ΒΟΥΛΗ

«Παράθυρο» για μοριοδότηση στις Πανελλαδικές των υποψηφίων των σεισμόπληκτων περιοχών της Θεσσαλίας

Υπάρχει και το θεσμικό και το νομικό πλαίσιο, το οποίο επιτρέπει όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Το υπουργείο έχει την υποχρέωση να προβεί στην έκδοση υπουργικής απόφασης για να καθορίσει το ποσοστό και τις προϋποθέσεις να ενταχθούν τα παιδιά.
Δημοσίευση: 09/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ανοιχτό άφησε   η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα   Μακρή , σήμερα στη Βουλή , το ενδεχόμενο   μοριδότησης στις Πανελλαδικές των  υποψηφίων   των σεισμόπληκτων περιοχών της Θεσσαλίας.

Ειδικότερα η Ζέττα Μακρή κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Γ. Λαμπρούλη, τόνισε τα εξής:

Α. Υπάρχει και το θεσμικό και το νομικό πλαίσιο, το οποίο επιτρέπει όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις.    Το υπουργείο έχει την υποχρέωση να προβεί στην έκδοση υπουργικής απόφασης για να καθορίσει το ποσοστό και τις προϋποθέσεις να ενταχθούν τα παιδιά.

Β. Όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, υπάρχει το νομικό πλαίσιο και η ευαισθησία του Υπουργείου. Δεν προαναγγέλλω κάτι, απλώς ξεκαθαρίζω τι ισχύει νομικά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ESOS : Στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι εφόσον υπάρξει σχετική απόφαση , να αποκλεισθούν από τη μοριοδότηση όσοι υποψήφιοι έκαναν ή θα κάνουν μετεγγραφή στα συγκεκριμένα σχολεία  μετά τον σεισμό.

Η υφυπουργός Παιδείας σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες αίτησης - δήλωσης, διευκρίνισε ότι «οι  ενδιαφερόμενοι μαθητές , σε συνεννόηση με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όταν και εάν εκδοθεί η υπουργική απόφαση,  θα πάρουν  οδηγίες σχετικές από το υπουργείο μας».

Η Ζέττα Μακρή υπενθύμισε επίσης ότι:

  • Οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των Γενικών Ενιαίων Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων των περιοχών που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξαιτίας φυσικών καταστροφών, όπως ιδίως από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται και για  μαθητές και αποφοίτους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ οι οποίοι κατοικούν μονίμως στις περιοχές του προηγούμενου εδαφίου, ακόμα κι αν υποβάλλουν αίτηση-δήλωση συμμετοχής σε λύκειο άλλης περιοχής ή σε άλλη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Το δικαίωμα αυτό ισχύει μόνο για όσους υποβάλλουν αίτηση-δήλωση και συμμετέχουν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου ή στις πανελλαδικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβη το περιστατικό και αφορά στην εισαγωγή κατά το οικείο ακαδημαϊκό έτος. Η περιοχή πρέπει να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ν. 3013/2002. Για την περίπτωση αυτή απαιτείται κάθε φορά η έκδοση σχετικής απόφασης της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με την απόφαση αυτή καθορίζεται το ειδικό ποσοστό στο οποίο αποδίδεται βάσει του αριθμού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις ανά κατηγορία λυκείου, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ημερήσιο, εσπερινό, το οποίο ποσοστό δεν υπερβαίνει ανά κατηγορία το 2%.
  • Προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα υπαγωγής στο ειδικό ποσοστό. Προβλέπονται τυχόν ειδικότερες προϋποθέσεις για την επιλογή, τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, η διαδικασία επιλογής, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Σε κάθε περίπτωση προϋπόθεση για την επιλογή αυτή είναι ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν πετύχει συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με το 70% του αριθμού των μορίων που πέτυχε ο τελευταίος επιτυχών της κατηγορίας του στη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος.

Σχόλια (15)

 
Δίκαιη μεταχείριση άνισων πολιτών
13 Απρ 2021 01:01

Όπως συνέβη και άλλες χρονιές (σεισμός σε Κεφαλλονιά και σε Λέσβο) θα γίνει μια ρύθμιση και για τα σχολεία στη Θεσσαλία.

Λογικό είναι - μη δημιουργούμε θέμα εκεί που δεν υπάρχει.

@ANTONIOS
12 Απρ 2021 10:39

«Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων» (Αριστοτέλης)

Ευτυχώς, δε ζούμε στο φυσικό βασίλειο για να επικρατεί ο «νόμος της ζούγκλας». Το σύγχρονο κράτος και η νομοθεσία έχουν αποστολή να διασφαλίζουν τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ στις σχέσεις των ανθρώπων. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία σε μια πολιτεία από άνθρωποι που είναι ίδιοι να αντιμετωπίζονται ισοπεδωτικά.

