Placeholder

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Ο ΔΟΑΤΑΠ “τρέχει” την αναγνώριση πτυχίων κυπριακών Πανεπιστημίων

Διδακτορικά διάρκειας εκπόνησης κάτω των τριών ετών-Ενιαίοι κατάλογοι υποχρεωτικών μαθημάτων των ομοειδών Τμημάτων των ελληνικών ΑΕΙ
Δημοσίευση: 02/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Καταργήθηκε ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της προϋπόθεσης αναγνώρισης τίτλων από το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών, ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ., (κυπριακός Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) τίτλων από τα πανεπιστήμια της Κύπρου, η οποία δεν προβλέπεται από τον ν. 3328/2005 και , σύμφωνα με τη διοίκηση του ΔΟΑΤΑΠ, ήταν πηγή σημαντικών καθυστερήσεων στη διεκπεραίωση των αιτήσεων για την αναγνώριση τίτλων από τα Κυπριακά πανεπιστήμια.

Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε η άρση της υποχρεωτικής υποβολής της πράξης αναγνώρισης από το (ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.), για τίτλους σπουδών ιδιωτικών Πανεπιστημίων της Κύπρου, εκ μέρους των αιτούντων πολιτών και εφεξής η αναζήτησή της, εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., θα διενεργείται μόνον όταν και όπου κρίνεται απαραίτητο για την περάτωση των διαδικασιών και την τήρηση της νομιμότητας, όπως προβλέπεται από τους Νόμους: 3328/2005 και 4610/2019.

Απόφαση για διπλωματικό σάκο

Επίσης με απόφαση της διοίκηση του ΔΟΑΤΑΠ,  καταργήθηκε η υποχρεωτική διαδικασία αποστολής ερωτήματος γνησιότητας τίτλου σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής μέσω του διπλωματικού σάκου των ελληνικών προξενικών αρχών, η οποία δεν προβλέπεται από τον ν. 3328/2005 και ήταν πηγή σημαντικών καθυστερήσεων στη διεκπεραίωση των αιτήσεων για την αναγνώριση τίτλων κυρίως από τα πανεπιστήμια των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Αποφασίστηκε η απευθείας αποστολή στα αλλοδαπά ιδρύματα.

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η, καταρχάς, αποστολή των αιτημάτων του Οργανισμού περί επιβεβαίωσης γνησιότητας των εν λόγω πανεπιστημιακών τίτλων προς τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια, μόνο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και επικουρικά, μέσω των ανά χώρα Ελληνικών Πρεσβειών μόνο στους Έλληνες πολίτες, εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο Εισηγητή απαραίτητο για την περάτωση των διαδικασιών και την τήρηση της νομιμότητας, όπως προβλέπεται από τον Νόμο 3328/2005 και τον Νόμο 4610/2019.

Απόφαση για διδακτορικά διάρκειας εκπόνησης κάτω των τριών ετών

Προς ορθότερη ερμηνεία και εφαρμογή των αντίστοιχων διατάξεων του ιδρυτικού νόμου του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. και με βάση σχετική νομολογία του ΣτΕ, το Δ.Σ. του Οργανισμού αποφάσισε να μην απορρίπτονται a priori οι αιτήσεις που αφορούν σε εκπόνηση διδακτορικού με διάρκεια κάτω των τριών ετών και αποσαφήνισε τα κριτήρια αναγνώρισης ή μη αυτών των τίτλων με τρόπο που να διασφαλίζεται η νομιμότητα.

Ενιαίοι κατάλογοι υποχρεωτικών μαθημάτων των ομοειδών Τμημάτων των ελληνικών ΑΕΙ

Κατά την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης αντιστοιχίας των τίτλων σπουδών εκ μέρους των πολιτών, υπήρχε η δυνατότητα, επιπλέον, της εκ μέρους τους δήλωσης προτίμησης στο ΑΕΙ της χώρας με του οποίου το Τμήμα ζητείται η αντιστοιχία.

Το  Δ.Σ.  του ΔΟΑΤΑΠ διαπιστώνοντας ότι η παραπάνω τακτική δημιουργούσε συχνά αποκλίσεις και ανισότητες μεταξύ των πολιτών κατά τη διαδικασία αντιστοίχισης των τίτλων σπουδών τους και την ενδεχόμενη χρέωση μαθημάτων ξεκίνησε, σε κάθε Τμήμα και για κάθε επιστημονικό πεδίο, την κατάρτιση ενιαίων καταλόγων μαθημάτων των ομοειδών Τμημάτων των ελληνικών ΑΕΙ, ώστε όλοι οι πολίτες να αντιμετωπίζονται με βάση την αρχή της ισότητας, να διευκολύνεται το έργο των Ακαδημαϊκών Συμβούλων και να επιταχύνονται οι διαδικασίες.

