Υπ. Παιδείας: Ο Αλ. Κόπτσης νέος Γενικός Γραμματέας του υπ. Παιδείας, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του esos

Η απερχόμενη Γενική Γραμματέας Σ. Γκίκα αναλαμβάνει ειδική θέση στις Βρυξέλλες με τριετή θητεία την οποία σήμερα κατέχει Σύμβουλος του πρώην υπ. Παιδείας Νίκου Φίλη

03/04/2021

Ενημερώθηκε: 06/04/2021, 08:29

Άκουσε το άρθρο

Νέος Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζεται ο  Αλέξανδρος Κόπτσης με απόφαση που υπεγράφη σήμερα από τον Πρωθυπουργό,  Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,  Νίκη Κεραμέως, επιβεβαιώνοντας πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του esos.

Η απερχόμενη Γενική Γραμματέας Σίσσυ Γκίκα θα αποσπασθεί σε ειδική θέση στις Βρυξέλλες,στη Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τριετή θητεία  την οποία σήμερα κατέχει  Σύμβουλος του πρώην υπ. Παιδείας Νίκου Φίλη.

Μέχρι τότε, για δύο μήνες,  η Σίσσυ Γκίκα θα αποσπασθεί στο γραφείο της υπουργού Ν. Κεραμέως.

Ο κ. Κόπτσης, κάτοχος Διδακτορικού διπλώματος με Μεταδιδακτορική έρευνα, με μακρά εκπαιδευτική και διοικητική εμπειρία, έχει θητεύσει σε σειρά θέσεων στην εκπαίδευση. Έχει διατελέσει Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Διευθυντής Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Σχολικός Σύμβουλος, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου, Διευθυντής ΠΕΚ, μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Πειραματικού Σχολείου, Συντονιστής πρόληψης της σχολικής βίας και εκπαιδευτικός σε τάξη για 20 έτη. Έχει πλούσιο συγγραφικό, ερευνητικό και επιμορφωτικό έργο και συμμετοχή σε πολυάριθμες επιστημονικές Επιτροπές.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας   με το ανακοινωθέν που εξέδωσε ευχαριστεί θερμά την κυρία Αναστασία (Σίσσυ) Γκίκα για την πολύτιμη συνεισφορά της από τη θέση της Γενικής Γραμματέως, και τονίζει τα εξής: “Εργάστηκε άοκνα για τη συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, στήριξε την εκπαιδευτική κοινότητα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, προσέφερε τα μέγιστα στην εφαρμογή των πολιτικών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με την εργατικότητα και την πολυετή εκπαιδευτική και διοικητική εμπειρία της και αφήνει ιδιαίτερα σημαντικό έργο. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα, κατά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου Παιδείας στη Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Σχόλια (46)

Ert
|

Επιστημη η θεολογία! Δηλαδή ο μουσουλμάνος σπουδάζει την ίδια θεολογία ε; Όπως και στη..φυσική άλλωστε..

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΠΑΣΣΙΑΣ
|

Η θεολογία είναι η επιστήμη των επιστημών κύριε οικονομολόγε.

|

Προς πάρτο αλλιώς. Έναν ladder και έναν pareto τους έχεις άκουσα; Φυσικά και είναι επιστήμη τα οικονομικά και φυσικά η θεολογία ΔΕΝ είναι επιστήμη με την αυστηρή έννοια του όρου. Γι'αυτό και στο εξωτερικό συνήθως υπάρχουν εξειδικευμένα πανεπιστήμια που προσφέρουν τέτοιες σπουδές.

Πάρτε το αλλιώς
|

Κύριοι/ες αφήστε την μιζέρια που χαρακτηρίζει τους εκπ/κους. Αυτό που γνωρίζω για τον νέο ΓΓ απο τη θέση που υπηρετώ ,πρόκειται για ένα άτομο εργατικό ,συνεργάσιμο με ήθος και φυσικά προέρχεται από την σχολική τάξη . Όσον αναφορά τον χαρακτηρισμό ενός κλάδου ως επιστήμη (για τον οικονομολόγο) μπορούμε να δηλώσουμε ότι και η οικονομία δεν είναι επιστήμη αφού δεν μπορεί εργαστηριακά με πείραμα σε ίδιες συνθήκες να επαναληφθεί ένα φαινόμενο της ( κρίση , ανάπτυξη,...). Τέλος ας ευχηθούμε καλή θητεία στο έργο του ΓΓ.

