Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Κυβερν. Εκπρόσωπος: 613 θετικοί μαθητές και εκπαιδευτικοί σε σύνολο 250.000 καταχωρισμένων αποτελεσμάτων Self-test

Παραλήφθηκαν περισσότερα από 380.000 τεστ μέσα σε τρεις ημέρες και έγιναν 250.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις του πληθυσμού εκπαιδευτικών και μαθητών
Δημοσίευση: 12/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μικρός αριθμός θετικών τεστ δηλώθηκε μέχρι το απόγευμα, σε σχέση με τον  συνολικό αριθμό των δηλώσεων εκπαιδευτικών και  μαθητών,  σύμφωνα με συνολικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αρ.Πελώνη στη σημερινή τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με την Αρ. Πελώνη συνολικά έγιναν 250.000 δηλώσεις  αποτελεσμάτων  Self-test εκ των οποίων  βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό 613  μαθητές και εκπαιδευτικοί  (359 μαθητές και 254 εκπαιδευτικοί).

Οι δηλώσεις που δεν έχουν γίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπως είπε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, αφορούν:

  • Οι δηλώσεις που έγιναν χειρόγραφα
  • Μαθητές που δεν προσήλθαν στο  σχολείο  κάνοντας χρήση το δικαίωμα των απουσιών
  • Μαθητές των Εσπερινών Λυκείων που θα κάνουν το Self-test σήμερα το πρωί.

Αρ. Πελώνη: Από σήμερα -ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- επαναλειτουργούν τα Λύκεια σε όλη τη χώρα. Για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια  όλων προβλέπεται αυστηρή τήρηση των μέτρων που είχαν εφαρμοστεί στο παρελθόν, αλλά και αρνητικό αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ κορονοϊού  από κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου δύο φορές την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και για το προσωπικό καθαριότητας.

 

 Το νόημα της συγκεκριμένης παρέμβασης δημόσιας υγείας είναι η έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση των ολιγοσυμπτωματικών και ασυμπτωματικών μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης και να πετύχουμε την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Τα επιδημιολογικά συμπεράσματα θα συνεχίσουν να εξάγονται από τον ΕΟΔΥ στη βάση των θετικών επιβεβαιωτικών κρουσμάτων που θα καταγράφονται διακριτά στην ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
 
Το γεγονός ότι παραλήφθηκαν περισσότερα από 380.000 τεστ μέσα σε τρεις ημέρες και έγιναν 250.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις του πληθυσμού εκπαιδευτικών και μαθητών δείχνει την σημαντική ανταπόκρισή τους σε αυτό το μέτρο. Συνολικά 613 μαθητές και καθηγητές -ως επί το πλείστον ασυμπτωματικοί- που βρέθηκαν θετικοί με την χρήση των self test, έμειναν σήμερα στο σπίτι τους και δεν εξέθεσαν τους συμμαθητές και τους συναδέλφους τους σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Αυτή είναι η μεγάλη χρησιμότητα του νέου εργαλείου ανίχνευσης του ιού. Και η πρώτη εφαρμογή του χαρακτηρίζεται από επιτυχία. Αποδεικνύεται έτσι -όπως τόνισε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- πως «όταν Κυβέρνηση εμπιστεύεται τον πολίτη, εκείνος ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα».

Καθώς παραλαμβάνουμε περισσότερα τεστ, αυτή την εβδομάδα θα διαθέσουμε μέσω των φαρμακείων δωρεάν τεστ σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως, για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη Δικαιοσύνη.
 
Η χώρα μας, για άλλη μια φορά, πρωτοπορεί, καθιερώνοντας  δωρεάν διανομή αυτοδιαγνωστικού τεστ  σε όλο τον πληθυσμό. Είναι ένα σημαντικό συμπληρωματικό εργαλείο που θα συμβάλει τόσο σε ένα ασφαλέστερο άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων όσο και στην ανάσχεση της πανδημίας. Για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη επάρκεια, έχει ήδη προχωρήσει νέος διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 10 εκατομμυρίων self test.

Δημοσιογράφος: Κυρία Εκπρόσωπε, δηλώσατε πριν από λίγο ότι διατέθηκαν 380.000 tests και αναρτήθηκαν 250.000 αποτελέσματα. Τι συνέβη με τα 130.000 που λείπουν; Σημαίνει ότι έγιναν και δεν αναρτήθηκαν; Που σημαίνει ότι κάποιοι ανεξάρτητα του αποτελέσματος, πήγαν στο σχολείο; Πώς θα διευθετήσετε αυτή την αναντιστοιχία;

Αρ. Πελώνη:  Δεν βλέπω αναντιστοιχία. Σας θυμίζω ότι υπάρχουν και οι χειρόγραφες δηλώσεις αρνητικών tests, υπάρχουν μαθητές που δεν προσήλθαν στο σχολείο, κάνοντας ενδεχομένως χρήση απουσιών και υπάρχουν και οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων, πολλοί από τους οποίους θα κάνουν σήμερα το πρωί το test.

Δημοσιογράφος:  Κυρία Εκπρόσωπε, πώς απαντάτε στον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος, με αφορμή την επανεκκίνηση της δια ζώσης διδασκαλίας στα Λύκεια, κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι ανοίγει τα σχολεία ακριβώς στις ίδιες συνθήκες που επικρατούσαν όταν  τα έκλεισε, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, και τη μειωμένη αξιοπιστία των self test;

Αρ. Πελώνη:  Θα ήταν καλό -επαναλαμβάνω- ο ΣΥΡΙΖΑ να μην υπονομεύει συνέχεια κάθε προσπάθεια που αναπτύσσει η Κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση. Να δει και τα παραδείγματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που εφαρμόζει αυτή τη στρατηγική, ακριβώς για να μπορέσει να επανεκκινήσει δραστηριότητες με ασφάλεια. Εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να επανεκκινήσουν αυτές οι δραστηριότητες και θέλει απλώς όλη η χώρα να βρίσκεται συνέχεια στο σκοτάδι, για να έχει ο ίδιος αντιπολιτευτικό αφήγημα.

