Υφ. Παιδείας: Κάποιος κορόιδευε την Κοινωνία φτιάχνοντας πανεπιστημιακά τμήματα που στην Ευρώπη δεν υφίστανται

"Ένα Τμήμα Μουσειολογίας, το οποίο στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης δεν υφίσταται καν ως προπτυχιακό τμήμα και είναι μεταπτυχιακή κατεύθυνση ή κατεύθυνση εσωτερικώς σε κάποιο άλλο τμήμα που κάνει Αρχαιολογία, επί παραδείγματι, και με έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων που συμμετέχουν, θεωρώ ότι θα πρέπει να βγούμε και να πούμε ευθέως στους συμπολίτες μας στην Ηλεία ότι κάποιος τους κορόιδευε όλα αυτά τα χρόνια που έφτιαχνε τέτοια τμήματα, τα οποία δεν είχαν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Αυτό είναι βασικό να το συνειδητοποιήσουμε."
Τα παραπάνω είπε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Α. Συρίγος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για το τμήματα του Νομού Ηλείας, και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
- Yπενθυμίζω ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών στις 22 Μαρτίου αποφάσισε επί πενήντα ενός παρόντων με ψήφους σαράντα πέντε «υπέρ», τρία «λευκά» και τρία «κατά» να αποδεχτεί την εισήγηση στρατηγικού σχεδιασμού, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συγχώνευση ουσιαστικά του Τμήματος Μουσειολογίας με ένα Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας που θα δημιουργηθεί στην Πάτρα και τη συγχώνευση και μεταφορά του Τμήματος Γεωπονίας στον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Η εισήγηση του Πανεπιστημίου Πατρών έχει σταλεί αυτήν τη στιγμή στην ΕΘΑΑΕ.
- Από την ώρα που βρίσκεται ενώπιον της Εθνικής Αρχής, εγώ δεν μπορώ να πάρω θέση, διότι εάν πάρω θέση, καταργώ τον ρόλο της Εθνικής Αρχής. Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να πάρει θέση μόνο αφού δει την εισήγηση της Εθνικής Αρχής. Επομένως, οποιοδήποτε άλλο σχόλιό μου επ’ αυτού του θέματος δεν μπορεί να γίνει.
- Το πρόβλημα είναι ότι όταν έρχεσαι και καταθέτεις πρόταση για να φτιαχτεί ένα νέο Τμήμα, πρέπει αυτή η πρόταση υποχρεωτικώς να αξιολογηθεί, να δεις αν έχει αντίκρισμα. Τα παιδιά τα οποία θα μπουν μέσα στο Πανεπιστήμιο θα βρουν δουλειά αύριο το πρωί, ή θα κάνεις στρατιές ανέργων; Υπάρχουν υποδομές για να το κάνεις; Αν δεν υπάρχουν, πόσο καιρό θέλουν για να φτιαχτούν;
- Στην προκειμένη περίπτωση, παρ’ ότι υπήρχε νόμος, που είχε ψηφίσει η δική σας κυβέρνηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να τον ακυρώσει στην πράξη, ιδρύοντας Τμήματα χωρίς καμία αξιολόγηση.
- Για να μπορέσει να λειτουργήσει το Τμήμα ΤΕΦΑΑ , πρέπει να αξιολογηθεί το πρόγραμμα σπουδών από την ΕΘΑΑΕ. Έχει κατατεθεί πρόταση για να αξιολογηθεί το πρόγραμμα σπουδών του ΤΕΦΑΑ; Όχι. Επομένως, τι συζητάμε για το ΤΕΦΑΑ;
- Για να μπορέσουν να γίνουν συγχωνεύσεις ή να παραμείνουν τμήματα σε αντίθεση με τη γνώμη του πανεπιστημίου, χρειάζεται να υπάρχει πάντοτε η σύμφωνη γνώμη του πανεπιστημίου. Επομένως, οτιδήποτε και να γίνει, πάντα θα χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του πανεπιστημίου, εκτός αν ακολουθήσουμε την παλαιά μέθοδο ΣΥΡΙΖΑ που αγνοούμε τους νόμους και λέμε «αλλάζουμε με έναν καινούργιο νόμο και περνάμε το “άλφα” ή το “βήτα”».
- Μέχρι στιγμής στην υπηρεσία μας δεν υπάρχει πρόταση για ίδρυση αυτόνομης Σχολής Πολιτισμού στην Ηλεία. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει.
