Placeholder

ΙΕΚ

Θεματικά και Πειραματικά ΙΕΚ θα λειτουργήσουν από το επόμενο σχολικό έτος

Οι ειδικότητες θα μουν στο δεύτερο Μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ που δύνανται να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ
Δημοσίευση: 13/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Θεματικά και Πειραματικά ΙΕΚ ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου αυτά να λειτουργήσουν από το επόμενο σχολικό έτος.

Τα θεματικά ΙΕΚ θα αναπτύξουν ειδικότητες του ίδιου τομέα ή συναφών, οι οποίες θα προκύψουν μέσα από τη συνεργασία των ΙΕΚ με τους κοινωνικούς εταίρους και το Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας της περιφερειακής του ενότητας, και θα αφορούν στη σύνδεση της κατάρτισης σε ειδικότητες αναγκαίες για την τοπική οικονομία και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.

Πειραματικά Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ)

Στο πλαίσιο της λειτουργίας Δημοσίων Πειραματικών ΙΕΚ θα εφαρμοστούν ειδικοί κανονισμοί λειτουργίας και οδηγοί κατάρτισης σε στοχευμένες ειδικότητες, οι οποίες θα προκύψουν μέσα από τη συνεργασία των ΙΕΚ με τους κοινωνικούς εταίρους και το Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας της περιφερειακής του ενότητας και θα αφορούν στη σύνδεση της κατάρτισης σε ειδικότητες αναγκαίες για την τοπική οικονομία και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός μοντέλου Θεματικών και Πειραματικών ΔΙΕΚ που θα επιτρέψει τη μελέτη της λειτουργίας και του προφίλ τους.

Οι ειδικότητες θα μουν στο Β΄ Μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ

Οι τελειόφοιτοι και οι υποψήφιοι, που θα πάρουν μέρος στις φετινές   πανελλαδικές εξετάσεις , δύνανται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. με την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου  για  συγκεκριμένο αριθμό  θέσεων των δημόσιων.   

Το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλεται κατά την ίδια περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εκάστου σχολικού έτους δύνανται να υποβάλουν τόσο το μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης όσο και το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο.

Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου.

Εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ , τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.

Απαγορεύεται η εγγραφή του υποψηφίου ταυτόχρονα σε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση Α.Ε.Ι. και σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).

Όσον αφορά την ισχύουσα διαδικασία εισαγωγής στα ΙΕΚ αυτή θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται.

Μάλιστα οι τελειόφοιτοι και υποψήφιοι   οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να καταλάβουν κάποια από τις θέσεις καταρτιζόμενων σε δημόσιο Ι.Ε.Κ., οι οποίες διατίθενται προς κάλυψη με την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, δύνανται να υποβάλουν αίτηση προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 4763/2020 (Α ́254) και τον Κανονισμό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ..

Το υπ. Παιδείας εφαρμόζει και Μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ διότι απ ότι φαίνεται μάλλον θέλει μ αυτόν τον τρόπο να δώσει κύρος στα ΙΕΚ και να τα αναδείξει ως μια αξιόπιστη επιλογή για τους αποφοίτους Λυκείου, στο πλαίσιο αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της σύνδεσης τους με την αγορά εργασίας.

 

 

Ετικέτες: 
ΙΕΚ

Σχόλια (12)

 
Δίπλωμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης? Όχι ευχαριστώ
14 Απρ 2021 12:55

Όσο τα ΙΕΚ θα παραμένουν αδιαβάθμητα και τα διπλώματα που απονέμουν θα ανήκουν στην κατηγορία ΔΕ οι όποιες προσπάθειες θα πέφτουν στον βρόντο. Η άυξηση του κύρους τους μέσω της εισαγωγής στο μηχανογραφικό μόνο μειδιάματα μπορεί να προκαλέσει

 
ΑΝΑΓΝΩΣΗ -ΓΡΑΦΗ
14 Απρ 2021 12:44

Δεν απέχει πολύ αυτή η μέρα που ο αναλφαβητισμός στα ελληνόπουλα θα εμφανισθεί ξανά με όλο το μεγαλείο της. Βάλτε αγγλικά στο νηπιαγωγεία όπως λέτε και όλα αυτά που σχεδιάζετε και μετά κάντε έρευνα. Τι να πω πια.

 
stamatis
14 Απρ 2021 11:46

Συγνώμη κ. Υπουργέ, γνωρίζουμε γραφή και ανάγνωση και έχουμε lower αγγλικών. Για ιθαγενείς μας περνάτε ?

