Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Yπ. Επικρατείας: Άνοιγμα Λυκείων τη Δευτέρα και διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα- Τί είπε για δημοτικά κι εστίαση

Δημοσίευση: 06/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Άνοιγμα των Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου και διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα σε περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο με τον τόπο κατοικίας, προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ. Παράλληλα, έβαλε τέλος στα σενάρια για άνοιγμα της εστίασης, πριν τις γιορτές.

«Η Επιτροπή έχει ήδη συζητήσει ότι θα πάμε σε ένα άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για υποχρεωτικά self test. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας, κι εκτιμούμε ότι έως αύριο θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κένρτρων, έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία της χώρας. Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία, καθώς έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά και αυτό έχει μια σοβαρότατη επιβάρυνση όχι μόνο για την ψυχική υγεία των μαθητών, αλλά και με ζητήματα μαθησιακά», δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Τόνισε δε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πρωτίστως τα Λύκεια. «Τα δημοτικά σχολεία έχουν παραμείνει για μακρύτερο διάστημα ανοιχτά και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης του σχολικού έτους», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Σε ό,τι αφορά στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, σημείωσε ότι η πιθανότητα να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα στα χωριά μας θα είναι μια μεγάλη ανάσα. «Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όχι σε περιοχές όμως που θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Το λογικό είναι περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες», υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε ότι  είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να έχουμε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης, γι’ αυτό και οι μετακινήσεις στα χωριά θα είναι μια σημαντική ανάσα για τους πολίτες.

Επιδημιολογική κατάσταση

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι παρατηρείται μια μικρή σταθεροποίηση προς αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, όμως ο δείκτης των κρουσμάτων δεν αποτυπώνει  πάντοτε αντικειμενικά την κατάσταση, γιατί συνδέεται με τον αριθμό των τεστ που γίνονται.  «Ήδη έχουμε φτάσει σε αριθμούς ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας, με περισσότερα από 50.000 τεστ. Άρα είναι αναμενόμενο ότι θα έχουμε αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων», ανέφερε.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο ΕΣΥ, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζεται μια σταθερότητα σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές και στις νοσηλείες στην Αττική σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει μια μικρή αναμονή για τις κλίνες ΜΕΘ. «Είναι περίπου 60 άτομα μεσοσταθμικά, τα οποία βρίσκονται σε αναμονή για να εισαχθούν σε κλίνες ΜΕΘ. Παρά ταύτα όλοι οι ασθενείς βρίσκονται υπό αναπνευστική  υποστήριξη, τους παρέχεται δηλαδή απόλυτη ιατρική κάλυψη».  Συμπλήρωσε δε ότι υπάρχει μια αυξητική τάση και πίεση στο σύστημα υγείας σε ειδικές περιοχές, όπως είναι η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα.

Σε ό,τι αφορά στο σταδιακό άνοιγμα τη αγοράς, ο ίδιος επισήμανε ότι  σκέψη να υπάρξει μερική επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στηρίζεται στο γεγονός ότι παρατηρείται μια σοβαρότατη κόπωση στον πληθυσμό με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η συμμόρφωση στα πολύ αυστηρά μέτρα που λειτουργούν επί μακρόν. «Η βασική μας θέση είναι ότι δίνοντας κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης στους πολίτες, τους διοχετεύουμε σε πιο ελεγχόμενα κυκλώματα,  έτσι ώστε το λιανεμπόριο να αντικαταστήσει τις συναθροίσεις στα σπίτια και σε πλατείες έξω από καφέ ή μπαρ», υπογράμμισε.

Τέλος, ερωτηθείς για τους δασικούς χάρτες, προανήγγειλε «οριζόντιες παρεμβάσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος που θα τους εξορθολογήσουν», ενώ παραδέχτηκε ότι  «παρατηρήθηκε μια υπερβολική κατηγοριοποίηση των δασικών εκτάσεων κυρίως στα νησιά. Είναι όμως συνθήκη για την ανάπτυξη η ύπαρξη δασικών χαρτών στη χώρα μας».
«Το να έχουμε δασικούς χάρτες όπως και κτηματολόγιο, είναι συνθήκη για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.  Έχοντας πει αυτό, να πω ότι πράγματι σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες υπήρχαν περιπτώσεις όπου υπήρχε μία υπερβολική κατηγοριοποίηση δασών. Αυτό παρατηρήθηκε κατεξοχήν στα νησιά όπου είναι και ιδιαίτερες οι συνθήκες οι γεωμορφολογικές λόγω των χορτολιβαδικών  εκτάσεων. Ο Πρωθυπουργός ο ίδιος ανέλαβε την πρωτοβουλία, χθες έγινε μία μεγάλη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας διότι γνωρίζω ότι πρόκειται για ένα ζήτημα πολύ υψηλής ευαισθησίας, ότι θα υπάρξουν οριζόντιες παρεμβάσεις εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα αποκαταστήσουν τα πράγματα, τόνισε ο κ.Γεραπετρίτης.

