Υπ. Παιδείας: 15 χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Λυκείων και το self-testing

07/04/2021

Άκουσε το άρθρο

Το υπουργείο Παιδείας , σχετικά με την δια ζώσης επαναλειτουργία των Λυκείων και το self-testing , ετοίμασε τις παρακάτω  15 χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις, για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς:

1)    Ποια σχολεία θα λειτουργούν δια ζώσης από τη Δευτέρα 12/4;

Από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, επαναλειτουργούν δια ζώσης τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, ημερήσια και εσπερινά, όλης της χώρας, καθώς και οι λυκειακές τάξεις των Γυμνασίων με λυκειακές τάξεις. Παράλληλα, συνεχίζουν τη δια ζώσης λειτουργία τους οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, οι οποίες δεν έχουν κλείσει καθόλου από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς.

2)    Ποια μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό έχουν ληφθεί για την επαναλειτουργία των Λυκείων;

Προβλέπεται η εφαρμογή όλων των μέτρων που έχουμε ήδη λάβει, όπως:

- η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
- τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
- οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
- η χρήση αντισηπτικών,
- οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
- οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,
- τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ προστίθεται, στα ήδη ισχύοντα, άλλο ένα σημαντικό, προληπτικό μέτρο: η διενέργεια αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

3)    Είναι υποχρεωτικά τα τεστ;

Τα τεστ θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο, και θα πρέπει να γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, πριν την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

4)    Πώς θα γίνεται η προμήθεια των τεστ;

Βάσει του ΑΜΚΑ τους, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο. Για τους ανήλικους μαθητές Λυκείου, τα τεστ θα παραλαμβάνουν γονείς και κηδεμόνες με τον ΑΜΚΑ των μαθητών. Το πρώτο τεστ μπορούν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου να το παραλάβουν από αύριο 8/4 σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή 9/4 στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ, το οποίο θα πρέπει να διενεργηθεί έως το πρωί της Πέμπτης 15/4.

5)    Είναι δύσκολη η διαδικασία του τεστ;

Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων. Το τεστ είναι ρινικό και όχι ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό, και ο στυλεός πρέπει να μπει στη μύτη απαλά και να περιστραφεί αρκετές φορές.  Ήδη έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων (https://self-testing.gov.gr).

Τα βήματα είναι τα εξής:

1. Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.  

2. Οι μαθητές/ εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

3. Γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

6) Τι γίνεται αν το self-test είναι αρνητικό;

1. Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μονίμως μαζί τους. Θα επιδεικνύουν την εκάστοτε κάρτα στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.

2. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr.

3. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

7) Τι γίνεται αν το self-test είναι θετικό;

1. Για τους μαθητές, θα δηλώνεται το θετικό αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία θα μπορεί να μεταβεί σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.

2. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία θα μπορεί να μεταβεί σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.

3. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.
 
8) Γιατί προτεραιοποιήθηκαν τα Λύκεια έναντι άλλων βαθμίδων;

Προτεραιοποιήθηκε το άνοιγμα των Λυκείων για δύο βασικούς λόγους:
- γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
- γιατί πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

9) Έχουν δοθεί οδηγίες για την κάλυψη της ύλης;

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς μας σχετικά με την κάλυψη της ύλης, δεδομένης της αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας. Τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν οδηγίες για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και εντός της εβδομάδας εκδίδονται και νέες οδηγίες για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα, το ΙΕΠ παρακολουθεί και ζητήματα ψυχοσυναισθηματικής φύσεως που συνδέονται με την πανδημία και την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.
 
10) Πότε θα ανοίξουν τα υπόλοιπα σχολεία;

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συζητά συστηματικά με την Επιτροπή των Ειδικών και για τις λοιπές δομές εκπαίδευσης, και ελπίζουμε σύντομα να είμαστε σε θέση να επαναλειτουργήσει η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και για αυτές.
 
11) Πώς θα προμηθεύονται τα τεστ ενήλικοι μαθητές εσπερινών λυκείων;

Στα εσπερινά λύκεια όλης της επικράτειας προβλέφθηκε για το πρώτο τεστ η απευθείας διανομή τεστ στα σχολεία. Τα τεστ θα βρίσκονται στα σχολεία έως το Σάββατο 10/4, και θα τα προμηθευτούν οι μαθητές από τις σχολικές μονάδες εντός του Σαββατοκύριακου, ακολουθώντας της οδηγίες των Διευθυντών των σχολικών μονάδων.

12) Για ποιες ηλικίες μαθητών μπορούν οι γονείς να παραλαμβάνουν self-tests από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ των μαθητών;

Οι γονείς μπορούν να παραλαμβάνουν self-tests για όλους τους μαθητές που γεννήθηκαν τα ημερολογιακά έτη 2003, 2004 και 2005.

13) Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί/μαθητές θα πρέπει να κάνουν τεστ;

Ναι.

14) Οι μαθητές που θα βγουν θετικοί θα κάνουν τηλεκπαίδευση;

Για τους μαθητές των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ βγει θετικό προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν. Δίνεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.

15) Οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες οφείλουν να πηγαίνουν στο σχολείο με φυσική παρουσία;

Εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν ότι οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που συνοικούν με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

Σχόλια (16)

Zoi Mylonaki
|

Αν μαθητής γ λυκειου,κολλήσει covid εξαιτίας του συνωστισμου ,πολλά παιδιά σε μικρές αιθουσες,με αποτέλεσμα να μείνει πίσω στη μελέτη του,τώρα στην τελική ευθεία,τι γίνεται;πως αναπληρώνονται χαμένες ώρες από αδυναμία διαβάσματος;Ξέρουμε όλοι χρόνια τώρα ποιος κάνει τη δουλειά της προετοιμασίας,βλέπε φροντιστήριο.

Κάλλη
|

Γιατί δεν δίνουν τα τεστ στα σουπερμάρκετ , περίπτερα ή στους φούρνους να τελειώνουμε μάνι μανι ?

Μητέρα κι εκπαιδευτικός
|

Το ζήτημα δεν είναι διαδικαστικό. Το ζήτημα είναι ουσιαστικό. Πού είναι οι αποστάσεις; Δεν αποτελούν αναγκαία συνθήκη μιας υποτυπώδους προστασίας; Πόσο μάλλον όταν η βεβαίωση, τόσο για το σκέλος της διενέργειας του τεστ όσο και για το σκέλος του αποτελέσματος, επαφίεται στην ειλικρίνεια και τη νοοτροπία των γονέων. Πού είναι η πρόνοια για τους ευπαθείς μαθητές; Πού είναι η πρόνοια για τους μαθητές με ευπαθείς γονείς; Πού είναι η πρόνοια για τους μαθητές με άτομα που νοσούν στο σπίτι; Μία απόφαση που θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται θέλει να λύσει. Η ζωή των ανθρώπων πρέπει να είναι πάνω από όλα. Ας μην συζητήσουμε για την αξιοπιστία των τεστ. Όποιος ενδιαφέρεται ας βρει ΕΠΩΝΥΜΕΣ αναφορές ΕΙΔΙΚΩΝ.

Teacher o teacher!
|

δεν ξεχνάς από πέρυσι να γράφεις εναντίον του σχολείου!!Αχ teachero teacher..λάθος επάγγελμα διάλεξες!

ΔΕΣΠΟΙΝΑ
|

Με τα Μουσικά Σχολεία τι θα γίνει; Οι μαθητές/τριες Γυμνασίου θα παρακολουθούν μαθήματα δια ζώσης; Η δεν θα ανοίξουν ούτε οι Λυκειακές τάξεις;

Μαίρη
|

Δηλαδή στα γυμνάσια με λυκειακές τάξεις θα λειτουργεί το Λύκειο δια ζώσης και το γυμνάσιο με τηλεκπαίδευση;Πώς;

Κ Χ
|

Το υπουργείο παρωδία(ς) ξαναχτυπά!!! Οι παλινωδίες και οι γελοιότητες δεν έχουν τέλος. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!! 10 ημέρες πριν το Πάσχα, πια είναι η σκοπιμότητα να ανοίξουν τα λύκεια???

A.N
|

Απο κουβέντες χορτάσαμε απο πράξη κανένας,στο Λύκειο του γιού μου όταν υπήρξε αντίδραση ήμασταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.Το έχω ξαναπεί δεν χρειαζόμαστε σχολιαστές αλλα μαχητές,για το καλό των παιδιών μας.Πρέπει να βγούμε μπροστά και οχι να κοιτάμε τις εξελίξεις απο τον καναπέ,τα παιδιά μας μας χρειάζονται.Το παράδειγμα για την πορεία των παιδιών μας στη ζωή τους είμαστε εμείς,μην τα μαθαίνουμε να είναι παρατηρητές αλλά να πάρουν μέρος στις εξελίξεις της ζωής τους.

Εσπερινό Λύκειο
|

Μου λέει διευθυντής Εσπερινού Λυκείου στην Αττική (περιοχή με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο):

"Το καταλαβαίνω ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της διάθεσης και δεν έχω πρόβλημα με την όποια εξτρα εργασία, άλλωστε αμέτρητες φορές πηγαίνουμε στα σχολεία εκτός ωραρίου, αλλά δεν είναι δυνατόν να μας αντιμετωπίζουν με τόση απαξίωση.

