Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Κατατακτηριες 2020

Δημοσίευση: 06/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ειναι ευρέως γνωστό οτι οι κατατακτηριες εξετάσεις τελούν σε μια συνεχή αναβολή απο τις 25 Ιανουαρίου 2021 και την ανακοίνωση του τοτε Υφυπουργού Παιδείας αρμόδιου για θέματα ΑΕΙ.

Αξίζει να σημειωθεί οτι η ανακοίνωση ακολούθησε τις αιτήσεις των επιθυμουντων συμμετοχή και έλαβαν χώρα σε μια περίοδο που το επιδημιολογικο φορτίο ήταν αισθητά χαμηλότερο.

Ακολούθησε ενα μπαράζ ανακοινώσεων, αλλα μόνο μια ουσιαστική κίνηση και πρόταση της επιτροπής αγώνα για τη διεκπεραίωση των κατακτητηριων εξετάσεων απο τους φοιτητές της Ιατρικής Θεσσαλίας, η οποία δεν έτυχε καμίας δημόσιας απάντησης.

Η πραγματικότητα είναι οτι εχει χαθεί ήδη ενα εξάμηνο για όσους θα είχαν πετύχει, υπο άλλες συνθήκες οι αποτυχοντες τωρα θα ξεκινούσαν την προσπάθεια και τη μελέτη για τις επόμενες κατακτητηριες, αλλα κυρίως το γεγονός ότι ουδείς εχει δώσει μια στοιχειοθετημενη απάντηση σε ερωτήματα που απασχολούν αυτη τη μερίδα της κοινωνίας.

Πρώτον, οι κατατακτηριες εξετάσεις ανήκουν στο δια ζώσης πλαίσιο που διέπει τα ΑΕΙ; δηλαδή αν δεν ανοίξουν τα ΑΕΙ, ακομα και με βελτίωση των επιδημιολογικων δεδομένων, οι κατατακτηριες θα χαθούν για το 2020;

Δευτερον, αν χαθούν για το 2020, τι μέλλει γενέσθαι με τις αιτήσεις και τις αντίστοιχες θεσεις; το νομοθετικό πλαίσιο συμμετοχής απο την επόμενη περίοδο αλλαζει, συμπεριλαμβανει και τους αποφοίτους ΙΕΚ και ακόμα και διπλασιασμός των θέσεων επηρεάζει σαφως την αρχη της ισότητας.

Τρίτον, εφόσον η διάταξη για τα self test περιλαμβάνει τους φοιτητές και τους καταρτιζομενους, ποιο είναι το εμπόδιο στο να προγραμματιστουν οι κατατακτηριες με τη χρήση self test; εδω αξίζει να σημειωθεί οτι το ΥΕΘΑ στις προκηρύξεις ΕΠΟΠ έχει συμπεριλάβει ως υποχρεωτική την ύπαρξη αρνητικού test covid στους συμμετέχοντες στην επιλογικη διαδικασία. Μάλιστα στην πρόταση της επιτροπής φοιτητών που ανέφερα παραπάνω, ο υπόψη όρος περιελήφθη.

Τέταρτον, ο αρμόδιος Υφυπουργός είναι διατεθειμένος να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε ολα αυτα τα ερωτήματα; οι υποψήφιοι στις κατατακτηριες εξετάσεις είμαστε άνθρωποι ενήλικοι, πολλοί με υποχρεώσεις επαγγελματικές, προσωπικές - οικογενειακες, ενδεχομένως ορισμένοι να έχουν προβεί σε φροντιστηριακα μαθήματα προετοιμασιας με κάποια οικονομική επιβάρυνση. Σωρευτικα αυτό οδηγεί σε κόπωση σωματική και ψυχική.

Πέμπτον, η τελευταία τοποθέτηση του κυρίου Υφυπουργου, οτι δηλαδή δε βλέπει να γίνονται πριν το Πάσχα, τι σημαίνει; οτι πρόθεση του Υπουργείου είναι να γίνουν με την πρώτη ευκαιρία κατ'εξαιρεση, ακομα κι αν συνεχίσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τα ΑΕΙ ή σχεδιάζονται με άγνωστο χρονικό πλαίσιο διενέργειας και παραμέτρων εισαγωγής;

Αντιλαμβάνομαι πληρως οτι η χώρα βιώνει πρωτόγνωρες και δύσκολες καταστάσεις κι ακομα και τα αρμόδια κρατικά όργανα δυσκολεύονται να δώσουν απαντήσεις. Ωστόσο, χρειάζεται να προσαρμοζονται στις συνθήκες, όπως κι εμείς ως μέλη της κοινωνίας και να λάβουμε απαντήσεις πιο συγκεκριμένες.

