Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Υφ. Παιδείας:Ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε ειδική στήριξη των Πανεπιστημίων Δημοκρίτειου Θράκης, Δυτ. Μακεδονίας και Αιγαίου

Επαφές Α.Συρίγου για τα Πανεπιστήμια σε Μακεδονία και Θράκη
Δημοσίευση: 13/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  έχει ζητήσει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στήριξη ειδικώς στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο".

Τη δήλωση αυτή έκανε ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα ΑΕΙ, Άγγελος Συρίγος, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε στη Μακεδονία και Θράκης με Πρυτάνικές Αρχές και τοπικούς παράγοντες.

 «Πέραν αυτού, θεωρώ και προσωπική μου υποχρέωση και καθήκον να βοηθήσω ειδικά τα ακριτικά πανεπιστήμια. Με τη βοήθεια όλων, πιστεύω ότι θα πάνε καλά τα πράγματα», τόνισε ο κ. Συρίγος και σημείωσε: «η ελληνική πολιτεία είναι στο πλευρό του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κατά απόλυτη προτεραιότητα. Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε, για να μπορέσει να κρατηθεί γερά στα πόδια του και να αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον».

Ο υφυπουργός Παιδείας είχε σειρά επαφών και συζητήσεων για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης  κατά την τριήμερη  επίσκεψη του   στη  Θεσσαλονίκη και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Επίσκεψη στο ΔΙΠΑΕ

Από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε η περιοδεία του υφυπουργού, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) κ. Αθανάσιο Καΐση καθώς και με τον αντιπρόεδρο κ. Σταμάτιο Αγγελόπουλο. Ακολούθως, στην Καβάλα ο κ. Συρίγος ξεναγήθηκε στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα θέματα του ιδρύματος από τον αντιπρόεδρο του ΔΙΠΑΕ, κ. Δημήτριο Μπαντέκα και τον κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών κ. Αθανάσιο Μητρόπουλο.

Στον βόρειο Έβρο ο υφυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους δημάρχους Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου κ. Βασίλη Μαυρίδη και κ. Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου και τους επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Διδυμοτείχου κ. Χρήστο Τοκαμάνη, κ. Παρασκευά Πατσουρίδη, κ. Κώστα Δημητρίου, και κ. Θεόδωρο Σκίνδρη. Στη συνάντηση, όπου παραβρέθηκαν και οι διδάσκοντες στο Τμήμα Νοσηλευτικής (Παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής Θεσσαλονίκης) του ΔΙΠΑΕ κ.κ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης, και Ανδρέας Παπανδρούδης, έγινε συζήτηση για ζητήματα που αφορούν στο παράρτημα.

Επίσκεψη στο Δημοκρίτειο

Στην Κομοτηνή ο κ. Άγγελος Συρίγος συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο και τον πρύτανη του Δημοκριτείου, κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη και τους αντιπρυτάνεις κ. Ζωή Γαβριηλίδου, κ. Φώτιο Μάρη, κ. Μαρία Μιχαλοπούλου και κ. Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλο. Στην Ορεστιάδα, παρουσία και του Πρύτανη του Δ.Π.Θ., είχε την ευκαιρία να ακούσει τους προβληματισμούς που του εξέθεσαν, σχετικά με τα τμήματα που λειτουργούν στην πόλη, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, κ. Σπυρίδων Κουτρούμπας και οι Πρόεδροι του Τμήματος Αγροτικής Αναπτύξεως, κ. Χρήστος Χατζησαββίδης και του Τμήματος Δασολογίας και Διαχειρίσεως Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, κ. Γεώργιος Τσαντόπουλος.

Στον Έβρο και στη Δράμα ο κ. Συρίγος παρακάθισε σε σύσκεψη με τους βουλευτές του νομού κ. Αναστασία Γκαρά (ΣΥΡΙΖΑ), κ. Χρήστο Δερμεντζόπουλο (Ν.Δ.), κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη (Ν.Δ.), κ. Σταύρο Κελέτση (Ν.Δ.) και κ. Χαρά Κεφαλίδου (Κίνημα Αλλαγής), Κωνσταντίνο Μπλούχο (Ν.Δ.), Θεόφιλο Ξανθόπουλο (ΣΥΡΙΖΑ) αντιστοίχως.

Σχόλια (11)

 
Χειμωνίδης
13 Απρ 2021 22:00

@Ειδική στήριξη: Πολύ Δυνατό.
Ειδική Στήριξη Σημαίνει:
1. Κατασκευάζω 2000 δωμάτια σε εστίες
2. Κατασκευάζω Εστιατόρια για σίτιση
3. Παρέχω τα 1, 2 δωρεάν.
Εγώ ως γονιός θα συνιστούσα στο παιδί μου να βάλει ως πρώτη προτίμηση σχολές στα συγκεκριμένα πανεπιστήμια και ΤΕΛΟΣ

 
Αλλάριχος Σ' ο Βησιγότθος
13 Απρ 2021 19:47

-Με τη βοήθεια όλων τα πράγματα θα πάνε καλά για τα "ακριτικά"Πανεπιστήμια.

Τάδε Έφη Συρίγος......Ώρα Ελλάδος ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ.
Ψηφίστε την ΕΒΕ και μετά ψαξτε να στηρίξετε τα so called "ακριτικά ΑΕΙ.
Πιο Βησιγότθος πεθαίνεις Συρίγο.

