Σ. Γκίκα: Φεύγω γεμάτη ικανοποίηση και περηφάνεια

04/04/2021

Ενημερώθηκε: 04/04/2021, 21:48

Άκουσε το άρθρο

“Φεύγω γεμάτη ικανοποίηση και περηφάνια, καθώς καταφέραμε να υλοποιήσουμε το μεγαλύτερο μέρος των στρατηγικών επιλογών του μεταρρυθμιστικού προγράμματός μας και να δρομολογήσουμε το υπόλοιπο”.

Αυτό τονίζει η απερχόμενη Γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Σίσσυ Γκίκα, η οποία μετά την παραίτησή της τη θέση της αναλαμβάνει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας Αλ. Κόπτσης.

Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα της Σ. Γκίκα:

Από τον Ιούλιο του '19 μέχρι σήμερα είχα τη χαρά να υπηρετήσω τον χώρο της Εκπαίδευσης από τη θέση της Γενικής Γραμματέως Α/θμιας, Β/θμιας Εκπ/σης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η ανάθεση μιας τόσο σημαντικής θέσης ευθύνης από τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Παιδείας ήταν τεράστια τιμή, μέγιστη ηθική και επαγγελματική καταξίωση για μένα και κατέθεσα όλες μου τις δυνάμεις εργαζόμενη ακούραστα με ζήλο, ευσυνειδησία και αυταπάρνηση. 20 μήνες μετά, η επόμενη πρόκληση -το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας στη Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση- με βάζει μπροστά σε καινούργιους στόχους, πάντα στην κατεύθυνση της προσφοράς και με σκοπό την ανατροφοδότηση, την ανάδειξη και προβολή των ελληνικών πρωτοβουλιών στην Εκπση.

Πρέπει να ομολογήσω ότι φεύγω γεμάτη ικανοποίηση και περηφάνεια, καθώς καταφέραμε να υλοποιήσουμε το μεγαλύτερο μέρος των στρατηγικών επιλογών του μεταρρυθμιστικού προγράμματός μας και να δρομολογήσουμε το υπόλοιπο.

Η τελευταία διετία γεμίζει το μυαλό και την ψυχή μου με εικόνες και "στιγμές", και νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας λίγο από την εμπειρία αυτής της περιόδου, όπου ο συνδυασμός της αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος και της προσαρμογής στις αδιανόητες δυσκολίες που γέννησε η πανδημία, απαιτούσε ολοκληρωτική αφιέρωση, έβγαλε ανυπέρβλητες δυσκολίες αλλά γέννησε και τακτικές υπέρβασης, όπως η μεγάλης εθνικής σημασίας υπόθεση της ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, αλλά και πλήθος άλλων παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα.

Κεντρικά σημεία της πορείας μου: η διαχείριση της πανδημίας για όλες τις εκπ/κες και διοικητικές δομές της χώρας, η ενσωμάτωση καινοτόμων λύσεων σε κάθε περίπτωση, η άμεση επίλυση αρρυθμιών, η διευκόλυνση της εκπ/κής διαδικασίας με "κλειστά" σχολεία, η πρωτοποριακή εφαρμογή και εποπτεία της τηλεκεπαίδευσης σε όλη την επικράτεια, η πραγματοποίηση των πρώτων διορισμών στην ειδική αγωγή, η δρομολόγηση των επερχόμενων διορισμών γενικής εκπ/σης, η καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής, οι πιλοτικές εφαρμογές Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και εισαγωγής αγγλικών στο νηπιαγωγείο, η αναβάθμιση και διεύρυνση προτύπων σχολείων και πειραματικών, η έμφαση στη συμπεριληπτική και ενταξιακή εκπ/ση, το στρατηγικό σχέδιο δράσης για ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ στην εκπ/ση, η εισαγωγή της ενισχυτικής διδασκαλίας των ειδικών μαθημάτων στις πανελλαδικές, η ψηφιοποίηση εγγραφών μαθητών και καταγραφής της ύλης, οι άμεσες προσλήψεις αναπληρωτών κατευθείαν στα σχολεία, οι εμβολιασμοί στην ειδική αγωγή, υπήρξαν μερικές μόνο από την πληθώρα προκλήσεων που αντιμετώπισα με απόλυτη αφοσίωση στον κοινό, ιερό και υπέρτατο σκοπό μας, να ωφελήσουμε τη σχολική κοινότητα, να δημιουργούμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για το μέλλον των παιδιών μας.

