Ο υπ.Εσωτερικών για τα πιστοποιητικά Γλωσσομάθειας

05/04/2021

Άκουσε το άρθρο

Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. 1777_26-2-2021 Αναφοράς, που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές κ. κ. Κωνσταντίνος Μάρκου και Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου μαζί με δέκα επτά (17) ακόμη Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ως Πίνακας Αποδεκτών και μας διαβίβασαν την με αρ. πρωτ. 37012-14/2-2-2021 επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών σχετικά με τα άρθρα 32 περ. ε και 43 του Ν. 4765/2021 (ΦΕΚ 6/Α’/15-1-2021) του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα: «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) και λοιπές διατάξεις», θέτουμε υπόψη σας τα εξής:

Στα συγκεκριμένα άρθρα 32 περ. ε και 43 του ως άνω Νόμου αναφέρεται αντίστοιχα η γνώση ξένης γλώσσας (άριστη, πολύ καλή, καλή) και η απόδειξη γνώσης ξένης γλώσσας με τίτλους σπουδών, χωρίς άλλη ειδικότερη παραπομπή.

Περαιτέρω, τα κατά κλάδους ή ειδικότητες προσόντα διορισμού μονίμου ή με σχέση εργασίας Ι.Δ.Α.Χ. προσωπικού σε θέσεις δημοσίων υπηρεσιών, καθορίζονται στο Π.Δ. 50/2001 («Προσοντολόγιο»), όπως ισχύει.

Ειδικότερα, στο άρθρο 28 «Γνώση ξένης γλώσσας και απόδειξη αυτής» του ως άνω Π.Δ., γίνεται απαρίθμηση συγκεκριμένων πτυχίων, πιστοποιητικών και τίτλων με τα οποία διαπιστώνεται η γνώση ξένης γλώσσας, ενώ στην παρ. 3 αυτού ορίζεται ότι:

«Όπου ως τυπικό προσόν για τον διορισμό προβλέπεται γνώση ξένης γλώσσας σε επίπεδο πολύ καλής γνώσης ή καλής γνώσης ή μέτριας γνώσης, η απόδειξη της γνώσης αυτής γίνεται με κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας επιπέδου Γ1, Β2 και Β1 αντίστοιχα, ... καθώς και με τίτλους ή πιστοποιητικά τα οποία χορηγούνται από φορείς που πιστοποιούνται από τον αρμόδιο φορέα πιστοποίησης γλωσσομάθειας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Μεταβατικά και μέχρι τον καθορισμό των πιστοποιημένων φορέων από την αρμόδια υπηρεσία πιστοποίησης γλωσσομάθειας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η απόδειξη της πολύ καλής ή καλής ή μέτριας γνώσης ξένης γλώσσας γίνεται με πιστοποιητικό αντίστοιχου επιπέδου (πολύ καλής, καλής, μέτριας γνώσης της ξένης γλώσσας) από φορείς που χορηγούν τα προβλεπόμενα στις περιπτώσεις Α, Β, Γ, και Δ της παρ. 2 του παρόντος άρθρου πιστοποιητικά».

Συνεπώς, σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις, η ουσιαστική εκτίμηση των τίτλων που αποδεικνύουν τη γνώση ξένης γλώσσας σε ορισμένο επίπεδο, ή το περιεχόμενο των σπουδών αυτών, δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς ο αρμόδιος φορέας πιστοποίησης γλωσσομάθειας υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, προς το οποίο και θα πρέπει να απευθύνετε την Αναφορά σας.

Ωστόσο, επειδή ήδη λειτουργεί σχετική Επιτροπή για την αναμόρφωση του «Προσοντολογίου» που συγκροτήθηκε δυνάμει της υπ’ αριθμ. ΔΙΔΚ/Φ.38/4/οικ.11834/11-6- 2020 (ΦΕΚ 457/ΥΟΔΔ/24-6-2020) Απόφασης της Γενικής Γραμματέως Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία συμμετέχουν και στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σας γνωρίζουμε ότι θα τεθούν υπόψη τους οι σχετικές επισημάνσεις του ως άνω Συλλόγου, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, που να ανταποκρίνεται στις μεταβολές που έχουν επέλθει στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και τις διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες της Δημόσιας Διοίκησης και της κοινωνίας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών

Μαυρουδής Βορίδης

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