 
Ειρήνη
13 Απρ 2021 19:17

Αν η κυβέρνηση θέλει να είναι συνεπής θα πρέπει να κλείσει όλα τα τμήματα με βάση κάτω από το 6-7. Ας γίνουν παραχωρήσεις για εθνικους λόγους στα πανεπιστήμια που αναφέρονται στο άρθρο, αλλά όχι για όλα τα τμήματα. Ας φτιαχτούν μεγάλα τμήμα από συγχωνεύσεις που η υπάρξει τους να έχει νόημα. Ομως όλα τα υπόλοιπα περιφερειακά τμήματα με πολύ χαμηλή βάση πρέπει να κλείσουν.

 
@Νοσηλευτική Διδυμοτείχου
13 Απρ 2021 17:56

Συμφωνώ απόλυτα

Πρέπει ΑΜΕΣΑ το Υπουργείο και τα δύο πανεπιστήμια ΔΙΠΑΕ και ΔΠΘ να μεριμνήσουν για την άμεση μεταφορά του τμήματος της Νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη και την ένταξη του στην σχολή
Επιστημών Υγείας του ΔΠΘ με προκύρηξη νέων θέσεων ΔΕΠ για το τμήμα.

 
Polar_Fish
13 Απρ 2021 17:34

Mαλλον εννοούν τα αποτελέσματα των πιστοποιήσεων από την ΕΘΑΑΕ.

 
Ότι ναναι
13 Απρ 2021 17:17

Πολύ σοβαρά τα παίρνετε όλα. Μια εθιμοτυπική έκανε για να λένε ότι ξεχνάνε τους ακρίτες. Οι εκλογές είναι μακρυά ακόμα

 
Ιωάννης Κ.
13 Απρ 2021 15:18

Το ίδιο πολιτικό δυναμικό που είναι υπεύθυνο για τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης όλες τις τελευταίες δεκαετιες, είναι το ίδιο που τρέχει να λύσει τα προβλήματα που δημιούργησε με τις αλλοπροσαλες πολιτικές του. Ο κόσμος προχώρα και εμείς βράζουμε στο ζουμί μας.

 
Νοσηλευτική Διδυμοτείχου
13 Απρ 2021 14:27

Η μόνη βιώσιμή και ορθολογική λύση είναι η μεταφορά του παραρτήματος νοσηλευτικής Διδυμοτείχου από το ΔΙΠΑΕ που ανήκει τώρα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με μεταφορά της έδρας του τμήματος στην Αλεξανδρούπολη όπου υπάρχει η ιατρική σχολή και Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, καθώς και ενίσχυση του τμήματος με διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, οτιδήποτε άλλο είναι απαράδεκτο και θα εξυπειρετεί μικροπολοτικές και τοπικές σκοπιμότητες.

Έχετε ευθύνη απέναντι σε εκατοντάδες φοιτητές κα τις οικογένειες τους, αλλά και απέναντι στην κοινωνία να παράξετε επιστήμονες νοσηλευτές υψηλού επιπέδου και κύρους κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να γίνει στις απαρχαιομένες εγκαταστάσεις του Διδυμοτείχου μακρία από ιατρική σχολή και πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

 
Jack senior
13 Απρ 2021 14:18

Εξαρτάται από τι είδους στήριξη εννούμε. Διότι καλή μεν η στήριξη των Πανεπιστημίων αυτών (επειδή είναι ακριτικά), αλλά δεν πρέπει να υπάρχει έκπτωση στο θέμα της ακαδημαϊκής ποιότητας. Αν είναι να στηριχθούν τα περιφερειακά αυτά Πανεπιστήμια και να καταλήξουμε να διατηρηθούν τμήματα στα οποία θα εισάγονται οι υποψήφιοι με 3 ή με 4, δεν κάνουμε δουλειά, μάλλον είμαστε μια από τα ίδια... Θα πρέπει να κάνουν και αυτά τα Παν/μια εσωτερική αναδιοργάνωση, ενδεχομένως συγχωνεύοντας μερικά τμήματα, και δημιουργώντας οικονομία κλίμακος, και τότε ΟΚ. Αλλά να συνεχίσουν να δέχονται υποψηφίους με πολύ χαμηλά standards μόνον και μόνον επειδή είναι ακριτικά Πανεπιστήμια, αυτό δεν είναι καθόλου σωστό (είναι μάλλον εγκληματικό), και το Υπουργείο οφείλει να είναι πολύ προσεκτικό.

 
Αλέξανδρος
13 Απρ 2021 13:25

Η ειδική στήριξη που πρέπει να έχουν είναι να κλείσουν τα τμήματα που δεν τραβάνε με βάση 2 και 3 και να συγκεντρωθούν σε λίγα και καλά καθορισμένα γνωστικά αντικείμενα που θα έχουν ζήτηση

Αυτό θα επιτρέψει και να είναι καλά στελεχωμένα τα τμήματα και όχι να υπάρχουν τμήματα με 0-4 καθηγητές που δουλεύουν σαν φροντιστήρια με ωρομίσθιους

Ειδικά το Παν. Δυτικής Μακεδονίας είναι μονόδρομος να συγχωνευθεί με το Παν Ιωαννίνων.
210 μέλη ΔΕΠ για 22 τμήματα? Ποιο ακριβώς ρόλο θα παίζει στην περιοχή τμήμα με 3 μέλη ΔΕΠ?

Στα Ιωάννινα επίσης θέλουν να φτιάξουν μια ισχυρή πολυτεχνική οπότε το τι πρέπει να γίνει είναι προφανές, η συγχώνευση είναι μονόδρομος

 
Ειδική στήριξη
13 Απρ 2021 12:49

Άσπρο μαντήλι ανέμιζε
κι από χαρά πετούσε
Τη μοναξιά της γκρέμιζε
την αύρα της σκορπούσε

Πού χάθηκε, πού πέταξε
πού κίνησε, πού πήγε;
Όσους γνωστούς κι αν ρώτησα
κανένας δεν την είδε

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