Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Το χρονοδιάγραμμα των Πανελλαδικών :15 Ιουνίου ξεκινούν οι εξετάσεις- Μέχρι τέλους του μήνα η ανακοίνωση του Προγράμματος

Οι αλλαγές που θα βρουν φέτος οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ
Δημοσίευση: 04/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν, όπως και πέρσι, στις 15 Ιουνίου, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μέχρι τέλος  Απριλίου.

Αυτό είναι το σχέδιο πάνω στο οποίο δουλεύουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας για την προετοιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων.  

Μέχρι 15 Απριλίου θα ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων ανά τμήμα, οπότε θα γνωρίζουμε και ποια τμήματα δεν θα συμπεριληφθούν στο νέο Μηχανογραφικό Δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι.

Μέχρι 30 Απριλίου θα ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων στις Σχολές στρατιωτικές , αστυνομικές,  Πυροσβεστών και ΑΕΝ.

Μέχρι 14 Μαΐου θα ανακοινωθεί η κατάταξη των τμημάτων ανά Επιστημονικό Πεδίο.

Τέλος μέχρι 31 Μαΐου θα ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων συγκεκριμένων ειδικοτήτων,  στα ΙΕΚ, ειδικά για τους υποψηφίους που θα συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό , παράλληλα με το Μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ.

7.000 κενές θέσεις

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας η  εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα αφήσει 7.000 κενές θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάρουν το "εισιτήριο" εισαγωγής  7.000 υποψήφιοι συν 10.000 που  έτσι κι αλλιώς δεν θα έπαιρναν και χωρίς την εφαρμογή της βάσης , δηλαδή  δεν θα μπουν στον "τρένο" των εισακτέων συνολικά 17.000 υποψήφιοι.

Θα “πληγούν” κυρίως τα τμήματα που μέχρι πέρσι ήταν χαμηλής ζήτησης από τους υποψηφίους, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλές βάσεις.Τα τμήματα αυτά βρίσκονται κυρίως στα περιφερειακά Πανεπιστήμια

Μετεγγραφές

Τουλάχιστον για φέτος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν φαίνεται να “ακουμπά” το νόμο για τις μετεγγραφές, προκειμένου  να περιοριστούν οι μετακινήσεις φοιτητών από τα περιφερειακά στα κεντρικά ΑΕΙ. Δεν θα  αλλάξει δηλαδή τον “κόφτη” των 2.700 μορίων.

Οι αλλαγές που θα βρουν φέτος οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ

1. Οι συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα θα αλλάξουν;

Οχι,  οι Συντελεστές Βαρύτητας (Δείτε εδώ) παραμένουν ως έχουν για φέτος.

2. Τι θα ισχύσει φέτος που θα είναι και η πρώτη φάση των αλλαγών;

Κατ΄αρχήν θα τεθεί ελάχιστη βάση εισαγωγής (σ.σ. θα εξηγήσουμε στην συνέχεια τη διαδικασία)

Ειδικά και μόνο για φέτος για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Θα είναι ένα Μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ  και οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν τα τμήματα που επιθυμούν να εισαχθούν, χωρίς αριθμητικό περιορισμό.

3. Τι είναι  “Παράλληλο  Μηχανογραφικό” για την εισαγωγή στα ΙΕΚ ;

Οι τελειόφοιτοι και οι υποψήφιοι, που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του εκάστοτε σχολικού έτους, δύνανται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. με την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου  για  συγκεκριμένο αριθμό  θέσεων των δημόσιων.   

4. Πότε θα πρέπει οι υποψήφιοι να  συμπληρώσουν το  “Παράλληλο  Μηχανογραφικό”;

Το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλεται κατά την ίδια περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εκάστου σχολικού έτους δύνανται να υποβάλουν τόσο το μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης όσο και το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο.

5. Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση και των δύο Μηχανογραφικών;

Όχι δεν είναι υποχρεωτικό.Ο κάθε υποψήφιος  μπορεί να συμπληρώσει και τα δύο ή ένα από τα δύο.