 
Μάριος
12 Απρ 2021 20:03

Το θέμα δεν είναι ότι οι υποψήφιοι θα μπαίνουν καθ' υπέρβασή του αριθμού εισακτέων (δηλαδή 1 ή 2 υποψήφιοι) στις σχολές, το θέμα είναι ότι εφόσον σε αυτή τη κατηγορία εφαρμοστεί η Ε.Β.Ε θα πρέπει να καταφέρουν να πιάσουν το 70% των μορίων της σχολής που θέλουν να μπουν εφόσον η εισαγωγή με 3 και 4 είναι απαγορευτική, άρα και πάλι θα υπάρξουν κενές θέσεις σε αυτή την κατηγορία αν οι μισοί υποψήφιοι δεν γράψουν πάνω από 8.5 που θα είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Όποτε γιατί παραπονιούνται όλοι ότι όσοι μπουν σε κάποια σχολή δεν θα το αξίζουν; Αφού στην ουσία ο νόμος που ψηφίστηκε τελευταία θέτει και στις ειδικές κατηγορίες εισαγωγής την Ε.Β.Ε πλην Ελλήνων του εξωτερικού και υποψηφίων της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης.

 
@ANTONIOS
12 Απρ 2021 10:39

Φίλε Ανώνιε, είναι εξετάσεις ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ. Από τον καλύτερο προς τον χειρότερο. Και το κράτος ξοδεύει (εμείς όλοι δηλαδή) για να πιάσουν τόπο τα λεφτά. Οφείλει να δεχτεί αυτούς που ήταν οι Ν καλύτεροι, χωρίς παραθυράκια και αστερίσκους. Όταν μπαίνεις στο αεροπλάνο ή στο χειρουργείο θέλεις ο πιλότος και ο γιατρός να είναι οι ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ, σε διαβεβαιώ. Όχι "αρκετά καλοί" αλλά για οποιοδήποτε άλλο λόγο τους βάλαμε μπροστά. Έτσι και στην εισαγωγή στο πανεπιστήμιο θέλουμε να μπαίνουν αυτοί με τις καλύτερες επιδόσεις στα γραπτά τους. Καλώς ή κακώς αυτό είναι το κριτίριο που έχουμε θεσπίσει. Ατυχίες στη ζωή συμβαίνουν. Θα διαβάσεις όπως μπορείς, αν δεν τα καταφέρεις ξαναπροσπαθείς. Οι σεισμοί είναι μια από αυτές τις ατυχίες. Έχει και πολλές άλλες, που δεν τις καλύπτει κανένας νόμος και κανένας πολιτικάντης δεν ενδιαφέρεται. Και σωστά κάνει. Τις ατυχίες αυτές δεν τις "διορθώνεις" με το να αδικήσεις άλλους.

 
Γονιός
10 Απρ 2021 17:37

"Τι είχες Γιάννη ... τι είχα πάντα .."
Δυστυχώς δεν αλλάζει τίποτα..
Δεξια,Κέντρο αριστερά.. όλοι τα ίδια κάνουν όταν πρόκειται για την θεσούλα τους....
Εδώ ανοίγουν τα πάντα....μετά τις χαμηλές δημοσκοπήσεις.... σε μερικούς παραπάνω φοιτητές θα κολλήσουν !!!

 
άσκηση είναι
10 Απρ 2021 16:33

παλιά παλαιοκομματική μου τέχνη κόσκινο, μια με διπλό μηχανογραφικό, μια οι πληγέντες, μια οι πολύτεκνοι, οι άλλοι δεν έχουν ψυχή, για ποια αξιοκρατία μιλάτε εσείς οι τάχα νεοφιλελεύθεροι ορθολογιστές;

 
ΦΟΙΤΗΤΗΣ
10 Απρ 2021 15:01

Για να θυμηθούμε λίγο τι είχατε ψηφίσει με νόμο άριστοι, είχατε ψηφίσει ότι όποιος μπει στα ΑΕΙ από το 2021 και εφεξής ακόμα και με ειδική κατηγορία (σεισμός, πλημμύρα) θα έχει την Ε.Β.Ε ως την ελάχιστη προϋπόθεση εισαγωγής σε κάποια σχολή, τόσο που θα αποκλείονται υποψήφιοι που έγραψαν απο 0 μέχρι και 8.499 μόρια, τώρα τι θέλετε να δείξετε, ότι η Ε.Β.Ε δεν ισχύει για αυτούς; Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ σας έδειξε το δρόμο για τα λεγόμενα ''παραθυράκια'' της δήθεν άριστης ανώτατης εκπαίδευσης; Μήπως η Ε.Β.Ε δεν ''χωράει'' στο σεισμό; Άλλωστε στο άρθρο 7 του νόμου 4777/2021 εσείς δεν είχατε ψηφίσει το παρακάτω;:

Άρθρο 7

Ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μαθητών περιοχών που πλήττονται εξαιτίας φυσικών καταστροφών - Αντικατάσταση της παρ. 2 του άρθρου 13Β του ν. 4186/2013

