Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Ν. Κεραμέως: Δεν θα ανοίξουν πριν από το Πάσχα Γυμνάσια, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Εξετάζεται η επέκταση των self-testing σε οδηγούς σχολικών, καθαρίστριες, διοικητικό προσωπικό
Δημοσίευση: 08/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Πριν από το Πάσχα δεν θα ανοίξουν Γυμνάσια , Δημοτικά και Νηπιαγωγεία , ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”.

Η υπουργός Παιδείας εξήγησε τη διαδικασία που καλούνται να ακολουθήσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα Λύκεια, τα οποία ανοίγουν τη Δευτέρα.

Υποχρεωτικά είναι τα δύο self test την εβδομάδα. Από τη Δευτέρα θα μπορούν να προμηθεύονται το δεύτερο self test, για να το κάνουν την Πέμπτη το πρωί. Υπογράμμισε πως τα τεστ θα πρέπει να γίνονται ή την προηγούμενη ημέρα ή το πρωί της ίδιας ημέρας. Στη συνέχεια θα πρέπει να δηλώσουν στη σχετική πλατφόρμα το αποτέλεσμα. Αν είναι αρνητικό, εκδίδεται μία “κάρτα εισόδου” στο σχολείο.

Οι μαθητές θα πρέπει να την επιδεικνύουν στον καθηγητή της 1 ης διδακτικής ώρας. Εάν δεν έχει εκτυπωτή, επιδεικνύει χειρόγραφη βεβαίωση την οποία συμπληρώνει ο γονέας. Ο Διευθυντής του σχολείου έχει την ευθύνη για να ελέγχει τις βεβαιώσεις των καθηγητών.

Προανήγγειλε μάλιστα την επέκταση του μέτρου και σε οδηγούς σχολικών, καθαρίστριες, διοικητικό προσωπικό. Για τα κυλικεία προβλέπεται προσαρμοσμένη λειτουργία, στη βάση των οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Εάν κάποιος μαθητής βρεθεί θετικός, ισχύει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και κλείνει το τμήμα, όχι το σχολείο.

Εάν κάποιος μαθητής ανήκει σε ευπαθή ομάδα ή έχει στο σπίτι του άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, δικαιολογείται η απουσία από το σχολείο και μπορεί να συμμετέχει σε διαδικτυακά τμήματα (τηλεκπαίδευση).

Απέφυγε να διευκρινίσει, πάντως, τι θα γίνει στην περίπτωση που ένας μαθητής προσέλθει τη Δευτέρα χωρίς “κάρτα εισόδου”, λέγοντας πως το πρώτο που θα γίνει είναι να εξηγηθεί ποια είναι η προβλεπόμενη διαδικασία.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις από μερίδα φαρμακοποιών για τα self test, η Νίκη Κεραμέως είπε πως, όπως έχει ανακοινώσει το αρμόδιο Υπουργείο, οι επόμενες παρτίδες θα είναι σε ατομικές συσκευασίες. Διαβεβαίωσε πως η ροή προς τα φαρμακεία θα είναι συνεχής και συστηματική.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις ενστάσεις που διατύπωσαν μέλη της επιτροπής των ειδικών για το άνοιγμα σχολείων παράλληλα με το λιανεμπόριο, αναφορικά με τον κίνδυνο διασποράς του ιού εξαιτίας της αύξησης της κινητικότητας, η Υπουργός Παιδείας επεσήμανε πως η απόφαση ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία (19 υπέρ έναντι 8 κατά). Η επιτροπή λειτουργεί αμερόληπτα, είναι συλλογικό όργανο που κάνει εισηγήσεις και η Κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις, υπογράμμισε η Υπουργός Παιδείας.

Στο ερώτημα του Γιώργου Παπαδάκη “Γιατί δεν ανοίγουν τα φροντιστήρια;” η κ. Κεραμέως απάντησε πως «Δεν έχουμε το “πράσινο φως” των ειδικών» και εξήγησε πως βασικός λόγος είναι πως στο σχολείο η ομάδα των μαθητών είναι σταθερή και δεν εναλάσσεται.