6. Ποιο θα είναι το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ;

Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου.

7. Μπορεί κάποιος που εισήχθη και σε Πανεπιστημιακή Σχολή και σε ΙΕΚ να εγγραφεί και στα δύο;

Εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ , τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.
Απαγορεύεται η εγγραφή του υποψηφίου ταυτόχρονα σε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση Α.Ε.Ι. και σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).

8. Θα καταργηθεί η ισχύουσα διαδικασία εισαγωγής στα ΙΕΚ;

Όσον αφορά την ισχύουσα διαδικασία εισαγωγής στα ΙΕΚ αυτή θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται.

Μάλιστα οι τελειόφοιτοι και υποψήφιοι   οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να καταλάβουν κάποια από τις θέσεις καταρτιζόμενων σε δημόσιο Ι.Ε.Κ., οι οποίες διατίθενται προς κάλυψη με την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, δύνανται να υποβάλουν αίτηση προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 4763/2020 (Α ́254) και τον Κανονισμό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ..

9. Και γιατί το υπ. Παιδείας εφαρμόζει και Μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ;

Διότι απ ότι φαίνεται μάλλον θέλει μ αυτόν τον τρόπο να δώσει κύρος στα ΙΕΚ και να τα αναδείξει ως μια αξιόπιστη επιλογή για τους αποφοίτους Λυκείου, στο πλαίσιο αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της σύνδεσης τους με την αγορά εργασίας.

10. Πως θα προκύπτει η βάση εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ;

Η ελάχιστη  βάση εισαγωγής  θα ορίζεται από κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα ως ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα.

11. Πότε θα μάθουν οι υποψήφιοι τις την ελάχιστη  βάση εισαγωγής  , ανά τμήμα;

Το σίγουρο είναι ότι οι βάσεις θα γίνουν γνωστές πριν οι υποψήφιοι συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό με τις Σχολές προτίμησης τους.

Η ελάχιστη  βάση εισαγωγής , ανά τμήμα,  θα διαμορφωθεί και θα ανακοινωθεί μετά την ανακοίνωση των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων.

12. Ποιο θα είναι το κριτήριο, προκειμένου ένα τμήμα να ορίσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής;

Τα  τμήματα όλων των Πανεπιστημίων ήδη έχουν  ένα συντελεστή  επί του Μέσου Όρου  των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου.

Για τα Πανεπιστήμια αναμένεται να υπογραφεί η σχετική απόφαση, ενώ για τις Σχολές άλλων υπουργείων (Στρατιωτικές, αστυνομικές κλπ), ήδη ανακοινώθηκαν (Δείτε εδώ).

13.Θα μπορεί το τμήμα να ορίζει αυθαίρετα όποιον συντελεστή επιθυμεί;

Οχι. Έχει τεθεί , με απόφαση της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως,  μία απόκλιση από το Μέσο Όρο  των μέσων βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων του Επιστημονικού Πεδίου, που είναι από  80%  έως   120% επί του Μέσου όρου.

14. Μπορεί να δοθεί ένα παράδειγμα;

Για παράδειγμα εάν η μέση επίδοση των μαθητών σε ένα Επιστημονικό Πεδίο είναι ο βαθμός 12 τότε η ακριβής βάση εισαγωγής θα εξαρτάται από το συντελεστή που έχει θέση το τμήμα . Εάν έχει θέση συντελεστή 100%, τότε η βάση θα είναι 12 , εάν έχει θέση συντελεστή 80% τότε η βάση θα είναι 9,6, εάν έχει θέσει συντελεστή 110% ο βάση θα είναι 13,20.

Εάν ένα Επιστημονικό Πεδίο  έχει μέση επίδοση των μαθητών 10 και ένα  τμήμα ορίσει συντελεστή 80% η βάση θα διαμορφωθεί στο 8.

