Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση στη Βουλή: Συνεδριάσεις συλλόγου διδασκόντων εκτός εργασιακού ωραρίου

Δημοσίευση: 05/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος της φετινής σχολικής χρονιάς περατώθηκε με τηλεκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με την τηλεκπαίδευση, υπήρχε η ανάγκη εξ αποστάσεως συνεδριάσεων του συλλόγου διδασκόντων. Με βάση πληροφορίες που έρχονται σε γνώση μας, υπάρχουν Διευθυντές σχολείων που καλούν τους/τις εκπαιδευτικούς σε έκτακτες και τακτικές τηλε-συνεδριάσεις εκτός εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών. Υπήρξαν περιπτώσεις που η έναρξη των συνεδριάσεων τοποθετούνταν από τους Διευθυντές των σχολείων στη λήξη του εργασιακού ωραρίου, για παράδειγμα σε ημερήσιο σχολείο στις 14:00 το μεσημέρι, καθώς και περιπτώσεις που τοποθετούνταν απόγευμα ή ακόμα και Σαββατοκύριακα.

Η ΕΛΜΕ Χαλκιδικής, στην ανακοίνωση με αριθμό πρωτοκόλλου 100, που εξέδωσε στις 05/02/2021 αναφέρει:

«Είναι σαφές ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν μπορεί να συνεδριάσει εκτός ωραρίου εργασίας, το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί τις 6 ώρες ημερησίως. (Π.χ. Εάν ένα σχολείο αρχίζει στις 8.00 πμ δεν μπορεί να συνεχίσει πέραν των 2.00 μμ ή αν αρχίζει 8.15 πμ, δεν μπορεί πέραν των 2.15μμ). Καλούμε τους Διευθυντές να τηρήσουν το νόμο και τους συναδέλφους να απαιτούν την τήρηση του και να προασπίσουν τα δικαιώματα τους, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και την ΕΛΜΕ. Η υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, αποτελεί συλλογικό καθήκον και υποχρέωση όλων μας.»

Η ΟΛΜΕ, στην παράγραφο 5 του ενημερωτικού σημειώματος που εξέδωσε στις 22/02/2021, αναφέρει:

«Ν. 1566 άρθρο 11 ΣΤ.2: «Οι συνεδριάσεις γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας και σε καμιά περίπτωση σε ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων». Καμία συνεδρίαση δεν μπορεί να γίνεται εκτός ωραρίου ή σε αργίες. Τη μέρα που έχει συγκληθεί ο ΣΔ, γίνεται σύμπτυξη των διδακτικών ωρών, ώστε να μείνει χρόνος πριν τη λήξη του ωραρίου εργασίας για να συνεδριάσει ο ΣΔ.»

Παρά τα προαναφερθέντα, Διευθυντές σχολείων συνεχίζουν να καλούν σε έκτακτες συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων εκτός εργασιακού ωραρίου και να παραπέμπουν εκπαιδευτικούς στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, όπως πρόσφατα έχει συμβεί στη ΔΔΕ Χαλκιδικής, για απολογία, όταν οι τελευταίοι/ες δεν συμμετέχουν ή αποχωρούν στη λήξη του εργασιακού ωραρίου από τις συνεδριάσεις αυτές. Υπήρξαν και περιπτώσεις που Διευθυντές/τριες Εκπαίδευσης καλούσαν τους/τις εκπαιδευτικούς που, αδίκως κατά την γνώμη μας, παραπέμφθηκαν, να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις ανεξάρτητα του χρόνου έναρξής τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παρατεθέντα στοιχεία,

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:

  • Είναι υποχρεωτική η υπερωριακή απασχόληση των εκπαιδευτικών, στις συνεδριάσεις που γίνονται εκτός ωραρίου;
  • Σε περίπτωση θετικής απάντησης του προηγούμενου, έχει προβλεφθεί κονδύλι στο προϋπολογισμό, για αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης των εκπαιδευτικών;
  • Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης του πρώτου ερωτήματος, σε ποιές ενέργειες θα προβείτε, ώστε να μεταβληθεί η στάση των στελεχών της διοίκησης, σε βάρος των εκπαιδευτικών;

Η ερωτώσα Βουλευτής,
Μαρία Απατζίδη,
Βουλευτής Ανατολικής Αττικής - ΜέΡΑ 25

Σχόλια (17)