Ευχαριστώ θερμά, από τα βάθη της καρδιάς μου, τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό για την εμπιστοσύνη, ενθάρρυνση και στήριξη, τους Υφυπουργούς και τους ομολόγους μου Γεν. Γραμματείς για την άριστη συνεργασία και αλληλεγγύη, καθώς και τους Συνεργάτες μου στο Υπουργείο, τους Περιφερειακούς, τους Δ/ντες Εκπ/σης, τους Δ/ντες ΣΜ και όλους τους συναδέλφους εκπ/κους στις μάχιμες θέσεις της πρώτης γραμμής για την εργατικότητα, την αγωνιστικότητα και το ζήλο που έδειξαν και την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν για τις υπερβάσεις που πετύχαμε όλοι μαζί.

Παραδίδω αύριο με χαρά στο νέο Γεν. Γραμ. κ. Κόπτση, τον πολυτιμότερο συνεργάτη μου ως τώρα, τον οποίον θα στηρίξω με κάθε τρόπο και του εύχομαι καλή επιτυχία για την οποία είμαι απόλυτα βέβαιη.

Θα συνεχίσω να βρίσκομαι στο πλευρό της εκπ/κης κοινότητας κάθε στιγμή.

Η ολοκλήρωση όσων έγιναν και όσων πρέπει να γίνουν μας βάζει όλους μπροστά σε μια αναμέτρηση με την ιστορία για τη διαρκή αναβάθμιση της εκπαίδευσης και την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών επένδυσης στο μέλλον των παιδιών μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (29)

Μ. Π
|

μονο εσεις νιώθετε περηφανη για το εργο σας, κανένας αλλος.
καλη τύχη στην συνεχεια και στην ανύπαρκτη συνεισφορά σας

Evi
|

Στην αυτοαξιολογηση σας βάλατε αριστα στον εαυτό σας. Μπραβο!!! Αλλα στην εξωτερικη σας αξιολογηση κρίνοντας τα σχόλια που διάβασα είστε κάτω του μετρίου. Συνεπώς μια "επιμόρφωση" στην ΕΕ θα ειναι η σωτηρία όλων μας.

Υ.Γ. κα. Γκίκα με τόσες σημαντικές επιτυχίες στην Ελλάδα θα χρειαστείτε τουλαχιστον δυο ζωες για να τις μεταλαμπαδεύσετε στους Ευρωπαίους.

ΑΝΤΙΟ

Τακης Κ
|

Κατώτερη των περιστάσεων..

Κόουτς θέλω μεταγραφή
|

Όταν κάποιος αποδέχεται μια θέση όπως αυτή της ΓΓ, πιστεύω ότι πρέπει να το κάνει, από αγάπη και όραμα για να προσφέρει στην εκπαίδευση. Η κυρία Γκίκα προσέφερε άραγε τόσα πολλά σε 20 μήνες και τώρα πηγαίνει για να προσφέρει και από τις Βρυξέλλες? Στο χωριό μου πάντως λένε, "ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις".

Μιχαλης
|

Μεγαλη σας επιτυχια η τοποθετηση των προσωρινων διευθυντων εκπαιδευσης. Ξεχασατε
να το αναφερετε.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
|

Μόνο εσύ πήρες ότι ήθελες και επέβαλες και τον αντικαταστάτη σου!!!
Μπράβο σου!
Υποκλινόμαστε!!!