15. Πότε οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν  το Α’ Μηχανογραφικό και πόσα τμήματα θα μπορούν να δηλώσουν;

Το Α Μηχανογραφικό θα συμπληρωθεί από το σύνολο των υποψηφίων κανονικά τη χρονική περίοδο που ορίστηκε και πέρσι. Σε σχέση με το Μηχανογραφικό για φέτος δεν αλλάζει τίποτα όσον αφορά τον αριθμό τμημάτων που επιθυμούν να συμπληρώσουν.

16. Τι σημαίνει η θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής  (Ε.Β.Ε.)

Προϋπόθεση συμμετοχής των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., στις Α.Ε.Α., στις Α.Σ.Τ.Ε. του υπουργείου Τουρισμού, στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., καθώς και τις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων, αποτελεί η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση (Ε.Β.Ε. σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης).

17. Με τις νέες διατάξεις τι λαμβάνεται υπόψιν για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ;

Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά:

α) η ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.),και,

β) το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου επιστημονικού πεδίου

Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου υπολογίζονται τα μαθήματα και οι οικείοι συντελεστές βαρύτητας.

18. Για τα τμήματα που απαιτείται ειδικό μάθημα τι ισχύει;

Στις σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις, όπου απαιτείται η εξέταση ειδικού μαθήματος ή ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών λόγω της φύσης του γνωστικού τους αντικειμένου, η εξέταση του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή των πρακτικών δοκιμασιών γίνεται πανελλαδικά.

Για την εισαγωγή απαιτείται η επίτευξη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής  του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, καθώς και της Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήμα- τος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης .

Για τον υπολογισμό της συνολικής βαθμολογίας των υποψηφίων, προστίθεται στη βαθμολογία των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων η βαθμολογία που προκύπτει από το γινόμενο του βαθμού του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή των πρακτικών δοκιμασιών με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας,.

Εάν με το σύνολο της βαθμολογίας που επιτυγχάνει ο υποψήφιος, εισάγεται σε περισσότερες από μία σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, τελικά εισάγεται σε εκείνη τη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση που προσδιορίζει στο μηχανογραφικό του δελτίο με σειρά προτίμησης υψηλότερη σε σχέση με τις άλλες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις που έχει δηλώσει.

19.Πως υπολογίζεται η βαθμολογία

Στα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ., η Ε.Β.Ε. διαμορφώνεται ενιαία από τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής.

20. Οταν ένα τμήμα είναι σε περισσότερα του ενός επιστημονικού πεδίου , ποια βάση υπολογίζεται;

Στις σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, που εντάσσονται σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία, για τον υπολογισμό της Ε.Β.Ε. λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα των επιστημονικών πεδίων, στα ο- ποία εντάσσονται οι συγκεκριμένες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις.

21. Οι συντελστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είναι οι ίδιοι για όλες τις κατηγορίες των Λυκείων;

Ο συντελεστής της Ε.Β.Ε. για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση είναι ενιαίος για την εισαγωγή υποψηφίων από ημερήσια ή εσπερινά ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ..

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ

22. Σε ποια μαθήματα θα εξεταστούν οι υποψήφιοι για τα ΕΠΑΛ;

Το σύνολο των υποψηφίων εξετάζεται σε τέσσερα (4) μαθήματα της τελευταίας τάξης ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ., από τα οποία δύο (2) μαθήματα είναι γενικής παιδείας και δύο (2) μαθήματα ειδικότητας.  Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεξάγονται, σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα που τίθενται αποκλειστικά από κεντρική επιτροπή εξετάσεων.

Πατήστε εδώ για να δείτε τα μαθήματα

23. Πως γίνεται ο  υπολογισμός της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής  για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ

Για τον υπολογισμό της Ε.Β.Ε. ισχύουν ειδικότερα τα εξής:

α) Στις σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, που εντάσσονται σε περισσότερους του ενός τομείς για τον υπολογισμό της Ε.Β.Ε., λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα μαθήματα των τομέων όπου εντάσσονται οι συγκεκριμένες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις.