 
Βάσω εκπαιδευτικος σε ιεκ
14 Απρ 2021 09:50

Αν δεν αναβαθμίσουν το επίπεδο της εκπαίδευσης στα ιεκ με σύγχρονα εργαστήρια και καθηγητές πιστοποιημενους (τώρα διδάσκει οποιος δημόσιος υπάλληλος θέλει να βγάλει ένα επιπλέον εισόδημα) δεν γίνεται τίποτα.η υπουργός παιδείας δεν ξέρει τίποτα από την πραγματικότητα στην ελληνική εκπαίδευση.. .δεν αρκεί η καλή πρόθεση

 
Γιωργος
14 Απρ 2021 00:05

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΙ ΕΙΠΑΜΕ!

 
Χμ
13 Απρ 2021 23:24

Ορθότατη επιλογή η στήριξη και η αναβάθμιση των ΙΕΚ και της επαγγελματικής εκπαίδευσης γενικά. Αρκεί να αναβαθμιστούν και οι υποδομές.

 
Ένταξη στην Ανώτερη εκπαίδευση
13 Απρ 2021 23:00

Είναι αντίφαση να φτιάχνεις πειραματικά ΙΕΚ, κάτι οπωσδήποτε θετικό, και από την άλλη να τα έχεις αδιαβάθμητα, ούτε καν ενταγμένα στην ανώτερη εκπαίδευση. Μισές δουλειές

 
IEKtzis
13 Απρ 2021 22:26

Εξαιρετική είδηση.
Η δημιουργία Θεματικών και Πειραματικών ΙΕΚ θα δώσει νέες ειδικότητες σε τεχνολογίες αιχμής που χρειάζεται ο τόπος.
Τα ΙΕΚ είναι αναγκαίο να αναβαθμιστούν και να ενισχυθούν γιατί προσφέρουν πολλά στη κοινωνία.
Όσο για το Μηχανογραφικό είναι πολύ καλή λύση για να δούν οι υποψήφιοι και αυτές τις ειδικότητες που είναι παρεξηγημένες.
Όσο για την επιλογή ΙΕΚ ή ΑΕΙ ειδικά της επαρχίας θα δείτε μεγάλες εκπλήξεις...
Τέλος να πω οτι στα ΙΕΚ το 25% που σπουδάζουν είναι απόφοιτοι ή φοιτητές ΑΕΙ...

 
Πολίτης
13 Απρ 2021 20:50

Από Ιδέες ....καλά πάμε ....σπό έργα τα χαλάμε....αλλά που θα πάει .....κάτι θα κάνουμε.
...
Ωραίο παράδειγμα....αν περάσεις σε ΑΕΙ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΔΙΑΛΈΞΕΙΣ ΤΟ ΙΕΚ..........ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΤΕ ΓΙΑ ΗΛΊΘΙΟΥΣ....;

 
nick
13 Απρ 2021 17:27

Κάθε μέρα και μια καινούργια έμπνευση.

 
ΕΙΜΑΙ ΥΠΟ ΣΚΕΨΙΝ ΑΛΛΑ ΡΕΠΩ ΠΡΟΣ ΙΕΚ
13 Απρ 2021 15:22

Εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ , τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.!!
ΕΞΙΣΩΣΗ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ...ΘΕΣ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΠΑΣ 3,5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΙΚΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑ (Ο 1 ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ) ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΆ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΛΎΚΕΙΟΥ Ή ΤΕΙ ΚΑΙ ΑΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