Καθορίστηκαν με απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως - η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης- οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.), που αποτελούν προϋπόθεση συμμετοχής των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκί- μων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων, καθώς και στις Α.Σ.Τ.Ε. του υπουργείου Τουρισμού.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ
Ειδικότερα, οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής έχουν ως εξής:
Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα οριστεί από κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα ως ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα, στις φετινές Πανλλαδικές Εξετάσεις.
Για παράδειγμα εάν η μέση επίδοση των μαθητών σε ένα Επιστημονικό Πεδίο είναι ο βαθμός 12 τότε η ακριβής βάση εισαγωγής θα πολλαπλασιαστεί επί τον συντελεστή που έχει θέση το τμήμα .
Εάν έχει θέση συντελεστή 100%, τότε η βάση θα είναι 12 , εάν έχει θέση συντελεστή 80% τότε η βάση θα είναι 9,6, εάν έχει θέσει συντελεστή 110% ο βάση θα είναι 13,20.
Εάν ένα Επιστημονικό Πεδίο έχει μέση επίδοση των μαθητών 10 και ένα τμήμα ορίσει συντελεστή 80% η βάση θα διαμορφωθεί στο 8.
@ Ουσιαστικές σπουδές και έρευνα στην Ελλάδα
Εγώ συμφωνώ στα γραφόμενά σας αλλά σκεφτείτε τι θα πουν οι χιλιάδες απόφοιτοι των ΑΕΙ που δεν είναι και τόσο δημοφιλή και ιδιαίτερα οι απόφοιτοι των ΤΕΙ που απαιτούν να μεταβούν αυτόματα στο ΠΕ διότι λένε τα ιδρύματά από τα οποία αποφοίτησαν έγιναν Πανεπιστήμια. Και για την ακρίβεια οι Μηχανικοί των ΤΕΙ είχαν, από την δεκαετία του 90, την απαίτηση να έχουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα και να μπορούν να εγγράφονται στο ΤΕΕ.
Πάντως για να λέμε την αλήθεια, όλες οι κατηγοριοποιήσεις των Ανωτάτων Ιδρυμάτων νομικά δεν υφίστανται. Κανένας Νόμος σε κανένα κράτος και ειδικά στην ΕΕ δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Πρόκειται για έναν άγραφο νόμο της αγοράς. Επομένως μπορεί να έχει ισχύ μόνο στον ιδιωτικό τομέα και στο χωριό ή στην γειτονιά μας για φιλολογικούς λόγους. Τα κράτη θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν τα πτυχία ως ισότιμα. Εξάλλου βάση του Κοινοτικού Δίκαιου η Ελλάδα πλήρωνε πρόστιμα όσο εξακολουθούσε να μην αναγνωρίζει τα πτυχία των ΤΕΙ ως ισότιμα των ΑΕΙ μέχρι που αναγκάστηκε να κάνει την νομική αλλαγή το 2001.