- Το κρίσιμο για το υπουργείο Παιδείας είναι να καθίσουμε να συζητήσουμε σοβαρά όχι με βάση τα «θέλω» μας, όπως ότι θα ήθελα να έχω ένα τμήμα με πεντακόσια ή με χίλια άτομα στον Νομό Ηλείας, αλλά με βάση τις δυνατότητες και τις ανάγκες του Νομού. Αυτό είναι κάτι που περιμένω και η πόρτα μου είναι διαρκώς ανοιχτή σε σοβαρές προτάσεις.
- Όσον αφορά τώρα για την Αρχαία Ολυμπία, είναι το ισχυρό χαρτί του Νομού Ηλείας και πιστεύω ένα από τα δύο ισχυρά χαρτιά ολόκληρης της Πελοποννήσου. Να δούμε πώς θα το αξιοποιήσουμε σωστά. Το να «πετροβολάμε» απλώς και να λέμε «δεν μας αρέσει το ένα, δεν μας αρέσει το άλλο» δεν είναι κάτι δημιουργικό. Περιμένω και η πόρτα μου είναι ανοιχτή, κάτι που πραγματικά εννοώ, σε κάθε σοβαρή πρόταση.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Νίκος Φίλης στη Σύνοδο Πρυτάνεων: Αυτό είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα Πανεπιστήμια
- Το Σχέδιο Δράσης του υπ. Παιδείας για το 2023
- Μήνυμα της υπ.Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως για την 25η Μαρτίου
- Σκέψεις πάνω στα Μητρώα Γνωστικών Αντικειμένων και Εσωτερικών και Εξωτερικών Εκλεκτόρων στα Α.Ε.Ι. καθώς και στον τρόπο...
- Επιστολή ΠΟΣΔΕΠ στον πρωθυπουργό για το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών
- Σύνοδος Πρυτάνεων: Με την παρουσία της ηγεσίας του υπ. παιδείας και τομεαρχών Παιδείας κομμάτων ολοκληρώνονται ο τετρ...
- Βιομηχανικά Διδακτορικά: Η απόφαση
- Η «Σχεδία» στο Πάντειον Πανεπιστήμιο
- Συναυλία – αφιέρωμα στη μνήμη των θυμάτων από την τραγωδία στα Τέμπη: «Πάρε με όταν φτάσεις…»
- Το Πανεπιστήμιο Κρήτης επιακέφθηκαν ο Κ. Γαβρόγλου και ο Κ. Φωτάκης
Σχόλια (27)
Επειδή και εγώ έχω σπουδάσει στην ΣΑΤΜ του ΕΜΠ (για 2 χρόνια μόνο καθώς κατάλαβα ότι δεν με ενδιέφερε το αντικείμενο) γνωρίσω αρκετούς φοιτητές που μπήκαν συνειδητά σε αυτή την σχολή. Δεν αντιλέγω ότι ειδικά πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών (όπως και εγώ) μπαίνουν σε αυτή την σχολή κυρίως λόγω του κύρους του ΕΜΠ και της χαμηλής βάσης χωρίς οι περισσότεροι να ξέρουν τις επαγγελματικές προοπτικές στην μετέπειτα ζωής τους. Παρόλα αυτά η συγχώνευση της ΣΑΤΜ με τους ΠΜ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, ειδικά όταν υπάρχουν διαφορετικές σχολές σε ακόμη πιο " κοντινές" ειδικότητες (ΗΜΤΥ στην Πάτρα και μηχανικών υπολογιστών στην Πάτρα, μηχανολόγων στο ΕΜΠ και ναυπηγών ή χημικών μηχανικών στο ΕΜΠ, ηλεκτρολόγων στο ΠΑΔΑ με τους μηχανικούς υπολογιστών στο ΠΑΔΑ, μηχανολόγους στο ΠΑΔΑ με ναυπηγούς στο ΠΑΔΑ, σχεδόν όλο το ΟΠΑ και όλο το ΠΑΠΕΙ κλπ) . Βλέπουμε ότι υπάρχουν αρκετές σχολές που προηγούνται για συγχώνευση. Και εφόσων οι τοπογράφοι δεν είναι ένα κορεσμένο επάγγελμα (όπως οι ΠΜ) παρότι τους "τρώνε" την δουλειά πολλές φορές οι πολιτικοί μηχανικοί, είναι λίγο άτοπο να συζητάμε για συγχώνευση των 2 σχολών στο προσεχές μέλλον.
