ΒΟΥΛΗ

Κόντρα Ζ. Μακρή- Κρ. Αρσένη στη Βουλή

Όταν τέθηκε θέμα ότι δεν παρέστη στη Βουλή η Ν. Κεραμέως για να απαντήσει στην εο΄καιρη ερώτηση για τη Cisco αλλά η υφυπουργός
Δημοσίευση: 06/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή για τη Cisco εξελίχθηκε σε κόντρα μεταξύ της υφυπουργού Παιδείας Ζ. Μακρή και του Βουλευτή Κρ. Αρσένη, όταν τέθηκε θέμα ότι δεν παρέστη η Ν. Κεραμέως για να απαντήσει αλλά η υφυπουργός.

Ο Κρ. Αρσένης στην πρωτολογία του κατηγόρησε την Νίκη Κεραμέως ότι “κρύβεται με το να μην έρθει η ίδια να απαντήσει στην ερώτηση για τη CISCΟ, για ένα θέμα που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της υπουργίας της”

“Να ανακαλέσετε”, προέτρεψε  τον Βουλευτή Κρ. Αρσένη η Ζέττα Μακρή, και τόνισε:

  • Λυπάμαι πάρα πολύ που ακούω εσάς να μην αναγνωρίζετε τη δυνατότητα που έχει το Υπουργείο μας κατά τον Κανονισμό της Βουλής να εκπροσωπείται είτε από την Υπουργό είτε από Υφυπουργούς. Μου κάνει εξαιρετική έκπληξη, επειδή σας βλέπω συχνά σε αυτή την Αίθουσα. Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα θα σας δω και δεύτερη φορά, εξ όσων γνωρίζω, την Παρασκευή. Νόμιζα ότι τον Κανονισμό τον γνωρίζετε πολύ καλά.
  • Θα ήθελα ως προς το ύφος σας -και θα μου επιτρέψετε, ως πολύ μεγαλύτερή σας, να σας συμβουλέψω- να μη χρησιμοποιείτε λέξεις οι οποίες προσβάλλουν και τον κοινοβουλευτισμό. Δεν λέει ψέματα η κ. Κεραμέως. Η κ. Κεραμέως ό,τι έχει υποστηρίξει στην Αίθουσα αυτή και εκτός της Αιθούσης, στον δημόσιο λόγο της, τα αποδεικνύει με στοιχεία.
  • Είπατε πως κρύβεται. Θα σας ενημερώσω -γιατί, προφανώς, δεν το ξέρετε, διαφορετικά, θα θέλετε εσείς ψέματα- ότι δεν έχουν περάσει ούτε δεκαπέντε μέρες από την ημέρα που ήταν εδώ, στη Βουλή και απάντησε επί ώρα σε ανάλογη ερώτηση.
  • Άρα, λοιπόν, αν δεν το γνωρίζετε, θα ήθελα, αφού σας ενημερώνω, να ανακαλέσετε στη δευτερολογία σας. Ούτε ψέματα λέει ούτε κρύβεται.
  • Kαι θα σας πω και κάτι άλλο για τη δική σας ενημέρωση πια. Θα σας πω verbatim εκείνα που θα σας έλεγε και η ίδια αν ήταν εδώ. Στο Υπουργείο έχουμε ενιαία φωνή, τα επιχειρήματα είναι ίδια, τα στοιχεία είναι ίδια και τα έγγραφα επίσης είναι ίδια. Καλό θα είναι -και ακούστε το αυτό ως συμβουλή- να είστε λίγο πιο προσεκτικός και στην οξύτητα αλλά και στις εκφράσεις που χρησιμοποιείτε.

Δευτερολογία Κρ. Αρσένη

Στη δευτερολογία του ο   Κρ. Αρσένης απάντησε στην υφυπουργό Παιδείας: “Κυρία Υφυπουργέ, και πάλι να επαναλάβω ότι λυπάμαι που χρειάζεται να συζητάμε αυτήν την ερώτηση εδώ πέρα. Θα έπρεπε να ήταν η Υπουργός εδώ πέρα. Η Υπουργός δεν απάντησε αναλυτικά στις ερωτήσεις, που θέτουμε, για τον πολύ απλό λόγο ότι έδωσε εκείνη τη φορά στη δημοσιότητα τη σύμβαση. Οπότε τώρα είναι η ώρα για να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις και τώρα είναι που κρύβεται και δεν είναι σε αυτήν την Αίθουσα”.

