Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

ΟΛΜΕ: Το ΥΠΑΙΘ με προφορικές εντολές πιέζει τους ΔΔΕ για δημιουργία Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων

Δημοσίευση: 08/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Παρότι οι Σύλλογοι Διδασκόντων κλήθηκαν σε συνεδριάσεις προκειμένου να αποφασίσουν αν κρίνουν σκόπιμη την μετατροπή των σχολείων τους Πρότυπα και Πειραματικά, το ΥΠΑΙΘ με προφορικές εντολές πιέζει τους ΔΔΕ να προτείνουν τουλάχιστον ένα σχολείο ανά νομό, αγνοώντας την όποια απόφαση των Συλλόγων Διδασκόντων».

Αυτό τονίζει σε ανακοινωθέν  η ΟΛΜΕ και σημειώνει τα εξής:

  • Είναι πολλές οι καταγγελίες από ΕΛΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες Διευθυντές/ντριες ΔΕ πρότειναν τη  μετατροπή σχολείων είτε σε πρότυπα είτε σε πειραματικά, παρότι οι Σύλλογοι Διδασκόντων των σχολείων αυτών απέρριψαν μία τέτοια προοπτική με μεγάλη πλειοψηφία ή ακόμα και ομόφωνα.
  • Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι οι εκπαιδευτικοί δε θα συμφωνούσαν σε οτιδήποτε επιφέρει κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων και αντιπαιδαγωγικές διαδικασίες, φρόντισε στο νόμο που ψήφισε να δίνει το δικαίωμα στους ΔΔΕ να προτείνουν οι ίδιοι σχολεία που θα μετατραπούν σε Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. όταν δεν το κάνουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων.
  • Ο Σύλλογος Διδασκόντων είναι το ανώτερο όργανο της σχολικής μονάδας και κανείς δε γνωρίζει καλύτερα από τα μέλη του τις συνθήκες που επικρατούν στο σχολείο του, τις παιδαγωγικές ανάγκες του  σχολείου του και τις κοινωνικές συνθήκες που το περιβάλλουν. Ως εκ τούτου, κανείς δεν είναι αρμοδιότερος του Συλλόγου Διδασκόντων να αποφανθεί για το αν πρέπει ή όχι να μετατραπεί ένα σχολείο σε Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ..
  • Η κίνηση ορισμένων ΔΔΕ, υπό την πίεση του ΥΠΑΙΘ, να αγνοήσουν τις απορριπτικές αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων και εισηγηθούν αντίθετα με αυτές είναι αντιδημοκρατικές, αντιπαιδαγωγικές και αντισυναδελφικές και διαλύουν το κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ σχολικών μονάδων και ΔΔΕ.

Η ΟΛΜΕ καλεί:

  • το ΥΠΑΙΘ να αφουγκραστεί έστω και μία φορά τη βούληση της εκπαιδευτικής κοινότητας και να μην ανοίγει κι άλλα μέτωπα σύγκρουσης μαζί της με τις αυταρχικές του μεθοδεύσεις. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα πραγματοποιήσει άμεσα παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΙΘ.
  • τους/τις ΔΔΕ να μην διολισθαίνουν στον αντιδημοκρατικό κατήφορο του ΥΠΑΙΘ, να σεβαστούν τις δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων και να αποσύρουν τις εισηγήσεις τους.
  • τις ΕΛΜΕ να ενημερώσουν τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων για τις συνέπειες που επιφέρει η μετατροπή ενός σχολείου σε ΠΣ ή ΠΕΙΣ, να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία με συνεντεύξεις, αρθρογραφία κλπ στα τοπικά ΜΜΕ και να οργανώσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις ΔΔΕ, από κοινού με τους Συλλόγους Γονέων.
  •  τους Συλλόγους Διδασκόντων να αποστείλουν και επισήμως τις αποφάσεις τους στους ΔΔΕ, καλώντας τους στο πλαίσιο της συναδελφικότητας να τη σεβαστούν. Ταυτόχρονα να αποστείλουν επιστολές στους γονείς και τα τοπικά ΜΜΕ, με τις οποίες να εξηγούν τους λόγους της απόφασής τους και τις συνέπειες που θα επιφέρει μία πιθανή μετατροπή του σχολείου τους σε ΠΣ ή ΠΕΙΣ.