Η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη χώρα στην οποία γίνεται χρήση self test, είπε η υπουργός, επικαλούμενη το παράδειγμα της Αυστρίας, όπου πλέον ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων είναι μικρότερος από αυτόν του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η τηλεκπαίδευση είναι μία λύση ανάγκης, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση, συνέχισε η Νίκη Κεραμέως, υπενθυμίζοντας πως τα Λύκεια της Αττικής είναι κλειστά από τον Νοέμβριο, ενώ πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές.

Για τις κατατακτήριες εξετάσεις, είπε πως θα γίνουν μόνο όταν επιτραπούν δια ζώσης εξετάσεις στα Πανεπιστήμια.

Η υπουργός Παιδείας τόνισε επίσης πως «έχουμε προτεραιοποιήσει τους εκπαιδευτικούς στη διαδικασία του εμβολιασμού».

Απαντώντας σε ερώτηση για την περίπτωση που κάποιος μαθητής ασθενήσει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, η κ. Κεραμέως είπε πως υπάρχει η δυνατότητα αναπλήρωσης τον Σεπτέμβριο.

Τέλος, ρωτήθηκε για το πότε θα ληφθεί η απόφαση για το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης. Η υπουργός Παιδείας είπε πως πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία, στην οποία προχωράμε βήμα-βήμα, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών και ότι πριν από τον Πάσχα δεν θα γίνουν εισηγήσεις για το άνοιγμα άλλων βαθμίδων.

Σχόλια (36)

 
Apopsi mou
10 Απρ 2021 23:23

Όλοι οι μαθητές Γ Λυκειου να περάσουν χωρίς Πανελλήνιες..... Κάποια ευρωπαϊκή χώρα νομίζω το κάνε πέρσι.... Κρίμα τα παιδιά, κρίμα

 
Konstantina
10 Απρ 2021 23:20

Ένα έχω να πω..... Τα πράγματα είναι δύσκολα, ο Θεός να μας βοηθήσει....

 
Μαρία
10 Απρ 2021 12:25

Ρήμαξαν τα γυμνάσια και κατέστρεψαν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

 
Δάσκαλος.
09 Απρ 2021 12:57

Λες και δεν το ξέραμε ότι θα ανοίξουν μετά το Πάσχα. Περιμέναμε να μας το πει. Βρε δεν παίρνει δρόμο από εκεί.

 
Μ
09 Απρ 2021 08:21

Η ολμε έπρεπε να ζητήσει παράταση και ταυτόχρονα μια βδομάδα οφ από την τηλεκπαίδευση όπως κάνουν στα ιδιωτικά. Οι δημόσιοι λειτουργοί όμως πρέπει να εξαντλούνται! Αυτό ζητούν οι γονείς. Απωθημένα.

 
@1981 ΕΓΩ...ΕΓΩ και όχι ΕΜΕΙΣ ...ΕΜΕΙΣ
09 Απρ 2021 07:29

Είμαστε στο ΕΓΩ και όχι στο ΕΜΕΙΣ. Γι αυτό.

 
ΟΛΜΕ-ΔΟΕ
09 Απρ 2021 07:26

Θέλει ΑΡΕΤΗ και ΤΟΛΜΗ η ΕΛΕΥΘΥΕΡΙΑ. Την έχετε; ΟΧΙ. Την έχουμε; ΟΧΙ.

 
Γ. Λ. Ο.
09 Απρ 2021 02:14

Γιατί ανοίγουν είπαμε τα Λύκεια τώρα;; γιατί δεν το καταλαβα...