Διαφύλαξη Δημόσιας Εκπαίδευσης
|

Δε γνωρίζουμε ποιοι τελικά στο Υπουργείο είχαν την ευθύνη για τα κλειστά σχολεία επί 6 μήνες αλλά ήταν σημαντικό λάθος. Δστυχώς θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να διορθωθούν τα κενά της βεβιασμένης "τηλεκπαίδευσης" στην πράξη, μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας.

Κρίμα που η ηγεσία ήταν αδύναμη να προβάλει αποτελεσματικά την αναγκαιότητα της διαφύλαξης της Δημόσιας Εκπαίδευσης στο ελληνικό κράτος, ώστε να γίνουν άλλες ενέργειες την περίοδο 2020-2021.

ΜΑΡΙΑ
|

ΣΤΟ ΚΑΛΟ....ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΑΣΑΙ

Αris
|

Σίσσυ, respect!!! Υποκλίνομαι...
Όχι μόνο διάλεξες τη θεσαρα που θα πας, αλλά και τον αντικαταστάτη σου!
Power!!!

κατερινα
|

ώρα καλή ευτυχως!

Εκπαιδευτικός
|

Στο καλό.
Άντε να παίρνει σειρά καμιά άλλη τώρα!!!

Μελίτακας ο Α΄
|

Βρε παιδιά, γιατί είστε τόσο αυστηροί;
Εκπλήσσομαι!

ApoTel
|

Όσο και να μην αρέσει σε κάποιους η κα Γκίκα ήταν ότι χρειαζόταν για την θέση αυτή. Με πραγματική εμπειρία στην εκπαίδευση, δούλεψε ακούραστα δύο χρόνια κάνοντας αλλαγές και αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα την κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία κάτι πρωτόγνωρο για όλους.

ΝΙΚΟΛΑΣ Δ.
|

Άστα να πάνε Σίσσυ
Πήρες την ανταμοιβή σου για τους κόπους σου ( Βρυξέλλες ).
Θέλεις και τα ρέστα ? Να σου κουνήσουμε το μαντήλι ?
Άντε να δούμε πότε θα ξηλωθεί ολοκληρωτικά η Τριάδα του Υπουργείου
που δημιούργησε πολλά προβλήματα στους εκπαιδευτικούς..................

Ert
|

Ούτε κρίσεις στελεχών δεν μπορέσατε να κάνετε 2 χρόνια. Κατά τα άλλα, επιτυχία λέει η σύσταση οργανικών (!) στα τμήματα ένταξης! Κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.

Bill
|

Όταν εδώ γίνεται σφαγή για μια θέση στα ευρωπαϊκά σχολεία από εκπαιδευτικούς με προσόντα που η κεραμεως κ το team της ούτε διανοουνται, η Σίσσυ πάει άνετη κ αερατη στις Βρυξέλλες....

Αριστεία, όχι αστεία
|

Φύγε κι άσε μας να απομείνουμε μόνοι μας.
Δεν μας λες όμως ποια είχε την καταπληκτική ιδέα αύξησης των μαθητών εν μέσω πανδημίας;

Χρήστος Τ
|

"...η οποία μετά την παραίτησή της τη θέση της αναλαμβάνει ο..."
!!!

κωστας
|

Πάρε και τους υπόλοιπους μαζί σου ...

eaeekp
|

Πολυσήμαντη παρουσία στο ΥΠΑΙΘ η κ. Γκίκα.
Δημιουργική και ακούραστη. Έδινε λύσεις σε κάθε περίπτωση. Κατάφερε να καλύψει όλους τους τομείς με την συνεχή παρουσία της στο ΥΠΑΙΘ. Στήριξε την λειτουργία των σχολείων με κάθε δυνατό τρόπο.
Μετά από πολλά χρόνια διορισμοί στην ειδική αγωγή. Άμεση κάλυψη των κενών στα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε μια χρονιά με δυσκολίες λόγο των κενών από τον κορονοϊό. Η εκπαίδευση είχε τα τελευταία δύο χρόνια μια πραγματικά ακούραστη συμπαραστάτρια. Η εκπαίδευση χρειάζεται ανθρώπους με καρδιά, έμπνευση και διάθεση συνεργασίας.

