Placeholder

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Μαθητής της Γ’ Λυκείου γράφει στην Ν. Κεραμέως: Είμαστε ένα βήμα πριν καταθέσουμε τα όπλα μας-Εξαντληθήκαμε, ζοριστήκαμε, κλάψαμε

. Το ηθικό των συμμαθητών μου, σχεδόν ανύπαρκτο. Διστάζουμε να συνομιλούμε πλέον. Οι εκπαιδευτικοί κοιτούν κουτάκια με φιγούρες περιμένοντας τη στιγμή που κάποιος μαθητής θα ανοίξει το μικρόφωνο και θα διατυπώσει οποιαδήποτε ερώτηση.
Δημοσίευση: 12/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμη υπουργέ κα Νίκη Κεραμέως,

Ονομάζομαι ... και είμαι μαθητής της Γ´ Λυκείου (ή μάλλον προσπαθώ!). Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο είμαστε αντιμέτωποι με μια ασθένεια - μάστιγα της εποχής μας, η οποία είχε και έχει ως απόρροια την ανεργία, τη ζωή των μαθητών εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, την πίεση του συστήματος υγείας αλλά –το πιο σημαντικό– τον θάνατο. Γνωρίζω πως όλοι μας είμαστε πιεσμένοι: οι μαθητές από την τηλεκπαίδευση, οι ιατροί και όλο το λοιπό υγειονομικό προσωπικό  από το ασφυκτικό κλίμα στο χώρο των νοσοκομείων, οι κυβερνώντες εξαιτίας της ανάγκης για τη λήψη των ενδεδειγμένων αποφάσεων καθώς και από την εξέταση των δεδομένων για τη COVID-19, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες, οι οποίοι βλέπουν τους κόπους, τις περιουσίες, και τα οικονομικά τους να εξαφανίζονται από προσώπου γης. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων –αν λάβουμε υπ’ όψιν τα κρούσματα και το ιικό φορτίο πολλών περιοχών– ίσως αποδειχθεί «υγειονομική τραγωδία», παρ’ όλα αυτά πιθανόν να είναι η μόνη λύση για την έστω και υποτυπώδη επανεκκίνηση της οικονομίας. Πόσο έτοιμοι είμαστε όμως γι’ αυτό το άνοιγμα; 

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε το πρωί της Δευτέρας με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα (αποστάσεις, μάσκες) αλλά και με ένα ακόμη μέτρο, το οποίο προστέθηκε πρόσφατα στην φαρέτρα της κυβέρνησης. Το νέο αυτοδιαγνωστικό τεστ, γνωστό και ως self-test, ήρθε όπως φαίνεται για να μείνει, καθώς αποτελεί ένα «όπλο» που θα βοηθήσει στην επιστροφή της κανονικότητας, παράλληλα, βέβαια, με τους εμβολιασμούς. Αν, λοιπόν, τηρήσουμε πίστα τις οδηγίες που βρίσκονται στη συσκευασία και το τεστ βγει αρνητικό, εντός του σχολείου θα βρίσκονται μόνο αρνητικοί μαθητές και εκπαιδευτικοί. Γιατί, λοιπόν, να μη κυκλοφορούμε απαλλαγμένοι από τις μάσκες και τις αποστάσεις στον χώρο του σχολείου, όπως πολλοί από εμάς θα έχουμε παρατηρήσει πως αυτό γίνεται σε όλες τις εκπομπές και σε όλα τα reality shows; Θα απαντούσε κάποιος επειδή βγαίνοντας από το σχολείο, κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας θα υπήρχε κίνδυνος να νοσήσουμε. Και γιατί να μη χρησιμοποιήσουμε τις ημέρες διενέργειας του τεστ, δηλαδή τη Δευτέρα και τη Πέμπτη, ως ημέρες «απελευθέρωσης»; Μα τι λέω; Πόσο σίγουροι θα είμαστε πως όλα τα τεστ θα έχουν γίνει με επιτυχία; Ή ακόμη χειρότερα, πόσο σίγουροι είμαστε πως όλοι οι μαθητές θα έχουν κάνει το τεστ και δεν θα καταχωρούν ψευδή αρνητικά αποτελέσματα στη πλατφόρμα; Ας μη κοροϊδευόμαστε. Πολλοί! Είναι γνώριμα πλέον ερωτήματα, και για εμάς αλλά και για εσάς, των οποίων η απάντηση προς το παρόν είναι: Ας ελπίσουμε πως η διαδικασία θα γίνεται από όλους και σωστά.

