Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σήμερα: Μέτρα στήριξης στα περιφερειακά Πανεπιστήμια θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Δημοσίευση: 14/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τα μέτρα στήριξης στα   περιφερειακά Πανεπιστήμια (ΔΠΘ, Αιγαίου και Δυτ. Μακεδονίας) θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης   στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 11:30 το πρωί.

Η ενίσχυση των περιφερειακών Πανεπιστημίων θα περιλαμβάνει αύξηση αριθμού εισακτέων, με τη μεταφορά θέσεων από τα ΑΕΙ της Αθήνας κυρίως, καθώς και ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας.

Σχόλια (14)

 
ΔΕΠ
23 Απρ 2021 16:50

Χριστέ μου.... αντί να φροντίσουμε/"αναγκάσουμε" τα περιφερειακά τμήματα να γίνουν καλύτερα και έτσι να προσελκύσουν τους φοιτητές, θα μειώσουμε θέσεις στην Αθήνα ώστε να αναγκαστούν οι φοιτητές να πάνε εκεί με το στανίο.
Σα να λέμε αν θέλω να σου πουλήσω το προϊόν Α που είναι στα αζήτητα, ακριβαίνω τεχνητά το Β και αναγκάζεσαι να πάρεις το Α.
κ. Πρωθυπουργέ, οικονομικά ξέρετε, σας λέει κάτι αυτό;

 
Μεταφορά θέσεων μελών ΔΕΠ και εισακτέων
23 Απρ 2021 10:34

Η κατανομή των θέσεων είναι λανθασμένη και δεν ανταποκρίνεται σε ορθολογικό ακαδημαϊκό σχεδιασμό: Αδιανόητο πχ. ένα τμήμα Μαθηματικών στη Σάμο να δέχεται 200 εισακτέους κάθε χρόνο εκ των οποίων οι 100 κάνουν αίτηση μετεγγραφής (επιβαρύνοντας άλλα τμήματα) ενώ οι άλλοι 50 θα εγκαταλείψουν στη συνέχεια τις σπουδές τους. Τελικά, από δυσλειτουργικά τμήματα θα πάρουν πτυχίο μόνο 1 στους 5 ενώ ακόμα και οι καθηγητές τα εγκαταλείπουν για να διοριστούν σε άλλα ΑΕΙ.

Δημιουργείται διαρκής στρέβλωση σε όλες τις Σχολές με την εμμονή στη διατήρηση τμημάτων που είτε δεν έχουν σαφές και αρκετά γενικό γνωστικό αντικείμενο (πχ. διάφορες υπερεξειδικεύσεις της Πληροφορικής όπως Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας στη Λέσβο) είτε είναι τοποθετημένα σε χωριά, κωμοπόλεις και νησιά χωρίς να εντάσσονται σε μια ενιαία πανεπιστημιούπολη (πχ. διασπορά σχολών σε 6 νησιά του Αιγαίου).

Επιβάλλονται συγχωνεύσεις και συνενώσεις ιδρυμάτων και σχολών σε κέντρο αλλά και περιφέρεια (πχ. μεταφορά τμημάτων σε ενιαίο ΑΕΙ Κρήτης): Τα περιφερειακά ΑΕΙ πρέπει να ενισχυθούν ώστε να είναι αυτόφωτα και ικανά να διατηρήσουν και να ανανεώσουν το καθηγητικό και φοιτητικό τους δυναμικό, το οποίο θα τα επιλέγει ως ποιοτική επιλογή για σπουδές και εργασία και όχι ως λύση ανάγκης.

 
EK
21 Απρ 2021 22:37

Για τα υπόλοιπα περιφερειακά τι;

 
@Βασιλης
15 Απρ 2021 08:59

Εικονική πραγματικότητα.

 
M
14 Απρ 2021 14:19

Χρειάζεται να μαζευτεί η παιδεια

 
ΠΑΠΕΛ
14 Απρ 2021 14:18

Προχωρήστε στην εφαρμογή το νόμου και την αξιολόγηση των 5ετων τμημάτων ως indegraten Master.

 
Βασιλης
14 Απρ 2021 14:16

Ότι και να κάνει λίγες είναι οι μέρες του. Ο Αλέξης θα βγει και θα τα καταργήσει όλα αυτά τα βλακώδες και να είναι ισότιμοι όλοι πλέον να σπουδασουν οι μαθητές. Όχι μόνο οι πλούσιοι αλλά τα παιδιά όλων μας.

 
Νοσηλευτική Διδυμοτείχου
14 Απρ 2021 13:13

Η μόνη βιώσιμή και ορθολογική λύση είναι η μεταφορά του παραρτήματος νοσηλευτικής Διδυμοτείχου από το ΔΙΠΑΕ που ανήκει τώρα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην σχολή επιστημών υγείας με μεταφορά της έδρας του τμήματος στην Αλεξανδρούπολη όπου υπάρχει η ιατρική σχολή και Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, καθώς και ενίσχυση του τμήματος με διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, οτιδήποτε άλλο είναι απαράδεκτο και θα εξυπηρετεί μικροπολοτικές και τοπικές σκοπιμότητες.

Έχετε ευθύνη απέναντι σε εκατοντάδες φοιτητές κα τις οικογένειες τους, αλλά και απέναντι στην κοινωνία να παράξετε επιστήμονες νοσηλευτές υψηλού επιπέδου και κύρους κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να γίνει στις απαρχαιομένες εγκαταστάσεις του Διδυμοτείχου μακρία από ιατρική σχολή και πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

 
EYANGELOS
14 Απρ 2021 12:16

Γιατί ανακοινώνει στους βουλευτές του πρώτα τα μέτρα; Θέλει μάλλον να τους προετοιμάσει για τις επικείμενες αντιδράσεις.