Δεσπω Λιβανατες
|

"Στην ευχή, στο καλό, φύγε σε παρακαλώ" "

Φρειδερικος
|

Μιας και τα καταφέρατε εδώ στην Ελλάδα πολύ καλά, ειπατε να δώσετε και στο εξωτερικό τα φώτα σας, ε; Να γκρεμισετε ό,τι απέμεινε;;; τι να πω... Με πολλά πραγματα απορώ στη χώρα αυτή που ζω. Τώρα θα απορώ και για ένα ακόμη...

Αντίνοος δάσκαλος
|

"φεύγω για εμένα να νιώσω καλά" που λέει και ο Μαζωνακης.
Θα νιώσουμε και εμείς καλά αν έπαιρνες και την αγαπημένη μας υπουργό εκεί στα ξένα...

Λαυρέντης δάσκαλος
|

"Φεύγοντας να πάρεις ό,τι θες, πράγματα, αναμνήσεις και ενοχές..." και εξαιρετικά αφιερωμένο:
"φεύγεις και αφήνεις πίσω σου συντρίμμια, αρρωστημένους και αγρίμια

Παναγής
|

Αντίο αγαπημένη Παναγία... Στο καλό... Και να μη μας γράφεις...

Β. Γ. Δ.
|

Μπορείτε να μας αναφέρετε ποιες στρατηγικές επιλογές του μεταρρυθμιστικου σας προγράμματος υλοποιήσατε ;;;;;;

Βενετια
|

Να πω ότι στεναχωρεθηκα;;; ψέματα θα πω.
Να πω ότι θα μεγάλη πληγή, απώλεια για την εκπαίδευση το ότι φεύγετε;;; ψέματα θα πω.
Καθώς φεύγετε, πάρτε και κάναν ακόμη μαζί σας... Όλο και κάποιος μπορεί να θέλει από κει να σας ακολουθήσει. Ρίξτε εσείς την ιδέα και εμείς ευελπιστουμε... Μπας και..

Βικτωρία
|

Σας ευχαριστουμε πολύ... Φεύγοντας, δεν παίρνετε και την κ. ΚΕΡΑΜΕΩΣ μαζί σας;; Θα μας κάνατε μεγάλη. Κι όπως λέει και ο αγαπημένος σχολιαστής μου Μελιτακας Α' θα πιάστουμε όλοι χέρι χερι τραγουδώντας και χορεύοντας "αν όλα τα παιδιά της γης"

Βρυξέλλες
|

Κάποτε έχτιζα ένα όνειρο τη μέρα,
τώρα η στράτα μου δεν πάει παραπέρα,
φεύγω, τώρα φεύγω.

Κάποτε κοίταζα τον δάσκαλο στα μάτια
κι αυτόν τον δάσκαλο τον κάναμε κομμάτια,
φεύγω, τώρα φεύγω.

Τώρα ο εκπαιδευτικός δε με φοβίζει όσο κι αν θέλει,
κι αν η Παιδεία πια πεθαίνει, δε με μέλλει,
φεύγω, τώρα φεύγω.

Φεύγω, φεύγω και παίρνω την ανταμοιβή μου,
και μια θεσούλα συντροφιά μου, φεύγω, φεύγω.

Φεύγω, κι αφήνω πίσω μου συντρίμμια,
ανεμβολίαστους και αγρίμια, φεύγω, φεύγω,
φεύγω, τώρα φεύγω.

Δεν το αντέχω να βουλιάζω μες στο κρίμα,
τώρα κατάλαβα πως ήμουν ένα θύμα,
φεύγω, τώρα φεύγω.

θέλω να ζήσω τη ζωή μου, όχι σαν ψεύτρα,
τώρα που διέλυσα τη χώρα μου με μέτρα,
φεύγω, τώρα φεύγω.

Τώρα ο κόσμος και οι φωνές δε με τρομάζουν,
τώρα τα χέρια μου ένα σύνθημα χαράζουν,
φεύγω, τώρα φεύγω, φεύγω, τώρα φεύγω.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