Ποιος θα κάνει όλα όσα απαιτούνται; Μόνος ο διευθυντής; Σε σχολείο τόσους μαθητές θα κάνει καταγραφή, πακετάρισμα και διανομή; Σε ποια υπηρεσία ή και επιχείρηση απασχολείς προσωπικό όποτε θέλεις χωρίς αποζημίωση; Φυσικά δεν αναφέρομαι στον Διευθυντή αλλά σε κάποιο συνάδελφο που θα πρέπει να βοηθήσει-εργαστεί... Και πως θα "υποχρεώσεις" κάποιο συνάδελφο να έρθει , όταν δηλώνει ότι φοβάται;
Αν από τη διαδικασία κολλήσω covid, με δεδομένο ότι σίγουρα θα έρθω σε επαφή με θετικούς μαθητές, θα προσφύγω νομικά "

Τι να του πώ ότι έχει άδικο;

pakis
|

Για τα τεστ κάθε εβδομάδα θα κάνουμε ουρά στα φαρμακεία ; θα υπάρχουν σε όλα ; τι παλαβά πράγματα σκεφτήκατε εσείς οι άριστοι ;

Ελένη
|

Εκτός πραγματικότητας για πολλοστή φορά. Σε όλη την Ελλάδα τα Εσπερινά είναι στην πρωτεύουσα του νομού και μεγάλη μερίδα των μαθητών έρχονται από τα χωριά με τη συγκοινωνία. Θέλετε να πείτε ότι αντί να πάρουν το τεστ από το φαρμακείο τους όπως οι υπόλοιποι μαθητές, θα πρέπει να κάνουν επιπλέον αχρείαστη μετακίνηση για να πάρουν το τεστ από το σχολείο; Σαββατοκύριακο; Και ποιος θα είναι στο σχολείο το Σαββατοκύριακο να τους το δώσει; Οι διευθυντές; Καταργήθηκε το πενθήμερο και δεν το ξέρουμε;
Οι λυκειακές τάξεις των Γυμνασίων με λυκειακές τάξεις θα επαναλητουργήσουν διά ζώσης. Οι γυμνασιακές τάξεις των ίδιων σχολείων πώς θα λειτουργήσουν, που έχουν τους ίδιους καθηγητές;

Παναγιώτης
|

Στις 31 Ιανουαρίου το υπουργείο Παιδείας δεν άνοιγε τα γυμνάσια με λυκειακές τάξεις (στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα μουσικά σχολεία) με τη δικαιολογία ότι διδάσκουν οι ίδιοι καθηγητές στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Επομένως κλειστό το λύκειο =κλειστό και το γυμνάσιο. Σήμερα αποφασίζει ανοιχτό λύκειο αλλά κλειστό γυμνάσιο. Οι καθηγητές θα κάνουν δια ζώσης μάθημα στο λύκειο και ενδιάμεσα θα διακτινίζονται στο σπίτι τους για τηλεκπαίδευση στο γυμνάσιο. Τι είπατε; Με λένε Ρίζω και όλως θέλω το γυρίζω!!!

Χρειάζεται αναμόρφωση
|

Το Ελληνικό Νηπιαγωγείο έχει μείνει στη δεκαετία το 80 όταν δεν υπήρχαν καν βρεφονηπιακοί - παιδικοί σταθμοί. Τώρα τα περισσότερα παιδιά πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς 1-2 χρόνια προτού τα προνήπια και κάνουν σχεδόν τα ίδια πράγματα...

Δήμος
|

Φαιδρές γελοιότητες στη χώρα της φαιδρας πορτοκαλεας

Καλλιτεχνικα
|

Αληθεια πως θα λειτουργησουν αυτα τα γυμνασια αφου θα ανοιξουν οι λυκειακες ταξεις και οι καθηγητες Ειναι κοινοι οεο;

ΒΒΒ
|

Δηλαδή 2 φορές την εβδομάδα θα πρέπει να τρέχουμε στα φαρμακεία (και στην ουρά) για το τεστ; Και μάλλον μεσημέρι ή απόγευμα γιατί το πρωί έχει και σχολείο. Αν έχουν εξαντληθεί τα πιθανά αποθέματα κάποιου φαρμακείου; Βόλτα στην πόλη. Όλα αυτά σε περιορισμένο χρόνο γιατί πρέπει και να είναι ''φρέσκο'' το αποτέλεσμα, το οποίο σημαίνει ότι έχουμε μια ή δύο μέρες για ''ψώνια'' στα φαρμακεία. Αν σε κάποιον τύχει ένα προσωπικό πρόβλημα και δεν προλάβει φαρμακείο; Τρέχα γύρευε! Η α(χ)ριστία σε όλο της το μεγαλείο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