 

Σχόλια (7)

 
Pierre Ruche
10 Απρ 2021 14:47

@ ΕΛΕΝΗ
Ετσι φωνάζετε και στην τάξη σας;

 
Νόμιμο αλλά όχι ηθικό!
08 Απρ 2021 23:14

Υπάρχει ένα βασικό ερώτημα: Γιατί να μετατραπεί σε πρότυπο σχολείο μια υπάρχουσα σχολική μονάδα; Αν ο στόχος είναι η προώθηση και διάχυση της αριστείας, μπορούν να ιδρυθούν νέες πρότυπες σχολικές μονάδες χωρίς να θιγούν οι υπάρχουσες. Στην περίπτωση που οι μαθητές αποχωρήσουν αυτοβούλως για να εγγραφούν στο πρότυπο που θα ιδρυθεί, τότε λόγω έλλειψης μαθητικού δυναμικού, οι εκπαιδευτικοί θα κριθούν υπεράριθμοι. Έτσι το καταλαβαίνω να χάσει κάποιος το σχολείο που υπηρετεί για χρόνια. Αλλά να χάσει κάποιος την οργανική του με μια απόφαση ΔΔΕ και όχι του συλλόγου, το θεωρώ απολύτως άδικο.

 
Όχι σε όλα
08 Απρ 2021 18:59

Για σας η βελτίωση είναι κατήφορος; Ήμαρτον!

 
ΜΙΧΑΛΗΣ
08 Απρ 2021 17:31

ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΡΑΨΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ.

 
@φιλελεύθερο 65χρονο
08 Απρ 2021 17:07

ενδιαφέρουσες -για μερικές ειδικότητες- οι μεσσιανικές αντιλήψεις (ο ένας με την άριστη πρόταση που θα σώσει όχι μόνο το σχολείο του αλλά και την εκπαίδευση όλη - τα έχουμε ξανακούσει) . μήπως λίγη αυτοσυγκράτηση να αφήσει καποιος που είναι με το ένα πόδι έξω από την εκπαίδευση να λάβουν απόφαση τέτοια άλλους ; αλλά μιλά εκ του ασφαλούς (πότε βγαίνει στη σύνταξη ένας 65χρονος , ακόμα σχολείο; ) και αποφασίζει για άλλους; με διαφώτιση αλλάζει ο ΣΔ γνώμη; δεν έχει σταθμίσει ο καθένας τη γνώμη του; τόσοι ανώριμοι οι συνάδελφοι; δεν υπάρχουν σχολεία αποτελεσματικά χωρίς να είναι πειραματικά; παλιότερα μάθαιναν γράμματα και ξυπόλητοι από τα χωριά τους σε σχολεία χωρίς βιωματικά, εράσμους κλπ (αλλά ήταν ορθογράφοι τουλάχιστον). τι κάνουν παραπάνω τα πειραματικά; εντός ωραρίου τους ομίλους που άλλοι κάνουν ως προγράμματα εθελοντικά; ωραία δικαιοσύνη και χρηστή διοίκηση από το υπουργείο που στηρίζετε τόσο. ωραία η ψευτοαριστεία του κεραμιδαριού, αλλά από ουσία ; 65 χρόνια ζωής και πείρας συμπυκνώνονται σε μια φράση; ("πειραματικά σχολεία") το γηρασκω δ' αιεί πολλά διδασκόμενος σταμάτησε να λειτουργεί παλιά ίσως. γνωμη μου (από τα σχόλια που διαβάζω)

 
φιλελεύθερος
08 Απρ 2021 14:24

Κατόπιν προτάσεως μου συζητήθηκε στο σύλλογο διδασκόντων το θέμα της μετατροπής του σχολείου μου σε πρότυπο και πειραματικό. Κατηγορήθηκα για αντισυναδελφική ενέργεια γιατί αν το σχολείο γινόταν πρότυπο οι υπηρετούντες συνάδελφοι θα έχαναν τις οργανικές τους θέσεις. Επιπροσθέτως υποστηρίχτηκε ότι πολλοί συνάδελφοι δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν αυτές τις θέσεις λόγω έλλειψης τυπικών προσόντων. Ένας υποστήριξε ότι δεν μετράνε τα τυπικά προσόντα αλλά η ψυχή. Ζήτησα από το διευθυντή του σχολείου να εξετάσει προσεκτικά την πρόταση να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά και να κάνει μια εμπεριστατωμένη εισήγηση για το εάν συμφέρει το σχολείο η μετατροπή του σε πειραματικό. Τέτοια εισήγηση δεν έγινε ποτέ.

εκπαιδευτικός τάξης ετών 65, τέως σχολικός σύμβουλος

 
ΕΛΕΝΗ
08 Απρ 2021 14:02

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ?
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΑΛΑΘΗΤΟ
ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΜΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ...

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΑΤΟΜΑ

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ
ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΑΥΤΗ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΑΣ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