Εκπαιδευτικός που κάνει Μαθηματικά

Η καλύτερη επιλογή για το 2021
|

Ένας καθηγητής της δεκαετίας του '80-'90, όσα μεταπτυχιακά και επιμορφώσεις και να έχει, δεν μπορεί να θεωρείται η καλύτερη επιλογή για Γενικός Γραμματέας το 2021. Μιλάμε για τελείως διαφορετική εποχή - πρέπει να κατανοήσουν όλοι πως το έργο του αναφέρεται σε νέους ανθρώπους, που γεννήθηκαν μετά το 2005...

Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να είναι στην αιχμή της πρωτοπορίας όχι να «βολεύεται» με ασφαλείς επιλογές που απλώς ανακυκλώνουν πρόσωπα ίδιου τύπου και βιογραφικά περασμένων δεκαετιών

Πάρτε το αλλιώς
|

Κύριοι/ες αφήστε την μιζέρια που χαρακτηρίζει τους εκπ/κους. Αυτό που γνωρίζω για τον νέο ΓΓ απο τη θέση που υπηρετώ ,πρόκειται για ένα άτομο εργατικό ,συνεργάσιμο με ήθος και φυσικά προέρχεται από την σχολική τάξη . Όσον αναφορά τον χαρακτηρισμό ενός κλάδου ως επιστήμη (για τον οικονομολόγο) μπορούμε να δηλώσουμε ότι και η οικονομία δεν είναι επιστήμη αφού δεν μπορεί εργαστηριακά με πείραμα σε ίδιες συνθήκες να επαναληφθεί ένα φαινόμενο της ( κρίση , ανάπτυξη,...). Τέλος ας ευχηθούμε καλή θητεία στο έργο του ΓΓ.

Εκπαιδευτικός που κάνει Μαθηματικά

Master chef
|

Διαφωνίες και διχασμοί ακόμα και για το βιογραφικό, την ηλικία ως και για το ΠΕ του νέου ΓΓ.....

Μα δεν πηγαίνει για ερευνητής στη ΝΑΣΑ ο άνθρωπος. Η θέση ενός ΓΓ απαιτεί γνώση των σχολείων και της εκπαίδευσης καθώς και διοικητικές ικανότητες. Και αυτά τα έχει με το παραπάνω, όπως κι αν "διαβάζει" κανείς το βιογραφικό του και τα προσόντα του. Προσόντα που είναι επίσης μετρήσιμα και που χάρη σε αυτά επιλέχθηκε άλλωστε ως περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης, ΑΚΟΜΗ και επί ΣΥΡΙΖΑ (κι αυτό κάτι "λέει" νομίζω).

Η θέση απαιτεί επίσης, αγάπη και ευαισθησία για μαθητές και εκπαιδευτικούς και ειλικρινή-καλόπιστη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μαζί τους. Και αυτά τα προσόντα, δεν μπορούν αποτυπωθούν σε κανένα βιογραφικό.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση, το έργο του θα κριθεί στην πράξη και εκ του αποτελέσματος. Ούτε από το πόσο χρονών είναι, ούτε από την εκπαιδευτική του ειδικότητα (ΠΕ).

πετρος
|

Προϋπόθεση στα στελέχη είναι να έχουν σπουδές στα παιδαγωγική και τη διδακτική. Διαφορετικά άριστος να είσαι στα μαθηματικά την ιστορία τη θεολογία, αν δεν ξέρεις πως να διδάξεις δεν προσφέρεις τίποτα

DL
|

Θεόσταλτος δεν ξέρω αν είναι... θεόπνευστος ελπίζω να είναι... με τόσα πάρε δώσε με τη Θεολογική Σχολή.

