Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ιntegrated master θα χορηγούν τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Στρατηγικό Σχέδιο για το ΕΛΜΕΠΑ ετοιμάζει η Σύγκλητος του Ιδρύματος
Δημοσίευση: 05/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Θετική γνωμοδότηση κατέθεσε η ΕΘΑΕΕ  για την απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master),  επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων των τμημάτων
Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών  και  Γεωπονικών Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Μ. Θραψανιώτη.

Ο Άγγελος Συρίγος ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει περιέλθει στις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας αίτημα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου προκειμένου να αξιολογηθεί το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και το Τμήμα Φυσικοθεραπείας, τα οποία τελούν μέχρι σήμερα σε αναστολή της εκπαιδευτικής τους λειτουργίας.

Σχετικά με το  ερώτημα γιατί το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης του ΕΛΜΕΠΑ  έχει  μικρό αριθμό αποφοιτήσεων ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε: “Η απάντηση είναι απλή. Το γνωσιακό τους επίπεδο δεν τους επιτρέπει να μπορέσουν να συνεχίσουν σε πανεπιστημιακού επιπέδου κατάρτιση. Είναι μια πραγματικότητα. Όταν μπαίνεις με εξαιρετικά χαμηλή βάση δημιουργείται αυτό το πρόβλημα. Γι’ αυτόν τον λόγο και εισήχθη   η ελάχιστη  βάση εισαγωγής”.

Ως προς τα στρατηγικά σχέδια του ΕΛΜΕΠΑ ο Άγγελος Συρίγος, σημείωσε: “ Έχω μπροστά μου ένα έγγραφο από 30 Μαρτίου, δηλαδή πριν από έξι μέρες, από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, στο οποίο αναφέρεται ρητώς ότι η Σύγκλητος έχει αποφασίσει την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου και αναμένεται να εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και αυτό θα λαμβάνει υπ’ όψιν τον προγραμματισμό της ΕΘΑΑΕ. Και καταλήγει: «Το Πανεπιστήμιό μας ετοιμάζει εκ νέου τους φακέλους των έξι Τμημάτων…» -τα δύο δικά σας και τα άλλα- «…ώστε να υποβάλει τους πλήρεις φακέλους στην ΕΘΑΑΕ προς αξιολόγηση μέσα στο επόμενο διάστημα»”.

Σχόλια (26)

 
αποφοιτος
08 Απρ 2021 14:43

ΜΕ το τμημα Πολιτικων δομικων εργων τι θα γίνει;

 
@@@@ Χουρδάκης Μιχαήλ
08 Απρ 2021 14:16

Η ρυθμιση για τα integrated master ειναι πρόσφατη. Οταν είσαι διπλωματουχος μηχανικός ειναι διπλωματουχος μηχανικός. Ο ορος integrated master δεν εχει σχεση με τα πτυχια Α κυκλου το οποιο ειναι 5-ετες. Το integrated master σημαίνει οτι εχετε πτυχιο Α και Β κυκλου μαζι με αναλογια 4+1, δηλαδη οτι εχετε 4ετες πτυχιο και 1 χρονο μαθηματα μεταπτυχιακου επιπέδου. Στην πράξη ο μισος χρονο ειναι η διπλωματική. Αν εχετε δει καποια τροποποιηση στο σχετικο νομο ενημερώστε μας με το σχετικο ΦΕΚ.

 
Άκης
07 Απρ 2021 13:33

Όσοι πήραν πτυχίο το 2018 γιατί δεν έχουν δικαίωμα να παρακολουθήσουν τα 10 μαθήματα και να πάρουν πτυχίο Πανεπιστημίου ενώ όσοι χρωστούσαν μαθήματα έχουν το δικαιώματα;

 
Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης
07 Απρ 2021 13:08

Η Κρήτη χρειάζεται μια ενιαία Πολυτεχνική Σχολή, και ήδη από το 1978 έχει ιδρυθεί Πολυτεχνείο στα Χανιά. Το πιο απλό είναι σε αυτό να ενσωματωθούν τα τμήματα μηχανικών του πρώην ΤΕΙ Κρήτης και αυτά να αποτελέσουν κομμάτι του ενιαίου Πανεπιστημίου.

 
Το ρεζουμέ όλου αυτού:
07 Απρ 2021 09:16

Αγαπητοί απόφοιτοι των ΤΕΙ μην περιμένετε ΠΟΤΕ ισοτιμηση των πτυχίων σας με τα νέα πανεπιστημιακά πτυχία!

 
Γιώργος
06 Απρ 2021 23:11

Αν πραγματικά ξέρατε το επίπεδο δυσκολίας που έχουν τα τμήματα αυτά των μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ τα καινούργια δεν θα είχατε καμία αντίρρηση κανένας σας.