Η παρ. 2 του άρθρου 13Β του ν. 4186/2013 (Α΄193) αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Για την εφαρμογή του παρόντος απαιτείται κάθε φορά η έκδοση απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία καθορίζονται το ειδικό ποσοστό, το οποίο αποδίδεται βάσει του αριθμού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις, ανά κατηγορία λυκείου (ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ., ημερήσιο, εσπερινό) και το οποίο δεν υπερβαίνει, ανά κατηγορία, το δύο τοις εκατό (2%), η δυνατότητα υπαγωγής στο ειδικό ποσοστό, ειδικότερες προϋποθέσεις για την επιλογή, τα δικαιολογητικά, η διαδικασία επιλογής, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Σε κάθε περίπτωση, προϋποθέσεις για την επιλογή είναι οι υποψήφιοι να έχουν επιτύχει: α) την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση, β) την Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης και γ) συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο του εβδομήντα τοις εκατό (70%) του αριθμού των μορίων που πέτυχε ο τελευταίος επιτυχών της κατηγορίας τους στη συγκεκριμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος. Για τον υπολογισμό του συνολικού αριθμού μορίων της περ. γ΄ λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός μορίων του τελευταίου επιτυχόντα της παρ. 1 ή 2, κατά περίπτωση, του άρθρου 4Γ, ανάλογα με το ποιος είναι ο μικρότερος».

Τώρα δηλαδή το γυρίζετε και πάτε να μας κοροϊδέψετε; Να μας πείτε ότι δεν ισχύει;

 
Αμπλαούμπλας
10 Απρ 2021 10:45

Οι Πανελλήνιες είναι το μοναδικό αξιοκρατικό και αδιάβλητο που έχει μείνει σε αυτή την κοινωνία, μη το γκρεμίσουμε κι αυτό. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις πελατειακού χαρακτήρα δημιουργούν αδικίες και ανοίγουν κερκόπορτες και κερκοπαράθυρα.

 
ANTONIOS
10 Απρ 2021 10:37

Μένω έκπληκτος με αυτά που διαβάζω. Να σας δω λοιπόν εσας να βλέπετε το σπίτι σας γκρεμισμένο και το παιδί σας Γ' Λυκείου να διαβάζει για τις Πανελλήνιες στο αντίσκηνο. Εκεί να σας δω τι θα λέτε.

 
Πελάτες μου!
10 Απρ 2021 10:29

Πελατειακό κράτος για πάντα

 
ΔΕΠ
09 Απρ 2021 22:42

Το έχετε τερματίσει. Εντάξει. Παράθυρο η τάδε μειονότητα, παράθυρο Κύπρος, παράθυρο εξωτερικού, παράθυρο πλημύρες παράθυρο σεισμοί. Δεν έχετε αφήσει ντουβάρι για ντουβάρι όλο παράθυρα έχει γίνει το οικοδόμημα....
Παράθυρο για όποιον έπαθε κατάθλιψη λόγω του λοκ-νταουν πριν τις εξετάσεις έχετε; Παράθυρο για όποιον ορφάνεψε έχετε; Όχι φυσικά. Σταματήστε επιτέλους τις κινήσεις εντυπωσιασμού και τις ειδικές κατηγορίες. Απλά δημιουργείτε κοινωνικές αδικίες δήθεν διορθώντας άλλες. Και περνάτε στο μέσο μαθητή το γνωστό μήνυμα στην Ελλάδα: ότι άν δεν ανήκεις σε κάποια ειδική κατηγορία, ομάδα, κλπ, δεν έχεις τύχη. Έχετε κάνει την εισαγωγή στα ΑΕΙ σουρωτήρι.

 
Ελένη Μ.
09 Απρ 2021 22:36

Συγχαρητήρια!!! Είστε απίστευτοι!!Τα παιδιά στην Αθήνα δεν έχουν πατήσει στο σχολείο όλη τη χρονιά και τα έχετε τσακίσει και με τις ρυθμίσεις σας...Και θα κάνετε ειδική ρύθμιση να μπουν καθ' υπέρβαση όλοι οι υποψήφιοι της Λάρισας??? Αυτά είναι...να έχεις βουλευτές που να σε φροντίζουν...και να βλέπουν μπροστά...Οι υπόλοιποι θα βρούμε το δίκιο μας στα δικαστήρια..

 
σεισμοί, λοιμοί, μειονοτικά, επαλ νυχτερινά της βιοπάλης
09 Απρ 2021 21:28

και η αδικία στη ζωή είναι : δεν προλαβαίνω, μπορώ , ατύχησα φέτος στον διαγωνισμό; να μπορώ και του χρόνου ! απλό . και ισότιμο για όλους

 
pakis
09 Απρ 2021 20:11

Οι άριστοι κάνουν τέτοια πράγματα ;

 
Νίκος
09 Απρ 2021 18:47

Αρχίσαμε τις εξαιρέσεις! Μάλιστα!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