το θέμα είναι ότι ΔΕΝ πράττουν τίποτα, όλο λόγια και τελευταία στιγμή ό,τι τύχει. δεν τους ξέρεις καλά, όλα μπάχαλο στο υπαιθ, ενώ με μια λογική σειρά όλα θα είχαν πάρει σειρά σε πρωτο-δευτερο-τριτοβάθμια. παράδειγμα : τακτοποίησε δήθεν την πανεπιστημιακή αστυνομία ('όταν είναι κλειστά λόγω καταντίνας τα πανεπιστήμια), ενώ δεν μπορεί να φέρει ένα νομοσχέδιο για αναδιάρθρωση του χάρτη αει (σε ένα μήνα εξετάσεις πανελλαδικές, χελόου) και ένα για στελέχη εκπαίδευσης ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΑ. απλώς ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ με 1-2 επιφανειακά λογικοφανή επιχειρήματα. αυτό και μόνο
Κι ετσι, πολυ βολικά, ξεχναμε πως τα τελευταία 30 χρονια καθε βουλευτης και υπουργος ανοιγε μια σχολη στην εκλογική του περιφερεια, για να τονωθει η τοπικη οικονομια και να καρπωθεί ο ιδιος φηφους τονωμενων νοικοκυραιων...
«Άλλ' αντ' άλλων» αποφάσεις αλλά και αυτό
Σε όλη τα Πανεπιστήμια μέχρι σήμερα ονομάζονται Ιστορίας και Αρχαιολογίας. (Προσέξτε υπάρχει ένα " και" ανάμεσα). Κατά παράδοξο τρόπο υπάρχει και το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας ιδρύθηκε το 2019 (ΦΕΚ 70/7.5.2019, τ. Α, σύμφωνα με το νόμο 4610/2019).
Όπως είναι γνωστό το ενωτικό [η μικρή οριζόντια γραμμή (-) ] τοποθετείται για να δείξει ότι δύο τμήματα μιας λέξης ή και δύο ολόκληρες λέξεις ενώνονται και αποτελούν ενιαία γλωσσική μονάδα (μία λέξη).
Προφανώς έγινε καινοτόμος ενοποίηση επιστημών, πιθανόν για εξοικονόμηση διδακτικού προσωπικού?
Ψήφισμα υπολοίπων τμημάτων εδώ
https://www.esos.gr/arthra/62409/psifisma-tmimaton-istorias-kai-arhaiolo...
Για όποιον διαφωνεί με τον τίτλο του άρθρου, έχουμε και λέμε, τμήματα:
Πληροφορικής στη Γεωργία
Δημιουργικού σχεδιασμού και ένδυσης
Διοίκησης Τουρισμού
Τουρισμού (σκέτο)
Μεσογειακών σπουδών
Επιστημών Οίνου Αμπέλου και ποτών
Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης
Οικιακής Οικονομίας
και αρκετά άλλα...
πού ρε παιδιά, σε πόσες χώρες του κόσμου τα είδατε αυτά και είπατε να ιδρύσετε και εδώ;
Καλα τα λεει ο κ. Συρίγος. Και αν το κράτος καταργήσει αυτά τα επιστημονικά ανύπαρκτα τμήματα (τουλάχιστον με βάση το τι ισχύει παγκοσμίως) θα ήταν ακόμα καλύτερο. Μιλάμε για το χειρότερο εμπαιγμό προς τους μαθητές και φοιτητές - να τους προσφέρεις σπουδές σε τελείως απίθανα αντικείμενα που δεν έχουν καμια σχέση με αγορά, με επαγγελματική αποκατάσταση, με τίποτα. Τέτοια τμήματα υπάρχουν μόνο για να συντηρούν την ίδια τους την ύπαρξη. Δυστυχώς. Από μόνα τους δε θα αλλάξουν γιατί δεν έχουν κίνητρο να το κάνουν.