Ένα ακόμη εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι: Για ποιον λόγο, παράλληλα με το άνοιγμα των σχολείων, δεν ανοίγει και ο ιδιωτικός τομέας της εκπαίδευσης, τα φροντιστήρια; Ως τελειόφοιτος μαθητής του Λυκείου, και σύμφωνα με τη πλειοψηφία των συνομηλίκων μου, η πολύμηνη απουσία μας από τη διά ζώσης λειτουργία των φροντιστηρίων αποτελεί, επίσης, ένα μεγάλο πλήγμα. Η απάντηση που έχει δοθεί είναι η εξής: Επειδή στα φροντιστήρια υπάρχει ενός είδους «ανάμειξης» μαθητών διαφόρων περιοχών. Στην πόλη διαμονής μου, οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ. μεταβαίνουν καθημερινά σε άλλη πόλη (με λεωφορεία, στα οποία και οι 52 θέσεις είναι κατειλημμένες!), οι οποίοι συναναστρέφονται με παιδιά από τα γύρω χωριά. Συνεπώς, δεν μιλάμε για 2, 4, 6 άτομα που βρίσκονται σε μια φροντιστηριακή αίθουσα, αλλά για πολύ περισσότερα. 

Είμαστε ένα βήμα πριν καταθέσουμε τα όπλα μας. Εξαντληθήκαμε, ζοριστήκαμε, κλάψαμε. Αλλά ποτέ δεν υποκύψαμε. Τι αξίζει τώρα; Να γονατίσουμε στον βωμό της αποτυχίας μας ή να υψώσουμε τα κεφάλια μας και να προχωρήσουμε μπροστά; Αδιαμφισβήτητα το δεύτερο. Όσο καλά όμως και να λειτουργεί η τηλεκπαίδευση, οι μαθητές φοβούνται και μαζί με αυτούς φοβούνται και οι γονείς. Το ηθικό των συμμαθητών μου, σχεδόν ανύπαρκτο. Διστάζουμε να συνομιλούμε πλέον. Οι εκπαιδευτικοί κοιτούν κουτάκια με φιγούρες περιμένοντας τη στιγμή που κάποιος μαθητής θα ανοίξει το μικρόφωνο και θα διατυπώσει οποιαδήποτε ερώτηση. Εμείς, όμως, με όλες μας τις δυνάμεις υψώνουμε το ανάστημά μας και προσπαθούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Όχι άλλα πειράματα στο σύστημα εκπαίδευσης. Κουραστήκαμε!

Δεν θα μακρολογήσω άλλο, κα Κεραμέως. Αυτά που προανέφερα σίγουρα θα τα σκέφτεστε και εσείς ως μητέρα, αλλά ως μαθήτρια δεν θα τα σκεφτείτε ποτέ. Είναι ασύλληπτα δύσκολο, έως ακατόρθωτο, να «μπει» κάποιος στη σκέψη ενός μαθητή, πόσο μάλλον  της Γ´ Λυκείου. Εύχομαι, λοιπόν, να συλλογιστείτε και να συνεχίζετε να λαμβάνεται σωστές αποφάσεις με την παρούσα επιστολή, με γνώμονα όμως το καλό των μαθητών και όχι άλλων παραγόντων. Ελπίζω αυτό το γράμμα να φτάσει στα χέρια σας και να μην καταλήξει στο κάδο απορριμμάτων απαξιώνοντας όχι μόνο εμένα αλλά και όλους όσοι διακατέχονται από τις ίδιες σκέψεις.

Καλή συνέχεια στο έργο σας!

Ο μαθητής της Γ´ Λυκείου του Γενικού Λυκείου Σκύδρας

(Το όνομα του μαθητή είναι στο esos)

Σχόλια (19)

 
Μαθητής Β' Γυμνασίου
15 Απρ 2021 10:33

Φτάνει πια, έχει καταντήσει αηδία αυτό το πράγμα. Δεν βγήκα καθόλου από το σπίτι ένα μήνα τώρα, εξαιτίας των πιέσεων και του χρόνου που μου απαιτεί το σχολείο και το φροντιστήριό μου. Δίνω εξετάσεις lower σε ένα μήνα και φυσικά αγχώνομαι πάρα πολύ. Έχω καρκινιάσει τόσες εβδομάδες μέσα. Φυσικά μου λείπουν οι φίλοι μου και το περιβάλλον της κανονικότητας. Μας βάζουν και τα διπλάσια μαθήματα, επειδή νομίζουν ότι βαριόμαστε όλη μέρα. Άσε που μας στερούν και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα πρέπει με το ζόρι να κάνουμε κάτι στο σώμα μας θέλουμε δεν θέλουμε, για να συμμετάσχουμε στο μάθημα. Περιμένετε και θα γίνει χαμός σε λίγο καιρό με τα εμβόλια, σίγουρα του χρόνου θα μας αναγκάζουν εμάς την νεολαία να εμβολιαζόμαστε αλλιώς δεν θα μπορούμε να συμμετέχουμε στο μάθημα. Τι να πω, προσεύχομαι διαρκώς στον Θεό για να τελειώσουν όλα αυτά το συντομότερο δυνατόν...

