Placeholder

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Μαθητής Γ΄Γυμνασίου γράφει στην υπ. Παιδείας αυτό που βιώνουν οι συμμαθητές του με την αναστολή λειτουργίας των σχολείων

Υπάρχουν μεγάλα κενά. Οι μαθητές διστάζουν να εκφράσουν τις απορίες τους. Κανένας δεν αισθάνεται σίγουρος, ούτε όμως έχει όρεξη για μελέτη όπως παλιά
Δημοσίευση: 13/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμη υπουργέ κα Νίκη Κεραμέως,

Είμαι μαθητής της Γ´ Γυμνασίου .Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο είμαστε αντιμέτωποι με μια πανδημία - μάστιγα της εποχής μας, η οποία είχε και έχει ως απόρροια την ανεργία, τη ζωή των μαθητών εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, την πίεση του συστήματος υγείας αλλά –το πιο σημαντικό– τον θάνατο. Γνωρίζω πως όλοι μας είμαστε πιεσμένοι: οι μαθητές από την τηλεκπαίδευση, οι ιατροί και όλο το λοιπό υγειονομικό προσωπικό  από το ασφυκτικό κλίμα στο χώρο των νοσοκομείων, οι κυβερνώντες εξαιτίας της ανάγκης για τη λήψη των ενδεδειγμένων αποφάσεων καθώς και από την εξέταση των δεδομένων για τη COVID-19, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες, οι οποίοι βλέπουν τους κόπους, τις περιουσίες, και τα οικονομικά τους να εξαφανίζονται από προσώπου γης.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις των επιδημιολογικών δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούν την φετινή σχολική χρονία επιθυμώ και εγώ να εκφράσω την άποψη και τα συναισθήματά μου ελπίζοντας πως αυτή η επιστολή από έναν  κοινό μαθήτή θα φτάσει στα χέρια σας. Σεβόμενος λοιπόν την θέση σας και όντας αρκετά συνειδητοποιημένη σας παραδίδω την παρακάτω επιστολή. Επιπρσθέτως, έχω την αίσθηση ότι με αυτή την επιστολή εκφράζω τους ενδοιασμούς αλλά και την αγωνία πολλών μαθητών και εκπαιδευτικών.

Οι λόγοι οι οποίοι με οδήγησαν να σας στείλω ποικίλουν. Ένας λόγος που με οδήγησε προς την συγγραφή της επιστολής μου είναι να σας ενημερώσω για τα προβλήματα που αντιμετώπιζουμε μαθητές, καθηγητές και γονείς.

Αρχικά , δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ για την διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων και εφαρμογής της τράπεζας θεμάτων αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό και προξενεί   σύγχυση σε όλους τους μαθητές.

Γνωρίζω ότι οι προαγωγικές εξετάσεις, πράγματι, είναι εξίσου σημαντικές για την Παιδεία και τους μαθητές.

Παρά το γεγονός ότι ,η ύλη προχωράει πολύ γρήγορα όπως μας πληροφορούν οι καθηγητές μας είναι γνωστό σε όλους μας ότι είτε μαθητές μέτριων επιδόσεων ακόμα και υψηλών ή άριστων είναι μπερδεμένοι. Όσοι ενδιαφερόμαστε και θέλουμε πραγματικά να προσέχουμε, να σημειώνουμε, να γράφουμε και να στέλνουμε ασκήσεις το κάνουμε. Μέχρι εκεί που μπορούμε όμως.

Οι καθηγητές με στόχο να βγάλουν όσο πιο γρήγορα την ύλη για να προλάβουν να μας κάνουν και επαναλήψεις σε θέματα της τράπεζας, ολοκληρώνουν τα κεφάλαια με ταχύτητα φωτός χωρίς να συνειδητοποιούν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του τμήματος δεν έχει κατανοήσει.

Φυσικά δεν έχουν την ευθύνη οι καθηγητές γιατί και εκείνοι αγχώνονται σχετικά με το αν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν έγκαιρα την τεράστια ύλη, αλλά σωστή δουλειά έτσι δεν γίνεται.

Τα προβλήματα με τις συνδέσεις συνεχίζουν να υπάρχουν, (προχτές πάλι ξαναέπεσε το σύστημα και χάθηκε μια διδακτική ώρα) και πολλοί είμαστε εμείς που στο ίδιο σπίτι χρειαζόμαστε ταυτόχρονα 3 και 4 συσκευές οι οποίες φυσικά είναι αδύνατον για μια οικογένεια να αγοραστούν.