 
PE19
06 Απρ 2021 22:47

HMMY Ηράκλειο και Χανιά είναι δύο πάρα πολύ καλές σχολές ΑΝ γίνονταν μία θα ήταν από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Ίσως να το σκεπτούν εκεί στο υπουργείο να αρχίσουν να μαζεύουν το πράμα. Αλλά ακόμα και αν δεν γίνει αυτό με στέγη και σίτιση σε Ηράκλειο και Χανιά και οι 2 σχολές είναι βιώσιμες.
Τι καλύτερο να σπουδάσει κάποιος σε πανεπιστήμιο που έχει 0 καταλήψεις (ειδικά στο ΕΛΜΕΠΑ) τα μαθήματα γίνονται κανονικότατα, υπάρχουν 2-3 ερευνητικά κέντρα που στηρίζονται από την τοπική κοινωνία και γενικώς οι προοπτικές είναι πολύ καλύτερες από το υδροκέφαλο κέντρο. Τόσο το TUC όσο και το ΕΛΜΕΠΑ έχουν τις καλύτερες προοπτικές Μπράβο και στους 2. Ενδεχομένως Η Κρήτη μπορεί να γίνει η silicon valley της Ελλάδας. Γιατί όχι 3 σχολές πληροφορικής λίγο στήριξη θέλουν σε θέματα φοιτητικής μέριμνας και γιατί όχι καλός φοιτητής από Αθήνα να έχει Συνειδητή επιλογή να σπουδάσει Ηράκλειο ή Χανιά επειδή πραγματικά είναι πολύ καλές σχολές και όχι γιατί τον πέταξαν οι βάσεις αν φυσικά του έχουν εξασφαλίσει φαγητό και στέγη αξιοπρεπέστατα.
Το επιστημονικό κομμάτι είναι εξασφαλισμένο.

 
@@@ Χουρδάκης Μιχαήλ
06 Απρ 2021 21:56

Ποιος σας είπε εσάς ότι δεν ζει σχέση; Ξέρετε ποια είναι τα κριτήρια για να θεωρείται ένα τμήμα πολυτεχνικο; Το να είναι 5ετες integrated master είναι από τα βασικά. Άρα πως θα μπορούν αλλιώς να εγγραφούν οι απόφοιτη στο ΤΕΕ χωρίς τον ανάλογο τίτλο; Μην λέτε ότι να ναι και εκτίθεσται.

 
@@ Χουρδάκης Μιχαήλ
06 Απρ 2021 21:00

Δεν εχει σχέση με το ΤΕΕ.

 
@ταφόπλακα για το ΗΜΜΥ του ΠοΚ
06 Απρ 2021 20:58

Bρείτε που θα μείνουν οι φοιτητές στα Χανιά και μην ανησυχείτε για τη βάση. Το μεγαλο προβλημα ειναι το κοστος. Ειναι πιο μεγάλο και απο την Αθηνα και το Ηρακλειο.

 
Να κοινοποιηθούν οι γνωμοδοτήσεις της ΕΘΑΑΕ
06 Απρ 2021 20:00

Θετικές ή αρνητικές, για λόγους διαφάνειας, η ΕΘΑΑΕ οφείλει να κοινοποιήσει τις τεκμηριωμένες γνωμοδοτήσεις και την διασφάλιση οριζόντιας εφαρμογής κοινών κριτηρίων όπως συγκεκριμένα προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

 
ταφόπλακα για το ΗΜΜΥ του ΠοΚ
06 Απρ 2021 19:48

Η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Ηράκλειο με τμήμα ΗΜΜΥ θα κατακρεμνίσει τη βάση της Σχολής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά. Θα έχει ενδιαφέρον η δικαιολογία που θα επικαλεστεί ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων αφότου εκτυλιχθεί το ναυάγιο που όλοι έβλεπαν αλλά κανένας δεν έκανε τίποτα.

 
Ν
06 Απρ 2021 16:51

Γιατί στην Ελλάδα μόνο τα "integrated master" ή "γκρεκομάστερ" έχουν δικαιώματα εγγραφής στα επιμελητήρια και επαγγελματικά δικαιώματα ενώ τα κανονικά master και τα διδακτορικά όχι; Ας μας το εξηγήσει με λογικά επιχειρήματα ο Υφυπουργός ή έστω κάποιος υπεύθυνος (αν υπάρχει τέτοιος σε κυβερνητική θέση).

 
@γιατί άραγε;
06 Απρ 2021 15:55

Μην αγχώνεσαι, απλά θα πας Ηράκλειο.
Στα Χανιά η ΝΔ θα κλείσει και δεύτερο Τμήμα μετά το ΜΦΠΠ.
Όλα για το Ηράκλειο!

 
Παρις
06 Απρ 2021 14:46

Μπράβο στο ελμεπα!!! Είναι αξιόλογο αει μετά το παδα είναι το αμέσως καλυτερο!!!