 
Ουφ!
09 Απρ 2021 02:09

Πού είσαι βρε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ να βγείτε μπροστά και να πείτε να μην επιστρέψει κανείς εκπαιδευτικος στο σχολείο από τη στιγμή που είναι ανεμβολιαστοι όλοι οι εκπαιδευτικοι?????? Καλό το ΌΧΙ στην αξιολόγηση, συμφωνώ. Και εγώ υπέγραψα το χαρτί από την απεργία /αποχή. Αλλά μήπως θα έπρεπε να πούμε και κάνα ακόμη όχι;;;;;;;

 
Ροδανθη δασκάλα
09 Απρ 2021 00:23

Δεν έχει παρθεί ΚΑΝΕΝΑ μέτρο, δεν έχει εμβολιαστει ΚΑΝΕΝΑ εκπαιδευτικος. Είναι τραγικό που μαθητές και καθηγητές δεν αντιδρούν...
Επίσης, αν ήθελε η κυβέρνηση όντως το καλό των παιδιών και των εκπαιδευτικών θα τα άνοιγε εκ περιτροπής...

 
1981
09 Απρ 2021 00:18

Πείτε μου έναν λόγο για να ανοίξουν τα σχολεία στο Pic της πανδημίας...
Συγγνωμη, αλλά εκεί στην κυβέρνηση δεν είστε καθόλου καλά... Δείτε το λίγο, διακρίνω πως υπάρχει θεματακι. Αντί να τα κλείσετε όλα, τα ανοίγετε. Τι να πω...

 
Μα σοβαρά τώρα;;;
08 Απρ 2021 23:00

Με τους καθηγητές που έχουν παιδιά στο δημοτικό / γυμνάσιο;;; τι θα γίνει;;; πως θα τα αφήνουν μονα στο σπίτι;;;;

 
Β. Κ.
08 Απρ 2021 22:59

Ντροπή να το ανακοινώνει τώρα, ότι τα δημοτικά θα ανοίξουν 10 Μαη... Ενώ εμείς οι εκπαιδευτικοι, όταν κλείσαμε στις 11 Φλεβάρη (σχολεία Αττικής) είπαμε στους γονείς και στα παιδιά :"καλό Πάσχα". Είναι λυπηρό να διαμηνυουν πως δε γνωρίζουν τι θα γίνει... Εμείς δηλ πως το ξέραμε;;;;

 
Iron
08 Απρ 2021 22:58

"ό,τι να ναι με μαλλιά". Αυτό είστε κ. ΚΕΡΑΜΕΩΣ.

 
Βερονικα
08 Απρ 2021 22:57

Κανένας μαθητής Λυκείου να μην πάει στο σχολείο από Δευτέρα. Είναι παράλογο να ανοίγουν μόνο για δέκα μέρες...ποιο το όφελος;;;;;; κανένα!!!!!! Ποιο το κοστος;;; μεγάλο!!!!! Θα αρρωστήσουν και τα ίδια τα παιδιά και οι οικογενειες τους. Απαραδεκτο. Αίσχος. Ντροπή. Όλα κλειστά μέχρι 10 Μαη έπρεπε. Ελεοςςςςς.

 
ΜΗΤΕΡΑ
08 Απρ 2021 22:12

Γιατί, η κυρία Κεραμέως νομίζει ότι θα ανοίξουν τα Λύκεια από τη Δευτέρα; Ζει σε πλάνη. Ήδη ετοιμάζονται κινητοποιήσεις από τα δεκαπενταμελή για καταλήψεις των σχολείων. Το ολοκληρωτικό καθεστώς που ονειρεύεται στην παιδεία, δεν το βλέπω να περνάει.

 
Κωνσταντίνος
08 Απρ 2021 18:53

Ας αφήσουμε όλοι τις προσωπικές μας απόψεις που δικαίως έχουμε...Ας κρίνουμε σε 10 ημέρες από σήμερα εκ του αποτελέσματος..Αν τα κρούσματα αυξηθούν και μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί κολλήσουν ...ε τότε ας πάει σπίτι της η Υπουργός μας και οι ει-δικοι της ας βάλουν ταμπέλα με το κόμμα που υποστηρίζουν....