 
Μαθήτρια Γ' Γυμνασίου
14 Απρ 2021 08:52

Το σχολείο μας έχει μένει τοσο καιρό κλειστό, όλοι οι μαθητές έχουν παντού κενά που δύσκολα καλύπτονται σε τόσο λίγο χρόνο, οι μαθητές αλλα και οι καθηγητές είναι κουρασμένοι. Και μας είπαν πως υπάρχει μια μικρή περίπτωση να γραψουμε στο τέλος. Να γράψουμε τι ,μέχρι την ημερομηνία που κανονικά θα γράφαμε δεν προλαβαίνει κανένας να καλύψει τα ακάλυπτα. Οσο δύσκολα είναι για εμάς, αλλο τοσο είναι για τους μαθητές του λυκείου και συγκεκριμένα της Γ λυκείου που προσπαθούν να γράψουν και να περάσουν κάπου. Όλα αυτά η κα κεραμεως προφανώς τα αγνοεί και τα κάνει ακόμα χειρότερα.

 
Μιχαλης
14 Απρ 2021 05:50

Το δικό μου σχολείο είναι το πιο σημαντικό όλων.ας μη ενεργεί το κράτος επιλεκτικά....αλλά να ανοίξει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης με κάθε τρόπο που οι υγειονομικοί όροι ορίζουν.Και να δώσει παράταση το υπουργείο Παιδείας στην σχολική περίοδο..... θεωρώ ότι είναι αναγκαίο για το καλό όλων μαθητών και εκπαιδευτικών.

 
Ι Δ
13 Απρ 2021 19:37

Ελατε στην θεση των παιδιων της Γ Λυκειου και θα καταλαβετε...Περιμεναν να ανοιξουν ξανα τα σχολεια γιατι δεν ειναι το ιδιο να κανεις μαθημα δια ζωσης με το να κανεις διαδικτυακα. Ομως ειναι αργα κ Κεραμεως. Αυτο θα φανει ξεκαθαρα μετα τις πανελλαδικες. Αλλα δεν θα ειστε εσεις κοντα σε αυτα τα παιδια που θα εχουν χασει καθε ελπιδα .Κριμα.....

 
Μαθητης Γ λυκειου
13 Απρ 2021 18:28

Τα τεστ δεν ειναι 100% ακριβη για αυτο και οι μασκες.Αφου ανοιξανε τα σχολεια σκαμε και συγκεντρωνομαστε στις πανελληνιες αντι να γκρινιαζουμε:)

 
Στρουμφιτα
13 Απρ 2021 18:19

Μητέρα μαθήτριας πρώτης δημοτικού κα κεραμεως είναι δυνατόν να γίνεται διαδικτυακά η πρώτη η οποία είναι βασική τάξη για τα παιδιά για να μάθουν?

 
Δανάη
13 Απρ 2021 17:15

Δεν έχετε ιδέα για την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μαθητές κι ακόμα κι αν είστε γονείς δεν μπορείτε να καταλάβετε .Είμαι πρωτοετής φοιτήτρια κι έχω χάσει ένα χρόνο ήδη από τα φοιτητικά μου χρόνια γιατί η υπουργός μας επιδεικτικά συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχουν τα πανεπιστήμια ως βαθμίδα εκπαίδευσης. Φοιτώ στον κλάδο υγείας και κάνω εργαστήριο ανατομικής μέσω ζουμ ,θα έπρεπε να φριττει και η ίδια για την ποιότητα της εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι μελλοντικοί γιατροί της χώρας .Αλλά θα ήθελα να αναφερθώ και στην τρίτη λυκείου. Ειναι η πιο δυσκολη σχολική χρονιά αναμφισβήτητα αλλά η κατάσταση που βίωσα πέρυσι ήταν ακόμη χειρότερη .Το ξαφνικό κλείσιμο των σχολείων ,η διατάραξη της ρουτίνας ,η αβεβαιότητα ακόμη και για το αν θα γίνουν οι πανελλήνιες εξετάσεις, με έφεραν στα όρια νευρικού κλονισμού παρόλο που όσοι με γνωρίσουν μπορούν να επιβεβαιώσουν την ψυχραιμία που με χαρακτηρίζει . Και για αυτό φυσικά ευθύνεται η υπουργός Παιδείας που δεν ενδιαφέρθηκε ούτε μια στιγμή για το πώς νιώθουμε εμείς μπροστά την άγνοια και την αναποφασιστικότητα της κάτι που βλέπω να συνεχίζεται φέτος . Ενδιαφερθείτε επιτέλους για την εκπαίδευση των νέων της χώρας μας ,έστω λίγο παραπάνω από τους πολύτιμους τουρίστες σας .Μόνο έτσι θα δείτε πρόοδο στη χώρα .Αλλά ποτέ νοιάστηκαν οι πολιτικοί μας αληθινά για το καλό της χώρας;

