Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για self tests

Δημοσίευση: 09/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει τα self tests ως βασικό μοχλό επιδημιολογικής επιτήρησης εν όψει του σταδιακού ανοίγματος διαφόρων τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Παρότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τονίζει τη συμπληρωματικότητα του μέτρου, τόσο η υποχρεωτικότητα των τεστ για συμμετοχή σε δραστηριότητες (π. χ.  άνοιγμα των Λυκείων και σε μεταγενέστερη φάση, όλης της εκπαίδευσης), όσο και τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που πρόκειται να δαπανηθούν για την αγορά τους,  μαρτυρούν το αντίθετο.

Έχουμε τονίσει με έμφαση ότι τα self tests δεν πρόκειται να ενισχύσουν σημαντικά την επιδημιολογική επιτήρηση και ότι η κυβέρνηση απλά εισάγει το δόγμα της ατομικής ευθύνης πλέον και στα τεστ. Έχουμε προτείνει ταυτόχρονα εκείνα τα μέτρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την επιδημιολογική επιτήρηση για τον covid-19 στη χώρα μας, με κύριο την συνταγογράφηση και αποζημίωση των (μοριακών) τεστ.

Η επιλογή της κυβέρνησης για δωρεάν self tests στα φαρμακεία παρουσιάζει προβλήματα από την πρώτη μέρα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία πολλών φαρμακοποιών, τα self tests (της εταιρείας Roche) που παρέλαβαν γράφουν στα μεν ξενόγλωσσα φύλλα οδηγιών – που αποτελούν μέρος της συσκευασίας της εταιρείας – ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται από υγειονομικό προσωπικό, στα δε ελληνικά φύλλα οδηγιών – τα οποία έχουν δοθεί ξεχωριστά, εκτός συσκευασίας – ότι «το τεστ προορίζεται για αυτό-διάγνωση από τον ίδιο τον ασθενή»! Έτσι ενισχύεται η εντύπωση ότι στην πραγματικότητα αγοράστηκαν rapid tests που δεν προορίζονται για χρήση από το ευρύ κοινό, τα οποία βαφτίστηκαν self tests για να εξυπηρετήσουν το επικοινωνιακό σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά και επιχειρηματικά συμφέροντα. 

Ταυτόχρονα, οι εξαιρετικά σύντομες προθεσμίες του διαγωνισμού για την προμήθεια των self test δεν αποτελούν εχέγγυο αξιοπιστίας της διαδικασίας επιλογής των αναδόχων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου insidestory.gr, μεγάλο μέρος της προμήθειας (3 εκ., 30% του συνόλου) κατακυρώθηκε με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα σε νέα εταιρεία με μόλις επτά μήνες ζωή,  με εξαιρετικά μικρό εταιρικό κεφάλαιο (30.000 ευρώ) και εταίρους με ανύπαρκτη εμπειρία στο χώρο. Η εν λόγω  εταιρεία -σωστή "χρυσοτόκος όρνιθα" - έχει ήδη πάρει παραγγελίες rapid και self tests, ύψους 20 εκ. ευρώ, επιτυγχάνοντας το εκπληκτικό ρεκόρ να αυξήσει τον τζίρο της 666 φορές σε σχέση με το αρχικό της κεφάλαιο!

Ή έχουμε να κάνουμε με παγκόσμιου βεληνεκούς "επιχειρηματικό δαιμόνιο" ή βρισκόμαστε ενώπιον μιας νομότυπης "αρπαχτής", δηλαδή, ενός νέου σκανδάλου,  που για να υλοποιηθεί έπρεπε να στήσει η κυβέρνηση το επικοινωνιακό show με το άνοιγμα των Λυκείων, για να καταναλωθεί η ποσότητα. Η εντύπωση αυτή ενισχύεται αν ληφθεί υπόψη  το γεγονός, ότι σύμφωνα με το ανωτέρω δημοσίευμα,  οι εμφανιζόμενοι ως εταίροι, έχουν συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με πρόσωπο που φέρεται να είναι το πραγματικό "αφεντικό" της εταιρείας αυτής και ταυτόχρονα, μεγαλοοφειλέτης του Δημοσίου. Μάλιστα, ο κύριος αυτός  δηλώνει ως κατοικία του,  κτίριο με την  ίδια διεύθυνση με εκείνη του κ. Βρυώνη, επίσης, μεγαλοοφειλέτη του δημοσίου (και εργοδότη του κ. Φουρθιώτη). 