 
στα όρια της ηθικής
14 Απρ 2021 10:19

Εδώ γελάνε!!!

Με πρόσχημα δήθεν να σπρώξει φοιτητές στα περιφερειακά πανεπιστήμια
(!!! Ιόνιο και Κρήτη άραγε γιατί δεν λογίζονται ως περιφερειακά?)
ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (άλλωστε ποιος έχει λεφτά να τρέχει στην επαρχία;)

- θα κλείσουν κάμποσα τμήματα,
- θα καθυστερήσουν ή/και δεν θα αποδοθούν ενσωματωμένα μεταπτυχίακα σε μερικά 5-ετη τμήματα (μη τα προμοτάρουμε κι όλας!),
- και για επαγγελματικά δικαιώματα ούτε λόγος (στα κολλέγια βέβαια τα δώσαν χωρίς καμία διαδικασία αξιολόγησης!!!)

Όχι πως δεν υπάρχουν ξερά τμήματα για κλείσιμό αλλά ως συνήθως μαζί με δαύτα θα καούν και πολλά χλωρά!

Μπράβο στους πολιτικούς της Δυτ. Μακεδονίας που έσωσαν Τμήματα με μονοψήφιο αριθμό μελών ΔΕΠ!!!

Οι άρχοντες στα υπόλοιπα 21 ΑΕΙ θα δουν τμήματα με δεκάδες μέλη ΔΕΠ σταδιακά να κλείνουν για να έχουν πελάτες τα κολλέγια, εεε..., επιλεκτικά 3 απ' τα περιφερειακά πανεπιστήμια!

Άνδρο ηθικής!!!

 
Christos
14 Απρ 2021 09:56

Η απόλυτη λογική κίνηση. Η ραγδαία πτώση των βάσεων των περιφερειακών συντελέστηκε με την υπερπροσφορά θέσεων φοίτησης σε Πανεπιστήμια ( νέα τμήματα, μετατροπη ΤΕΙ σε ΑΕΙ). Τα πάντα είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Οι μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν είναι συγκεκριμένος αριθμός. Πλέον οι μαθητές που θα μπορούν να σπουδάσουν είναι ακόμα μικρότερος (όσοι έχουν μεχρι 20% κάτω από το ΜΟ. ) Αν αυτός ο αριθμός των μαθητών είναι Ν και προσφέρεις Ν θέσεις στα κεντρικά και στην ενδοχώρα τότε λογικό να μείνουν τα περιφερειακά είτε χωρίς φοιτητές είτε με βάσεις στο ΜΟ -20% και με 5-10 εισακτεους. Κόψε την προσφορά και να δεις πως ανεβαίνει η τιμή ισορροπίας. Μετέφερε 20000 θέσεις από όλα τα ιδρύματα προς τα περιφερειακά και να δεις για το πως θα ανέβουν οι βάσεις των περιφερειακών. Η μαθητής που έγραφε 12 και έμπαινε σε ΑΕΙ κεντρικό τώρα αν θέλει να σπουδάσει μόνο σε περιφερειακό.
Παράλληλα πρέπει να κοπούν μαχαίρι 1) οι μεταγραφές και 2) μεταφορά θέσης/πίστωσης ΔΕΠ από περιφερειακό προς κεντρικό.
Αυξάνεις και την μέριμνα (σίτιση/στέγαση) και είσαι κομπλέ.
Δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο.

 
στήριξη σε βάρος των άλλων
14 Απρ 2021 09:52

Στα μέτρα στήριξης περιλαμβάνεται και η τεράστια καθυστέρηση στην απόδοση ενσωματωμένων μεταπτυχιακών στα 5-ετή τμήματα των άλλων πανεπιστημίων!

Τα κολλέγια να είναι καλά και όλοι οι άλλοι...

 
kalamataG4
14 Απρ 2021 09:52

Χειρότερα θα είναι για τα Τμήματα των Πανεπιστημίων αυτών αν αυξηθούν οι θέσεις εισακτέων. ΑΝ τους δώσει 300 θέσεις, με την ελάχιστη βάση εισαγωγής θα μπούν, με βάση τα περσινά δεδομένα λιγότεροι από 50. Συνεπώς, θα καλυφθούν μόνο το 1/6 των θέσεων. Ασε που αυτοί που δεν θα μπορούν να μπουν λόγω μείωσης θέσεων σε Αθήνα, θα προτιμήσουν να πάνε σε κοντινά ΑΕΙ όπως Πελοποννήσου και όχι στα σύνορα. Συνεπώς, τα λέει στους βουλευτές για να τους καθησυχάσει διότι έχουν αρχίσει να αντιδρούν για την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Ό,τι και να κάνει, η σκληρή πραγματικότητα θα τη βιώσουν σε Δυτική Μακεδονία, Αιγαίο κ.λπ., τέλη Αυγούστου, όταν θα φανεί πόσες θέσεις θα έχουν μείνει κενές, με αποτέλεσμα να τεθεί θέμα βιωσιμότητα δεκάδων Τμημάτων. Τότε, θα συνειδητοποιήσουν τι θα έχει συμβεί.

 
Αντώνης
14 Απρ 2021 09:48

Τα μέτρα στήριξης δεν θα είναι καθολικά για όλα τα περιφερειακά ΑΕΙ;
Σε αυτά τα 3 που αναφέρει το άρθρο, έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένες τάσεις και προβλήματα ;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