκπαίδευση ως απολύτως συμβατή µε τη βασική αποστολή του Κράτους για παροχή εκπαίδευσης, που δεν αντίκειται στη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

 Το μόνο που επιβεβαιώνει το κωμικοτραγικό αφήγημα περί δήθεν αξιοποίησης ή υποκλοπής προσωπικών δεδομένων είναι ο ψηφιακός αναλφαβητισμός όσων το διακινούν και η παντελής άγνοιά τους σχετικά με τη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης. Η πραγματικότητα είναι ότι τα δεδομένα στα οποία αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να παραποιήσει την πραγματικότητα, είναι δεδομένα τηλεμετρίας, δηλαδή τα ανώνυμα δεδομένα που απαιτούνται για να τρέξει μια οποιαδήποτε εφαρμογή στον παγκόσμιο ιστό: Σε τι συσκευή τρέχει, με τι λειτουργικό σύστημα κ.α. Τα τεχνικά αυτά δεδομένα δεν ταυτοποιούν φυσικό πρόσωπο. Τα δεδομένα αυτά συμβάλλουν στο να διορθώνονται τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν από τη χρήση της εφαρμογής ώστε να βελτιστοποιείται η λειτουργία της.

4. Το ΥΠΑΙΘ απέκρυπτε τη σύμβαση της CISCO

Η σύμβαση της δωρεάς, όπως ο ίδιος ο τίτλος της μνημονεύει, δεν συνεπαγόταν ούτε ένα ευρώ οικονομική επιβάρυνση για το Δημόσιο, και συνεπώς δεν προβλέπεται ανάρτηση στο ηλεκτρονικό σύστημα ΚΗΜΔΗΣ. Παρ’ όλα αυτά, το Υπουργείο Παιδείας είχε θέσει τη σύμβαση δωρεάς στη διάθεση των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, εκ των οποίων κανείς δεν προσήλθε να τη δει, και βεβαίως την είχε υποβάλει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η οποία και την μελέτησε αναλυτικά προτού βγάλει την εγκριτική της απόφαση τον Σεπτέμβριο 2020. Τον Ιανουάριο 2021 η δωρεά έληξε, η τηλεκπαίδευση εντάχθηκε στο πρόγραμμα υφιστάμενων αδειών του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση του Δημοσίου και οι σχετικές συμβάσεις αναρτήθηκαν αμέσως στο ΚΗΜΔΗΣ. Μόλις το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τις συμβάσεις την προηγούμενη εβδομάδα, αναρτήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας οι σχετικές εγκριτικές πράξεις και το ενισχυμένο προστατευτικό πλαίσιο προσωπικών δεδομένων το οποίο διεκδίκησε – και πέτυχε – το Υπουργείο από την εν λόγω εταιρεία. Επισυνάπτουμε την εν λόγω σύμβαση εδώ και εδώ.

5. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την τηλεκπαίδευση

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση πολέμησε λυσσαλέα το εγχείρημα της τηλεκπαίδευσης από την αρχή, με διαφορετικό πρόσχημα κάθε φορά: ότι δεν υπήρχε δωρεά, ότι δεν είχε υπάρξει διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ότι δεν είχε εκπονηθεί μελέτη εκτίμησης αντικτύπου. Η αλήθεια όμως είναι η εξής: η δωρεά υπήρξε, η διαβούλευση με την Αρχή ήταν συνεχής, και η Έκθεση Αντικτύπου έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Όταν η παροχή ήταν δωρεάν, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλούσε την Κυβέρνηση επειδή είναι δωρεάν και όχι επί πληρωμή. Τώρα που εντάχθηκε σε πλαίσιο αγοράς αδειών – που διαπραγματεύθηκε και επέλεξε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ (!) – ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ που το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει 14 ευρώ τον χρόνο για κάθε άδεια εκπαιδευτικού για να μπορεί να κάνει τηλεκπαίδευση στους μαθητές του, να συνεδριάζει με τους συναδέλφους του κ.ο.κ.

6. Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να επενδύσει σε ένα ισχυρό δημόσιο δίκτυο αντί να κάνει χρήση ιδιωτικής πλατφόρμας

Η δημιουργία μιας τεράστιας δημόσιας υποδομής από την αρχή, και δη όταν αυτή υπάρχει έτοιμη στον ιδιωτικό τομέα, θα ήταν μια ασύμμετρη, άσκοπη και παράλογη επένδυση για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης και εφήμερης ανάγκης. Η Αξιωματική αντιπολίτευση μάχεται υπέρ μιας δημόσιας πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης, λες και αυτή θα έρθει δωρεάν ή λες και θα πρέπει να μονιμοποιηθεί η τηλεκπαίδευση! Για να προσεγγίσουμε την τεχνογνωσία και τις υποδομές των παγκόσμιων υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης θα απαιτούνταν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και ένα τεράστιο δημόσιο κονδύλι, το οποίο είναι σαφώς προτιμητέο να το επενδύσουμε πολύ πιο στοχευμένα: π.χ. στην επένδυση του άλματος ψηφιακών δεξιοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών που έχει συντελεστεί τον τελευταίο χρόνο, μέσω προγράμματος ύψους 112 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση 560.000 νέων μας με τεχνολογικό εξοπλισμό.

Σχόλια (12)

 
@Η πραγματικότητα...
26 Μαρ 2021 14:55

Όσο αφορά τα smartphones και τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας το πρώτο που σου ζητάει όταν παίρνεις μια νέα συσκευή είναι η ενεργοποίηση λογαριασμου στο Google που αυτό γίνεται με τη χρήση ή τη δημιουργία λογαριασμού email. Όσον αφορά τους υπολογιστές οι περισσότεροι έχουμε κάποιο λογαριασμό email. Όταν κάνει κάποιος αναζήτηση στο Google χρησιμοποιώντας το Firefox για παράδειγμα θα διαπιστώσει ότι πάνω δεξιά υπάρχει εικονίδιο όπου εμφανίζεται ο λογαριασμός email που είναι συνδεδεμένος με τη Google. Επομένως ήδη η Google γνωρίζει τα πάντα όσον αφορά τις αναζητήσεις που γίνονται στο διαδίκτυο. Όσον αφορά τη Webex ζητήθηκε από όλους τους εκπαιδευτικούς να κατεβάσουν την εφαρμογή και να δημιουργήσουν λογαριασμό στο συγκεκριμένο σάιτ. Αυτό και μόνο το γεγονός λέει πολλά όσον αφορά τη γνώση εκ μέρους της WEBEX πολλών από τα προσωπικά δεδομένα των εκπαιδευτικών.

 
Η πραγματικότητα
24 Μαρ 2021 17:42

Διάβασα στα σχόλια από "Τα Fake News της ανακοίνωσης της Ν.Δ.":
"4) Τα δεδομένα τηλεμετρίας είναι ανώνυμα... Μόνο ανώνυμα δεν είναι γιατί για να κάνει κάποιος έστω και μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μέσω του Google πρέπει να έχει δημιουργήσει λογαριασμό όπου εκεί υπάρχουν και τα προσωπικά δεδομένα αυτού που κάνει την αναζήτηση."

Δεν καταλαβαίνω τη σχέση με Webex, συν ότι για google search με υπολογιστή δεν χρειάζεται δημιουργία λογαριασμού. Αυτό γίνεται από όλους στα smartphone, περίπου 10 εκ Ελλήνων!

 
Εξοπλισμός Σχολείων με Η/Υ
24 Μαρ 2021 13:32

Τηλεκπαίδευση και να μπαίνουν οι μαθητές με το κινητό τηλέφωνο είναι παρωδία, το μάθημα δεν είναι τρίλεπτο βιντεοκλιπ. Το σκάνδαλο είναι ότι δε φρόντισαν να εξοπλιστούν από τον Αύγουστο τα σχολεία με σταθερούς και φορητούς Η/Υ ανάλογα με τις ανάγκες ενώ τώρα μοιράζουν ταμπλέτες σαν παυσίπονα.

Οι υπολογιστές πρέπει να μένουν στα σχολεία, ώστε να γίνει απόσβεση της επένδυσης από τις επόμενες γενιές μαθητών.

Επίσης, ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί κατάλληλα ψηφιακά μαθήματα για όλες τις τάξεις. Δείτε λίγο στο εξωτερικό πόσο μπροστά είναι σε δημιουργία υλικού υποστήριξης για μαθητές και εκπαιδευτικούς - στην Ελλάδα τι ακριβώς περιμένουμε;

Όλα τα υπολοιπα είναι απλώς για το θεαθηναι. Φτάνουν πια οι δικαιολογίες και οι αντιπερισπασμοί, το πρόβλημα είναι τα κλειστά σχολεία.