γιόχαν
|

Διάβασα από περιέργεια το βιογραφικό του Κ.Κόπτση γιατί κάποιοι γράφουν οτι είναι εντυπωσιακό.Διαβάζω λοιπόν,παιδαγωγική ακαδημία[1980] και θεολογική σχολή.Τρομερό !!!!!! τύφλα νάχουν τα μεταπτυχιακά στα μαθηματικά και τη φυσική!!!!!

Αριστεία, όχι αστεία
|

Τελικά ο Γαβρόγλου αποδεικνύεται πως προωθούσε την αριστεία, αφού ένας περιφερειακός Δ/ντής που έλαβε τη θέση επί των ημερών του, αναβαθμίστηκε σε Γ.Γ στο υπουργείο της άριστης υπουργού.

Περαστικός
|

Το 2018 τέτοια εποχή η ΝΔ σκιζότανε εν όψει του κλεισίματος της 3ης μνημονιακής αξιολόγησης για τους Γ.Γ των υπουργείων καθότι θεωρούσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τηρούσε τις δεσμεύσεις για μη κομματικούς ΓΓ και ουσιαστικά ζητούσε να μην κλείσει η αξιολόγηση.
Τώρα τα δικά της εκείνα λόγια, τα έγραψε εκεί που όλοι καταλαβαίνουμε...

Απορώ
|

Που μερικοί σφάζονται για το διδακτορικό του στη θεολογία. Ηρεμήστε, παιδιά. Λες και θα ακολουθήσει πορεία διαφορετική από της κυβέρνησης και σκοτώνεστε αν έχει διδακτορικό στη διοίκηση ή κάπου αλλού.

ΝΙΚΟΣ
|

Δεν είδαμε πάντως να αλλάζουν σπουδαθα πράγματα στην εκπαίδευση απί τις ενέργειες της κας Γκίκα ανεξάρτητα αν υπήρξε εργατική ήταν όμως χωρίς απτό αποτέλεσμα. Μακάρι ο νέος Γραμματέας να είναι καλύτερος. Τώρα γιατί θα πρέπει η κα Γκίκα να πάει στις βρυξέλες και όχι στο σχολείο της ας το κρίνει ο εκπαιδευτικός κόσμος.

ΜΙΧΑΛΗΣ
|

Τώρα που άρχισε να μαθαίνει μας φεύγει; Κρίμα.

ΓΙΑΝΝΗΣ
|

Για Δρ Φυσικής
Σιγά τα ωά συνάδελφε. Μόνο η φυσική έχει έρευνα; Οι άλλες επιστήμες τί έχουν; Ξεκαβαλίστε από τα καλάμια μερικοί

Πολιτική ηγεσία
|

Ας είναι οι Γενικοί Γραμματείς δημόσιοι υπάλληλοι του υπουργείου, με περιορισμένη χρονική θητεία, την ευθύνη για τις πολιτικές αποφάσεις άλλωστε την έχει η εκάστοτε Υπουργός.

Η θέση είναι πολιτική
04 Απρ 2021 19:31

Τα βιογραφικά διαχρονικά δείχνουν την ένδεια των κομματικών στελεχών και πρέπει άμεσα να αλλάξει το οργανόγραμμα. Είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα αυτό να είναι το «καταλληλότερο» βιογραφικό για τη θέση ΓΓ στον κρίσιμο τομέα της Εκπαίδευσης;

Η θέση είναι πολιτική
|

Δεν γίνεται να είσαι γενικός γραμματέα και να μην έχεις ίδιες ή παρόμοιες αντιλήψεις με την κυβέρνηση και την υπουργό.Θέλει γνώσεις ηγετικές ικανότητες αλλά και πνευμα συνεργασίας και αποτελεσματικότηταα στην εκτέλεση των νόμων και διατάξεων της υπουργού.Καλή επιτυχία.