Σχόλια (22)

 
Τραγικό...
09 Απρ 2021 08:23

Για δυο εβδομάδες πραγματικά δεν αξίζει αυτός ο χαμός που θα γίνει κι ούτε είναι η ιδανική στιγμή, διότι έχουμε τα περισσότερα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας. Ωραίοι είναι δεν ακούν τους ειδικούς και κάνουν ό,τι τους κατέβει και στο τέλος αυτοί θα φταίνε. Τα παιδιά της Γ λυκείου δεν περιμένουν να μάθουν από το σχολείο κι ούτε καν που θα πατήσουν.

 
Τραγικό...
09 Απρ 2021 08:21

Για δυο εβδομάδες πραγματικά δεν αξίζει αυτός ο χαμός που θα γίνει κι ούτε είναι η ιδανική στιγμή, διότι έχουμε τα περισσότερα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας. Ωραίοι είναι δεν ακούν τους ειδικούς και κάνουν ό,τι τους κατέβει και στο τέλος αυτοί θα φταίνε. Τα παιδιά της Γ λυκείου δεν περιμένουν να μάθουν από το σχολείο κι ούτε καν που θα πατήσουν.

 
dimitris
08 Απρ 2021 12:34

Στα εσπερινά λύκεια που είμαστε ενήλικοι και ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες ,χωρις τεστ τι θα κανουμε 20 ατομα σε μια ταξη?

 
Μιχάλης Γ.
07 Απρ 2021 14:36

Με τους φοιτητές τι θα γίνει; Πληρώνω για τα δύο παιδιά μου σε διαφορετικές πόλεις ενοίκια ,ηλεκτρικό , κοινόχρηστα για ένα χρόνο και ούτε φοιτούν αλλά και δεν επιχορηγούμαι για τα έξοδα ή έστω να μειωθούν τα ενοίκια . Ακούει κανείς στο ΥΠΑΙΘ ή μας μάρανε η αξιολόγηση, το 200άρι της ντροπής και η τηλεκπαίδευση . Βοήθειά μας .

 
m
07 Απρ 2021 13:18

Aς φρόντιζαν να εμβολιάσουν τους εκπαιδευτικούς πριν τους ριξουν στην αρένα και όποιον πάρει ο χάρος!Έλεος,για δύο εβδομάδες...

 
Λογική στην κοινωνία
07 Απρ 2021 13:06

Ανοιχτά σχολεία θα βοήθησουν να επανέλθει η λογική ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της ελληνικής κοινωνίας: Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να προσποιούνται ότι διεξάγεται κανονικό μάθημα μέσω "τηλεκπαίδευσης".

 
Μ.Χ
07 Απρ 2021 12:40

Ντροπή του. Άσχετος κιαυτος όπως όλοι εκεί μέσα. Μιλάνε στον αέρα. Ας πιαστούν χέρι χέρι και να πάρουν δρόμο από εκεί μέσα. Ότι βλακεία τους έρθει πρέπει να την κάνουν και νόμο. Ας ανοίξουν τα σχολεία και ας πάνε αυτοί να κάνουν μάθημα. Να κάνουν και τα μουφα τέστ και να είναι μια χαρά. Άντε από εκεί πια τους βαρέθηκε ο κόσμος.

 
Κατερινα
07 Απρ 2021 10:33

Οι αναπληρωτες πιυ ειναι χιλιαδες θα αναγκαστουν να ταξιδεψουν απο περιοχες σε βαθυ κοκκινο πολλα χιλιομετρα μακρια για να κανουν λιγες ωρες μαθημα στο λυκειο?πολλοι κανουν μαθημα και σε γυμνασια και δημοτικα!υπαρχει λογικη σε ολα αυτα?

 
Φρόσια Καλογεροπούλου
07 Απρ 2021 09:21

Δύο βδομάδες πριν τις Πασχαλινές διακοπές και με κρούσματα άνω των 4000 ημερησίως και θα ανοίξει τα σχολεία.Πασιφανής ο εμπαιγμός. ,,Πολιτικάντικα ,, παιχνιδάκια.Και ο νοών ........