Με σεβασμό κι εκτίμηση,
Αναγνώστης esos
Υποψήφιος κατακτητηριων 2020

Ετικέτες: 
Κατατακτήριες

Σχόλια (13)

 
Βετεράνος Κατατακτηρίων (δις)
27 Απρ 2021 11:36

Πώς ακριβώς πληρώνει το κράτος για αυτούς που μπαίνουν στο δεύτερο πτυχίο ; Τα συγγράμματα ; Αμελητέα ποσότητα. Μάλλον δεν καταλαβαίνουν οι ''άσχετοι'' που κράζουν όσους δίνουν Κατατακτήριες ότι, ακόμα και με στενά οικονομικούς όρους, το πτυχίο αποτελεί ''γνωστικό κεφάλαιο'' για τα άτομα και συνεισφέρει στην προστιθέμενη αξία των υπηρεσιών που παρέχουν. Αλλά αυτοί κοιμούνται ύπνο βαθύ.

 
Katataktiries
21 Απρ 2021 21:34

Στις 23-04 θα συζητηθεί ο νόμος πλαίσιο για τα πανεπιστήμια κ τον άλλο μήνα ανοίγουν οι διαπεριφερειακες μετακινήσεις ... Θέλω να πιστεύω ότι θα ορίσουν ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των κατατακτηριων εξετάσεων!!!

 
Σήφης
15 Απρ 2021 21:29

Να μην γίνονται κατατακτήριες. Το κράτος έχει πληρώσει για τις σπουδές στο 1ο πτυχίο. Όποιος θέλει και 2ο πτυχίο να πληρώνει δίδακτρα, όπως στα σοβαρά μεταπτυχιακά.

 
Υποψηφια κατατακτηριων
09 Απρ 2021 14:47

Εσεις που γραφετε πως κανενος ζωη δεν κρινεται απο τις κατατακτηριες να ερθετε λιγο στη θεση μας που εχουμε υποστει ταλαιπωρια τοσων μηνων χωρις συγκεκριμενη απαντηση απο το Υπουργειο. Υπαρχουν σαφεστατα λυσεις να γινουν με τηρηση ολων των μετρων προστασίας της δημοσιας υγειας, οπως εγιναν και αλλες εξετασεις με φυσικη παρουσια! Κι επειτα κανεις δεν ειπε πως ζηταμε να γινουν εδω και τωρα! Ζηταμε να τεθει ενα συγκεκριμενο χρονικο πλαισιο, οπως εγινε με τις πανελλαδικες εξετασεις (εξαλλου κι οι κατατακτηριες εισαγωγικες εξετασεις ειναι) για να οργανωσουμε τη μελετη μας και θεωρω πως ειναι αυτονοητο δικαιωμα μας αυτο!!!!!

 
Υποψήφιος ΚΤΚ
07 Απρ 2021 15:14

Δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική που ανοίγουν τα Λύκεια - εκτός της Γ'Λυκειου που υπάρχει σοβαρή ανάγκη - και δε θέτουν στην επιτροπή το ζήτημα των κατακτητηριων που είμαστε όλοι ενήλικοι, μπορούν να επικαλεστουν την ατομική ευθύνη και το υποχρεωτικό φορτίο των μέτρων που πρέπει να τηρήσουμε και να οριστεί εξεταστική περίοδος.

Αν κάποιος εχει σφαιρική εικόνα, μπορεί να μας πει στο σύνολο των υποψηφίων πόσοι είναι αυτοί που απαιτείται να μετακινηθούν εκτός νομού και γιατί δεν μπορεί να προβλεφθεί βεβαίωση απο τις γραμματείες των τμημάτων για τη μετακίνησή τους;

Παρακαλώ το esos, αν υπάρχει δυνατότητα, ας ποσταρει την άποψη του άρθρου, για να το δει περισσότερος κόσμος και ίσως προκληθεί και κάποια απάντηση απο το ΥΠΑΙΘ.