eaeekp
|

Μια παρουσία στο ΥΠΑΙΘ που άφησε εποχή η κ Γκίκα.
Δημιουργική και ακούραστη. Έδινε λύσεις σε κάθε περίπτωση. Κατάφερε να καλύψει όλους τους τομείς με την συνεχή παρουσία της στο ΥΠΑΙΘ και τους εκπαιδευτικούς παράλληλα. Στήριξε την λειτουργία των σχολείων με κάθε δυνατό τρόπο. Μετά από πολλά χρόνια στην ειδική αγωγή υπήρξε κάλυψη των κενών σε μια χρονιά με δυσκολίες λόγο των κενών από τον κορονοϊό. Η εκπαίδευση είχε τα τελευταία δύο χρόνια μια ακούραστη συμπαραστάτρια.

Δρ.Φυσικης ΕΔΙΠ
|

Τουλαχιστον απο τα "προσοντα" του αφαιρεστε τις λεξεις ερευνητικο και επιστημονικο εργο γιατι σε αυτη τη χωρα τα εχουμε ισοπεδωσει ολα.

Θέσεις ως λάφυρο και λογική επετηρίδας
|

Άλλος ένας διορισμός χωρίς νόημα, πραγματικά πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία διαμοιρασμού των θέσεων ως λάφυρο. Υπάρχουν τόσοι καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί, με πτυχία και μεταπτυχιακά μετά το 2010, αρκεί το υπουργείο να διευρύνει τη λίστα και να μην ακολουθεί την "κομματική" επετηρίδα.

Αν το 2021 (!) τοποθετείται ένας θεολόγος της δεκαετίας του '80 ως Γενικός Γραμματέας Α'βθμιας και Β'θμιας κάποιο δομικό πρόβλημα στελέχωσης του κράτους υπάρχει.

https://www.esos.gr/arthra/72271/feygei-i-geniki-grammateas-toy-yp-paid…

Μελίτακας ο Α΄
|

Αφιερωμένο στα «καημένα»!...

Kρύο βαρύ, χειμώνας όξω,
τρέμουν οι φωτιές στα τζάκια·
τώρα, ποιος τα συλλογιέται
τα καημένα τα πουλάκια!

Κι αν η παγωνιά θερίζει,
κι είναι δίχως ρουχαλάκια,
δε βαριέσαι, ― ποιος θυμάται
τα καημένα τα πουλάκια...

Χορεύουν τα στελέχη, γλεντάνε τα καημένα.
Κι ένα μικρό υποστέλεχος, δεν τρώει, δεν τραγουδάει,
μόν’ τα πτυχία του συγύραγε στο φάκελο φυλαγμένα!...

– Φάκελέ μου περήφανε και...*

* Εργασία για το σπίτι

απόσπαση - αιρετοί - γγ
|

γιατί δεν γυρνά πίσω ως καθηγήτρια , αλλά αποσπάται; πού είναι αυτοί που έλεγαν για τους αιρετούς που παραιτήθηκαν ; (πού φτάσαμε με δαύτες , να υπερασπιζόμαστε τους συνδικάλες. αλλά μας δουλεύουν και μας εξοργίζουν οι παλαμοκροτητές). ποιοι αξιολογούνται και πώς το βλέπουμε και εξελισσόνται υπηρεσιακά. αξιολόγηση τώρα. αλλά και μετατάξεις. να φύγουν όσοι βαρέθηκαν τις αθλιότητες του υπαιθ.

στελιος
|

Για οικονομολόγο
Δηλαδή συνάδελφε όλα τα μεγάλα πνεύματα στην ιστορία (Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Πασκάλ, Μέντελ κ.ά) που θεολογούσαν, δεν ήταν επιστήμονες; Μόνο όποιος ξέρει να κάνει πρόσθεση και αφαίρεση είναι επίστήμονας; Παλαιολιθικές απόψεις. Επιστήμη σημαίνει έρευνα όπου και αν υπάρχει.

|

Με διδακτορικό θεολογίας (δηλαδή δόγματα επί της ουσίας) δεν είσαι ικανός για διοίκηση. Ακόμα και ένα μάστερ διοίκησης επιχειρήσεων θα ήταν αστρονομικά καλύτερο από 20 "διδακτορικά" θεολογίας. Αλλά ο κομματισμός είναι η γάγγραινα του δημοσίου ΑΚΟΜΑ.