Υφ. Παιδείας:Ασυγχώρητη άγνοια του κοινοβουλευτικού διαλόγου

Απαντώντας στον Κρ. Αρσένη η Ζ. Μακρή τόνισε:

“Θα παρακαλέσω, κύριε συνάδελφε, να μην επιμένετε στο ότι κρύβεται η κ. Κεραμέως και δεν έρχεται στη Βουλή. Αυτό δείχνει ασυγχώρητη άγνοια του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Μην επιμένετε. Και μην επιμένετε και στο ότι κρύβεται, η κ. Κεραμέως. Σας το είπα. Προφανώς δεν το ακούσατε. Κάνουμε, φαίνεται, παράλληλους μονολόγους. Επιμένετε σε αυτά που είχατε προετοιμάσει πριν μπείτε στην Αίθουσα. Ήταν εδώ και απάντησε εξαντλητικά στο θέμα της Cisco. Kι αν είχατε γνήσιο και ειλικρινές ενδιαφέρον, οφείλατε να έχετε ενημερωθεί. Tα Πρακτικά είναι στη διάθεση οιουδήποτε. Δεν θα σχολιάσω βέβαια τα περί παραιτήσεως και σκανδάλου. Όλα αυτά είναι πολιτικές φαιδρότητες”.

Σχετικά με τη Cisco

Σχετικά με τις κατηγορίες περί σκανδάλου με τη Cisco η υφυπουργός Παιδείας απάντησε τα εξής:

  • Χαρακτηρίσατε σκανδαλώδη την παραχώρηση στην εταιρεία Cisco προσωπικών δεδομένων ενάμισι εκατομμυρίου μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών. Δεν καταλαβαίνω για ποια παραχώρηση μιλάμε. Τα προσωπικά δεδομένα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας προστατεύονται καθώς φροντίσαμε ώστε να μην ισχύσει μόνο το γενικό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων της εταιρείας που ισχύει για όλους τους χρήστες, αλλά επιπλέον να ισχύσει το ειδικό ενισχυμένο πλαίσιο. Να μην απαιτείται καμία δημιουργία λογαριασμού από τους μαθητές οι οποίοι συνδέονται με τον σύνδεσμο που στέλνει ο εκπαιδευτικός τους. Η σύνδεση των εκπαιδευτικών να γίνεται μέσα από ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας, δηλαδή, μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και όχι μέσω της Webex. Nα υπάρχουν ειδικές ρήτρες που απαγορεύουν οποιαδήποτε χρήση οποιωνδήποτε προσωπικών δεδομένων για οποιονδήποτε σκοπό άλλο από τη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης. Επιπλέον, πετύχαμε την παραμετροποιημένη λειτουργία της πλατφόρμας. Ενδεικτικά να αναφέρω: απενεργοποιημένη λειτουργία βιντεοσκόπησης και αποθήκευσης.
  • Επί όλων αυτών -σας το είπα και στην πρωτολογία- εκδόθηκε η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με αριθμό 4 του 2020, που έκρινε την τηλεκπαίδευση ως απολύτως συμβατή με τη βασική αποστολή του κράτους για παροχή εκπαίδευσης που δεν αντίκειται στη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
  • Αναφερθήκατε επίσης, στην καθυστέρηση δημοσιοποίησης της σύμβασης. Η σύμβαση της δωρεάς, όπως και ο ίδιος ο τίτλος της μνημονεύει: Δεν συνεπαγόταν ούτε ένα ευρώ οικονομική επιβάρυνση για το δημόσιο και συνεπώς, δεν προβλέπεται ανάρτηση στο ηλεκτρονικό σύστημα ΚΗΜΔΗΣ. Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Παιδείας είχε θέσει τη σύμβαση δωρεάς στη διάθεση των εκπροσώπων της Αντιπολίτευσης. Ξέρετε πόσοι προσήλθαν να την δουν; Κανένας, ούτε και εσείς, κύριε Αρσένη εκφράσετε ενδιαφέρον για τη σύμβαση που σήμερα κατηγορείτε.
  • Επιπλέον, είχε υποβληθεί στην αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η οποία και τη μελέτησε αναλυτικά προτού βγάλει τη διοικητική της απόφαση το Σεπτέμβριο του 2020. Τον Ιανουάριο του 2021 η δωρεά έληξε. Η τηλεκπαίδευση εντάχθηκε στο πρόγραμμα υφιστάμενων αδειών του ΣΥΖΕΥΞΗ ΙΙ, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του δημοσίου και οι σχετικές συμβάσεις αναρτήθηκαν αμέσως στο ΚΗΜΔΗΣ.