 
ΔΗΜΟΤΙΚΑ
08 Απρ 2021 18:29

Μην τα ανοίξετε καθόλου , ούτε μετά το Πάσχα. Γιατί να τα ανοίξετε άραγε; Ποια σημασία έχει; Τα παιδιά τα έμαθαν όλα κι αν όχι αυτό θα φανεί μετά από χρόνια . Όσο για τους εκπαιδευτικούς ,κρίμα είναι , κουράστηκαν με την τηλεκπαίδευση.

 
Μελίτακας ο Α΄
08 Απρ 2021 17:25

@ ΠΑΣΟΚ ενωμένο δυνατό
Επί ΠΑΣΟΚ μαθαίνατε ορθογραφία μόνο τα συνθήματα;
Για τις άλλες λέξεις τι σας έλεγαν;

 
ΠΑΣΟΚ ενωμένο δυνατό
08 Απρ 2021 16:10

Τα παιδιά τι ςφτεξαν σ'όλο αυτό

 
Μακάρι
08 Απρ 2021 15:34

να μην ανοίξουν ούτε τα Λύκεια, είναι παραλογισμός, υπάρχουν εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε Λύκειο και Γυμνάσιο και είναι γονείς παιδιών του Δημοτικού!
Αυτοί τι θα κάνουν, θα διακτινίζονται; χαχαχαχα
Η ύλη προχωρά ομαλά, δεν χάθηκε ο κόσμος για 2 τελευταίες εβδομάδες.
Όσο για την επιβεβαίωση στοιχείων αιτούντων για τις πανελλαδικές, μετά το Πάσχα είναι οκ. Τουλάχιστον να πέσουν τα κρούσματα...

 
ο ξερόλας
08 Απρ 2021 15:29

Για ολα μία δυσκολία, για όλα μία αμφισβήτηση, για όλα όχι. Εμείς ξέρουμε μόνο. Όλοι οι άλλοι κάνουν λάθος, είμαστε καταπέλτης και το μόνο που θέλουμε είναι να μην κάνουμε τίποτε.

 
Gf
08 Απρ 2021 15:13

Πήραν και μια σωστή απόφαση ....να μην ανοίξουν τα υπόλοιπα σχολεία 5 μέρες πριν τις διακοπές.... πραγματικά ΣΟΦΟ.....αλλά γιατί δεν το είπε χτες...η υπουργός υγείας δεν κατάλαβα!

 
Αργυρώ
08 Απρ 2021 14:57

Άρα μήπως θα έπρεπε να εμβολιαστούν πρώτα οι καθηγητές των Λυκείων αφού Δημοτικά και Γυμνάσια θα ανοίξουν μετά από ένα μήνα ; Λέω εγώ τώρα.......

 
ΘΑΝΑΣΗΣ
08 Απρ 2021 14:47

Να σε δω υπουργέ μου πού θα τρέξεις να κρυφτείς, αν δεν μας προστατεύσει ο καλός θεούλης και λίγο η τύχη από την έκρηξη κρουσμάτων που θα προκαλέσει η εμμονική σου απόφαση. Α, και από τη στιγμή που άνοιξες τα σχολεία, έστω κι έτσι, μη διανοηθείς να τα ξανακλείσεις σε μία εβδομάδα, όπως έκανες τον Φεβρουάριο...Θα το πάμε μέχρι τελικής πτώσεως και μετά θα λογοδοτήσεις και εσύ και οι ει-δικοί σου για το έγκλημα.