 
ΧΡ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ(Φυσικός)
24 Μαρ 2021 10:55

Τελείωσε το παραμύθι της δωρεάς!!!!!!. Ήταν μία δοκιμαστική περίοδος μέχρι τον Ιανουάριο, η οποία δίνεται στον καθένα, μέχρι να υπογράψει την κανονική σύμβαση. Η Υπουργός μας έλεγε από το Νοέμβριο να πάμε στο γραφείο της, να μας δείξει τη σύμβαση, που θα υπέγραφε τον Ιανουάριο;;;;; Μετά την υπογραφή έπρεπε να περάσουν δύο μήνες, να έλθει το τέλος του Μαρτίου, για να μάθουμε ότι η σύμβαση που υπογράφτηκε κόστισε 2000000 ευρώ και ότι άλλο έγινε στα κρυφά, περί προσωπικών δεδομένων. Η απόκρυψη και το ψέμα κυριαρχούν παντού.

 
Για να λέμε τα πράγματα όπως είναι
24 Μαρ 2021 09:03

Να κατηγορείς μια πλατφόρμα ιδιωτική που είχες ο ίδιος υπογράψει αλλά .,.το ξέχασες όπως τόσα αλλα τι δείχνει ; Θέλουν να τους πάρουμε στα σοβαρά; Όντως η πλατφόρμα ήταν δωρεάν για έναν ολόκληρο χρόνο σχεδόν. Σε ποιο κράτος τον έχουν πετύχει αυτό; Το καταλαβαίνω πως δεν το αντέχουν!

 
Κύριοι του Συριζα
24 Μαρ 2021 08:10

Ο κατήφορος σας δεν εχει σταματημό. Η σοβαρευτείτε ή πείτε ανοιχτά οτι νοσταλγείτε το 3%!

 
Τα Fake News της ανακοίνωσης της Ν.Δ.
24 Μαρ 2021 07:58

1) Το ΥΠΑΙΘ απέκρυπτε τη σύμβαση...Η δημοσίευση συμβάσεων είναι υποχρεωτική και ιδίως συμβάσεων μέσα στις οποίες αναφέρονται προσφορές εταιρειών ακόμα και αν η παρεχόμενη σύμβαση θεωρείται με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας ότι είναι δωρεάν αν και με βάση αυτά που διαβάζουμε στις επιμέρους συμβάσεις με περιορισμένο αριθμό τηλεδιασκέψεων και περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων μαθητών στην τηλεκπαίδευση μόνο δωρεάν δεν είναι. 2) Το υπουργείο Παιδείας ανάρτησε τις συμβάσεις στο ΚΗΜΔΗΣ...Το υπουργείο μπορεί να ανάρτησε τις συμβάσεις στο ΚΗΜΔΗΣ, δεν τις ανάρτησε όμως στη Διαύγεια. Η Διαύγεια αποτελεί το επίσημο Δημόσιο σάιτ όπου υποχρεούνται όλοι οι Δημόσιοι οργανισμοί να δημοσιεύουν τις συμβάσεις για να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές οι πολίτες. Στο ΚΗΜΔΗΣ πρόσβαση έχουν μόνο η Δημόσια Υπηρεσία που αναρτα τη σύμβαση και οι εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την συγκεκριμένη σύμβαση.

 
ήσυχος εκπαιδευτικός
24 Μαρ 2021 07:51

Το ξέρουν ότι η πλατφόρμα ήταν δωρεάν μέχρι το Ιανουάριο του 2021 αλλά έπρεπε να συνεχίσουμε για δεύτερη χρονιά την τηλεκπαίδευση. τα 2 εκ ήταν εξευτελιστικά χαμηλά για το τιτάνιο έργο το πιο πετυχημένο της εκπαίδευσης. Αλλά δεν το αντέχει η αντιπολίτευση και προσπαθεί να το σπιλώσει κι αυτό, να μηδενίσει τις προσπαθειες των εκπαιδευτικών. Δεν θα το πετύχει. Με αυτά που κάνει έχει εναντίον της όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο.