Ετικέτες: 
ΔΟΑΤΑΠ

Σχόλια (17)

 
ν 3328/2005
06 Αυγ 2021 08:36

Επίσης με απόφαση της διοίκηση του ΔΟΑΤΑΠ, καταργήθηκε η υποχρεωτική διαδικασία αποστολής ερωτήματος γνησιότητας τίτλου σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής μέσω του διπλωματικού σάκου των ελληνικών προξενικών αρχών, η οποία δεν προβλέπεται από τον ν. 3328/2005 και ήταν πηγή σημαντικών καθυστερήσεων στη διεκπεραίωση των αιτήσεων για την αναγνώριση τίτλων κυρίως από τα πανεπιστήμια των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Καταργούν κάτι το οποίο δεν προβλεπόταν από τον ν. 3328/2005 στην ουσία δηλώνουν επίσημα ότι τόσα χρονια δεν πήγαιναν σύμφωνα με τον νόμο. Είστε απαράδεκτοι....

 
Βαγγελης
15 Απρ 2021 21:54

Παιδιά καλήσπερα. Θα στείλω στο ΔΟΑΤΑΠ μεταπτύχιακο τον Σεπτέμβρη με τελη Αυγουστου. Θα είναι ετοιμο μεχρι τον Ιανουαριο
; εχω ακουσει οτι το e doatap τρεχει. Σε εναν γνωστο μου το ειχαν στειλει 2 μηνες την αναγνωριση

 
Γιάννης
04 Απρ 2021 20:42

Πρόκειται για αίτηση συγγενικού μου προσώπου που περιμένει όντως από το καλοκαίρι του '19. Άρα σύμφωνα με τα λεγόμενα σου είναι στο 10% των αιτήσεων που δεν έχουν ακόμα τελειώσει. Αλλά ταυτόχρονα δεν έχουμε και κάποια ενημέρωση για κάποια έλλειψη που περιμένουν από το πανεπιστήμιο. Δεν ξέρω τι να πω άλλο. Σε ευχαριστώ και εγώ για την ενημέρωση.

 
Λεωνίδας
03 Απρ 2021 20:48

Γιώργο σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

 
Γιωργος
03 Απρ 2021 14:08

Λεωνίδα, μετά τον ΑΣ πάει σε άλλους τρεις καθηγητές πανεπιστημίου, τη λεγόμενη ΕκτελεστικήΕπιτροπή. Η μόνη διαφορά με τον ΑΣ είναι ότι αυτοί είναι 3 από τους 22 καθηγητές που είναι στο ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ. Αλλά και πάλι μη αμειβόμενοι. Δεν χρειάζεται καμία συνεδρίαση, αλλά πρέπει οι 3 να αποφασίσουν τελικά αν δέχονται ολόκληρη ένα μέρος ή καθόλου τη γνώμη του ΑΣ. Επίσης και αυτοί μπορεί να απαντήσουν σε μία μέρα ή σε 2-3 μήνες. Συνήθως είναι στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα! Αλλά είναι 3!

 
Γιωργος
03 Απρ 2021 14:00

Βασίλη καμία σχέση. Κάτι κατάλαβες εντελώς λανθασμένα.

 
Βασίλης
03 Απρ 2021 11:44

Δηλαδή από την Κύπρο θα αναγνωρίσει ο ΔΟΑΤΑΠ και από την Αγγλία, τα μάστερ το ΑΑΤΤΕΝ? Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά και θα καταγγείλουμε όλες τις αποφάσεις Εφετείου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς και για καταπάτηση Ανθρωπίνων δικαιωμάτων!!!

 
Λεωνίδας
03 Απρ 2021 10:59

Γιωργο επειδη φαίνεται ότι εισαι υπαλληλος του ΔΟΑΤΑΠ θα ηθελα να σε ρωτήσω κάτι αφού έχεις πρόσβαση στα στοιχεία: Ποια ειναι η διαδικασια μετα απο τον εισηγητη και ποσο χρονο μενει στον ακαδημαικο συμβουλο, και αν χρειαζεται καποια συνεδριαση που θελει περισσοτερο χρονο τωρα με την καραντινα.