Σχόλια (5)

 
Τα παραμύθια της Χαλιμάς...
06 Απρ 2021 10:14

.. Γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.. Η γνωμοδότηση της Αρχής όταν βγήκε είχε δημοσιεύσει σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά τα Προσωπικά Δεδομένα και ιδίως όσον αφορά το γεγονός ότι δεν υπήρχε έρευνα αντίκτυπου από τη λειτουργία της πλατφόρμας και τη χρήση των Προσωπικών Δεδομένων. Τότε και μόνο το υπουργείο Παιδείας έκανε κάποιες προσαρμογές οι οποίες όμως κάλυψαν σε ένα βαθμό αλλά όχι απόλυτα τις επιφυλάξεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
06 Απρ 2021 09:29

Η υπόθεση Cisco/Webex είναι αμαρτωλή και είναι προφανές ότι το υπουργείο υπεκφεύγει της ουσίας και είναι ακατανόητη η εμμονή του στον ψευδέστατο ισχυρισμό ότι δεν επιβαρύνεται το δημόσιο, ενώ έχει ήδη αποδειχθεί περίτρανα ότι υπάρχει συγκεκριμένο κόστος πλέον μετά τη λήξη της δωρεάν χρήσης. Και φυσικά στο θέμα των προσωπικών δεδομένων υπάρχει και πάλι ψεύδος από τη μεριά του υπουργείου, ειδικά ως προς την επίκληση της γνωμάτευσης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία κάθε άλλο παρά είναι έτσι όπως τα παρουσιάζει η κ. υφυπουργός. Νομίζω πως το θέμα θα έχει και συνέχεια, γιατί όζει σκανδάλου!

 
Παράλληλοι μονόλογοι
06 Απρ 2021 09:15

Τι δεν καταλαβαίνει ; Ηθελε φαίνεται την ίδια την υπουργό να αφήσει όλες τις υποχρεώσεις για να έρθει στη Βουλή να απαντήσει προσωπικά στον ίδιο γιατί δημοσίως στη Βουλή το έχει ξανακάνει! Μήπως έρχονται εκλογές και ο καθένας φροντίζει την πορεία του;

 
Σημεία των καιρών
06 Απρ 2021 09:08

Έχει συζητηθεί πολλάκις το ίδιο θέμα κι έχει απαντηθεί. Μερικοί το αναμοχλεύουν για να βρίσκονται στην επικαιρότητα; Όταν θέτει κάποιος βουλευτής ερώτηση στη Βουλή καλό είναι να είναι ενημερωμένος πριν.

 
Τα παραμύθια της Χαλιμάς...
06 Απρ 2021 09:00

Η είσοδος των εκπαιδευτικών να γίνεται μέσω του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου και όχι μέσω του Webex.. Στον αναλυτικό οδηγό που είχε εκδοθεί από το υπουργείο Παιδείας τον Σεπτέμβριο όσον αφορά το Webex αναφερόταν αναλυτικά ότι οι εκπαιδευτικοί έπρεπε να κατεβάσουν την εφαρμογή της Webex και να δημιουργήσει λογαριασμό στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Μόνο οι μαθητές έμπαιναν μέσω του link που τους έστελναν οι καθηγητές για την τηλεκπαίδευση. Όσον αφορά το ΚΗΜΔΗΣ όλες οι δημόσιες συμβάσεις υποχρεωτικά αναρτώνται στο διαδίκτυο και όχι μόνο στο ΚΗΜΔΗΣ. Στο ΚΗΜΔΗΣ αναρτώνται στοιχεία που αφορούν διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν πρόσβαση σε αυτό μόνο οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. Οι δημόσιες συμβάσεις αναρτώνται υποχρεωτικά στη Διαύγεια όπου εκεί έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