 
Κατατακτήριες
07 Απρ 2021 14:19

Δυστυχώς χάθηκε ένα εξάμηνο, και πλέον όποτε και να γίνουν οι εξετάσεις δεν θα έχουμε παρακολουθήσει καθόλου μαθήματα του εαρινού. Άρα ουσιαστικά χάρηκε και το εαρινό. Το θέμα είναι να μη φορτωθούμε τη χρονιά γιατί πλέον έχει και dead line στα έτη (ν+2 ή ν+3)! Βέβαια η υγεία είναι πάνω απ’ όλα, ειδικά τώρα που δυστυχώς χειροτερεύουν διαρκώς τα πράγματα!

 
KATATAKTHRIES
07 Απρ 2021 08:26

Πολύ σωστή η τοποθέτηση! Επιτέλους να δοθεί μια απάντηση στο θέμα γιατί μόνο αόριστες απαντήσεις λαμβάνουμε!
Να τονίσω ότι οι κατατακτήριες εξετάσεις ειναι εισαγωγικός διαγωνισμός! Επομένως εφόσον διενεργηθούν οι πανελλήνιες δεν βλέπω για πιο λόγο δεν υπάρχει απάντηση στο θέμα των κατατακτήριων.

 
Φοιτητές όχι μόνο τουρίστες
06 Απρ 2021 22:09

Ανοιχτά πανεπιστήμια μετά τον Μάιο και τότε μπορούν να γίνουν οι εξετάσεις και οι κατατακτήριες.

Είναι προκλητικό στην Ελλάδα, όταν σε ένα μήνα θα ξεκινήσουν να γίνονται δεκτοί δεκάδες χιλιάδες τουρίστες, να μένουν περιορισμένοι οι φοιτητές εκτός των σχολών τους.

 
Υποψήφιος ΚΤΚ
06 Απρ 2021 20:25

Πρόκειται για ουσιαστική τοποθέτηση και παρουσίαση του προβλήματος και των αιτημάτων των υποψηφίων στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Μακάρι να υπάρχει η δυνατότητα να το ποσταρει το esos στο Fan Page του για να το δει πιο πολύς κόσμος, γιατί μόνο απο το tag το βρήκα προσωπικά.

Οσο για αναφορές για αντιπολίτευση, δεν ξέρω πού βρίσκονται. Δε φαίνεται να υπάρχει αίτημα για διεξαγωγή εδω και τώρα, αλλα για συγκεκριμένο χρονικό και διαδικαστικό πλαίσιο μόνο, το οποιο ειναι και εντός αρμοδιότητας του ΥΦΥΠΑΙΘ και θα ηρεμήσει και θα προκαλέσει ασφάλεια στους υποψηφιους.

Η κατάσταση μας ως υποψηφίων κατακτητηριων χρονιζει και καλό θα ήταν τρολ εντεύθεν και εκείθεν να ασχοληθούν με κατι αλλο ή ίσως και με τίποτα.

Καλή συνέχεια σε όλους και καλή μελέτη.

 
Πολίτης με ΛΟΓΙΚΗ
06 Απρ 2021 19:49

Ας μάθουμε επιτέλους σε αυτή την χώρα να ιεραρχούμε τα πράγματα. Ας καταλάβουμε ότι αυτή τη στιγμή προέχει η δημόσια υγεία και όλα τα άλλα έπονται. Κανενός η ζωή δεν κρίνεται από τις κατακτήριες αλλά η ζωή όλων κρίνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τήρηση των μέτρων. Κάποιοι σκόπιμα κάνουν αντιπολίτευση με τα πάντα. Για όνομα του Θεού!

 
Παύλος
06 Απρ 2021 19:13

Καλά τα λές, περιμένουμε συγκεκριμένη απάντηση από την υπουργό.

 
Αγγελική
06 Απρ 2021 18:59

Συγχαρητήρια για την τοποθέτησή σας ! Εκθέτει όλο τον προβληματισμό και τα νομικά ζητήματα που θα προκύψουν από την τυχόν ματαίωση των κατατακτηρίων ! Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι δεν θα γίνει ακύρωσή τους, και ότι θα διεξαχθούν τον Μάιο.
Εκτός των άλλων, τίθεται και θέμα ισότητας σε σχέση με τις εξετάσεις για τα ΑΕΙ εξωτερικού, Αστυνομίας, ξένων γλωσσών κλπ

 
Κατατακτηριες
06 Απρ 2021 17:14

Πολυ. Σωστη. Η τοποθετηση μπραβο. Μενει τωρα να απαντησει επιτελους. Η κεραμεως και να ορισει ημερομηνια τον μαιο για διεξαγωγη εξετασεων.ελεοςπια

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.