 
Παλαβη
08 Απρ 2021 14:45

Ειμαι μαθητρια ημερησιου επαλ...ετων 35...δε μπορω να παρω το self test....δεν το δικαιουμαι με βαση το ηλικιακο οριο...το σχολειο δε γνωριζει τι θα γινει,το υπουργειο δεν εχει στειλει οδηγιες...υπαρχει ενα τρομακτικο αλαλουμ σημερα στην τηλεκπαιδευση καθηγητες σε πανικο...ανεμβολιαστοι κ με κρουσματα στον πληθυσμο τα επισημως δλδ με μ.ο. Στα 3500....κ ολα αυτα για σκαρτες 10 μερες μαθημα πριν το Πασχα...κανενα προγραμμα σε τιποτα...απαραδεκτοι...
Κ αφου οπως λενε τα self test ειναι σωτηρια κ εχουν μεταπηδησει παλι την ευθυνη στους πολιτες παλι ολες οι αλλες βαθμοδες κλειστες....τα πανεπιστημια κατατακτηριες γιατι να μη γινουν οπως προγραμματιζουν τος παενλλαδικες για ιουνιο...μονο οποιος εχει οικονομικα συμφεροντα θα παρακινει το ανοιγμα η κλεισιμο δραστηριοτητων;;;ειναι απαραδεκτοι ολοι τους!!!!κ τωρα δε κολλησαμε εναν χρονο γιατι να κοληησουμε λιγο πριν τις εξετασεις;οταν η επιστημη κινειται με το δαχτυλο της κυβερνησης το πλοιο θα βαλει νερα....αφηστε τα ολα ανοιχτα!!!η κλειστε τα ολα...τα ημιμετρα δεν βοηθουν κανεναν!!

 
anonymous
08 Απρ 2021 13:40

Το κεφάλι της άδειο είναι, σε περίοδο με 4.5 χιλιάδες κρούσματα και πριν τις πανελλήνιες θέλει και να αποσπάσει τους μαθητές από την ροή που μπήκαν και ν' αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης.

 
Εκ περιτροπής διδασκαλία και πρόσληψη αναπληρωτών
08 Απρ 2021 13:26

Τα Σχολεία έπρεπε ήδη να έχουν ανοίξει, ειδικά η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά φυσικά και το Γυμνάσιο.

Υπάρχουν τόσο απλές λύσεις: Μπορούσαν να έχουν δρομολογήσει την πρόσληψη αναπληρωτών ήδη από τον Δεκέμβριο για την εαρινή περίοδο μέχρι τον Ιούνιο.

Εναλλακτικά, οι τάξεις να ακολουθήσουν ένα μειωμένο ωράριο (3 ή 4 ώρες καθημερινά, τα βασικά μαθήματα) σε εκ περιτροπής διδασκαλία (πρωί-απόγευμα) σε ομάδες 10-12 μαθητών.

Η αποτελεσματική προστασία των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων ΔΕΝ είναι εφικτή με το κλείσιμο των σχολείων, αυτό επιτέλους να γίνει κατανοητό.

Αρκεί να ληφθεί η πολιτική απόφαση και όλα μέσα σε μια εβδομάδα επανέρχονται. Ειλικρινά, η διαχείριση από την κεντρική κυβέρνηση ήταν κάκιστη - έπρεπε από τον Σεπτέμβριο να δοθεί στήριξη στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε τα παιδιά και οι οικογένειες τους -εκατοντάδες χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι κάτω των 50 ετών- να μην επιβαρυνθούν δυσανάλογα λόγω των περιοριστικών μέτρων.

 
λες και δεν το ξέραμε !
08 Απρ 2021 12:42

εξυπνάδες υπουργικής υπεροψίας : "εμείς ξέρουμε τι πρέπει να γίνει αλλά παιδαγωγώντας την κοινωνία (που είναι ανώριμη) τα λέμε σιγά σιγά ". όπως και κάτι φαιδρά χαμηλοστελέχη της, που νομίζουν ότι όλοι είναι χαζοί και τρώνε κουτόχορτο. τα λέμε μεγαλοβδομαδιάτικα. πότε ανοίγει το λιανεμπόριο που έχετε λιανίσει; το νομοσχέδιο για τα σχελέχη; (κούρασε το αστείο)

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
08 Απρ 2021 11:39

ΟΤΑΝ ΛΕΕΙ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΕΚΤΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΑΠΟ ΑΔΙΕΘΕΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΝΝΟΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΧΑΡΗ.
ΑΥΤΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