Επειδή διδάσκω σε σχολή τοπογράφων μηχανικών, τα προχωρημένα μαθήματα είναι παρόμοια με πολιτικούς μηχανικούς, οπότε θα ήταν λογικό να ήταν ειδίκευση των πολιτικών μηχανικών. Ρωτώντας τους φοιτητές τοπογράφους γιατί επέλεξαν τη σχολή αυτή ανά τα χρόνια, δεν έχω ακούσει ακόμα και σήμερα ένα φοιτητή ή μια φοιτήτρια που να έχει επιλέξει συνειδητά τη σχολή αυτή. Όλοι ήθελαν να μπουν σε σχολή πολιτικών μηχανικών. Αυτό είναι σοβαρή κατάσταση;
Αν θέλει να κάνει κάποιος μεταπτυχιακό για να μορφωθεί ας το κάνει...Η λογική και ο τρόπος σκέψης του υφυπουργού δεν έχει ουδεμία σχέση με την κριτική του σχολιάζοντος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ύπαρξης τμημάτων χωρίς κανένα αντίκρισμα στην αγορά εργασίας επομένως ποιός ο λόγος να υπάρχει σαν τμήμα ακόμα και για μεταπτυχιακό; Δεν είναι κορόιδα στο εξωτερικό που δεν υπάρχουν καθόλου τέτοια τμήματα οπότε δεν μπορεί να κάνει κάποιος ούτε μεταπτυχιακό!!!! Μόνο εδώ στην Ελλάδα εφευρίσκουν και στην Ιδιωτική εκπαίδευση ειδικότητες για να πηγαίνει κάποιος να παρακολουθεί και να παίρνει μεταπτυχιακό τίτλο χωρίς αντίκρισμα.
Κακώς έχουμε 5-ετή τα Πολυτεχνικά Τμήματα Μηχανικών. Ελληνική πρωτοτυπία τα 5-ετή ενσωματωμένα μεταπτυχιακά. Ακόμη και στην Αγγλία τα αντίστοιχα MEng είναι 4-ετή.
Ο εναρμονισμός με τη συνθήκη της Μπολόνια πρέπει να γίνεται με τετραετούς διάρκειας προπτυχιακά και μονοετή μεταπτυχιακά.
Τώρα κρατάμε 5 χρόνια φοιτητές στο Πολυτεχνείο και άλλο 1.5 για μεταπτυχιακό,
το λιγότερο 6.5 χρόνια! Πολλά δεν είναι;;;
Με την ίδια λογική όλα τα αντικείμενα του μηχανικού είναι το πολύ για 3ετες πτυχίο καθώς όπως σας ανέφερα όλα τα πτυχία μηχανικού στην Ελβετία και στην Αγγλία ειναι 3τη. Σημείωσα όμως ότι εκτός από το 3τες bachelor προσφέρετε και ως φυσική συνεχεια και 2τες master.Ουσιαστικα έχουν σπάσει το δικό μας 5ετες σε 3+2. Αυτό οφείλετε στο σύστημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων μηχανικών στις συγκεκριμένες χώρες, όπου, σε αντίθεση με την Ελλάδα που ο κάθε 23χρονος με το που εγγραφεί στο ΤΕΕ με μηδενική επαγγελματική εμπειρία έχει το δικαίωμα να υπογράψει μελέτη ουρανοξύστη και αεροπλανοφόρου ανάλογα την ειδικότητα, εκεί βγαίνουν όλοι ανεξαρτήτως βαθμολογίας ,και πανεπιστημίακου ιδρύματος υπομηχανικοι με πολύ περιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα(ουσιαστικά βοηθού). Μετά από κάποια χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν στο τεχνικό επιμελητήριο της κάθε χώρας, και να λάβουν δικαιώματα μόνο για το αντικείμενο πάνω στο οποίο έχουν αρκετή προϋπηρεσία (πχ αν ηλεκτρολόγος μηχανικός είχε ασχοληθεί με την ενέργεια δεν θα πάρει δικαιώματα για τηλεπικοινωνίες) και αφού έχουν πάρει και μάστερ. Με αυτό το σκεπτικό είναι φανερό πως σε έναν φοιτητή δέντρου είναι καθόλου χρήσιμο ένα 5τες αδιάσπαστο πτυχίο καθώς δεν θα του προσφέρει για μια δεκαετία τουλάχιστον κανένα παραπάνω προνόμιο από ένα 3τες.Στην Ελλάδα όμως, για να δικαιολογήσουμε ότι ο οποιοσδήποτε πολιτικός μηχανικός μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπογράψει στατικές μελέτες κτηρίων, γεωτεχνικες μελέτες ή συγκοινωνιακές, ο κάθε ηλεκτρολόγος να μπορεί να υπογράψει ηλεκτρολογική μελέτη κτηρίου, τηλεπικοινωνιακών συστημάτων συστημάτων ηλεκτρονικης η ασφάλεια λογισμικών, έχουμε κάνει τα πτυχία integrated master τα οποία περιέχουν πολλές γνώσεις χωρίς όμως την εξειδίκευση πού θα περίμενε κάποιος από ένα master, αλλά, μια διεύρυνση των "βασικών" γνώσεων ώστε να καλύπτουν αρκετά πεδία.