Αν οι αποκαλύψεις δεν διαψευστούν,  θα έχουμε ένα ακόμη  "πλιάτσικο" με κόστος εκατομμύρια ευρώ για τους φορολογούμενους, από  μια κυβέρνηση και έναν παρασιτικό κύκλο  ημετέρων  της, που  χρησιμοποιούν την πανδημία ως ευκαιρία πλουτισμού σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, την ώρα που συμπολίτες μας νοσούν βαριά ή χάνουν τη ζωή τους από τον ιό. 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Ποια είναι η διαφορά των self tests που διανέμονται από τα φαρμακεία από τα rapid tests που εκτελούνται στα ΚΥ και τα νοσοκομεία όλης της χώρας;

Ποιες είναι οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές που έδωσαν κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης των rapid tests ως self tests και που επικαλείται το Υπουργείο Υγείας σε επίσημη ανακοίνωσή του;

Θα αποσυρθούν εκείνα τα self tests  που οι αρχικές ξενόγλωσσες οδηγίες αναφέρουν ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από υγειονομικό προσωπικό;  Ποιος/ποιοι είναι υπεύθυνοι για την μετάφραση των οδηγιών στα ελληνικά και για την παράληψη όλων των αναφορών που υπάρχουν στις πρωτότυπες οδηγίες ότι τα τεστ πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο σε εργαστήρια ή υπό την επίβλεψη ειδικού, η εταιρεία ή το Υπουργείο;

Πως πρόκειται να ελέγξει την αξιοπιστία των αναδόχων και του ίδιου του διαγωνισμού; Είναι βάσιμες οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για την εταιρεία στην οποία κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια κιτ αυτοελέγχου κόστους 3εκ; Θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όταν εταιρείες με ανύπαρκτη εμπειρία και μέσα  πραγματοποιούν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κύκλο εργασιών 666 φορές το αρχικό κεφάλαιο ίδρυσής τους, μέσα από συμβόλαια που εξασφαλίζουν από φορέα της αρμοδιότητάς του;

Εν όψει του ανοίγματος των σχολείων, πώς εγγυάται το Υπουργείο Υγείας την ασφαλή χρήση από τους ανήλικους μαθητές των rapid tests που βαφτίστηκαν self tests μόνο με την αλλαγή της μετάφρασης των οδηγιών;

Στις οδηγίες αναφέρεται επίσης ότι το αντιδραστήριο που χρησιμοποιείται είναι βιολογικά επικίνδυνο και απαγορεύεται να καταλήξει στο περιβάλλον, την αποχέτευση ή τα επιφανειακά ύδατα. Πώς εξασφαλίζεται το παραπάνω, στην περίπτωση ατομικής χρήσης, από το υπουργείο σας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

 1. Αγαθοπούλου Ειρήνη
 2. Ξανθός Ανδρέας
 3. Φίλης Νικόλαος
 4. Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
 5. Βαρδάκης Σωκράτης
 6. Βέττα Καλλιόπη
 7. Γκιόλας Ιωάννης
 8. Γκαρά Αναστασία
 9. Δρίτσας Θεόδωρος
 10. Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
 11. Κασιμάτη Ειρήνη
 12. Καφαντάρη Χαρά
 13. Μαμουλάκης Χαράλαμπος
 14. Μπάρκας Κωνσταντίνος
 15. Νοτοπούλου Αικατερίνη
 16. Πέρκα Θεοπίστη
 17. Πολάκης Παύλος
 18. Σκουρλέτης Παναγιώτης
 19. Συρμαλένιος Νικόλαος
 20. Τελιγιορίδου Ολυμπία
 21. Τσίπρας Γιώργος
 22. Φωτίου Θεανώ
 23. Χαρίτου Δημήτριος
 24. Ψυχογιός Γεώργιος

Σχόλια (10)

 
Πάλι ανακρίβειες που καταλήγουν σε ψέμα
12 Απρ 2021 13:03

"Η κυβέρνηση έχει επιλέξει τα self tests ως βασικό μοχλό επιδημιολογικής επιτήρησης εν όψει του σταδιακού ανοίγματος διαφόρων τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής". Όχι , ΔΕΝ είναι βασικός μοχλός τα self test. !!! Γίνονται μήνες τώρα και θα συνεχίσουν να γινονται σε εκατοντάδες σημεία από Συνεργεία του ΕΟΔΥ χιλιάδες τεστ καθημερινά. Τώρα μπήκαν ΚΑΙ τα self test αρχικά στα σχολεία.
Μα δεν κρατιέστε, ψέμα στο ψέμα!!!!!

 
Αναγνώστης του esos
12 Απρ 2021 07:29

Δυστυχώς το κόμμα ΝΔ κάνει τη χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών.
Στο τέλος θα μας πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας έφερε τον covid (όπως μας έφερε άλλωστε και τα μνημόνια).

 
Aναγνώστης του esos
12 Απρ 2021 02:25

Δυστυχώς το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη χειρότερη αντιπολίτευση όλων των εποχών.
Στο τέλος θα μας πει ότι η ΝΔ μας έφερε τον covid.