Πάρα πολλές είναι επίσης οι φορές που ενώ ο καθηγητής εξηγεί κάτι, κόβεται ο ήχος και εμείς σαν αποτέλεσμα δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Στην ηλεκτρονική τάξη τα μηνύματα άλλες φορές στέλνονται και άλλες φορές όχι.

Υπάρχουν μεγάλα κενά. Οι μαθητές διστάζουν να εκφράσουν τις απορίες τους. Κανένας δεν αισθάνεται σίγουρος, ούτε όμως έχει όρεξη για μελέτη όπως παλιά

Στο προηγούμενο τετράμηνο προσπάθησα, δυσκολεύτηκα αλλά ανατιμήθηκα με υψηλούς βαθμούς. Όλο αυτό οφειλόταν στο συστηματικό διάβασμα μου αλλά και στη προσήλωση στους στόχους μου.

Δεν σας κρύβω όμως ότι με το κλείσιμο των σχολείων τον Μάρτιο 2021 αρχίζω σιγά σιγά να λυγίζω, χάνω τις δυνάμεις άλλες φορές  αποσυντονίστηκα, αφαιρέθηκα. Συνεχίζω όμως να έχω ακμαίο ηθικό αλλά να προσπαθώ για το μέγιστο. Σκέφτομαι πως πολλοί συμμαθητές δεν άντεξαν άλλο τα παράτησαν, λόγω οικογενειακών προβλημάτων(απώλειες συγγενικών προσώπων)

Συνομιλώντας με τους συμμαθητές μου κατανοώ τις δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζουν . Από τη συνομιλία τους βγαίνει ένα άψυχο πράγμα, τις ψυχές του παγωμένες σκεφτόμενοι τις πολύμηνη απουσία των γιαγιάδων και παππούδων τους από τη ζωή τους το οποίο είναι ακόμη ένα κερασάκι στη τούρτα.  

Και ναι η φετινή διαδικασία των προαγωγικών εξετάσεων είναι ένας δύσβατος δρόμος και μια επίπονη δοκιμασία για όλους τους μαθητές.

Δυστυχώς όμως οι συνθήκες λειτουργούν κατασταλτικά για όλους μας.

Αλλά το μόνο που ζητάω είναι να μας ανοίξετε τα γυμνάσια. Πιστεύω ότι σε όλους μας λείπει ο φυσικός μας χώρος , το σχολείο. Να δούμε τους συμμαθητές επιτέλους να χαμογελούν αλλά και τους καθηγητές μας, τους οποίους θα τους δούμε για τελευταία φορά λόγω προαγωγής μας στο Λύκειο.

Η συζήτηση πιστεύω ότι πάντα οδηγάει σε ένα προσδοκώμενο αποτέλεσμα .

Και ελπίζουμε όλοι οι μαθητές να σας έχουμε και στο μέλλον συνοδοιπόρο και υποστηρίχτρια στις προσπάθειες μας . Και το σημαντικότερο είναι πως είστε από τις λίγους υπουργός που ακούει τα αιτήματα των μαθητών

Με εκτίμηση και σεβασμό,

Μαθητής Γ’ τάξης  Γυμνασίου

(Το όνομα του μαθητή υπάρχει στο esos)

Σχόλια (4)

 
Φώντας
13 Απρ 2021 12:44

@νώντα 07:55
Αγαπητέ μου, αν δεν βάλεις για τίτλο Άριστα 10΄και χωρίς το δικηγόρο μου.... δεν υπογράφω ούτε χαρτοπετσέτα.....

 
Αργυρώ
13 Απρ 2021 08:10

Υπάρχει τράπεζα θεμάτων στη γ' γυμνασίου;

 
@νώντα
13 Απρ 2021 07:55

τα συγχαρητήρια τηλεφωνικά είναι παράνομο να ηχογραφούνται, οι επιστολές βολεύουν. ποιοι θέλετε να στείλουμε ομαδική συγχαρητηρίων , τη γράφω , θα αναρτηθεί για υπογραφές

 
Νώντας
13 Απρ 2021 07:32

Είναι της μόδας οι επιστολές. Θα κάνει συλλογή!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