β) Στις σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, που εντάσσονται στην κοινή ομάδα όλων των τομέων, για τον υπολογισμό της Ε.Β.Ε. λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων όλων των τομέων.

γ) Στις σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις του ίδιου τομέα για τον οποίο οι υποψήφιοι εξετάζονται σε διαφορετικά μαθήματα ειδικότητας, για τον υπολογισμό της Ε.Β.Ε. λαμβάνονται υπόψη οι μέσοι όροι των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα μαθήματα εκείνης της ειδικότητας, ο μέσος όρος των οποίων είναι μικρότερος.

24. Πότε θα συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ;

Οι υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ. που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των βαθμών της τελικής τους επίδοσης στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες, καθώς και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ικανοτήτων, συμπληρώνουν μηχανογραφικό δελτίο. Σε αυτό επιλέγουν καθορισμένο αριθμό σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων από τους τομείς και την κοινή ομάδα, όπου έχουν πρόσβαση.  

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ

25. Ποιους αφορά αυτή η κατηγορία υποψηφίων;

 Οι κάτοχοι απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου λυκείου ή ισότιμου απολυτηρίου άλλου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που παρέχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι επιθυμούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στις σχολές, τα τμήματα και τις εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων των Α.Ε.Ι., των Α.Ε.Α., των Α.Σ.Τ.Ε. του Υπουργείου Τουρισμού, στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ. στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., καθώς και στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. και Λιμενοφυλάκων για τα ακαδημαϊκά έτη που έπονται του έτους της αποφοίτησής τους από το λύκειο μπορούν:

α) Είτε, εφόσον έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕ.Λ. ή ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., να μετέχουν για την εισαγωγή τους σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) των θέσεων εισακτέων κάθε σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, χωρίς νέα εξέταση, με την υποβολή μηχανογραφικού δελτίου, με βάση την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, και την Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, οι οποίες διαμορφώθηκαν κατά το σχολικό έτος της τελευταίας συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς και την αντίστοιχη συνολική βαθμολογία τους για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το δικαίωμα αυτό: αα) δεν αφορά στους υποψηφίους που συμμετείχαν σε πανελλαδικές εξετάσεις, διεκδικώντας θέσεις επιπλέον του αριθμού εισακτέων και

αβ) μπορεί να ασκηθεί το επόμενο και το μεθεπόμενο έτος του έτους τελευταίας εξέτασης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο ποσοστό του δέκα τοις εκατό (10%) του αριθμού εισακτέων κατανέμονται σε ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) για όσους συμμετείχαν στις ανωτέρω εξετάσεις το αμέσως προηγούμενο έτος και σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) για όσους συμμετείχαν στις ανωτέρω εξετάσεις δύο (2) έτη πριν από το έτος υποβολής μηχανογραφικού δελτίου χωρίς νέα εξέταση.

26. Ποια θα είναι τα ποσοστά εισακτέων ανάμεσα στα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ;

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, καθορίζονται τα ειδικότερα ποσοστά επί του αριθμού των εισακτέων ανά κατηγορία ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ..

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΕΣ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ

27.Για τους διακριθέντες  σε Ολυμπιάδες θα ισχύσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής;

Προϋπόθεση για την εγγραφή των κατόχων απολυτηρίου ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι η επίτευξη της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ή των Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, καθώς και της Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

28. Για τους διακριθέντες  αθλητές θα ισχύσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής;
 
Προϋποθέσεις εισαγωγής σε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση συνιστούν α) η επίτευξη: αα) της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ή των Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση και αβ) της Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης και β) η συγκέντρωση συνολικού αριθμού μορίων τουλάχιστον ίσου με το εκατό τοις εκατό (100%) του αριθμού των μορίων του τελευταίου εισαχθέντος ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος.

