Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

ΚΙΝΑΛ: Κλείσε – άνοιξε τα σχολεία, και από εκπαίδευση και μάθηση;

Και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σε ρόλο παρατηρητή!
Δημοσίευση: 08/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ζούμε πρωτόγνωρες, δύσκολες καταστάσεις και όλοι συντασσόμαστε στη γενική προσπάθεια της πολιτείας για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της πανδημίας, που δοκιμάζει τη χώρα μας.

Αλλά η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν παρουσίασαν ποτέ σχέδιο για τη λειτουργία των σχολείων σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες. Δεν διαμόρφωσαν ποτέ ουσιαστική έκτακτη χρηματοδότηση, για να υλοποιηθούν τα απαραίτητα μέτρα. Και αυτές οι ελλείψεις από μόνες τους συνιστούν επιπλέον σοβαρό πρόβλημα, που επιτείνει τις δυσκολίες στην εκπαίδευση.

Αντί η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να εστιάσει τη φροντίδα της στη λειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, επιδόθηκε με περισσή επιμέλεια στις μικροκομματικές επιλογές της (ρυθμίσεις για τα κολέγια, αποδόμηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης κλπ). Ήταν πάντα σε θέση παρατηρητή. Την μόνη ευθύνη που αναλάμβανε και αναλαμβάνει ήταν και είναι το “πότε θα ανοίξει τον διακόπτη” μιας λειτουργίας πολλαπλά ελλειμματικής.  

Εδώ και έναν χρόνο, προτείναμε μια σειρά μέτρων ασφάλειας (μείωση μαθητών ανά τμήμα, αποστάσεις μεταξύ των θρανίων, λήψη υγειονομικών μέτρων, εμβολιασμός εκπαιδευτικών κλπ), για να μπορούν τα σχολεία να λειτουργήσουν με φυσική παρουσία.

Οι επιπτώσεις αυτής της “θεσμικής υποεκπαίδευσης” των μαθητών και των φοιτητών είναι ήδη πολλαπλές: μαθησιακές, μορφωτικές, παιδαγωγικές, ψυχοσυναισθηματικές, κοινωνικές. Δεν θα κλείσουν με το τέλος της πανδημίας. Είναι επιπτώσεις με βαριές σκιές στο παρόν και στο μέλλον των νέων και της χώρας.

Ζητάμε εδώ και τώρα, τη διοργάνωση οργανωμένου διαλόγου με τα πολιτικά κόμματα,  με την εκπαιδευτική κοινότητα και με τους συνδικαλιστικούς φορείς για τη διαμόρφωση σχεδίου αντιμετώπισης του μείζονος προβλήματος της εκπαίδευσης. Αφορά την κοινωνία μας!    

Τομέας Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής
   

Σχόλια (2)

 
@ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
09 Απρ 2021 09:12

Η κυβέρνηση έκανε τους μόνιμους διορισμούς που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη (αν και μας έψησε το ψάρι στα χείλη λέγοντας ότι θα επανεξετάσει τις ανάγκες, κάτι που δεν έγινε με αστυνομικούς ΕΠΟΠ κτλ.), στηρίχθηκε στις πλάτες των εκπαιδευτικών για την τηλεκπαίδευση(εξοπλισμός, αυτοεπιμόρφωση κτλ.), αύξησε τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, δεν εφαρμόζει εκ περιτροπής διδασκαλία, άφησε χιλιάδες μαθητές να κάνουν μάθημα από οθόνη κινητού ή με ανεπαρκή σύνδεση στο διαδίκτυο, δεν αναπλήρωσε έγκαιρα εκατοντάδες κενά με αποτέλεσμα να χαθούν πάρα πολλές ώρες μαθήματος, ξέχασε τους ευπαθείς καθηγητές σπίτι τους και δεν τους αξιοποίησε στην τηλεδιδασκαλία, δεν φρόντισε να καλύψει τα περσινά μαθησιακά κενά που προέκυψαν από την πανδημία και ανοίγει τα σχολεία στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Ας μη θυμηθούμε και τις τεράστιες μάσκες, τα σκοιλ ελικίκου, τις εκλογές με 5% και την μαζική επιμόρφωση που έχει αργήσει ένα χρόνο και για τους περισσότερους θα ξεκινήσει όταν αρχίσουν οι διακοπές.

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
09 Απρ 2021 08:51

Η Κυβέρνηση πήρε όσα μέτρα ήταν ανθρωπίνως δυνατά ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια, έφτιαξε ένα σύγχρονο σύστημα τηλεκπαίδευσης, έδωσε πολλές φορές εξοπλισμό για τους μαθητές, προσέλαβε επιπλέον καθαρίστριες και βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία, διόρισε τον μεγαλύτερο αριθμό αναπληρωτών των τελευταίων χρόνων, έκανε μόνιμους διορισμούς στην ειδική αλλά και στη γενική εκπαίδευση. Εύχομαι όμως να μη δώσει άλλη παράταση η κυβέρνηση στα στελέχη της εκπαίδευσης και να γίνουν επιτέλους κρίσεις αξιοκρατικά. Ευτυχώς σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