Ανοιχτή πρόσκληση
|

Υπάρχουν νέοι εξαιρετικοί επιστήμονες, και στα ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια, δε χρειάζεται να επιλέγονται πια κομματικοί για τις θέσεις ευθύνης. Ας δοθεί χρόνος μια διετία ή τριετία ώστε να παρουσιάσουν έργο.

Πρώην Σχολικός Σύμβουλος-νυν ΣΕΕΠΕ70- Σκρέτας Δ.
|

Συνάδελφε , κ. Γενικέ Γραμματέα ΠΕ-ΔΕ & ΕΑ , κ. Κόπτση Αλ. συγχαρητήρια για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων , καλό έργο , με υγεία και κουράγιο στη. δύσκολη αποστολή σας. Πιστεύω , επειδή έχεις περάσει από όλα τα στάδια... θα τα καταφέρεις.

Αλλαγές στην Παιδεία
|

Επέκταση του Γυμνασίου (6 χρόνια) και ένταξη ενός διετούς Γενικού Λυκείου στην υποχρεωτική εκπαίδευση, νέα βιβλία και νέα ωρολόγια προγράμματα, διασύνδεση των μαθημάτων στην ίδια τάξη αλλά και στη μετάβαση από τάξη σε τάξη.

Τα Πειραματικά-Πρότυπα Σχολεία πρέπει να επεκταθούν με σχέδιο και κεντρική απόφαση του Υπουργείου σε όλους τους νομούς όχι "εθελοντικά".

Επείγει να δημιουργηθεί Ψηφιακό Αποθετήριο πρότυπων μαθημάτων με υλικό διαθέσιμο σε όλους τους μαθητές και δασκάλους.

Κυρίως, χρειαζόνται νέοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί και στελέχη - δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε ανθρώπους εξήντα χρονών να χαράξουν πολιτική για τα επόμενα 20 χρόνια που θα επηρεάσει τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 2015.

@Αλλαγή παραδείγματος στη Δημόσια Εκπαίδευση
04 Απρ 2021 00:51

Εδώ και χρόνια, οι «μεταρρυθμίσεις» είναι άτολμες και αποσπασματικές. Χρειάζεται συνολική αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας.

maria
|

...αποφασίζομεν και διορίζουμε.... έτσι απλά, χωρίς προκηρύξεις, χωρίς
προσκλήσεις, ούτε τους τύπους δεν κρατούν, τώρα πια.... το κομματικό
κράτος, στήνεται ξανά.... θυμάστε συνάδελφοι, που κατηγορούσαν τους προηγούμενους; Αλλά από τη δεξαμενή των προηγούμενων διορίζουν και
συνεχίζουν... πολεμώντας ακόμη και τα δικά τους στελέχη που τους ψήφισαν
και περιμένουν να δουν και αυτά τα καημένα μιαν άσπρη μέρα... Καημένη εκπαίδευση, τι σου έμελλε να πάθεις... κι εμείς σαν γονείς περιμένουμε να μάθουν τα παιδιά μας, γράμματα.... ο καθένας κάνει ότι γουστάρει....

Οικονομολόγος
|

Επειδή στα σχόλια βλέπω κάποιοι να γράφουν ότι είναι εξαιρετικός επιστήμονας, ας ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι επιστήμονας, θεολόγος είναι.
Και μάλιστα όλα τα πτυχία του είναι από το ίδιο πανεπιστήμιο, από το ίδιο τμήμα: θεολογική απθ.

Δεν είναι σε αυτές τις θέσεις ως επιστήμων, αλλά ως νεοδημοκράτης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