Το Τμήμα Διαιτολογίας του ΠΘ δεν έχει καμιά σχέση με το ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα όπου μεταφέρθηκε. Να επιστρέψει στην Καρδίτσα όπου υπάρχουν υποδομές και εργαστήρια και να συγκροτήσει Σχολή με το Τμήμα Διατροφολογίας και Τροφίμων της Καρδίτσας, με το οποίο συνυπήρχε πριν τις συγχωνεύσεις Γαβρόγλου
Όπως το είπατε: έχει επιστημονικό αντικείμενο το πολύ για τριετές πτυχίο υπομηχανικού. Δεν μίλησα για τις επαγγελματικές προοπτικές αλλά για το γεγονός ότι είναι integrated master.
Αυτό γίνεται επειδή η τοπογραφία θεωρείτε σε πολλές χώρες αντικείμενο του πολιτικού μηχανικού και γιατί στις περισσότερες χώρες οι σπουδές μηχανικών είναι είτε 3 είτε 5 χρόνια. Αλλά αυτό δεν έχει βάσει ως επιχείρημα καθώς όπως υπάρχουν τμήματα μόνο ηλεκτρονικών μηχανικών (ειδικότητα του ηλεκτρολόγου) , μηχανικών υπολογιστών (το ίδιο) τηλεπικοινωνιών (το ίδιο) αεροναυπηγών( ειδικότητα των μηχανολόγων) κλπ έτσι έχουν και τοπογράφων. Στο ATH της Ζυρίχης, το καλύτερο πανεπιστημίο για μηχανικούς στην ηπειρωτική Ευρώπη, έχουν τμήμα geospatial engineering 3τες (όπως και σε όλα τα τμήματα μηχανικών) με πτυχίο επιπέδου bachelor και 2ετες master. Κάθε χώρα ιδρύει σχολές με βάση τις ανάγκες της. Και στην Ελλάδα το επάγγελμα των τοπογραφων δεν είναι καθόλου κορεσμένο, αντίθετα με τους πολιτικούς μηχανικούς.
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχουμε ακόμα μια πρωτοτυπία. Ένα ΤΕΦΑΑ αν συνυπάρχει σε μια σχολή με ένα Τμήμα Διαιτολογίας-Διατροφολογίας. Αυτή η κακοφωνία θα αποκατασταθεί?
το μεταπτυχιακό το πληρώνει ο ίδιος ο φοιτητής/τρια οπότε αν θέλει να μορφωθεί ας το έχουμε. Αυτά που πληρώνει ο φορολογούμενος ας είναι εξορθολογισμένα.
Εφόσον για παράδειγμα το τμήμα Μουσειολογιας δεν έχει κανένα αντίκρισμα στην αγορά εργασίας όπως ισχυριζεστε υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει και σαν μεταπτυχιακο; Όχι βέβαια!!!!!!
Σωστά, αλλά θα κάνετε κάτι; Μόνο εκεί υπάρχει πρόβλημα;
πως είτε κυβερναει η δεξια είτε η αριστερα, σοβιετια παραμενουμε.
Εδώ έχουμε και άλλες πρωτοτυπίες πιο κραυγαλέες: δεν υπάρχει πουθενά αυτοδύναμο πενταετές πτυχίο τοπογράφων μηχανικών (integrated master) στο δυτικό κόσμο. Απλά μερικοί υπομηχανικοί (3ετους) γίνονται αυτό που λέμε surveyors και έτσι λύνεται το ...τοπογραφικό.
@ANTONIOS
ακριβώς αυτό. Δηλαδή το πρόβλημα με τα τμήματα σε κάθε χωριό ή με τα αντικείμενα που δεν έχουν αντίκτυπο στην επαγγελματική αγορά, δημιουργήθηκε με την Πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ ;
Έλεος, τι άλλο θα διαβάσουμε.