Σχόλια (18)

 
Apostolos
07 Απρ 2021 06:23

Οι υποστηρικτές του νέου συστήματος με την βάση εισαγωγής λένε ότι οι υποψήφιοι που γράψουν πάνω από 14 περίπου δεν θα επηρρεαστούν απο την εφαρμογή της νέας βάσης. ΛΑΘΟΣ. Λόγω της εφαρμογής της νεας βάσης και από το φόβο ότι ορισμένα αξιόλογα Πανεπιστημιακά τμήματα θα μείνουν χωρίς φοιτητές θα υπάρξει νεα κατανομή των θέσεων στα Πανεπιστήμια με λιγότερες θέσεις στα κεντρικά και περισσότερες στα περιφερειακά. Επομένως οι υποψήφιοι που θα γράψουν γύρω στο 14 γενικά θα μπορέσουν να περάσουν κάπου αλλά όχι σε κεντρικό Πανεπιστήμιο. Και αν αυτό είναι το μόνο που οικονομικά μπορεί να επιλέξει ο υποψήφιος; Τότε ίσως να μην μπορέσει να περάσει σε κανένα τμήμα της αρεσκείας του ή να είναι απαραίτητο να περάσει από την διαδικασία των μετεγραφών. Ανάλογα την ανακατανομή των θέσεων εισακτέων μπορεί να επηρρεαστούν ακόμα και μαθητές που θα γράψουν 15 ή ακόμα και 16 στις εξετάσεις.

Φανταστείτε δε το σενάριο κάποια χρονιά να μπουν ειδιαιτέρως εύκολα θέματα και γράψουν όλοι οι υποψήφιοι καλύτερα από προηγούμενα έτη και ο μέσος όρος ανέβει αρκετά και φτάσει γύρω στο 13, σε αυτή την περίπτωση τα κεντρικά τμήματα που έχουν επιλέξει συντελεστή 1,2 θα έχουν βάση εισαγωγής το 15,6 δηλαδή ούτε ο μαθητής του 15 δεν θα μπορεί να περάσει!! Και αυτο το σενάριο δεν είναι δύσκολο να συμβεί αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι πέρυσι ο ΜΟ ήταν κοντά στο 11,5 (χωρίς να υπάρχει βάση εισαγωγής).

Το φαινόμενο να μείνουν πολλοί υποψήφιοι εκτός ΑΕΙ θα ωθήσει από την επόμενη χρονιά τους υποψήφιους και τις οικογένειες τους μαζικά στα φροντιστήρια και στα ιδιαίτερα προκειμένου να «ανεβάσουν» τον ΜΟ τους ο καθένας και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ανέβει και ο ΜΟ των επιδόσεων τους συνολικά. Αν γίνει και γενική μείωση των θέσεων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως έχει πει το Υπουργείο ότι σκοπεύει να κάνει, τότε ίσως να μην αρκεί ούτε το 16 για να περάσει κάποιος σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.

 
Πίεση μέσω ΕΒΕ σε φοιτητές
06 Απρ 2021 20:46

Η ΕΒΕ δε θα λύσει το πρόβλημα βιωσιμότητας των τμημάτων ΑΕΙ που έχουν βάση 9-10 και είναι πλεονάζοντα. Άρα σαν μέτρο απλώς μεταθέτει την ευθύνη των "δύσκολων" αποφάσεων στους υποψήφιους φοιτητές

 
Νίκος
06 Απρ 2021 19:00

Παλαιότερα ότι αλλαγές γίνονταν ήταν για τους μαθητές που ΘΑ ξεκινούσαν τον Σεπτέμβριο στην 1η Λυκείου. Δηλαδή για τις πανελλήνιες που θα γίνουν το 2024.

 
Νίκος
06 Απρ 2021 18:54

Τι πάει δεν αναστατώνοντε οι μαθητές? Εγώ διάβαζα για να γράψω 10 και να περάσω στο τμήμα που με ενδιαφέρει (αυτό είχε βάση περυσι γυρο στο 7) και τώρα μου λες ότι μπορεί να μείνω έξω?? Καλα θα τα πούμε εμείς στις εκλογές. Αν νομίζετε ότι θα δίνουμε εμείς τα λεφτά μας σε φροντιστήρια ή κολλέγια είστε γελασμένοι.