 
Ήταν δίκαιο έγινε πράξη
11 Απρ 2021 09:20

Στην αρχή επέμεναν για δωρεάν τεστ τώρα τα απαξιώνουν. Μετά για εμβολιασμούς τώρα σιωπή που δόθηκαν στις εκπαιδευτικούς. Τώρα για τα σελφ τεστ και λοιπά .....τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις! 89% δυσαρεστημένοι οι Έλληνες από την αντιπολίτευση! Εμ με τέτοιες παρεμβάσεις!!!

 
Τέλος στην τηλεκπαίδευση
10 Απρ 2021 15:23

Επιτέλους, να τελειώσει αυτή η παρωδία με την προσχηματική τηλεκπαίδευση και να επανέλθουν όλα τα Σχολεία και τα Πανεπιστήμια σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας.

Πρέπει να γίνει προσπάθεια τους δύο μήνες που απομένουν να καλυφθεί ουσιαστικά η διδακτέα ύλη, με έμφαση στην επανάληψη και εμπέδωση των βασικών κεφαλαίων.

 
Νίκος
10 Απρ 2021 07:48

Οι εμβολιασμοί γίνονται στους εκπαιδευτικούς αλλά το ποσοστό είναι μικρό! Τα ίδια εμβόλια έχει όλη η Ευρώπη! Τα τεστ είναι δωρεάν και η υπεύθυνη δήλωση γίνεται και χειρόγραφη! Μόνο το κούριερ για μεταφορά της από σπίτι στο σχολείο δε ζητήθηκε. Έλεος πια!

 
Δικαιώματα των πολιτών στην Ελλάδα
10 Απρ 2021 00:06

Τα σχολεία δεν επηρεάζουν το φαινόμενο, όπως αποδεικνύεται από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα, τόσους μήνες που με ελάχιστα διαλείμματα έχουν μείνει κλειστά χωρίς καμία αιτιολόγηση. Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας ότι δήθεν φταίνε οι μαθητές για τη διασπορά της νόσου.

Όταν οι πολίτες συνωστίζονται σε ΜΜΜ και ακατάλληλους χώρους εργασίας, όταν δε δίνονται εγκαίρως άδειες και η τηλεργασία δεν εφαρμόζεται, λογικό να διαδίδεται ο ιός. Όσο οι ηλικιωμένοι κυκλοφορούν χωρίς να λαμβάνουν προφυλάξεις και δεν έχουν δοθεί σαφείς συστάσεις για περιορισμό των τυχαίων επαφών τόσο οι απώλειες θα αυξάνονται στους άνω των 70 ετών που ήδη αποτελούν πάνω από το 80% των θανάτων (χωρίς καν να ληφθούν υπόψη υποκείμενα νοσήματα).

Δεν μπορεί ήδη να κυκλοφορούν τουρίστες στη χώρα ενώ οι έλληνες πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς πρόσβαση σε Εκπαίδευση (Σχολεία και Πανεπιστήμια) - είναι ευθύνη του κράτους μετά από ένα έτος να προνοήσει για την άμεση και ασφαλή επιστροφή των μαθητών και φοιτητών.

Εξάλλου, σε όλη την Ευρώπη τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια λειτουργούν εδώ και εβδομάδες και δεν τίθεται προς συζήτηση να κλείσουν ξανά μέσα στο 2021.

 
pakis
09 Απρ 2021 20:10

@Σχολεία ανοιχτά για τους μαθητές

Αγαπητέ/ η , ωραία "τα σχολεία ανοιχτά για τους μαθητές" με 4000+ κρούσματα και 70+ θάνατοι την ημέρα, με ποια προστασία ;
Προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι οι εμβολιασμοί, όχι όμως με αναξιόπιστο AstraZeneca ...

 
Γιώργος
09 Απρ 2021 16:19

Στη Γερμανία πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και τα κάνουν κατά δεκάδες. Κι εμείς μπορούμε να κάνουμε ένα σελφ τεστ!!!!!!!!!!!!!!

 
Σχολεία ανοιχτά για τους μαθητές
09 Απρ 2021 16:17

Το θέμα δεν είναι η εταιρεία αλλά αν είναι αξιόπιστα τα τεστ . Υπάρχει ανάγκη μεγάλης ποσότητας τεστ και πρέπει να έχουμε επάρκεια στα σχολεία. Τα λύκεια πρέπει να ανοίξουν. Ναι είναι ατομική ευθύνη εν δηλώσει κάποιος ψευδώς ότι το έκανε η δηλώσει αντίθετο αποτέλεσμα. Βοηθήστε όλοι κυβέρνηση και αντιπολίτευση να πάνε τα παιδιά μας στο σχολείο. Πόσους μήνες τηλεκπαίδευση θα κάνουν; Τους καταληψίες τους ανεχόμαστε , τους μαθητές στα σχολεία γιατί μας φαίνεται ακατόρθωτο;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.