 
Eίσαι σίγουρα εκπαιδευτικός
06 Απρ 2021 17:19

Μπράβο το βρήκες! Όπως γράφεις πολύ σωστά, δε χρειάζεται να έχεις βγάλει το δημοτικό για να καταλάβεις πως εννοεί ΕΩΣ έξι ώρες την ημέρα και ΕΩΣ 30 την εβδομάδα. Χρειάζεται;
Αν έχεις ολοκληρώσει τις εργασίες που σου έχουν ανατεθεί ΓΡΑΠΤΩΣ, πηγαίνεις στο σπίτι σου για να προετοιμάσεις το τα μαθήματα που θα διδάξεις την επόμενη μέρα, καθώς στο σχολείο δεν παρέχεται η δυνατότητα με γραφείο και Η/Υ για κάθε εκπαιδευτικό.
Αντιληπτό;

 
Καθε ΣΚ 9 βραδυ συλλογος είναι λογικο;
06 Απρ 2021 16:09

Στο προηγουμενο lockdown είχαμε συλλογο κάθε Σαβ στις 9. Λογικο είναι;

Επίσης, άλλες χρονιές είχα ωραριο 8-2 (εφημερίες κτλ), ο Σύλλογος ξεκινούσε 2.10 με την λήξη των μαθημάτων και κρατούσε ως τις 4.
Το ερώτημα είναι: Αν εγω ζαλισμένος επεφτα από κανένα γκρεμό στις 4:30, θα ήταν εργατικό ατύχημα; Ο διευθυντής δεν θα εφταιγε καθόλου;

Πάντως,το εκτος διδακτικών ωρών αρκετοί διευθυντες το έχουν ερμηνεύσει ως απόγευμα.

 
Ekp
06 Απρ 2021 15:55

Οι εκπαιδευτικοι κατα τη διαρκεια της τηλεκπαίδευσης εργαζονται πολλες περισσότερες ωρες απο αυτες που φαίνεται. Η προετοιμασία του μαθήματος απαιτει πολλαπλασιο χρονο απο το δια ζωσης μάθημα. Δεν πρέπει να ανεχτουμε καμια παραβιαση στο ωραριο.

 
teacher
06 Απρ 2021 13:10

Νομίζω ότι έχουμε χάσει το μέτρο. Ζώντας σε πρωτόγνωρες συνθήκες, συζητάμε αν οι σύλλογοι διδασκόντων συνεδριάζουν εντός εργασιακού ωραρίου. Έλεος δηλαδή. Οι περισσότεροι διευθυντές, σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, προσπαθούν να βρουν κάποια ώρα που να τους βολεύει όλους, για να κάνουν σύλλογο μέσω τηλεδιάσκεψης. Αν αυτή η ώρα είναι μετά τη λήξη των μαθημάτων ή το Σαββατοκύριακο ποιον ενοχλεί; Αφού μαζί το συναποφάσισαν. Καλά θα κάνουν οι βουλευτές που θέτουν τέτοια ερωτήματα στη Βουλή να μην ακούν μόνο τις φωνές των μίζερων και των γκρινιάρηδων, αλλά κυρίως τη φωνή της λογικής, που κοντεύουμε να τη χάσουμε μ' αυτά που ακούμε και διαβάζουμε. Δε θα διχαστούμε και μεταξύ μας επειδή κάποιοι θέλουν να κάνουν αντιπολίτευση.

 
Κώστας
06 Απρ 2021 10:24

Υποχρεωτική παραμονή 8 με 2 για να τελειώνουμε όπως λέει και ο Πολάκης.

 
Nikos
06 Απρ 2021 10:17

Αυτοί είναι στο Μέρα 25. Μετά σου λέει έχουν άλλες απόψεις και ιδέες. Τα ίδια είναι όλοι. Για ψηφαλάκια. Τα παιδιά τα σκέφτεται κανείς;

 
«λαγός τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του»
06 Απρ 2021 09:53

Δεν πάνε καθόλου καλά οι συνάδελφοι.Ανακαλύπτουν θέματα για κόντρα.Το προνόμιο να φεύγουμε όταν έχουμε δουλειά από το σχολείο μόνο έτσι μπορεί να καταργηθεί.Να κουνάμε την ...φτέρη!!

 
Δασκάλα
05 Απρ 2021 23:15

Ας απαντήσουν το ερώτημα οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας και το ΙΕΠ που καλούσαν τους διευθυντές των σχολείων, επισημαίνοντας την απαραίτητη παρουσία τους για να τους ....ενημερώσουν για την εισαγωγή της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας το βράδυ!