 
Κωνσταντίνος
06 Απρ 2021 22:40

Ανοίγουμε..για να κλείσουμε ξανά σε 10 ημέρες.. Έτσι, οι μαθητές θα συμπληρώσουν την ύλη που χάθηκε, θα κοινωνικοποιηθούν πριν τις γιορτές, θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση τους και όλα καλά...Το Υπουργείο θα έχει κάνει τη δουλειά του, τα ΜΜΕ θα τονίζουν το άνοιγμα των σχολείων και οι γονείς θα πιστεύουν ότι όλα βαίνουν καλώς... Τελικά, το ζητούμενο θα παραμένει: Ο τόπος αυτός θα αποκτήσει κάποτε την εκπαίδευση που του αξίζει;;

 
Γεωργια
06 Απρ 2021 20:46

Να ανοίξει τα σχολεία για ποιο λόγο? Δήθεν ότι όλα λειτουργουν κανονικά? Σε 2 βδομάδες τι θα κάνουν? Δεν παραιτειται η κ. Κεραμέως να ησυχάσουμε? Δεν έχει συνείδηση?

 
Άνοιγμα σχολείων
06 Απρ 2021 18:41

Καθημερινά αποδεικνύεται πως δεν ήταν ποτέ τα Σχολεία το πρόβλημα, άρα δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσει κι άλλο το άνοιγμα. Οι γονείς των παιδιών σχολικής ηλικίας είναι καθημερινά εκτεθειμένοι και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ούτε είναι άνω των 65 ετών.

 
Αδιανοητο
06 Απρ 2021 18:03

Να συζητάνε για άνοιγμα των Λυκείων με πάνω από 4000 σημερινά κρούσματα.Τι επιδιώκουν;Να ισχυρίζονται ότι άνοιξαν για 2 εβδομάδες;Τι κόστος θα έχει αυτό; Πόσοι εκπαιδευτικοί μαθητές γονείς θα νοσησουν;Πόσοι θα πάνε στο νοσοκομείο;Από ποιους θα πρέπει να ζητήσουν ευθύνες;

 
οι περισσότεροι της γ
06 Απρ 2021 17:58

θα δηλώσουν θετικό τεστ και θα έχουν 15 μέρες διακοπές πριν το πάσχα. απλούστατο

 
Στράτος
06 Απρ 2021 17:34

Εφόσον η τελική απόφαση του Υπουργείου είναι να ανοίξουν τα Λύκεια τη Δευτέρα, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τα Γυμνάσια με Λυκειακές Τάξεις και τα Μουσικά Σχολεία (που είναι συνδεδεμένα Γυμνάσια και Λύκεια). Τα σχολεία αυτά είχαν κλείσει στις περιπτώσεις που έκλειναν τα Λύκεια μόνο σε περιοχές στο "βαθύ κόκκινο" συμπαρασύροντας ουσιαστικά οι μαθητές του Λυκείου και τους μαθητές του Γυμνασίου. Τώρα, εφόσον ανοίξουν τα Λύκεια, τι θα συμβεί στα σχολεία αυτά; Θα επανέλθουν στις τάξεις τους οι μαθητές και των λυκειακών και των γυμνασιακών τάξεων;

 
TASOS
06 Απρ 2021 17:28

Ανοίγουν τα σχολεία, οι μαθητες θα ερθουν?

 
τι μου θυμιζει?
06 Απρ 2021 16:45

Κυριε Πετσα εσεις?

 
Μ.Χ
06 Απρ 2021 16:38

Σαν δεν ντρέπονται που βγαίνει και λέει μέσα στον κακό χαμό ανοίγουν τα σχολεία. Καμία βαθμίδα να μην ανοίξει. Τώρα οι δύο εβδομάδες θα μας σώσουν. Έλεος πια. Λύνουν και δένουν μόνοι τους.

 
ΜΑΡΙΑ
06 Απρ 2021 16:04

ΑΙΣΧΟΣ! ΤΙ ΖΟΥΜΕ,ΘΕΕ ΜΟΥ;;;

 
Τι πρέπει...
06 Απρ 2021 15:47

Να γίνει? Θετικό τεστ ..... διακοπές 2βδομαδες.... μέχρι να γίνει το διαδίκτυακο τμήμα θα χουν τέλειωσει οι δύο βδομάδες..... φωστήρες

 
Sokratis
06 Απρ 2021 15:15

Αφού θα έχεις τα δημοτικά κλειστά οι μισοί καθηγητές θα πάρουν άδεια ειδικού σκοπού. Οι μαθητές της Γ λυκείου δεν θα γυρίσουν στο σχολείο.

 
Kωστας
06 Απρ 2021 15:00

Ωραίοι αυτοί στην κυβέρνηση! Προτείνουν μόνοι τους, αποφασίζουν μόνοι τους, εκτελούν μόνοι τους και αν στραβώσει το πράγμα φταίνε οι ειδικοί! Αν ήμουν μέλος της επιτροπής των ειδικων θα είχα παραιτηθεί εδώ και καιρό ! Εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας θα συνωστισουν 26-28 άτομα σε λίγα τετραγωνικά. ΝΤΡΟΠΉ ΤΟΥΣ!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