Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Η εμπειρία του Ν. Φίλη από τον εμβολιασμό του με AstraZeneca

Δημοσίευση: 07/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Καθώς έχει περάσει 20μερο από τον εμβολιασμό μου με την πρώτη δόση του AstraZeneca, θα ήθελα να κάνω μια μικρή συμβολή στη συζήτηση που απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη. Φυσικά, δεν μιλώ ως επιστήμονας, ούτε ως πολιτικός αυτή τη φορά. Ως απλός πολίτης, και μόνο.

Έτυχε να έχω ραντεβού για τον εμβολιασμό, σύμφωνα με την ηλικιακή μου ομάδα, στις 16 Μαρτίου. Την επομένη δηλαδή που οι μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.ά.) ανέστειλαν τη χορήγησή του. Δεν θα ισχυριστώ ότι άκουσα την είδηση και την προσπέρασα. Αλλά δεν κλονίστηκα τόσο, ώστε να μην προσέλθω για τον εμβολιασμό μου.

Ποιοι ήταν οι δύο κύριοι λόγοι: Πρώτον, είχα εμπιστοσύνη σε αυτό που έλεγαν οι Έλληνες επιστήμονες, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Αφού τους ακούγαμε από την αρχή της πανδημίας, έπρεπε να τους ακούσουμε κι αυτή την κρίσιμη στιγμή. Δεύτερον, γιατί ως κοινός νους, αντιλαμβανόμουν ότι το «ένα στο εκατομμύριο», ακόμα και το «ένα στις εκατό χιλιάδες» είναι πολύ-πολύ μικρότερο, ασύγκριτα μικρότερο, από την πιθανότητα θανάτου ή επώδυνης νοσηλείας από τον κορονοϊό.

Τον απλό πολίτη, που φοβάται και κάνει πίσω, τον καταλαβαίνω. Δεν θα τον κρίνω, ειδικά από τη στιγμή που τα μηνύματα που λαμβάνει καθημερινά, με ρυθμό ριπής πολυβόλου, είναι εν πολλοίς αντιφατικά. Αλλά αν θέλει να ακούσει μια φωνή μη ειδικού, ας είναι αυτή: το ρίσκο είναι τόσο μικρό, οι κίνδυνοι για μας και τους κοντινούς μας ανθρώπους τόσο μεγάλοι, που το εμβόλιο είναι η αυτονόητη επιλογή.

Ας έχουν υπόψη και κάτι άλλο όσοι διστάζουν: καθημερινά, συναντώ ανθρώπους που ζητούν να εμβολιαστούν, χωρίς να έχουν ακόμα το δικαίωμα. Για παράδειγμα, επί ένα χρόνο οι εκπαιδευτικοί των σχολείων ειδικής αγωγής, πηγαίνουν στις τάξεις τους απροστάτευτοι, χωρίς εμβολιασμό. Μετά από άπειρες πιέσεις, πολιτικές και συνδικαλιστικές, πήραν σειρά, αλλά ο εμβολιασμός τους μόλις τώρα ξεκινά. Το εμβόλιο φέρνει βιολογική ασφάλεια και ψυχική απελευθέρωση από το φόβο. Μην υποτιμάτε αυτό το δώρο της Επιστήμης, αυτό το βήμα προς την ελευθερία, αν ανήκετε στις ομάδες εμβολιασμού. Ειδικά οι υγειονομικοί ανάμεσά σας, που δίνετε με θάρρος τη μάχη της πρώτης γραμμής.

Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια (18)

 
Και ένα μπράβο στον κ. Φίλη
09 Απρ 2021 09:51

Ομολογώ ότι δεν είχα την ευκαιρία να πω σαν άτομο ένα μπράβο στον κ. Φίλη.Σήμερα χαίρομαι που μου έδωσε αυτήν την ευκαιρία.Μπράβο σας για την σωστή περιεκτική και λογική δήλωση.

 
αυθαίρετος λόγος
08 Απρ 2021 21:44

Ο επιστημονικός λόγος βασίζεται πρώτιστα στη ΛΟΓΙΚΗ.

 
ΜΠΡΑΒΟ
08 Απρ 2021 21:32

Μπράβο του. Μια άποψη ανθρώπινη χωρίς πολιτικό επηρεασμό.Επιτέλους.
Αφιερωμένο στους αρνητές, στους φανατισμένους και στους ψεκασμένους.

 
Μελίτακας ο Α΄
08 Απρ 2021 20:25

Ο επιστημονικός λόγος βασίζεται αποκλειστικά σε επεξεργασμένα δεδομένα σύμφωνα με πρωτόκολλα κοινής αποδοχής. Ο αυθαίρετος λόγος « τάξεις μεγέθους » και οι δημοσιογραφικές εικασίες που ανατρέπονται συχνά, δεν είναι το κατάλληλο υλικό για να διατυπωθεί μία επιστημονική απάντηση, όσο περισπούδαστο κι αν είναι το ύφος του γράφοντος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι προφανής η πρόθεση αλλά επειδή γελά και το παρδαλό ριφάκι που έχω δίπλα μου, χαλάλι του!...