 
@Η πραγματικότητα...
24 Μαρ 2021 07:43

Τα 112 εκατομμύρια Ευρώ για τα voucher ήταν τελείως άστοχη κίνηση. Καλύτερα να επενδύονταν στην αγορά υπολογιστών ή λάπτοπ και τάμπλετ που θα δίνονταν στα σχολεία και αυτά να τα έδιναν για όποιο χρονικό διάστημα απαιτείται στους μαθητές για την τηλεκπαίδευση με την υποχρέωση να τα επιστρέψουν όταν τελειώσει η τηλεκπαίδευση. Επίσης αν ο μαθητής δεν χρησιμοποιεί τα λάπτοπ ή το τάμπλετ για το σχολείο αυτό να επιστρέφεται άμεσα. Υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα μαθητών στη περιοχή μου που εξασφάλισαν δωρεάν τάμπλετ μέσω του Δήμου και επειδή δεν έκαναν τηλεκπαίδευση τα επέστρεψαν πίσω.

 
Αννα
24 Μαρ 2021 02:45

Μονο fake news δεν ειναι! Η αντιπολιτευση εν προκειμενω εχει δικιο.
Διαβαστε τη συμβαση για του λογου το αληθες.

 
Η πραγματικότητα
24 Μαρ 2021 01:05

112 εκατομμύρια για τα voucher για αγορά τάμπλετ/υπολογιστών μπορείς να πληρώνεις 56 χρόνια πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων.
Θα τρελαθούμε εντελώς τι βρίσκουν για αντιπολίτευση!!!

 
Τα Fake News της ανακοίνωσης της Ν.Δ.
24 Μαρ 2021 01:02

1)Η σύμβαση είναι δωρεάν... Δεν είναι δωρεάν γιατί στις πρόσθετες συμβάσεις από τον Σεπτέμβριο του 2020 και μετά προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός τηλεδιασκέψεων και εισόδων μαθητών στην τηλεκπαίδευση. Επειδή οι τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν περισσότερες από τις προβλεπόμενες στις συμβάσεις αυτό είχε κόστος που πληρώθηκε. 2) Η σύνδεση των καθηγητών γίνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας... Για να γίνει η σύνδεση των καθηγητών με βάση και τις αναλυτικές δημοσιευμένες οδηγίες του υπουργείου Παιδείας ήταν απαραίτητο να κατεβάσει ο κάθε καθηγητής της εφαρμογή της Webex, να συνδεθεί σε αυτή και να δημιουργήσει λογαριασμό στο σάιτ της Webex. 3) Απαγορεύει ρητά η σύμβαση την εμπορική εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων.. Στο άρθρο 2 αναφέρει για τη ρητή απαγόρευση, στη συνέχεια όμως της σύμβασης σε επόμενο άρθρο αναφέρεται ότι δεν ισχύει η ρητή απαγόρευση και κατ'εξαιρεση δινεται δυνατότητα εκμετάλλευσης των προσωπικών δεδομένων στην εν λόγω εταιρεία. 4) Τα δεδομένα τηλεμετρίας είναι ανώνυμα... Μόνο ανώνυμα δεν είναι γιατί για να κάνει κάποιος έστω και μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μέσω του Google πρέπει να έχει δημιουργήσει λογαριασμό όπου εκεί υπάρχουν και τα προσωπικά δεδομένα αυτού που κάνει την αναζήτηση. 5)Η δωρεά έληξε τον Ιανουάριο του 2021... Δεν έληξε τον Ιανουάριο του 2021 αλλά εφαρμόστηκε μόνο στο διάστημα από τον Μάρτιο ως και τον Μάιο του 2020 όπου και ήταν μικρή η εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης στα σχολεία. Από τον Σεπτέμβριο του 2020 υπήρξαν πρόσθετες συμβάσεις με προκαθορισμένο αριθμό τηλεδιασκέψεων και αριθμού συμμετεχόντων μαθητών στη τηλεκπαίδευση. Στην αρχική σύμβαση του Μαρτίου του 2020 δεν υπήρχε προκαθορισμένος αριθμός τηλεδιασκέψεων, αδειών τηλεδιασκέψεων στους εκπαιδευτικούς και αριθμού συμμετεχόντων μαθητών στην τηλεκπαίδευση. 6) Έχει εκπονηθεί μελέτη εκτίμησης αντίκτυπου για τα προσωπικά δεδομένα...Η μελέτη εκτίμησης αντίκτυπου έγινε πολύ αργότερα και αφού είχε ήδη δημοσιευτεί η επίσημη έκθεση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων η οποία και ζητούσε επιτακτικά από το υπουργείο Παιδείας να προβεί σε μελέτη εκτίμησης αντίκτυπου για τα προσωπικά δεδομένα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