 
Γιωργος
03 Απρ 2021 10:02

Από τις 7.500 οι 3.000 είναι κυπριακά μάστερ. Αλλά μόνον ένας εισηγητής ασχολείται με αυτά. Δεν επηρεάζεται η ροή των άλλων. Εξ άλλου είναι το ίδιο ποσοστό σε σχέση με όσες αιτήσεις υποβάλλονται. Από όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονική το 2919 (περίπου 4.000) το 90% έχει ολοκληρωθεί. Για το υπόλοιπο 10%, η ευθύνη είναι των πανεπιστημίων που δεν στέλνουν τα απαραίτητα έγγραφα.

 
Γιώργος
03 Απρ 2021 07:20

Γιάννη δεν υπάρχει αίτηση από το καλοκαίρι του 2019 με 4 μήνες στον ακαδημαϊκό και μικρό όνομα Ιωάννης. Επί κοβιντ ο δοαταπ τελείωσε 7.500 αιτήσεις, 41% περισσότερες από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας. Έχει βγάλει δελτίο τύπου με αυτα τα στοιχεία.

 
Γιάννης
02 Απρ 2021 22:18

Γιώργο σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ηλεκτρονική αίτηση έχω κάνει από το καλοκαίρι του 2019. Η περίπτωση μου είναι πτυχίο από ΗΒ με συνεκτίμηση μάστερ και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσοι μήνες σε κάθε στάδιο, αυτό είναι το παράπονο μου. Δεν έχουν παιδιά οι άνθρωποι του ΔΟΑΤΑΠ; Θα ήθελαν να έχει τέτοια αντιμετώπιση η δική τους αίτηση για να ξεκινήσουν δουλειά νόμιμα στην Ελλάδα; Καταλαβαίνω τη καθυστέρηση λόγω κοβιντ αλλά αυτό τι σημαίνει, ότι παγώνουν όλα, δεν δουλεύει τίποτα ή κάνουμε μόνο τα ευκολάκια μάστερ της Κύπρου και οι άλλοι δεν μας νοιάζει;

 
Γιωργος
02 Απρ 2021 22:03

Εχουν. Και έχουν σκανάρει πάνω από 20.000 σελίδες, για αυτό τελείωσαν 1300 έγχαρτους. Με χιλιάδες ώρες τηλεργασία και εκατοντάδες εργατοημέρες με άδειες ειδικού σκοπού. Χωρις την πανδημία θα είχαν τελειώσει όλοι εδώ και μήνες. Μην παραβιάζετε ανοιχτές θύρες.

 
Έγχαρτος φάκελος!
02 Απρ 2021 21:07

Καλά σκάνερ δεν έχουν στον ΔΟΑΤΑΠ για να τα στείλουν με email στην επιτροπή; Να τους πληροφορήσω ότι όλα τα φωτοτυπικά δουλεύουν και ως εκτυπωτές και ως σκάνερ!

 
Γιώργος
02 Απρ 2021 15:45

Γιάννη αν είναι έγχαρτος φάκελος η καθυστέρηση οφείλεται στην πανδημία και στα απαγορευτικά μέτρα. Σε έναν έγχαρτο φάκελο απαιτείται η φυσική παρουσία τεσσάρων καθηγητών (του ακαδημαϊκού συμβούλου και της Εκτελεστικής Επιτροπής) οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν στην επαρχία.

 
Γιάννης
02 Απρ 2021 15:24

Η αίτηση μου, απο το 2019, για αναγνώριση πτυχίου με συνεκτίμηση Μάστερ είναι εδώ και 4 μήνες στον ακαδημαϊκό σύμβουλο. Αυτά να δουν εκεί στο ΔΟΑΤΑΠ, ότι κάθε στάδιο απαιτεί πάνω από 6 μήνες. Υπολογίζω ότι εμένα, αν είμαι τυχερός θα χρειαστεί ακόμα δυο χρόνια και βάλε, σύνολο τρια, δηλαδή λίγο κάτω από τον χρόνο σπουδών!

 
Γιώργος
02 Απρ 2021 13:49

Σήμερα 2 Απριλίου 2021 ο προέλεγχος "τρέχει" αιτήσεις που κατατέθηκαν πριν από έναν μήνα. Δεν υπάρχει τέτοια αίτηση που αναφέρετε.

 
τασος
02 Απρ 2021 10:39

Οι καθυστερήσεις καλα κρατουν. Στην αιτηση μου που κατεθεσα πριν 2 μηνες δεν εχει γινει ουτε ο προελεγχος ακομα. Με λιγα λογια ουτε που την εχουν δει ακομη.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