 
@Eίσαι σίγουρα εκπαιδευτικός
05 Απρ 2021 20:41

Μια πρόχειρη αναζήτηση έβγαλε. Έχοντας βγάλει το "Δημοτικό" καταλαβαίνω ότι λέει οτι το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι 8-2. Ας μη λέμε οτι θέλουμε...

Ν. 4512/2018 άρθρο 245
Η παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

«8. Oι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα και με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του Κεφαλαίου ΣΤ΄ του άρθρου 11, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που ανατίθενται από τα όργανα διοίκησης του σχολείου και συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο,

 
Eίσαι σίγουρα εκπαιδευτικός;
05 Απρ 2021 17:40

Προς τον κύριο που αυτοαποκαλείται "εκπαιδευτικός":

Εσύ μπορείς να καθίσεις και 40 ώρες την εβδομάδα ,αν θέλεις. Υπάρχει νόμος που καθορίζει το διδακτικό και το εργασιακό ωράριο . Αν δεν τον γνωρίζεις , μπορείς να γκουγκλάρεις.
Υποχρεωτικό ωράριο 8-2 ούτε υπήρξε και ούτε θα υπάρξει, αν δεν αλλάξει ο νόμος.

 
KONSTANTINOS
05 Απρ 2021 17:23

Πολύ καλή ερώτηση και μπράβο της. Δεν μπορεί να κάνουμε τηλεκπαίδευση 2:00 μ.μ. με 5:20 μ.μ. και να έχουμε συνεδρίαση συλλόγου διδασκόντων στις 9:00 π,μ,.

 
ερωτώσα
05 Απρ 2021 16:49

Αφού ανοίγει αυτό το θέμα με την ερωτώσα, μήπως πρέπει να παραμένουν οι εκπαιδευτικοί το εργασιακό ωράριο στο σχολείο και όχι να φεύγουν;

 
KONSTANTINOS
05 Απρ 2021 16:44

Σωστή είναι η ερώτηση και μπράβο της. Στον καιρό της πανδημίας πολλά έχουν "ξεχειλώσει" όπως το διδακτικό / εργασιακό μας ωράριο. Σκοπίμως δεν έχει τακτοποιηθεί σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και λυπάμαι που πολλοί συνάδελφοι δείχνουν πρόθυμοι μολονότι το τελευταίο καιρό όλα τα θέματα στην εκπαίδευση είναι προς κατάρρευση και επιστροφή προς τα πίσω.

 
Poyet
05 Απρ 2021 16:17

Τραγική ερώτηση. Όταν αγαπάς τη δουλειά σου και το σχολείο σου κάθεσαι μια φορά το μήνα τουλάχιστον και συνεδριάζεις (κι αυτό αν χρειαστεί) για να λύσεις κάποια θέματα που προκύπτουν.

 
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΙΧΛΙΜΙΡΗΣ
05 Απρ 2021 15:59

Με..έντεχνο....τρόπο... η κυρία βουλευτής θέτει θέμα παραμονής των εκπαιδευτικών...8-14 μμ.Η μία φορά το μήνα που γίνεται ο σύλλογος μπορεί να είναι και στις 14μμ ή όταν το σχολείο πάει σχολικό περίπατο.Πόσο κρατάει ο σύλλογος?..μία ώρα? γιατί παραπάνω...τον κρατάνε κάποιοι συνάδελφοι..με το...ζόρι...Ας συντομεύουν λοιπόν,και ας λήξει το θέμα.....

 
Εκπαιδευτικός
05 Απρ 2021 15:03

Κακώς ανοίγει αυτό το θέμα η κυρία γιατί μάλλον δεν γνωρίζει την κατάσταση στα σχολεία
Οι εκπαιδευτικοί δε μένουν ποτέ στα σχολεία 6 ώρες
Μπορεί να μείνουν και 3 ώρες
Τότε σε τι ακριβώς αναφέρεται;
Αν υπάρχει συνεδρίαση μια φορά το μήνα δε μπορούν οι εκπαιδευτικοί να μείνουν μια ή δυο ώρες πέρα από τις δύο;
Μήπως προκαλούμε και θα πάνε στην υποχρεωτική παραμονή στο σχολείο 8-2

 
ενημέρωση
05 Απρ 2021 14:57

Ίσως δε γνωρίζει η ερωτώσα βουλευτής ότι στην εξ αποστάσεως, κυρίως στην πρωτοβάθμια η διδακτική ώρα από 45 γίνεται 30 λεπτά και από 24 ώρες εβδομαδιαίως γίνονται 15 ή 17 διδακτικές ώρες. Οι συναντήσεις είναι μέσα στο εργασιακό ωράριο και όχι στο διδακτικό πάντα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