 
Ιωάννης Α. Δελημ.
08 Απρ 2021 18:00

Ο Δημοσθένης ο Αθηναίος ρήτορας και πολιτικός έπασχε από αδυναμία φωνής και βραδυγλωσσία. Η βούλησή του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος στους Βίους Παράλληλους, έβαζε στο στόμα του μικρά χαλίκια την ώρα που απήγγειλε λόγους, προκειμένου να βελτιώσει την άρθρωσή του. Οι προσπάθειες αυτές του Δημοσθένη απέδωσαν καρπούς και εξελίχθηκε σε σπουδαίο ρήτορα και πολιτικό. Σκεφτείτε τι θα έλεγε σήμερα ο Δημοσθένης για τη σύγχρονη αλαλία.

 
Xm
08 Απρ 2021 11:21

Τελικά ως "απλός πολίτης" έχει κάποια υπευθυνότητα. Ως Συριζαίος ας μη το συζητάμε καλύτερα.

 
Η αλήθεια είναι
08 Απρ 2021 09:05

Μακάρι να μένουνε μακριά από δογματισμούς και κομματικές τοποθετήσεις και να βλέπουμε και να λέμε αλήθειες. Η πατρίδα και ο κόσμος παντού περνά δύσκολα.. σε όλο τον κόσμο με πιο δύσκολα μέτρα και πολλές ζωές δυστυχώς σε μεγάλο κίνδυνο. Αυτή τη στιγμή χρειάζονται αλήθειες και σοβαρότητα! Δε μπορεί κάποιος να κάνει το εμβόλιο και μετά να το κατηγορεί! Η να λέει ότι πρέπει να εμβολιαστουμε με το ένα η το άλλο! Ο κος Φίλης τουλάχιστον σε αυτό στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
07 Απρ 2021 23:46

@Καθώς δεν είσαι ειδικός...
Μα, αγαπητέ μου, ο Φίλης είπε κάτι τόσο απλό και αυτονόητο, ώστε απορώ γιατί και πάλι θα πρέπει να αντιδρούμε: Η πιθανότητα σε κάθε περίπτωση (ακόμη και στις περιπτώσεις που εσύ αναφέρεις) να πάθεις κάτι από το εμβόλιο είναι αμελητέα σε σχέση με αυτό που είναι πολύ πιο πιθανό να πάθεις από τον ιό. Απλό, ξεκάθαρο, ρεαλιστικό. Είναι δυνατόν να διαφωνεί κανείς σ' αυτό;
ΥΓ. Συγχαίρω κι εγώ τον κ. Φίλη για τη συμβολική, αλλά ιδιαιτέρως σημαντική αυτή πρωτοβουλία του...

 
Πολύ σωστή κίνηση
07 Απρ 2021 21:37

Αν και δεν τον είχα σε εκτίμηση, η κίνηση του σήμερα είναι κατά πολύ ανώτερη της απευθείας μετάδοσης του εμβολιασμοί του πρωθυπουργού και της προέδρου της Δημοκρατίας.
Τα συγχαρητήριά μου!!!!

 
Αλίκη
07 Απρ 2021 20:17

Μπράβο! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, το έκανα κι εγώ!

 
ΔΕΠ
07 Απρ 2021 20:17

Μπράβο ρε κ. Φίλη! Και αυτό το μπράβο είναι από κάποιον που διαφωνεί με τις πολιτικές σου παρεμβάσεις και απόψεις. Στην πανδημία είμαστε όλοι μαζί. Να το πεις και στο κόμμα σου.

 
Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες
07 Απρ 2021 19:28

λέει ένας γνωστός μου στο χωριό.....

 
Καθώς δεν είσαι ειδικός..
07 Απρ 2021 18:25

Η πιθανότητα 1 στα 100000 αφορά στο γενικό πληθυσμό. Η πιθανότητα για συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων όπως νέες γυναίκες κάτω των 50 ετών είναι τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη.
Αυτό βέβαια θα έπρεπε να το καταλαβαίνατε ακόμα και αν δεν είστε ειδικός μιας και αποτελεί ζητούμενο για όλη την επιστημονική κοινότητα πλέον. Για τον λόγο αυτό η ίδια η χώρα που δημιούργησε το εν λόγω εμβόλιο (Αγγλία) προτίθεται να σταματήσει τον εμβολιασμό για άτομα κάτω των 50 (και αυτό είναι γεγονός και όχι φήμες/φόβος).
Καλό θα ήταν να κρατάτε τις απόψεις σας ("ως πολίτης") για τον εαυτό σας και να μην επηρεάζετε τους άλλους οι οποίοι μπορεί να κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από όσο νομίζετε (κρίνοντας για τον εαυτό σας).

 
Μελίτακας ο Α΄
07 Απρ 2021 18:06

Άριστος, κύριε βουλευτά!
Άριστος, Άριστος, Άριστος!

 
Πολίυης
07 Απρ 2021 18:06

ΜΠΡΑΒΟ ...ΡΕ ΦΙΛΗ...!!!
ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ....ΜΙΛΑΣ ΩΡΑΙΑ.....!!!
ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ.....ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΙΛΟΥΣΕΣ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΕΤΣΙ......ΜΕ ΑΥΤΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΜΟ , ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ , ΦΑΣΙΣΜΟΣ , ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ,ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ,ΑΝΑΛΓΗΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ,ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΑΠΕΙΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ......κ.ά. ΤΕΤΟΙΑ .......ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ....!!!

 
Dikaios
07 Απρ 2021 17:54

Σωστός ο κ. Φίλης!!! Το έκανα και εγώ!!! Πραγματικά αισθάνομαι ψυχική απελευθέρωση από τον φόβο!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