 
Διακοπή ρεύματος
13 Απρ 2021 13:38

@Vaso
ΔΕΝ τα έκαναν αγαπητή μου. "Είπαν" ότι τα έκαναν και "είπαν" ότι βγήκαν αρνητικά! Ποσοστό 99,73% ΔΕΝ πετυχαίνεις..... ούτε κάθε φορά που πατάς το διακόπτη για να ανοίξεις το φως.....

 
Ένας γονιός
13 Απρ 2021 13:12

Αφήστε τα παιδιά ήσυχα. Μην αναστατώνετε διαρκώς το πρόγραμμά τους και μην δημιουργείτε καινούρια άγχη στις οικογένειες. Δεν κάνατε τίποτα όλον τον προηγούμενο καιρό για να επιστρέψουν με ασφάλεια στις τάξεις. Τώρα τι παριστάνετε; Ότι δήθεν ενδιαφέρεστε γι' αυτά; Δεν το σώζετε με τίποτα, όσες πατέντες κι αν σκαρφιστείτε!!

 
Δωράκι
13 Απρ 2021 11:16

Ακριβώς επειδή ήταν μια δύσκολη χρονιά για σας τους μαθητές, η κυρία Κεραμέως σας έκανε ένα υπέροχο δώρο. Με το νέο νόμο μείωσε κατά 25.000 τον αριθμό των εισακτέων. Τι; Δε σας αρέσει; Μην ανησυχείτε, έχουμε και τα αναγνωρισμένα ιδιωτικά κολέγια.

 
Vaso
13 Απρ 2021 11:11

Απαράδεκτο και αντισυνταγματικό αυτό που αναγκάζονται τα ίδια τα παιδιά κ οι γονείς τους να κάνουν με τα self test.
Ξυπνήστε επιτέλους!!!

 
Μαθητής β' λυκείου
13 Απρ 2021 09:38

Όλοι οι μαθητές μετά την σημερινή ημέρα ήταν εντελώς εξαντλημένοι και ήταν ξεκάθαρα κακή απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία. Τι λογική έχει να κλείσουν τα σχολεία στα 800 κρούσματα και να ανοίξουν στα 5000 ... Καμία. Η κυρία κεραμέως για να μπορέσει να φέρει τουρίστες , ΘΥΣΙΆΖΕΙ ζωές μαθητών , καθηγητών και των κοντινών ανθρώπων των παραπάνω..

 
Ανοιχτά πια τα σχολεία μας
13 Απρ 2021 00:53

Επιτέλους, ας ανοίξουν ολοι οι χώροι εκπαίδευσης και να επιστρέψουν χιλιάδες μαθητές και οικογένειες τους σε κανονικούς ρυθμούς ζωής.

 
ΝΡ
12 Απρ 2021 21:45

Εύγε
Όχι άλλα πειράματα Σ
Αποφάσεις με γνώμονα το καλό των μαθητών και όχι άλλων παραγόντων Σ

 
Γ.Φ.
12 Απρ 2021 21:19

Πολλή κλάψα και μιζέρια. Μια χαρά σήμερα όλα τα παιδιά μερικά κανόνιζαν και διακοπές για το καλοκαίρι.

 
Όλα καλά
12 Απρ 2021 16:38

Στο τέλος μόνο η Υπουργός παιδείας δεν θα έχει στείλει ανοιχτή επιστολή !
Είναι της μόδας μάλλον οι ανοιχτές επιστολές !

 
Εχει σημασία;
12 Απρ 2021 16:33

Όλοι θα μπείτε ρε παιδιά στα πανεπιστήμια. Προς τι όλο αυτό. Και με ΜΗΔΕΝ πλέον θα μπείτε.

 
Ανοιχτά σχολεία
12 Απρ 2021 16:09

Για το λόγο αυτό άνοιξαν τα σχολεία και σωστά έπραξαν. Αφού ανοίξουν γυμνάσια και δημοτικά ας ακολουθήσουν και τα φροντιστήρια!

 
Φτάνει το αστειο
12 Απρ 2021 16:04

Εντάξει...μια χαρά ήταν ολα τα παιδιά σήμερα , ιδιαίτερα η Γ Λυκείου. Μιλήσαμε, εκτονωθηκαμε και κυρίως οργανωθήκαμε για τις επόμενες εβδομάδες. Άψογα!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.