 
Γιώργος
06 Απρ 2021 18:39

Ντροπή σας, να φύγετε!
Τι νομίζετε ότι είναι τα παιδιά μας πειραματόζωα, αλλά δεν φταίτε εσείς φταίμε εμείς που σας ανεχόμαστε

 
Μ
06 Απρ 2021 13:02

Διαβάζω τα μηνύματα και απορώ πραγματικά. Τα παιδιά που διαβάζουν σε τι ακριβώς αναστατώνονται από τις αλλαγές; Ίσα ίσα θα βρεθούν να φοιτούν σε μια αναβαθμισμένη σχολή αφού εκτός των άλλων το να φοιτούν στη σχολή παιδιά με στόχους την ωθεί προς την βελτίωση. Δίνεται η δυνατότητα σε εκείνους που δεν προσπαθούν, γιατί δεν χρειάζεται προσπάθεια για να γράψεις 3-5 στις πανελλήνιες, να φοιτήσουν σε ιεκ τα οποία αγνοούσαν δυστυχώς ως τώρα. Καμία αναστάτωση. Καμία αλλαγή επανόρθωση θα την χαρακτήριζα. Και μπράβο που το σκέφτηκαν επιτέλους στο Υπουργείο. Είναι στρεβλό το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Δεν γίνεται να εξαρτάται η πρόσβαση από τις επιδόσεις και κυρίως από τις προτιμήσεις των μαθητών. Η εβε είναι σπουδαίο μέτρο! Χίλια μπράβο!

 
ELEN
06 Απρ 2021 10:42

15 IOYNIOY θα ξεκινήσουν φέτος οι Πανελλαδικές ή 14 ( Δευτέρα);

 
εκπαιδευτικός
06 Απρ 2021 00:22

Είναι πρωτοφανές να γίνονται αλλαγές κατά τη διάρκεια του έτους και να τις μαθαίνουν οι υποψήφιοι στη μέση της χρονιάς. Και μάλιστα μιας χρονιάς που σταμάτησε τη Β λυκείου τον Μάρτη και έκανε την Γ Λυκείου εξ αποστάσεως. Είναι ντροπή για το Υπουργείο, ντροπή για τους συνδικαλιστές που σιώπησαν, ντροπή απλώς. Δηλαδή ήταν τόσο δύσκολο να επιστρέψει μόνο η Γ Λυκείου στις τάξεις; Ήταν τόσο δύσκολο να γίνονται με εναλλαγή 3/2 μέρες τα μαθήματα για όλο το Λύκειο; Η οργή αυτής της γενιάς δεν θα αργήσει να εκδηλωθεί.
Η Ελλάδα, η χώρα με τις περισσότερες εβδομάδες κλειστών σχολείων στην Ευρώπη, βρήκε την ώρα να μειώσει τους φοιτητές κατά 25% σε αυτήν τη συγκυρία. Πολιτική θρασυδειλία ολκής.

 
manos
05 Απρ 2021 22:20

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ??? ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗΝ....

 
Μαμα
05 Απρ 2021 22:13

Κανατε τα παιδια μας πειραματοζωα ..διαλεξατε την χειροτερη περιοδο για αλλαγες.Λυμαμαι ειστε η χειροτερη που περασε.

 
Γ.Μ
05 Απρ 2021 19:44

Τι θα γίνει με τα τμήματα που δεν θα υπάρχουν φέτος στο μηχανογραφικό, θα καταργηθούν ή θα συνενωθούν με άλλα; Οι φοιτητές δεν πρέπει να γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι;