Δημοσιογράφος:   Υπάρχει μια μερίδια εκπαιδευτικών μεγαλύτερης ηλικίας που εκφράζει την ανησυχία της για την επάνοδο στα διδακτικά καθήκοντα, η οποία εδράζεται στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Μπορείτε να μας πείτε, εάν υπάρχει το ενδεχόμενο επίσπευσης της σειράς προτεραιότητας που τους έχει δοθεί πριν από την ολοκλήρωση των εμβολιασμών των άλλων ομάδων;

Αρ. Πελώνη:  Ξαναθυμίζω ότι οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στην προτεραιοποίηση (σ.σ. αμέσως μετά τους ευπαθής κατηγορίας Β), η οποία και θα τηρηθεί. Και, επίσης, το τελευταίο διάστημα συμμετέχουν και στον μηχανισμό αναπλήρωσης δόσεων. Ήδη, δηλαδή, κάποιοι εμβολιάζονται βάσει αυτού του μηχανισμού.

Σχόλια (12)

 
μητερα
13 Απρ 2021 06:45

Δεν έχω καμμία εμπιστοσύνη ούτε στα αποτελέσματα των τεστ ούτε στην ειλικρινεια όσων και αν το έκαναν.
μας υποχρεώνουν για 10 μέρες να μπούμε σε μία αμφιβόλου αποτελέσματος διαδικασία με μηδενικό όφελος για τα παιδιά.
και αντίδραση ουδεμία. κρίμα

 
ΠΕ86
12 Απρ 2021 18:31

Για να δούμε τι θα λένε την Πέμπτη όταν βγούν αντίστοιχα νούμερα τα οποία όμως θα κυκλοφορούν και θα μεταδίδουν στα σχολεία.

 
BAΣΙΛΗΣ
12 Απρ 2021 18:19

Γιατί θεωρούμε δεδομένο ότι όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που δήλωσαν ότι έχουν θετικό τέστ το διαπίστωσαν με το self test , δεν υπολογίζονται ότι οι περισσότεροι ήταν διαπιστωμένα κρούσματα πριν από το self test;

 
sa
12 Απρ 2021 17:17

Συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικους, στους μαθητές και τους γονείς τους για την συμμετοχή και πρώτη αποτύπωση της εικόνας της πανδημίας COVID-19 με το συγκεκριμένο τεστ αυτοελέγχου. Συγχαρητήρια στο υπουργείο παιδείας/κυβέρνηση, στους ιδιώτες φαρμακοποιούς και στις φαρμακαποθήκες για την οργάνωση και εκτέλεση αυτού του σχεδίου δράσης.

 
Συμπέρασμα...
12 Απρ 2021 15:56

Οι μαθητές βάσει θετικότητας, δείχνουν μεγαλύτερα ατομική ευθύνη και έχουν υποδιπλάσιο ποσοστό θετικότητας σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς, που μάλλον ζουν πιο "επικίνδυνα" από τους έφηβους μαθητές του!!! Στατιστικά αυτό προκύπτει.. εκτός και αν ....

 
όλα κύλησαν ομαλά
12 Απρ 2021 15:07

Αναμενόμενο. Προς τι η καταστροφολογία; Τοσες μέρες κουραστήκαμε να ακούμε ότι θα συμβεί ο χαμός σήμερα. Οι μαθητές είναι πιο ώριμοι τελικά.

 
Αισιόδοξο το αποτέλεσμα
12 Απρ 2021 14:29

αλλά κυρίως χρήσιμο αφού θα γλυτώσουμε χιλιάδες κρούσματα. Επιτέλους μια σωστή κίνηση!

 
Βαγγελης
12 Απρ 2021 13:51

Ενα ωραιο στατιστικο για την αξιοπιστια των self test θα ηταν να μαθουμε και ποσοι απο αυτους τους 613 βγηκαν θετικοι και στο μοριακο τεστ που λογικα εκαναν σημερα.

 
Μας δουλεύουν
12 Απρ 2021 13:44

Αν η θετικότητα των τεστ στα σχολεία είναι τόσο μικρή, όταν έχουμε καθημερινά τρεις με τέσσερις χιλιάδες κρούσματα πανελληνίως, πόση ήταν η θετικότητα όταν τα κρούσματα ήταν χίλια με δυο χιλιάδες; Ξαφνικά έπεσε η θετικότητα, και μόνο στα λύκεια; Αν ήταν τόσο μικρή εδώ και καιρό, γιατί επέμεναν σε κλειστά σχολεία; Και γιατί οι ειδικοί, πλην εξαιρέσεων, δεν ενθουσιάζονται; Όσο για το αν οι θετικοί που βρέθηκαν θα το μετέδιδαν και σε πόσους, τα νούμερα που ακούγονται ισχύουν μόνο στην περίπτωση που οι θετικοί δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούνται τα μέτρα. Καθόλου.

 
Δουλευόμαστε μεταξύ μας...
12 Απρ 2021 13:25

Σε όλα τα ράπιντ τεστ θετικότητα 3 με 4% κατά μέσο όρο. Με τα σελφ τεστ 0.27%!! Πλήρης αποτυχία που μας πλασάρεται ως επιτυχία. Τραγελαφος...

 
Ιδιαίτερα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
12 Απρ 2021 12:55

Μεγάλη σημασία θα έχει τώρα το δεύτερο self test.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.