 
@ Χουρδάκης Μιχαήλ
06 Απρ 2021 13:32

Ο λόγος που οι μηχανικοί και οι γεωπόνοι (για τους δεύτερους δεν είμαι 100% σίγουρος) χρειάζονται το integrated master είναι επειδή είναι προαπαιτούμενο ως ακαδημαϊκός τίτλος για την εγγραφή τους στο ΤΕΕ και γεωτεε αντίστοιχα. Μισθολογικά στην αγορά εργασίας δεν προσφέρει τίποτε παραπάνω. Ακαδημαϊκά ίσως σου επιτραπεί να κάνεις κατευθείαν διδακτορικό χωρίς μεταπτυχιακό αν έχεις τέτοιο δίπλωμα. Κατά τα άλλα ο λόγος που το θέλουμε οι μηχανικοί είναι καθαρά λόγω ΤΕΕ.

 
Πανεπιστημιακή κατάρτιση
06 Απρ 2021 13:16

Πως η γλώσσα αποτυπώνει το όραμα.

 
@Μιχάλη Χ.
06 Απρ 2021 13:09

Μιχάλη ζητάμε αυτό που δικαιούμαστε. Δε ζητιανεύουμε. Η πολιτεία έπρεπε να είχε ήδη εφαρμόσει το νόμο. Τώρα τι θα το κάνουμε είναι άλλη κουβέντα. Προφανώς ότι και τα άλλα πτυχία, μάστερ, διδακτορικά κλπ.

 
Χρυσουλα
06 Απρ 2021 12:27

Για το ελμεπα ειναι απόλυτα δίκαιη η απόφαση εχει όλα τα κριτήρια τα ευρωπαϊκά μακάρι να προχωρησει και το ΤΕΦΑΑ! Μπράβο στη συγκλητο στα μέλη δεπ το ετεπ το διοικητικό προσωοικο το φοιτητικό δυναμικό του!! Όλοι ειναι πολυ Εργατικοί και το ίδρυμα προχωραει εξαιρετικά!

 
γιατί άραγε;
06 Απρ 2021 12:08

στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών δεν εγκρίθηκε η χορήγηση integrated master;
Θα το εντάξουν κατευθείαν στο Πολυτεχνείο Χανίων;
Ξέρει κανείς κάτι;

Τι θα κάνουμε εμείς οι φοιτητές σε 5ετές τμήμα χωρίς χορήγηση integrated master και χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα;

 
Χουρδάκης Μιχαήλ
06 Απρ 2021 11:42

Κανένας άλλος που θα χορηγεί integrated master?
Να δω τι θα τα κάνετε αυτά τα πτυχία στην αγορά εργασίας...

 
Αποφοιτος
06 Απρ 2021 11:23

Το τμήμα πολιτικών μηχανικών θα ξανά λειτουργήσει;

 
@Ιάσωνας
06 Απρ 2021 10:50

Επειδή ακριβώς τα κριτήρια είναι αυστηρά και ακολουθούν ευρωπαϊκά πρότυπα, μετά από τόσο καιρό καθυστέρησης και εκτενούς ελέγχου του ΠΣ, η εθαεε γνωμοδότησε έτσι. Όπως έγινε και με εμάς στο ΠΑΔΑ πριν λίγους μήνες, έτσι έγινε και τώρα με το ελμεπα. Η λογική λέει πως σε λίγο ακολουθούν παπελ και Θεσσαλονίκη (αν και έχω τις επιφυλάξεις μου αν θα γινει φέτος και δεν θα κλείσουν κάποιες από τις σχολές τους λόγω χαμηλής ζήτησης).

 
Ιάσωνας
06 Απρ 2021 09:10

Τα κριτήρια πρέπει να είναι αυστηρά και να ακολουθούν ευρωπαϊκές προδιαγραφές και όχι στη λογική πάρτε κόσμε !

 
bob mastoras
06 Απρ 2021 09:08

“Η απάντηση είναι απλή. Το γνωσιακό τους επίπεδο δεν τους επιτρέπει να μπορέσουν να συνεχίσουν σε πανεπιστημιακού επιπέδου κατάρτιση"

Απλά τα πράγματα και απλές οι σκέψεις. Απλά να σημειώσω και εγώ ότι προκύπτει ότι οι απαιτήσεις για επίτευξη αποφοίτησης δεν έχουν μειωθεί λοιπόν λόγω της χαμηλής βάσης εισαγωγής. Αν (όπως υποθέτω) οι ρυθμοί και τα ποσοστά αποφοίτησης ήταν και επί καθεστώτος ΤΕΙ χαμηλά, θα έχουμε άλλη μια απόδειξη του υψηλού -τότε και τώρα- επιπέδου των αποφοιτησάντων.

Απλές σκέψεις. Δεν φαντάζομαι ο κ. καθηγητής πανεπιστημίου και υφυπουργός με αρμοδιότητες ανώτατης εκπαίδευσης και βουλευτής Α' Αθηνών να διαφωνεί;

 
GEORGE
06 Απρ 2021 07:58

Αναμένουμε και για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να προχωρήσει η αξιολόγηση από την επιτροπή για τα 5ετή τμήματα. Γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