 
ΔΕΠ
05 Απρ 2021 19:06

Λίγο πριν τις εξετάσεις αλλαγές σε τόσα πολλά... Μη χειρότερα, αυτά δε γίνονται σε άλλες χώρες, μόνο εδώ. Είναι ντροπή. Αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής, συντελεστές, και οτιδήποτε άλλο θα έπρεπε να γίνονται 1 χρόνο νωρίτερα τουλάχιστον. Είμαι 60+, όσο θυμάμαι, ειδικά από το '80 και μετά, κάθε χρόνο αλλαγές, κάθε χρόνο παρεμβάσεις, κάθε λίγο και λιγάκι νομοσχέδια και σχέδια. Είναι κωμικοτραγικό - προκαλώ την κα. Υπουργό να βρει μια, ΜΙΑ χώρα στη Γη που να έχει κάνει το 1/3 των αλλαγών στο σύστημα εισαγωγής σε όλα αυτά τα χρόνια. Είναι γελοίο, και δυστυχώς δεν θα σταματήσει. Η Ανώτατη Παιδεία είναι εκεί που καθώς φαίνεται ο καθένας μπορεί να δοκιμάζει ότι του έρθει. Γιατί ο επόμενος θα έρθει να το αλλάξει σε 1-2 χρόνια. Δυστυχώς.

 
Μαμά
05 Απρ 2021 17:03

ε βεβαια, θα κάνατε και κάτι σωστό για τα παιδια?που τα μισά τα εχουν παρατήσει λογω της απελπισίας τους για την τηλεκπαιδευση και τα αλλα μισά που δεν έχουν εμπεδώσει καν την ύλη.

 
Μ.Χ
05 Απρ 2021 11:30

Μόνο μεγάλη απογοήτευση. Πρέπει να ντρέπονται όλοι εκεί μέσα. Οι χειρότεροι των χειρότερων που έχουν περάσει ποτέ.

 
ΚΥΡΙΑΚΗ-ΑΘΗΝΑ ΚΑΡΑΒΑΝΑΚΗ, Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ
05 Απρ 2021 10:50

Είμαι μητέρα υποψηφίου για τις Κατατακτήριες εξετάσεις για τις Ανώτατες σχολές, οι οποίες έπρεπε να γίνουν τον Δεκέμβριο 2020 και αναβλήθηκαν επ'αόριστον λόγω της πανδημίας. Οι υποψήφιοι αυτοί είναι απόφοιτοι μίας ανώτατης σχολής και έχουν παρακολουθήσει φροντιστήριο γιά ένα έτος, έχουν διαβάσει και συνεχίζουν να διαβάζουν εντατικά και ακούραστα, περιμένοντας να τους ανακοινωθεί η ημερομηνία των εξετάσεών τους, γιά την οποία δεν γίνεται καμία μνεία. Επειδή η κατάσταση αυτή είναι πολύ ψυχοφθόρα, θα παρακαλούσα τους Υπευθύνους του Υπουργείου Παιδείας, παράλληλα με την προετοιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, να προγραμματίσουν και την διεξαγωγή των Κατατακτηρίων Εξετάσεων Εξετάσεις των υποψηφίων του 2020 το ταχύτερο δυνατόν! Ευχαριστώ θερμά εκ μέρους όλων των γονέων των υποψηφίων των Κατατακτηρίων 2020!

 
Legend
05 Απρ 2021 09:40

Ενώ αν μπουν όλα δεν είναι αδικία; Μια χαρά διδάχθηκαν. Διαβάζουν, γράφουν, σπουδάζουν. Η ζωή είναι ωραία!

 
@Μαμά και εκπαιδευτικός
05 Απρ 2021 08:11

Έχετε δίκιο ότι τα παιδιά μας έχουν ταλαιπωρηθεί όπως όλοι μας, αλλά τι έπρεπε να γίνει να ανοίξουν τα σχολεία μέσα στο κύμα της πανδημίας;

 
Μαμά και εκπαιδευτικός
05 Απρ 2021 00:29

Το υπουργείο Παιδείας είναι το χειρότερο των τελευταίων χρόνων, καθώς τα φετινά παιδιά είναι τα πιο αδικημενα , δεν διδάχθηκαν σωστά την ύλη. Ωστόσο, η φετινή κυβέρνηση νομοθετεί εις βάρος αυτών των παιδιών και μάλιστα ψηφίζοντας λίγους μήνες πριν τις πανελλήνιες. Μεγάλη απογοήτευση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.