Αν πραγματικά δούμε την αποκατάσταση των αποφοίτων σε συναφή με αυτό που σπούδασαν αντικείμενο, μια απλή ματιά στους άνεργους πτυχιούχους Μαθηματικούς, Φιλόλογους, Χημικούς, Φυσικούς, Βιολόγους και κάποιες ειδικότητες Μηχανικών, θα μας πει πολλά.
Ένας νόμος Πλαίσιο που αναμένεται δύο χρόνια που βρίσκεται; Με αποσπασματικές δηλώσεις και διαρροές θα κάνετε πολιτική;
Μπράβο Υπουργέ μου, από την αρχή κατάλαβα ότι εσύ ξεχωρίζεις. Πες τους και για τα αμέτρητα παιδαγωγικά τμήματα, τις αμέτρητες φιλοσοφικές σχολές και τα λοιπά αμέτρητα!... Το ξέρω ότι τώρα χαμογελάς και κουνείς την κεφαλή σου...
Πές τους τα! Βάλε κράνος, πάρε και μια ασπίδα και πες τα και στην κοινωνία!...
Καταστρέφουμε τους νέους μας με αυτά τα μοναδικά παγκοσμίως πολιτικά τερτίπια όπου για την ψηφοθηρία και μόνο - από την εποχή των παχέων αγελάδων - τους ανοίγουμε διάπλατα τις πόρτες των ΑΕΙ!...
Στο χωριό όλοι κάθονται στο καφενείο και βρίζουν τις κυβερνήσεις γιατί δεν τους φτάνουν τα λεφτά για να πληρώσουν εργάτες για να μαζέψουν τις ελιές τους κλπ.....
Μόνο κάτι νέοι σαν κι εμένα - από 60 έως και 80!... - κλαδεύουν και ραβδίζουν!
Η Πολιτισμική Τεχνολογία στο Αιγαίο είναι επιστημονικό αντικείμενο ή όχι?? Ήδη το κάνουν σε κάποια μάστερ σε 2-3 εξάμηνα.
Αλλά εκεί κρατάμε Θερμοπύλες και ότι κάτσει είναι αποδεκτό. Τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν είναι αρκετό κριτήριο, σημασία έχει τι κάνουμε στην αγορά εργασίας. Στόχος είναι να βγάζουμε υπαλλήλους για μουσεία με 4-5 χρόνια σπουδών, για κάτι που χρειάζεται πολύ λιγότερο χρόνο.
Δηλαδή πόσο χρόνια χρειάζεται κανείς για να μάθει να φτιάχνει ιστοσελίδες??
Αυτού του είδους οι συγχωνεύσεις έπρεπε να εφαρμοστούν εξαρχής και αφορούν δεκάδες (τουλάχιστον) τμήματα που "πανεπιστημοποιήθηκαν". Εδώ, το πανεπιστήμιο Πατρών σας έστειλε έτοιμη πρόταση και εσείς αρχίσατε τα exit-poll στο Esos για να δείτε τι ? Πότε περιμένετε να το κάνετε, προεκλογικά?
Και φυσικά το άλλο μεγάλο ζήτημα ουσίας, είναι η εφαρμογή αξιολόγησης με ακαδημαϊκά κριτήρια σε όλα τα τμήματα και πρώην ΑΤΕΙ που συλλήβδην ονομάστηκαν πανεπιστήμια.
Φτάνει το δούλεμα. Ποιός τα ίδρυσε τα 500 τμήματα; Ο ΣΥΡΙΖΑ ή εσείς; Για ηλίθιους μας περνάτε; Εκτός αν θεωρείτε πως το πρόβλημα υφίσταται τώρα που έγιναν όλα Πανεπιστήμια. 'Οσο λέγονταν ΤΕΙ δεν υπήρχε πρόβλημα;
Σωστά! Ειδικότητες που αλλού είναι μεταπτυχιακές ειδικευσεις εδώ γίνανε πανεπιστημιακά τμήματα π.χ. παιδαγωγικό τμήμα ειδικής αγωγής
Συγχωνεύσεις και εξορθολογισμός! Δεν έχει νόημα να υπάρχουν τόσα τμήματα και σχολές χωρίς αντίκρισμα και να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος για τη συντηρήσει με φοιτητές με βαθμό εισαγωγής 4 και 5!